Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Πληθωρισμός: Γιατί εισερχόμαστε σε περίοδο μέγιστου «πόνου» - Τι αναφέρουν 4 κορυφαίοι οικονομολόγοι για την εκτίναξη των τιμών

Πληθωρισμός: Γιατί εισερχόμαστε σε περίοδο μέγιστου «πόνου» - Τι αναφέρουν 4 κορυφαίοι οικονομολόγοι για την εκτίναξη των τιμών
Η πραγματική σταυροφορία ενάντια στον «πληθωρισμό» θα αρχίσει όταν ξεκινήσει η προεδρική κούρσα στις ΗΠΑ, στα τέλη του 2023...
Οι αυξήσεις των επιτοκίων εκ μέρους των κεντρικών τραπεζών είναι μικρότερες από πέρυσι, ωστόσο η ανησυχία πως οι τιμές θα συνεχίσουν να βαίνουν αυξανόμενες σημαίνει ότι οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής των ΗΠΑ, όπως και οι ομόλογοί τους στο Ηνωμένο Βασίλειο και στην ευρωζώνη, παραμένουν υπό πίεση και, άρα, θα συνεχίσουν να τηρούν την αυστηρή στάση την οποία εδώ και καιρό έχουν υιοθετήσει.
Μάλιστα, καθώς εισερχόμαστε σε μια «περίοδο μέγιστου κινδύνου», οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής θα έκαναν καλά να παραμείνουν έντονα ευαίσθητοι «στα εισερχόμενα δεδομένα».
Από την άλλη, ο κίνδυνος να πάνε «πολύ γρήγορα» είναι ιδιαίτερα έντονος ειδικά στην Ευρώπη, όπου ο πληθωρισμός «έχει μεγάλο αντίκτυπο στα πραγματικά διαθέσιμα εισοδήματα».
Σε κάθε περίπτωση, εάν οι κεντρικές τράπεζες γνωρίζουν κάτι που δεν γνωρίζουμε, θα πρέπει να «προχωρήσουν με προσοχή», αφού η νομισματική σύσφιξη μπορεί να επιφέρει «τεράστιο οικονομικό κόστος» και να πυροδοτήσει μια αντίδραση που θα μπορούσε να απειλήσει την ανεξαρτησία τους.
Εν προκειμένω αξίζει να ρίξουμε μια ματιά στο πώς διαβάζουν τον πληθωρισμό μερικοί από τους μεγαλύτερους οικονομολόγους του καιρού μας.

Stiglitz
255794b162db1f2b15561c225285d16e_XL.jpg
Παρά τους ευνοϊκούς δείκτες, είναι νωρίς να πούμε πως ο πληθωρισμός έχει τιθασευτεί.
Ωστόσο, σύμφωνα με τον Stiglitz, από τη μέχρι τώρα ανοδική πορεία των τιμών του έχουν προκύψει δύο ξεκάθαρα διδάγματα:
Πρώτον, τα μοντέλα των οικονομολόγων –ειδικά το κυρίαρχο που υποθέτει ότι η οικονομία βρίσκεται πάντα σε ισορροπία– είναι ουσιαστικά άχρηστα.
Και, δεύτερον, όσοι ισχυρίζονταν με σιγουριά ότι θα χρειάζονταν πέντε χρόνια πόνου για να αποβληθεί ο πληθωρισμός από το σύστημα έχουν ήδη διαψευσθεί.
Ο πληθωρισμός έχει μειωθεί δραματικά, με τον εποχικά προσαρμοσμένο δείκτη τιμών καταναλωτή τον Δεκέμβριο του 2022 να είναι μόλις 1% πάνω από αυτόν του Ιουνίου.
Τα στοιχεία είναι συντριπτικά: Η κύρια αιτία του πληθωρισμού ήταν τα σοκ προσφοράς που σχετίζονται με την πανδημία και οι αλλαγές στο μοτίβο της ζήτησης, και όχι η πλεονάζουσα συνολική ζήτηση και σίγουρα όχι οποιαδήποτε πρόσθετη ζήτηση που δημιουργήθηκε από τις πανδημικές δαπάνες.
Όποιος πιστεύει στην οικονομία της αγοράς γνωρίζει ότι τα ζητήματα της προσφοράς θα επιλυθούν.
Σε τελική ανάλυση, δεν είχαμε υπομείνει στο παρελθόν πανδημία, που ακολουθήθηκε από ταχεία επαναλειτουργία της οικονομίας.
Οι κίνδυνοι αύξησης των επιτοκίων είναι ξεκάθαροι: μια εύθραυστη παγκόσμια οικονομία θα μπορούσε να ωθηθεί σε ύφεση, επισπεύδοντας περισσότερες κρίσεις χρέους, καθώς πολλές υπερχρεωμένες αναδυόμενες και αναπτυσσόμενες οικονομίες αντιμετωπίζουν ένα τριπλό πλήγμα: ένα ισχυρό δολάριο, χαμηλότερα έσοδα από εξαγωγές και υψηλότερα επιτόκια.
Αφού λοιπόν άφησαν ανθρώπους να πεθαίνουν άσκοπα, αρνούμενες να μοιραστούν την πατέντα για τα εμβόλια COVID-19, οι Ηνωμένες Πολιτείες, εν γνώσει τους, υιοθέτησαν μια πολιτική που πιθανότατα θα… βυθίσει τις πιο ευάλωτες οικονομίες του κόσμου.
Αυτή δεν είναι μια κερδοφόρα στρατηγική για μια χώρα που έχει ξεκινήσει έναν νέο ψυχρό πόλεμο με την Κίνα.
Ακόμη χειρότερα, δεν είναι καν σαφές ότι υπάρχει οτιδήποτε θετικό σε αυτή την προσέγγιση.
Στην πραγματικότητα, η αύξηση των επιτοκίων θα μπορούσε να κάνει περισσότερο κακό παρά καλό, καθιστώντας πιο δαπανηρό για τις εταιρείες να επενδύσουν σε λύσεις για τους τρέχοντες περιορισμούς προσφοράς.
Κάποιοι θα πουν επίσης ότι ο πληθωρισμός παρέμεινε ήπιος ακριβώς επειδή οι κεντρικές τράπεζες ήταν επιθετικές απέναντί του.
«Ο σκύλος μου ο Γούφι μπορεί να έβγαζε το ίδιο συμπέρασμα όποτε γάβγιζε σε αεροπλάνα που πετούσαν πάνω από το σπίτι μας.
Μπορεί να πίστευε ότι τους είχε τρομάξει και ότι το να μην γαβγίσει θα αύξανε τον κίνδυνο να πέσει το αεροπλάνο πάνω του.
Θα ήλπιζε κανείς ότι η σύγχρονη οικονομική ανάλυση θα έσκαβε βαθύτερα από ό,τι έκανε ποτέ ο Γούφι» αναφέρει ο Stiglitz.
Μια προσεκτική ματιά στο τι συμβαίνει και στο πού έχουν μειωθεί οι τιμές υποστηρίζει τη στρουκτουραλιστική άποψη ότι ο πληθωρισμός οδηγήθηκε κυρίως από διαταραχές από την πλευρά της προσφοράς και αλλαγές στο μοτίβο της ζήτησης.
«Καθώς αυτά τα ζητήματα επιλύονται, ο πληθωρισμός είναι πιθανό να συνεχίσει να μειώνεται.
Ναι, είναι πολύ νωρίς για να πούμε με ακρίβεια πότε θα εξημερωθεί πλήρως ο πληθωρισμός. Και όχι
Ξέρει τι νέα σοκ μας περιμένουν.
Αλλά εξακολουθώ να βάζω τα χρήματά μου στο “Team Temporary” (σ.σ. ότι, δηλαδή, ο πληθωρισμός είναι παροδικός).
Όσοι υποστηρίζουν ότι ο πληθωρισμός θα θεραπευθεί από μόνος του (και ότι η διαδικασία θα μπορούσε να επιταχυνθεί με πολιτικές για την άμβλυνση των περιορισμών της προσφοράς) εξακολουθούν να έχουν πολύ ισχυρότερο έρεισμα από εκείνους που υποστηρίζουν μέτρα με προφανώς υψηλό και επίμονο κόστος αλλά μόνο αμφίβολα οφέλη» καταλήγει ο νομπελίστας οικονομολόγος.

El Erian
48a0eedc9f91aeacf8a49e282bcb4b55_XL.jpg
Στο συμπέρασμα πως οι χρηματοπιστωτικές αγορές θυμίζουν τρενάκι roller coaster, λόγω των ισχυρών δεδομένων από την αγορά εργασίας, και ότι αυτό πρέπει να αποτελέσει μάθημα για τους Αμερικανούς και Ευρωπαίους policy makers καταλήγει με άρθρο του στους Financial Times ο διακεκριμένος οικονομολόγος και σύμβουλος της Allianz, Mohamed El-Erian.
Όπως επισημαίνει, η περασμένη εβδομάδα ήταν ένα μάθημα «περί των ασυνήθιστων εξελίξεων» που μπορεί να πυροδοτήσει μια κεντρική τράπεζα, και οι οποίες αξίζει να εξεταστούν προσεκτικά, καθώς σχετίζονται με την ευημερία της παγκόσμιας οικονομίας.
Σύμφωνα με τον El Erian, διαπιστώνονται δύο αξιοσημείωτες αντιθέσεις:
-Πρώτον, εντοπίζονται διαφορές στις πολιτικές των μεγάλων κεντρικών τραπεζών.
-Δεύτερον, και πιο σημαντικό, υπάρχει αξιοσημείωτη απόκλιση μεταξύ των τελευταίων μηνυμάτων από την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ και των χρηματοοικονομικών συνθηκών.
Στη συνέντευξη Τύπου της Τετάρτης (8/2) που ακολούθησε την ανακοίνωση μιας ευρέως αναμενόμενης αύξησης κατά 25 μονάδες βάσης, ο πρόεδρος της Fed, Jay Powell, αναφέρθηκε στον αποπληθωρισμό περίπου 11 φορές.
Αντίθετα, η λέξη δεν ακούστηκε καθόλου στις συνεντεύξεις Tύπου της Christine Lagarde, της προέδρου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, και του Andrew Bailey, διοικητή της Τράπεζας της Αγγλίας.
Το αφήγημα του αποπληθωρισμού εξηγεί γιατί οι αγορές, οι οποίες είχαν… κάνει πολύ λίγα ως απάντηση στη δήλωση πολιτικής της Fed πριν από τη συνέντευξη Τύπου, στη συνέχεια… απογειώθηκαν.
Περιττό να πούμε ότι υπάρχουν επιπτώσεις στην παγκόσμια οικονομία, δεδομένης της επιρροής αυτών των κεντρικών τραπεζών.
Συγκρίνετε αυτήν την κατάσταση με το προηγούμενο καθεστώς νομισματικής πολιτικής, όταν είχαμε υψηλό βαθμό συσχέτισης, αν όχι συνεργασίας, μεταξύ των κεντρικών τραπεζών.
Μετά την εξομάλυνση των δυσλειτουργικών χρηματοπιστωτικών αγορών, οι κεντρικές τράπεζες διπλασίασαν τη μη συμβατική νομισματική πολιτική για να επιδιώξουν ευρύτερα μακροοικονομικά αποτελέσματα (ανάπτυξη και απασχόληση ειδικότερα).
Μια άλλη αντίθεση είναι μεταξύ του τρόπου με τον οποίο η Fed απεικόνισε τις χρηματοοικονομικές συνθήκες και τι μας λένε οι δείκτες που παρακολουθούνται ευρέως.
Οι οικονομικές συνθήκες έχουν σημασία για την αποτελεσματικότητα της νομισματικής πολιτικής.
Αυτήν τη φορά, και σύμφωνα με μακροχρόνιους δείκτες, οι εξελίξεις στις χρηματοοικονομικές συνθήκες δεν ακολουθούν τη νομισματική πολιτική.
Σήμερα είναι τόσο χαλαρά τα πράγματα όσο πριν από ένα χρόνο πριν η Fed ξεκινήσει τον κύκλο των επιτοκιακών αυξήσεων (4,50%).
Και αυτή η χαλάρωση έχει υπερτροφοδοτηθεί από τη συνεδρίαση της Fed για την πολιτική του Δεκεμβρίου.
Όλα αυτά συνάδουν με την απροσδόκητη έκθεση για την αγορά εργασίας των ΗΠΑ της περασμένης Παρασκευής.
«Για πολλά χρόνια, οι μεγάλες κεντρικές τράπεζες φημίζονταν ως αποτελεσματικοί καταστολείς της οικονομικής και χρηματοπιστωτικής αστάθειας.
Τώρα είμαστε σε έναν διαφορετικό κόσμο.
Πρέπει να είναι προσεκτικοί για να αποφύγουν ώστε η επικοινωνία τους να αποτελέσει αδικαιολόγητη πηγή αστάθειας.
Αυτό είναι ακόμη πιο σημαντικό σε μια παγκόσμια οικονομία που αντιμετωπίζει αβεβαιότητες που συνδέονται με την παγκοσμιοποίηση, την ενεργειακή μετάβαση, την αναδιάταξη των αλυσίδων εφοδιασμού και τη σφιχτή αγορά εργασίας» καταλήγει ο El Erian.

Summers
60f9387f97dbf260c462a5acb7341b97.jpg
«Είναι τόσο δύσκολο σήμερα να “διαβάσω’’ την οικονομία όσο δεν μπορώ να θυμηθώ κατά το παρελθόν», επισήμανε ο Lawrence Summers σε συνέντευξή του στο Bloomberg Television.
Ένα βασικό ερώτημα μετά το άλμα στις μισθωτές θέσεις εργασίας των ΗΠΑ είναι αν όλα αυτά «θα προκαλέσουν έσοδα που θα δαπανηθούν, τα οποία θα ανεβάσουν την οικονομία σωρευτικά;». ή μήπως οι εταιρείες κάποια στιγμή καταλήξουν στο συμπέρασμα ότι έχουν πάρα πολλούς εργαζόμενους και πάρα πολλά αποθέματα και θα δούμε ένα ξαφνικό… χειρόφρενο».
Η έκθεση για την απασχόληση στις ΗΠΑ τον Ιανουάριο έδειξε αύξηση των θέσεων μισθωτής εργασίας κατά 517.000, πολύ πάνω από την υψηλότερη εκτίμηση των οικονομολόγων σε δημοσκόπηση του Bloomberg
Το ποσοστό ανεργίας μειώθηκε στο 3,4%, το χαμηλότερο επίπεδο από το 1969.
«Εξακολουθώ να πιστεύω ότι υπάρχει ο κίνδυνος» μιας στιγμής Wile E. Coyote, επισήμανε ο Summers αναφερόμενος στον χαρακτήρα κινουμένων σχεδίων που πέφτει από έναν γκρεμό ενώ τον παρακολουθύμε να συνεχίζει να βαδίζει.
Είπε ότι είναι πιθανό πρόσφατο κύμα απολύσεων μεταξύ μεγάλων εταιρειών τεχνολογίας να επαναληφθεί ευρύτερα σε ολόκληρη την οικονομία.
«Αλλά αυτό είναι σίγουρα κάθε άλλο παρά μια βέβαιη πρόβλεψη».
Ένα άλλο βασικό ερώτημα είναι εάν η πρόσφατη επιβράδυνση του πληθωρισμού στις μισθολογικές δαπάνες συνεχισθεί, δήλωσε ο Summers , καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Harvard.
Τα οικονομικά μοντέλα δεν προέβλεψαν την έκταση της ανόδου τ που παρατηρήθηκε στο δεύτερο μέρος του 2022, επισήμανε, ενώ ο τρέχων ρυθμός είναι περισσότερο σύμφωνος με ό,τι είχαν προεξοφλήσει.
«Το ερώτημα τώρα είναι αν αυτός ο πληθωρισμός θα συνεχίσει να αποκλιμακώνεται με ταχύτητα», επισήμανε.
Εάν δεν συμβεί αυτό, θα καταστήσει μια λεγόμενη ήπια προσγείωση στην οικονομία πιο μακρινό σενάριο, σημείωσε.
Ενώ την περασμένη εβδομάδα ο Summers τόνισε ότι η χαλάρωση των χρηματοοικονομικών συνθηκών - που οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στο ράλι των μετοχών και των ομολόγων - θα έπρεπε να ανησυχεί τη Fed, δεν επέκρινε αυτή τη φορά τον πρόεδρο Jerome Powell για την αποφυγή οποιασδήποτε τέτοιας έκφρασης ανησυχίας στη συνέντευξη Τύπου την Τετάρτη 1 Φεβρουαρίου 2023.
«Νομίζω ότι η Fed κάνει καλή δουλειά στο να απεικονίσει (σ.σ. με τα στοιχεία πο δημοσιοποιεί) την ουσιαστική αβεβαιότητα στην οικονομία», επισήμανε.
Οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής «αναγνωρίζουν ότι θα είναι πολύ δύσκολο (σ.σ. να γίνουν προβλέψεις) και θα πρέπει να προσπαθήσουν να ερμηνεύουν τα δεδομένα μήνα με τον μήνα και ότι υπάρχουν πολλές εκπλήξεις κρυμμένες σε κάθε γωνία».
Ο κίνδυνος εξακολουθεί να είναι ότι η μείωση του πληθωρισμού «θα είναι παροδική — νομίζω ότι ο κίνδυνος είναι μεγαλύτερος από όσο νομίζει η Fed ότι είναι», επισήμανε με νόημα.
Την ίδια στιγμή, ο πρώην επικεφαλής του υπουργείου Οικονομικών σημείωσε ότι μια δυναμική που «δεν έγινε η συζήτηση που της αξίζει» είναι πώς η πτώση του ποσοστού πληθωρισμού συνεπάγεται ότι τα επιτόκια, όταν προσαρμόστηκαν για τον πληθωρισμό, είναι πλέον θετικά.
«Αυτό είναι ένα είδος σύσφιξης των συνθηκών πιστωσης » που δεν αποτυπώνεται από τυπικούς δείκτες, είπε ο Summers.
Ο Powell τόνισε, επίσης, αυτή τη δυναμική στη συνέντευξη Τύπου, όταν η Fed αύξησε το βασικό της επιτόκιο κατά άλλες 25 μονάδες βάσης.
Τα πραγματικά επιτόκια είναι «θετικά σε όλη την καμπύλη αποδόσεων», σημείωσε ο πρόεδρος της Fed.
Ο Summers κατέληξε, «πρέπει να αναγνωρίσουμε ότι υπάρχει σημαντική αβεβαιότητα σχετικά με το πού πάμε».

Galbraith
james-galbraith.jpg
Σύμφωνα με τον Galbraith, «δύο ημέρες μετά τις ενδιάμεσες εκλογές στις Ηνωμένες Πολιτείες, οι Financial Times ανέφεραν ότι ο πληθωρισμός στις ΗΠΑ έχει επιβραδυνθεί, οι αγορές είναι «ζαλισμένες» και, ως εκ τούτου, η Federal Reserve μπορεί να επιβραδύνει τις αυξήσεις των επιτοκίων της.
Με το πέρας των εκλογών, είναι ασφαλές να παραδεχτούμε τα γεγονότα.
Μόλις τον περασμένο Αύγουστο, ο διαπρεπής οικονομολόγος του Χάρβαρντ Jason Fermanm έγραψε ότι «ο υποκείμενος πληθωρισμός» στις ΗΠΑ «είναι πιο πιθανό να αυξάνεται παρά να πέφτει» και ότι η Fed «θα πρέπει να τηρήσει το σχέδιό της για γρήγορες αυξήσεις επιτοκίων». Απάντησα ότι «οι αυξήσεις των τιμών είναι επίμονες» και ίσως «ο μεγάλος φόβος για τον πληθωρισμό έχει ήδη παρέλθει».
Δεν ήμουν μόνος. Πριν από περίπου ένα χρόνο, οι επαγγελματίες οικονομολόγοι της Fed φαίνεται να έκαναν παρόμοια πρόβλεψη.
Ο διαπρεπής οικονομολόγος του Χάρβαρντ, Kenneth Rogoff, τους επιτέθηκε τον Μάιο του 2022 επειδή σκέφτηκαν ότι το σοκ τιμών μπορεί να είναι προσωρινό.
Αντέδρασα λέγοντας ότι η Fed απασχολεί «λογικούς τεχνικούς» που «ίσως περίμεναν να επιστρέψει η σταθερότητα των τιμών (στα νέα επίπεδα)».
Ο τελευταίος Δείκτης Τιμών Παραγωγού παρέχει στοιχεία για αυτό το σημείο.
Σύμφωνα με το Reuters: «Με εξαίρεση τα τρόφιμα και την ενέργεια, οι τιμές των αγαθών μειώθηκαν κατά 0,1%.
Δεν είμαι περιστέρι, αλλά προτιμώ τις αντιπληθωριστικές πολιτικές που λειτουργούν πραγματικά.
Τον Ιούνιο του 2021, παραδέχτηκα ότι υπήρχαν ορισμένοι κίνδυνοι τιμών στον ορίζοντα, ιδίως αυτοί που απορρέουν από «κερδοσκοπία σε πετρέλαιο, μέταλλα, ξυλεία για την κατασκευή κατοικιών κ.λπ.».
Τόνισα επίσης ότι τα υψηλότερα επιτόκια θα αύξαναν το κόστος για τις επιχειρήσεις, κάτι το οποίο στη συνέχεια θα μετακυλούσε αυτό το κόστος στους καταναλωτές, καθιστώντας την εικόνα των τιμών χειρότερη βραχυπρόθεσμα.
Η σταυροφορία του προέδρου της Fed Jerome Powell κατά του πληθωρισμού ξεκίνησε τον Ιανουάριο του 2022, και αυτό με οδήγησε να προειδοποιήσω ότι, «μόλις οι δανειολήπτες καταλάβουν ότι τα επιτόκια αυξάνονται τείνουν να φορτώνονται σε φτηνό χρέος, τροφοδοτώντας κερδοσκοπικές εκρήξεις σε πραγματικά περιουσιακά στοιχεία (όπως γη) και πλαστά περιουσιακά στοιχεία (όπως... κρυπτονομίσματα).
Εν τω μεταξύ, τα μακροπρόθεσμα επιτόκια παραμένουν αμετάβλητα, επομένως η καμπύλη αποδόσεων επιπεδώνεται ή ακόμη και αντιστρέφεται, προκαλώντας τελικά την αποτυχία των πιστωτικών αγορών και της οικονομίας».
Και αυτό ήταν σωστό. Το χρέος αυξήθηκε το δεύτερο τρίμηνο και ακόμη περισσότερο το τρίτο.
Η τιμή του Bitcoin αυξανόταν μέχρι τα τέλη Μαρτίου, μετά τον οποίο έπεσε κατά περίπου τα δύο τρίτα - συμπεριλαμβανομένου κατά 20% σε διάστημα πέντε ημερών νωρίτερα αυτόν τον μήνα. Ομοίως, ο δείκτης τιμών κατοικιών στις ΗΠΑ κορυφώθηκε τον Μάιο και έκτοτε υποχωρεί.
Η καμπύλη αποδόσεων έχει πλέον αντιστραφεί, κάτι που σημαίνει ότι τα βραχυπρόθεσμα επιτόκια είναι υψηλότερα από τα μακροπρόθεσμα, ένα ισχυρό σημάδι για περισσότερα προβλήματα στο μέλλον.
Ο Powell και η Fed δεν νίκησαν τον πληθωρισμό.
Η κεντρική τράπεζα της Αμερικής κυριαρχείται από Ρεπουμπλικάνους, από την επιχειρηματική τάξη –στους χρηματοοικονομικούς κύκλους, στις περιφερειακές Ομοσπονδιακές Τράπεζες και στο Συμβούλιο της Ομοσπονδιακής Τράπεζας, όπου οι Δημοκρατικοί πρόεδροι επαναδιορίζουν συνήθως ρεπουμπλικανούς προέδρους– όπως έκανε ο Bill Clinton με τον Alan Greenspan, ο Barack Obama με τον Ben Bernacke και ο Joe Biden με τον Jerome Powell.
Το αποτέλεσμα είναι ότι η πίεση για αυστηρές πολιτικές πλήττει περισσότερο όταν οι Δημοκρατικοί είναι στην εξουσία παρά όταν είναι οι Ρεπουμπλικάνοι.
Εάν η Fed συνεχίσει να ακούει τους διαπρεπείς οικονομολόγους του Χάρβαρντ, θα μπορούσε να υπάρξει μια βαθύτερη αποκάλυψη το επόμενο έτος.
Αυτό θα ήταν κακό, ειδικά εάν η κρυπτογράφηση ή οι εξελίξεις στην Ευρώπη πυροδοτήσουν ένα μεγαλύτερο οικονομικό κραχ.
Όμως, όπως υποδηλώνουν οι μετεκλογικές υποδείξεις από τον οικονομικό Τύπο, η Fed μπορεί τώρα να αποφασίσει να χαλαρώσει και να διεκδικήσει μια νίκη έναντι των πληθωριστικών πιέσεων που ήταν πάντα προσωρινές.
Εάν συμβεί αυτό, οι συνθήκες στην αγορά εργασίας ενδέχεται να παραμείνουν αυστηρές.
Και αν συμβεί αυτό, και αν το 15χρονο μοντέλο μου για τη συμπεριφορά της Fed εξακολουθεί να έχει προγνωστική δύναμη, η επιθετικότητα του περασμένου έτους θα ήταν απλώς μια προθέρμανση.
Η πραγματική σταυροφορία ενάντια στον «πληθωρισμό» θα αρχίσει όταν ξεκινήσει η προεδρική κούρσα στις ΗΠΑ, στα τέλη του 2023 – ακριβώς την ώρα που θα έχει προκληθεί η μέγιστη οικονομική και πολιτική ζημιά.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης