Διεθνή

Hollande: Ο Putin δεν είναι τρελός, είναι ριζοσπαστικά ορθολογικός – Που ποντάρει στο ουκρανικό

Hollande: Ο Putin δεν είναι τρελός, είναι ριζοσπαστικά ορθολογικός – Που ποντάρει στο ουκρανικό
Ο Putin είναι σε θέση να καταλάβει μόνο την ισχύ που μπορούμε να παρατάξουμε εναντίον του επισημαίνει ο Hollande.
Σχετικά Άρθρα
Ο Ρώσος πρόεδρος, Vladimir Putin δεν είναι τρελός, είναι ριζοσπαστικά ορθολογικός ηγέτης υποστηρίζει ο πρώην πρόεδρος της Γαλλίας, Francois Hollande, ο οποίος υποστηρίζει πως ο Putin ποντάρει στο ότι τα δυτικά κράτη θα κουραστούν να στηρίζουν την Ουκρανία και ότι θα συμφωνήσουν να διαπραγματευτούν ένα τέλος του πολέμου που θα είναι ευνοϊκό για τη Ρωσία.
Σε δηλώσεις του στο Politico, o Hollande, ο οποίος ήταν πρόεδρος της Γαλλίας από το 2012 έως το 2017 και ο οποίος έχει εμπειρία από τις επαφές του με τον Putin, ήταν αυτός που μαζί με τη Merkel ηγήθηκαν των διαπραγματεύσεων υπό το λεγόμενο «σχήμα της Νορμανδίας», το οποίο δημιουργήθηκε το 2014 μετά την προσάρτηση της Κριμαίας από τη Μόσχα και την υποστήριξη των φιλορώσων αυτονομιστών στην περιοχή του Donbass.

Άκαρπες συνομιλίες

Κατά τον Hollande, αυτές οι προσπάθειες για διάλογο αποδείχθηκαν άκαρπες, εκθέτοντας τον Putin ως έναν ηγέτη που καταλαβαίνει μόνο την έννοια της ισχύος και αμφισβητεί όλες τις απόπειρες συνομιλιών – συμπεριλαμβανομένης της αμφιλεγόμενης προσπάθειας με επικεφαλής τον σημερινό Γάλλο πρόεδρο Emmanuel Macron.
«Ο Putin είναι ένα ριζοσπαστικά ορθολογικό ή ένα ορθολογικά ριζοσπαστικό άτομο, όπως θέλετε», είπε ο Hollande, ερωτηθείς εάν ο Putin θα μπορούσε να επιδιώξει να διευρύνει τη σύγκρουση πέρα από την Ουκρανία.
«Έχει το δικό του σκεπτικό και, μέσα σε αυτό το πλαίσιο, είναι έτοιμος να χρησιμοποιήσει βία.
Είναι σε θέση να καταλάβει μόνο την ισχύ που μπορούμε να παρατάξουμε εναντίον του» επισημαίνει ο Hollande.

Τι θα επιδιώξει

Ενόψει της συμπλήρωσης ενός έτους από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου, ο Hollande υποστήριξε ότι «ο Putin θα επιδιώξει να εδραιώσει τα κέρδη του για να σταθεροποιήσει τη σύγκρουση, ελπίζοντας ότι η κοινή γνώμη θα κουραστεί και ότι οι Ευρωπαίοι θα φοβηθούν την κλιμάκωση αναδεικνύοντας σε αυτό το στάδιο την προοπτική της διαπραγμάτευσης».
«Σε αντίθεση με την περίοδο της προεδρίας του, κατά την οποία Παρίσι και Βερολίνο ηγούνταν των συνομιλιών με τον Putin, αυτή τη φορά η δουλειά της διαμεσολάβησης είναι πιθανό να αναληφθεί από την Τουρκία ή την Κίνα – «πράγμα που δεν θα είναι καθησυχαστικό για κανέναν», υποστηρίζει ο πρώην πρόεδρος της Γαλλίας.

Για τη στάση Macron

Αναφερόμενος στις προσπάθειες του Emmanuel Macron και παρά τα πυρά που έχει δεχθεί κατά καιρούς για δηλώσεις, όπως ότι μετά το τέλος του πολέμου, η Ρωσία θα απαιτούσε εγγυήσεις ασφαλείας, ο Hollane δεν επέκρινε το διάδοχο του στη γαλλική προεδρία.
«Ήταν λογικό να συνομιλήσει με τον Putin πριν από την εισβολή για να του στερήσουμε οποιαδήποτε επιχειρήματα ή προφάσεις.
Αλλά έπειτα από μια σύντομη περίοδο αβεβαιότητας μετά την εισβολή, το ζήτημα [σχετικά με τη χρησιμότητα του διαλόγου] δυστυχώς ανεστάλη» λέει ο Hollande, ο οποίος επισημαίνει ότι οι βόρειες και οι ανατολικές χώρες της Ευρώπης ποντάρουν στις ΗΠΑ, αναλαμβάνοντας το ρίσκο.
«Αυτές οι χώρες, ουσιαστικά οι βαλτικές και οι σκανδιναβικές, είναι ουσιαστικά συνδεδεμένες με τις Ηνωμένες Πολιτείες.
Βλέπουν την αμερικανική προστασία ως ασπίδα» αναφέρει ο Hollande.

Τι θα κάνουν οι ΗΠΑ;

«Μέχρι σήμερα o πρόεδρος των ΗΠΑ Joe Biden έχει δείξει υποδειγματική αλληλεγγύη και έχει ανταποκριθεί τέλεια στον ρόλο του στη διατλαντική συμμαχία.
Αύριο όμως, με έναν διαφορετικό Αμερικανό πρόεδρο και ένα πιο εσωστρεφές Κογκρέσο, ή τουλάχιστον λιγότερο πρόθυμο για δαπάνες, θα έχουν οι Ηνωμένες Πολιτείες την ίδια στάση;
Πρέπει να πείσουμε τους εταίρους μας ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση αφορά αρχές και πολιτικές αξίες.
Δεν πρέπει να αποκλίνουμε από αυτές, αλλά η εταιρική σχέση μπορεί ταυτόχρονα να προσφέρει πολύτιμες και σταθερές εγγυήσεις ασφάλειας» επισημαίνει ο πρώην πρόεδρος της Γαλλίας, ο οποίος κατά τη διάρκεια της προεδρικής του θητείας, υπήρξε ένας από τους πιο αντιδημοφιλής Γάλλους προέδρους αν και αυτή τη στιγμή προβάλλει ως ο δεύτερος πιο δημοφιλής Γάλλος πολιτικός πίσω από τον πρώην πρωθυπουργό, Edouard Philippe.

Πυρά στον πρόεδρο

Αναφερόμενος στην κριτική που ασκείται στον πρόεδρο της Γαλλίας, Emmanuel Macron σχετικά με τη μεταρρύθμιση στο συνταξιοδοτικό, ο Hollande διερωτάται εάν ο πρόεδρος Macron διάλεξε την κατάλληλη στιγμή.
«Δεδομένων των συνεχών κρίσεων και του αυξημένου πληθωρισμού, οι Γάλλοι θέλουν διαβεβαιώσεις.
Η κυβέρνηση πρότεινε τη σωστή μεταρρύθμιση;
Δεν το πιστεύω.
Φαίνεται άδικη και βάρβαρη» υποστηρίζει ο Hollande.
«Αλλά τώρα που έχει δρομολογηθεί μια κοινοβουλευτική διαδικασία, η εκτελεστική εξουσία θα πρέπει να κάνει έναν συμβιβασμό ή να πάρει το ρίσκο να προχωρήσει μέχρι το τέλος και να αυξήσει το επίπεδο της αντίδρασης» επισημαίνει ο Hollande.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης