Τελευταία Νέα
Διεθνή

«Γεράκι» ο Kashkari - Η Fed έχει περισσότερη δουλειά να κάνει - Βλέπει στο 5,4% την κορυφή του επιτοκίου

«Γεράκι» ο Kashkari - Η Fed έχει περισσότερη δουλειά να κάνει - Βλέπει στο 5,4% την κορυφή του επιτοκίου
Επιθετικότερος από άλλους αξιωματούχους της Fed εμφανίστηκε ο Neil Kashkari
Σχετικά Άρθρα
Ο πρόεδρος της Fed της Μινεάπολης, Neel Kashkari, δήλωσε ότι η εκρηκτική αύξηση των θέσεων εργασίας κατά τον Ιανουάριο αποτελεί απόδειξη ότι η κεντρική τράπεζα έχει περισσότερη δουλειά να κάνει για να περιορίσει τον πληθωρισμό.
Αυτό σημαίνει ότι θα συνεχίσει να αυξάνει τα επιτόκια και ότι υπάρχει το ενδεχόμενο το βασικό επιτόκιο της Fed να αυξηθεί στο 5,4% από το τρέχον εύρος 4,5%-4,75%.
«Έχουμε δουλειά να κάνουμε. Γνωρίζουμε ότι η αύξηση των επιτοκίων μπορεί να βάλει φρένο στον πληθωρισμό», είπε ο Kashkari μιλώντας στο CNBC.
«Πρέπει να αυξήσουμε επιθετικά τα επιτόκια για να θέσουμε ένα ανώτατο όριο στον πληθωρισμό και μετά να αφήσουμε τη νομισματική πολιτική να λειτουργήσει μέσω της οικονομίας».
Ο Kashkari μίλησε μόλις δυο μέρες αφότου το Υπουργείο Εργασίας των ΗΠΑ ανέφερε ότι τον Ιανουάριο δημιουργήθηκαν 517.000 νέες θέσεις εργασίας, τρεις φορές υψηλότερες από τις προσδοκίες της Wall Street που αντιπροσωπεύουν την ισχυρότερη ανάπτυξη για τον πρώτο μήνα του έτους από το 1946.
Η ισχυρή αύξηση των θέσεων εργασίας ήρθε παρά τις προσπάθειες της Fed να χρησιμοποιήσει το εργαλείο της αύξησης των επιτοκίων για να διορθώσει αυτό που οι αξιωματούχοι ονομάζουν «ανισορροπίες» στην αγορά εργασίας μεταξύ προσφοράς και ζήτησης.
Υπάρχουν σχεδόν δύο ανοιχτές θέσεις εργασίας για κάθε διαθέσιμο εργαζόμενο και οι μέσες ωριαίες αποδοχές αυξήθηκαν κατά 4,4% τον Ιανουάριο σε σχέση με ένα χρόνο πριν, ρυθμό που η Fed θεωρεί μη βιώσιμο και ασυνεπή με τον στόχο της για πληθωρισμό 2%.
«Τα στοιχεία μου λένε ότι μέχρι στιγμής δεν βλέπουμε μεγάλο αποτύπωμα από την πολτιική νομισματικής σύσφιξης που εφαρμόζουμε στην αγορά εργασίας. Υπάρχουν κάποιες ενδείξεις ότι έχει κάποιο αποτέλεσμα, αλλά είναι αρκετά σιωπηλό μέχρι στιγμής», είπε ο Kashkari.
Η νύξη του Kashkari ότι το επιτόκιο της Fed πρέπει να ανέλθει στο 5,4% τον καθιστά επιθετικότερο σε σύγκριση με τους άλλους αξιωματούχους της Fed, oι οποίοι δήλωσαν τον Δεκέμβριο ότι βλέπουν το «τελικό επιτόκιο» γύρω στο 5,1%.
Από τον Μάρτιο του 2022, η Fed έχει αυξήσει το βασικό της επιτόκιο οκτώ φορές, αφού ο πληθωρισμός έφτασε στο υψηλότερο ποσοστό των τελευταίων 40 ετών. Η πιο πρόσφατη αύξηση ήταν κατά 25 μ.β. και ανακοινώθηκε την περασμένη εβδομάδα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης