Τελευταία Νέα
Οικονομία

Αναγνωστόπουλος: Πρόστιμα σε όσους πούλησαν πολύ ακριβά τις αντιολισθητικές αλυσίδες

Αναγνωστόπουλος: Πρόστιμα σε όσους πούλησαν πολύ ακριβά τις αντιολισθητικές αλυσίδες
Tο «καλάθι της Σαρακοστής»  θα ανακοινωθεί την επόμενη βδομάδα
Σχετικά Άρθρα
Για την επιβολή προστίμων σε όσους πούλησαν αντιολισθητικές αλυσίδες πολύ ακριβά σε σχέση με όσο τις αγόρασαν ή τις πουλούσαν στο παρελθόν, προειδοποίησε ο γενικός γραμματέας Εμπορίου και Προστασίας του Καταναλωτή, Σ. Αναγνωστόπουλος.
«Όποιοι έχουν πουλήσει αλυσίδες πολύ ακριβά σε σχέση με όσο τις αγόρασαν ή τις πουλούσαν στο παρελθόν, δηλαδή για όσους έχουν ξεπεράσει το περιθώριο κέρδους τους, […] προφανώς θα τιμωρηθούν», τόνισε ο κ. Αναγνωστόπουλος μιλώντας στην ΕΡΤ, εξηγώντας μάλιστα πως οι αρμόδιες υπηρεσίες μπορούν να το ελέγξουν αναζητώντας τα ηλεκτρονικά ίχνη αυτών των πωλήσεων.
Ακόμη, ο κ. Αναγνωστόπουλος σημείωσε ότι όταν υπάρχει αυξημένη ζήτηση λίγων ημερών εμφανίζονται κρούσματα κερδοσκοπίας. «Ακόμα και χωρίς καταγγελίες το γνωρίζουμε ότι υπάρχουν τέτοια φαινόμενα και γι' αυτό το λόγο ελέγχονται», είπε χαρακτηριστικά.
Κληθείς να απαντήσει σε ερώτηση για το ενδεχόμενο να μπει πλαφόν στην τιμή, ανέφερε πως «η έννοια του "πλαφόν" στην τιμή είναι κάτι το οποίο είναι πολύ επικίνδυνο σε μία ελεύθερη οικονομία. Αν, για παράδειγμα, βάζαμε πλαφόν στις αλυσίδες, επειδή υπήρχε πάρα πολύ μεγάλη ζήτηση, το πιο πιθανό ήταν ότι πολλές από αυτές τις αλυσίδες θα κατέληγαν στη μαύρη αγορά για να πωληθούν στις τιμές που θα ήθελε πραγματικά ο επιχειρηματίας. Θα προφασιζόταν ότι δεν έχει άλλες αλυσίδες, με αποτέλεσμα να μην μπορεί να εξυπηρετήσει το κοινό».
Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Ένωσης Εργαζομένων Καταναλωτών, Απ. Ραυτόπουλος, υπογράμμισε ότι «αυτό το οποίο διαπιστώνουμε είναι ότι "ο λύκος στην αναμπουμπούλα χαίρεται". Κάθε φορά που έχουμε κάποια έκτακτη ανάγκη, το προϊόν αυτό πωλείται πάντα με καπέλο». Πρόσθεσε ότι στην Αθήνα υπάρχουν καταγγελίες για αλυσίδες, τις οποίες τις αγόραζαν 40- 45 ευρώ και σήμερα τις αγόρασαν 70 ευρώ. Μας έχουν στείλει και αποδείξεις, τις οποίες και εμείς, με τη σειρά μας, θα στείλουμε στο υπουργείο προκειμένου να τις ελέγξει ξανά».

Για Market Pass, "καλάθι της Σαρακοστής"

Για τη διαφορά τιμής μεταξύ χωραφιού και ραφιού στο λιανεμπόριο ο κ. Αναγνωστόπουλος εξήγησε ότι «πάντοτε υπήρχε, αλλά έχει επιδεινωθεί τον τελευταίο καιρό», κάτι που οφείλεται στην ενεργειακή κρίση.
Σχετικά με το Market Pass, ξεκαθάρισε ότι «όποτε και να ανοίξει πλατφόρμα, κανείς δεν θα πρόκειται να χάσει τη δυνατότητα να συμμετέχει σε αυτό. Θα δοθεί άπλετος χρόνος και τα χρήματα αυτά θα μπορεί να τα χρησιμοποιήσει (ο κάθε δικαιούχος) μέχρι το τέλος Αυγούστου ανεμπόδιστα».
Πρόσθεσε ότι «δεν θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας. Όλοι θα εξυπηρετηθούν». Κατά τον ίδιο, «στις επόμενες περίπου 10 - 15 ημέρες η πλατφόρμα αυτή θα είναι διαθέσιμη στο καταναλωτικό κοινό και θα μπορέσει να εξυπηρετηθεί, αλλά και να λάβει την απαραίτητη αυτή ενίσχυση λόγω των υψηλών πληθωριστικών πιέσεων που δυστυχώς υπάρχουν ακόμα στη χώρα».
Τέλος, για το «καλάθι της Σαρακοστής», ανέφερε ότι θα ανακοινωθεί την επόμενη βδομάδα έτσι ώστε να εφαρμοστεί την Τετάρτη πριν από την Καθαρά Δευτέρα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης