Πραγματικό σοκ προκαλεί ο αριθμός των θυμάτων από τα φονικά Ρίχτερ - Στους 38.100 οι νεκροί σε Τουρκία και Συρία, φόβοι για τρομακτικό αριθμό απωλειών
Την ίδια ώρα, μάχη με τον χρόνο δίνουν οι διασώστες για τον εντοπισμό και ανάσυρση ζωντανών μέσα από τα ερείπια κτιρίων που κατέρρευσαν, αν και όσο περνούν οι ώρες εξανεμίζονται οι ελπίδες.
Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ), 26 εκατομμύρια άνθρωποι επλήγησαν από την καταστροφή.
Ο ΠΟΥ απηύθυνε έκκληση για δωρεές 42,8 εκατ. δολαρίων, προκειμένου να χρηματοδοτηθεί η προσπάθεια αντιμετώπισης των άμεσων αναγκών από υγειονομική άποψη.
Σημειώνεται ότι τα Ηνωμένα Έθνη προειδοποίησαν πως τουλάχιστον 870.000 άνθρωποι χρειάζονται επειγόντως επισιτιστική βοήθεια, ζεστά γεύματα, στην Τουρκία και στη Συρία, ενώ εκτιμάται ότι έμειναν έως και 5,3 εκατ. άνθρωποι μόνο στη Συρία.
Στο μεταξύ, σύμφωνα με την υπηρεσία αντιμετώπισης καταστροφών της Τουρκίας (AFAD), πάνω από 218.406 μέλη σωστικών συνεργείων συμμετέχουν στις έρευνες.
Σύμφωνα με τις τουρκικές αρχές, περίπου 80.000 άνθρωποι νοσηλεύονται, ενώ οι άστεγοι έχουν ξεπεράσει το ένα εκατομμύριο.
Πάνω από 39.050 οι νεκροί
Ξεπέρασαν τους 39.000 οι νεκροί από τους ισχυρούς σεισμούς σε Τουρκία και Συρία.
Στην Τουρκία, σύμφωνα με το πρακτορείο Anadolu, τουλάχιστον 31.505 είναι οι νεκροί και οι τραυματίες φτάνουν τους 80.278.
Σημειώνεται ότι η Διεύθυνση Διαχείρισης Καταστροφών και Εκτάκτων Καταστάσεων (ΑFAD) ανακοίνωσε το Σάββατο 11/2 πως έχουν επιβεβαιωθεί 22.327 θάνατοι από τους σεισμούς.
Στη Συρία, οι νεκροί έφτασαν τους 8.700
Συνολικά οι νεκροί και στις δύο χώρες ανέρχονται σε 39.050.
Σύμφωνα με όσα ανέφερε ο Τούρκος πρόεδρος, R.T. Erdogan, το Σάββατο 11/2,οι σεισμοί που σημειώθηκαν τη Δευτέρα 6/2, ήταν τρεις φορές πιο ισχυροί από τον σεισμό στον Μαρμαρά το 1999.
Στην Τουρκία, σύμφωνα με τον αντιπρόεδρο της τουρκικής κυβέρνησης, Fuat Oktay, όπως μεταδίδει το πρακτορείο Anadolu, πάνω από 1,05 εκατ. άνθρωποι έμειναν άστεγοι, το τελευταίο 24ωρο διασώθηκαν μέσα από τα ερείπια 67 άτομα , ενώ συνολικά 190.000 άτομα απομακρύνθηκαν από τις πληγείσες περιοχές και περίπου 80.000 άνθρωποι νοσηλεύονται.
Εκτοξεύθηκε ο αριθμός των νεκρών στη Συρία
Ο αριθμός των νεκρών από τον καταστροφικό σεισμό στη Συρία έφτασε τους 8.700, με περίπου 4.000 ζωές να χάνονται σε εδάφη που ελέγχονται από τη Δαμασκό, δήλωσε την Κυριακή (12/2/2022) ο Richard Brennan, Περιφερειακός Διευθυντής Έκτακτης Ανάγκης του Γραφείου του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) για την περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.
Σύμφωνα με τον αξιωματούχο του ΠΟΥ, ο αριθμός των νεκρών συνεχίζει να αυξάνεται.
Βάσει των τελευταίων αναφορών, περίπου 4.000 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στο ελεγχόμενο από την κυβέρνηση έδαφος, ενώ άλλοι 2.500 τραυματίστηκαν.
Οι νεκροί στη βορειοδυτική Συρία είναι περίπου 4.500 και 7.500 τραυματίστηκαν.
Συγκλονιστικές διασώσεις τριών παιδιών 150 ώρες μετά την τραγωδία στο Χατάι
«Γειά σου ομορφούλα, είμαστε εδώ για να σε βγάλουμε έξω!»
Συγκλονιστικές ήταν οι διασώσεις τριών παιδιών κι ενός πατέρα την Κυριακή 150 ώρες από τον καταστροφικό σεισμό.
Ένας πατέρας και η κόρη του, ένα νήπιο και ένα δεκάχρονο κορίτσι συγκαταλέγονται στους επιζώντες που ανασύρθηκαν την Κυριακή 12/2, από τα χαλάσματα των σπιτιών που κατέρρευσαν στην επαρχία Χατάι της νότιας Τουρκίας.
Καθώς οι επιχειρήσεις διάσωσης εισέρχονται στην έκτη ημέρα τους, στενεύουν τα χρονικά περιθώρια για να προσεγγίσουν οι διασώστες θύματα παγιδευμένα στα χαλάσματα, ωστόσο τα συνεργεία εξακολουθούν να βρίσκουν επιζώντες. Ένα βίντεο που δόθηκε στη δημοσιότητα από τον δήμο της Κωνσταντινούπολης δείχνει διασώστες στην Χατάι να ανασύρουν ζωντανή μια δεκάχρονη μέσα από μια τρύπα στο πάτωμα ενός κατεστραμμένου κτιρίου προτού την μεταφέρουν με φορείο.
Το κορίτσι, ονόματι Kudi, ήταν θαμμένο επί 147 ώρες, σύμφωνα με τον δήμο της Κωνσταντινούπολης. Επίσης στην Χατάι οι διασώστες ανέσυραν από τα συντρίμμια ενός κτιρίου που κατέρρευσε ένα μικρό παιδί. Βίντεο που έδωσε στη δημοσιότητα το τουρκικό υπουργείο Υγείας δείχνει το παιδί να είναι ξαπλωμένο σε ένα φορείο με εμφανείς μώλωπες και καλυμμένο με σκόνη καθώς οι διασώστες το απομακρύνουν με ασφάλεια. Στην κεντρική Χατάι, ένας άνδρας και η πεντάχρονη κόρη του, η Emira, επίσης ανασύρθηκαν ζωντανοί από ένα κατεστραμμένο κτίριο.
Βίντεο που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα από την επαρχία Κοτζάελι δείχνει διασώστες να μιλάνε στην Εμίρα και στον πατέρα της, ενώ βρίσκονται ακόμη εγκλωβισμένοι.
Γειά σου ομορφούλα, είμαστε εδώ για να σε βγάλουμε έξω", ακούγεται να της λέει ένας από τους διασώστες.
Περίπου 180 χιλιόμετρα βορείως της Χατάι, στην πόλη Καχραμάνμαράς, ο 27χρονος Mohamed Habib απήγγελε το Κοράνι στους διασώστες κατά τη διάρκεια της δεκάωρης επιχείρισης απεγκλωβισμού του. Βίντεο που αναρτήθηκε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης δείχνουν τον Habib με υψωμένη τη γροθιά στον αέρα να φωνάζει "Ο Θεός είναι Ύψιστος" και τους διασώστες να ζητωκραυγάζουν τη στιγμή που ανασύρεται από τα χαλάσματα με τη βοήθεια σκαπτικών μηχανημάτων.
Griffiths (ΟΗΕ) για αριθμό νεκρών σε Τουρκία, Συρία: Θα διπλασιαστεί, αν δεν αυξηθεί ακόμη περισσότερο
Θα «διπλασιαστεί» και απειλεί να αυξηθεί «ακόμα περισσότερο» o απολογισμός των θυμάτων από τους σεισμούς στην Τουρκία και στη Συρία, που πλέον ξεπερνά τους 28.000 νεκρούς, προειδοποίησε ο Martin Griffiths, κορυφαίο στέλεχος του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών (ΟΗΕ) αρμόδιο για τον συντονισμό των ανθρωπιστικών επιχειρήσεων.
Επισκέφτηκε την πόλη Kahramanmaras , κοντά στο επίκεντρο του σεισμού 7,8 βαθμών της 6ης Φεβρουαρίου που στοίχισε τη ζωή σε 24.617 πολίτες στην Τουρκία και σε άλλους 3.547 στη Συρία, ήτοι συνολικά σε 28.191 κατά τα πιο πρόσφατα, ακόμη προσωρινά δεδομένα από τις δυο χώρες.
Ο ίδιος ανέφερε στο τηλεοπτικό δίκτυο Sky News ότι «νομίζω ότι είναι δύσκολο να εκτιμήσουμε με ακρίβεια (τον απολογισμό των θυμάτων)», πάντως «είμαι σίγουρος ότι θα διπλασιαστεί, αν δεν αυξηθεί ακόμη περισσότερο».
«Δεν έχει αρχίσει ακόμα αληθινά η καταμέτρηση των νεκρών», πρόσθεσε. «Σύντομα, οι άνθρωποι που έχουν επιφορτιστεί με τις επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης θα δώσουν τη θέση τους σε εργαζόμενους ανθρωπιστικών οργανώσεων, το έργο των οποίων θα είναι να φροντίσουν τους επόμενους μήνες τον εξαιρετικά μεγάλο αριθμό των ανθρώπων που επλήγησαν», τόνισε το Σάββατο 11/2 σε βίντεο στον λογαριασμό του στο Twitter ο Martin Griffith.
Συνεχίζονται οι διασώσεις
Στο μεταξύ, μάχη με τον χρόνο δίνουν οι διασώστες για τον εντοπισμό και ανάσυρση ζωντανών μέσα από τα ερείπια κτιρίων που κατέρρευσαν, αν και όσο περνούν οι ώρες, εξανεμίζονται οι ελπίδες.
Μεταξύ των διασωθέντων την Κυριακή 12/2 ένας 35χρονος έπειτα από 149 ώρες στα χαλάσματα μετά τους σεισμούς, ένα 7 μηνών βρέφος, μία έγκυος και ο αδελφός της.
Την ίδια ώρα, αποκαλύπτονται τα εγκλήματα των κατασκευαστών, όπως μία πολυκατοικία που έγειρε και αποκαλύφθηκε ότι δεν είχε ...θεμέλια.
Εν τω μεταξύ, σοκάρει βίντεο που κάνει το γύρο του κόσμου και δείχνει δύο διασώστες να καταπλακώνονται από συντρίμμια κτιρίου στην προσπάθεια τους να ανασύρουν κόσμο εγκλωβισμένο μετά τον φονικό σεισμό των 7,8 Ρίχτερ στην πόλη Χατάι της Τουρκίας. Οι άτυχοι διασώστες εγκλωβίζονται κάτω από τα συντρίμμια ενός σπιτιού που κατέρρευσε πάνω τους, με την κατάσταση της υγείας τους να μην έχει γίνει γνωστή. Αναζητώντας το θαύμαAfter deadly earthquakes hit southern Türkiye, rescue workers continue to remove the rubble of collapsed buildings to save lives
— ANADOLU AGENCY (@anadoluagency) February 12, 2023
? LIVE updates here: https://t.co/rjJzOvo2mE pic.twitter.com/LlWasMBYBE
Νεκρή από τα συντρίμμια στην Μαλάτεια ανασύρθηκε η διεθνής μπασκετμολίστρια Aydogan
Aνάμεσα στα δεκάδες χιλιάδες θύματα η Τουρκία θρηνεί την απώλεια της διεθνούς μπασκετμπολίστριας Nilay Aydogan.
Η 30χρονη ήταν διεθνής με την εθνική ομάδα 3x3 της Τουρκίας και μέχρι σήμερα τα σωστικά συνεργεία την αναζητούσαν κάτω από τα συντρίμμια στην πόλη Μαλάτεια (Μελιτινή).
Το μεσημέρι της Κυριακής (12/2) η σορός της Aydogan ανασύρθηκε από τα ερείπια, μαζί με αυτήν της γιαγιάς της.
Τη δυσάρεστη είδηση επιβεβαίωσε και η τουρκική ομοσπονδία μπάσκετ.
Η Aydogan, σύμφωνα με όσα αναφέρει η Fanatik, βρισκόταν στην πόλη για να επισκεφθεί τη γιαγιά της.
Αρτοποιός: Επιστρέφουν στην Ελλάδα
«Την Κυριακή 12/2 αναχωρεί οριστικά από τις πληγείσες περιοχές της Τουρκίας η 1η και η 2η ΕΜΑΚ», δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου του Πυροσβεστικού Σώματος, Γ. Αρτοποιός.
Ο κ. Αρτοποιός μιλώντας στον ΣΚΑΪ 100,3 τόνισε ότι οι ελληνικές σωστικές δυνάμεις θα επιστρέψουν στη χώρα με δύο πτήσεις, εκ των οποίων η μία πολιτική πτήση που θα μεταφέρει το προσωπικό και η άλλη πτήση με διαστρατιωτικό αεροπλάνο, στο οποίο θα φορτωθούν τα μηχανήματα.
Μέχρι στιγμής, όπως σημείωσε, δεν έχει υπάρξει κάποια άλλη ενημέρωση για το εάν θα σταλεί κάποια άλλη αποστολή.
Σημειώνεται ότι στην αποστολή συμμετείχαν συνολικά 36 διασώστες, οι 21 από την 1η ΕΜΑΚ και 15 από την 2η ΕΜΑΚ, δύο αξιωματικοί -μηχανικοί του Πυροσβεστικού Σώματος με εξειδίκευση στην υποστύλωση σε ερείπια κτηρίων που έχουν καταρρεύσει, 8 γιατροί και διασώστες του ΕΚΑΒ, τρία διασωστικά σκυλιά και τρία ειδικά διασωστικά οχήματα, αλλά και ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ, καθηγητής, Ευθ. Λέκκας.
Η ελληνική αποστολή έφτασε στα Άδανα της Τουρκίας τα ξημερώματα της Τρίτης 7/2 και κατάφερε να απεγκλωβίσει ζωντανά 5 άτομα και να ανασύρει άλλα 5 άτομα χωρίς τις αισθήσεις τους.
Στο μεταξύ, άκαρπες ήταν απέβησαν οι ενέργειες της ελληνικής διασωστικής αποστολής για τον εντοπισμό αγνοουμένων στα ερείπια κτιρίου στην Αντιόχεια.
Οι Έλληνες διασώστες της ΕΜΑΚ, λίγο πριν τις 7 το πρωί της Κυριακής 12/2, ολοκλήρωσαν τις έρευνες τους και αποχώρησαν από το σημείο, όπου συνεχίζουν τα τουρκικά συνεργεία.
Σύμφωνα με την ΑFAD, τουλάχιστον 159.146 διασώστες επιχειρούν, αλλά και 7.716 άτομα, μέλη αποστολών από ξένες χώρες. Σύμφωνα με το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών, συνολικά 97 χώρες έχουν προσφέρει βοήθεια, ενώ εξακολουθούν να συνεχίσουν τις προσπάθειες ομάδες διάσωσης από 61 χώρες.
Συνελήφθησαν 13 κατασκευαστές - Έχουν εκδοθεί εντάλματα σύλληψης για ακόμη 113
Έχουν εκδοθεί 113 εντάλματα σύλληψης, έχει συλληφθεί ένας και έχουν αποδοθεί ευθύνες σε 131 υπόπτους από τον κατασκευαστικό κάδο για τα κτίρια που κατέρρευσαν από τους ισχυρούς σεισμούς, σύμφωνα με όσα ανέφερε το βράδυ του Σαββάτου 11/2 ο αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης, Fuat Oktay, όπως μετέδωσε το πρακτορείο Anadolu.
Ήδη, 12 άτομα που προέρχονται από τον κατασκευαστικό κλάδο συνελήφθησαν στην Τουρκία μετά την κατάρρευση χιλιάδων κτιρίων στα νότια της χώρας έπειτα από τον σεισμό της Δευτέρας, όπως μετέδωσαν το Σάββατο 11/2 τοπικά μέσα ενημέρωσης.
Μεταξύ των συλληφθέντων είναι ένας επιχειρηματίας από την επαρχία Γκαζιαντέπ και έντεκα άτομα από την επαρχία Σανλιούρφα, σύμφωνα με το τουρκικό πρακτορείο DHA.
Η ολική κατάρρευση των κτιρίων, η οποία προδίδει την κακή κατασκευή τους και δεν άφησε στους ενοίκους τους ουσιαστικά καμία ευκαιρία, προκαλεί οργή στη χώρα όπου περί τους 22.000 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους και περισσότεροι από 80.000 έχουν τραυματιστεί.
Αναμένονται περισσότερες συλλήψεις αφού ο εισαγγελέας του Ντιγιάρμπακιρ, μιας από τις δέκα επαρχίες που επλήγησαν από την καταστροφή, ανακοίνωσε στις 11/2, ότι είχε εκδώσει 29 εντάλματα σύλληψης, αναφέρει το επίσημο πρακτορείο Anadolu.
Σύμφωνα με αυτή την πηγή, ένας από τους συλληφθέντες είναι ένας επιχειρηματίας που έχτισε κτίρια στο Γκαζιαντέπ και συνελήφθη στην Κωνσταντινούπολη. Αρκετές έρευνες έχουν ξεκινήσει από εισαγγελείς σε πληγείσες επαρχίες όπως η Καχραμάνμαράς, όπου η πόλη Πάζαρτζικ βρέθηκε στο επίκεντρο του σεισμού. Το υπουργείο Δικαιοσύνης της Τουρκίας έδωσε εντολή στους εισαγγελείς των δέκα επαρχιών να ανοίξουν "γραφεία διερεύνησης εγκλημάτων που σχετίζονται με το σεισμό".
Την Παρασκευή, η αστυνομία συνέλαβε στο αεροδρόμιο της Κωνσταντινούπολης έναν επιχειρηματία από την επαρχία Χατάι, του οποίου η πολυτελής κατοικία κατέρρευσε ολοσχερώς καταπλακώνοντας τους ενοίκους της.
Έγιναν 60 συλλήψεις για πλιάτσικο
Συνελήφθησαν 60 άτομα για λεηλασίες σε επαρχίες πληγείσες από τον σεισμό που συγκλόνισε τη νότια Τουρκία τη Δευτέρα (6/2/2023).
Οι ύποπτοι τέθηκαν υπό κράτηση στο πλαίσιο των ερευνών για τις λεηλασίες που διαπράχθηκαν μετά τον σεισμό των 7,8 βαθμών.
Erdogan: Μέτρα για την ανοικοδόμηση, προειδοποίηση για λεηλασίες
Τρεις φορές πιο ισχυροί από τον σεισμό στον Μαρμαρά το 1999 ήταν αυτοί της Δευτέρας 6/2, όπως ανέφερε κατά την επίσκεψή του στο Diyarbakır ο Τούρκος πρόεδρος, R.T. Erdogan.
Ο Τούρκος πρόεδρος, ο οποίος επισκέφτηκε το Σάββατο 11/2 με τη σύζυγό του την περιοχή, ξεκαθάρισε ότι «δεν αφήσαμε και δεν θα αφήσουμε τους πολίτες μας στο δρόμο, σε κακουχίες ή στη φτώχεια», δηλώνοντας ότι η κυβέρνηση θα λάβει μέτρα εναντίον όσων εμπλέκονται σε λεηλασίες και σε άλλα αδικήματα στην περιοχή που επλήγη περισσότερο από τους καταστροφικούς σεισμούς στις αρχές της εβδομάδας. Σημείωσε ότι δεν είναι κατοικήσιμα εκατοντάδες χιλιάδες κτίρια σε όλη τη νότια Τουρκία και οι αρχές θα λάβουν μέτρα για την ανοικοδόμηση των κατεστραμμένων πόλεων μέσα σε μερικές εβδομάδες. «Έχουμε κινητοποιήσει όλα τα μέσα του κράτους μας» είπε χαρακτηριστικά .
Ακόμη, κατηγόρησε όσους ασκούν κριτική αναφέροντας ότι «κάποια κέντρα, πολιτικά κόμματα, ΜΚΟ είναι ανήθικα, άσεμνα. Κάνουν επίθεση σε μια περίοδο που η ενότητα θα έπρεπε να είναι στο αποκορύφωμά της». Σημειώνεται ότι στο Diyarbakır οι πολίτες αποδοκίμασαν υπουργό Δικαιοσύνης, Bekir Bozdag, αλλά και τον βουλευτή, Oya Eronat.
Περαιτέρω, ο Τούρκος πρόεδρος γνωστοποίησε τη διαμονή των πληγέντων από τους σεισμούς που πλέον έμειναν άστεγοι στις φοιτητικές εστίες των πανεπιστημίων, στα οποία διακόπτεται η δια ζώσης διδασκαλία, αλλά και ότι θα παρουσιαστούν τον Μάιο στον στρατό 13.000 άτομα που έπρεπε να στρατευτούν τον Μάρτιο – Απρίλιο.
Εκτιμήσεις για εγκλωβισμένους
Ενδεικτικό άλλωστε του τι θα πρέπει να περιμένουμε είναι οι εκτιμήσεις του Τούρκου σεισμολόγου Övgün Ahmet Ercan, ο οποίος υποστήριξε πως τουλάχιστον 184.000 άνθρωποι παραμένουν κάτω από τα συντρίμμια. «Περίπου 6.000 κτίρια έχουν καταρρεύσει. Αυτό αντιστοιχεί σε 48.000 διαμερίσματα σε τέσσερις ορόφους, 8 διαμερισμάτων (κάθε όροφος). Αυτό αντιστοιχεί σε 192.000 άτομα κάτω από τα ερείπια διά 4 ατόμων (σε κάθε διαμέρισμα). Περίπου 8.000 άτομα έχουν διασωθεί. Κάπου 184.000 (περισσότεροι) άνθρωποι βρίσκονται κάτω από τα ερείπια. Φοβάμαι» ανέφερε σε ανάρτηση του στο twitter o Ercan, ο οποίος σε σειρά αναρτήσεων του από την ημέρα των σεισμών στη νοτιοανατολική Τουρκία παραθέτει στοιχεία για τους φονικούς σεισμούς. Συγκεκριμένα, ο Ercan αναφέρει ότι 13,5 εκατομμύρια άνθρωποι και 4 εκατομμύρια κτήρια έχουν επηρεαστεί από τους σεισμούς, επισημαίνοντας πως η διάρκεια του πρώτου σεισμού που έπληξε τη νοτιοανατολική Τουρκία ήταν 47 δευτερόλεπτα ενώ ο δεύτερος διήρκεσε 45 δευτερόλεπτα.
ΠΟΥ: Εφιαλτική πρόβλεψη για πλήγμα σε 26 εκατομμύρια ανθρώπους
Σχεδόν 26 εκατομμύρια άνθρωποι ενδέχεται να έχουν πληγεί από τους σεισμούς που συγκλόνισαν αυτή την εβδομάδα την Τουρκία και τη Συρία, όπου δεκάδες μονάδες υγείας υπέστησαν ζημιές, ανακοίνωσε το Σάββατο 12 Φεβρουαρίου 2023 ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ), απευθύνοντας έκκληση για χρηματοδότηση. Ο ΠΟΥ ζητεί έκτακτη οικονομική βοήθεια ύψους 42,8 εκατομμυρίων δολαρίων για την κάλυψη των άμεσων υγειονομικών αναγκών.
Νωρίτερα την εβδομάδα αυτή, ο ΠΟΥ, ο οποίος αποδέσμευσε ήδη 16 εκατομμύρια δολάρια από το ταμείο του έκτακτης ανάγκης, είχε υπολογίσει σε 23 εκατομμύρια τον αριθμό των ανθρώπων που μπορεί να είναι εκτεθειμένοι μετά τους σεισμούς και την καταστροφή που προκάλεσαν.
Σήμερα, ο αριθμός αυτός αυξάνεται στα 26 εκατομμύρια -- 15 εκατομμύρια στην Τουρκία και σχεδόν 11 εκατομμύρια στη Συρία.
Μεταξύ αυτών, περισσότεροι από πέντε εκατομμύρια άνθρωποι θεωρούνται ιδιαίτερα "ευάλωτοι", από τους οποίους σχεδόν 350.000 ηλικιωμένοι και περισσότερα από 1,4 εκατομμύριο παιδιά.
Στην Τουρκία, ο ΠΟΥ εκτιμά ότι περισσότερα από 4.000 κτίρια κατέρρευσαν κατά τη διάρκεια των σεισμών και ότι 15 νοσοκομεία υπέστησαν μερικές ή μεγάλες ζημιές. Στη Συρία, όπου το σύστημα υγείας έχει ήδη γονατίσει από τα 12 χρόνια πολέμου, τουλάχιστον 20 μονάδες υγείας στο βορειοδυτικό τμήμα της χώρας, συμπεριλαμβανομένων τεσσάρων νοσοκομείων, υπέστησαν ζημιές. Ο ΠΟΥ ανακοίνωσε ότι έστειλε την Πέμπτη 9 Φεβρουαρίου 37 τόνους ιατρικού υλικού για τη φροντίδα τραυμάτων και για έκτακτα χειρουργεία στην Τουρκία, ενώ 35 τόνοι έφθασαν στη Συρία την Παρασκευή 10 Φεβρουαρίου 2023. "Θα χρησιμοποιηθούν για τη θεραπεία και την περίθαλψη 100.000 ανθρώπων όπως και για να πραγματοποιηθούν 120.000 επείγουσες χειρουργικές επεμβάσεις στις δύο χώρες", διευκρίνισε ο ΠΟΥ, προσθέτοντας ότι μια τρίτη πτήση με παρόμοιο φορτίο αναμένεται να φτάσει τη Δευτέρα στη Συρία. Ο γενικός διευθυντής του ΠΟΥ Tedros Adhanom Ghebreyesus.έφτασε σήμερα στο Χαλέπι, στη Συρία, που επλήγη σκληρά από τον σεισμό.
Συρία: Νέα σημεία για την ανθρωπιστική βοήθεια
Ο επικεφαλής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας δήλωσε ότι ο Σύρος πρόεδρος Bashar al Assad έδειξε ότι είναι πρόθυμος να εξετάσει το άνοιγμα νέων συνοριακών σημείων διέλευσης για να προωθηθεί η βοήθεια στα θύματα του σεισμού στη βορειοδυτική Συρία, περιοχή που ελέγχεται από τις αντικαθεστωτικές δυνάμεις.
«Σήμερα το απόγευμα, συνάντησα την Αυτού Εξοχότητα τον πρόεδρο Assad, ο οποίος δήλωσε ότι είναι ανοιχτός στην ιδέα να εξετάσει διασυνοριακά σημεία πρόσβασης γι' αυτήν την έκτακτη ανάγκη», δήλωσε ο γενικός διευθυντής του ΠΟΥ Tedros Adhanom Ghebreyesus
Το Μπαρ αλ-Χάουα, το μόνο λειτουργικό σημείο διέλευσης από την Τουρκία προς τις κατεστραμμένες από τον σεισμό περιοχές που ελέγχονται από τις αντικαθεστωτικές δυνάμεις, υπέστη ζημιές κατά τη διάρκεια του σεισμού. Ωστόσο, η βοήθεια μεταφέρεται ξανά από εκεί ήδη από την Πέμπτη, αλλά αυξάνονται οι εκκλήσεις για άνοιγμα και άλλων συνοριακών σημείων διέλευσης προκειμένου να επιταχυνθεί η παράδοση της βοήθειας.
Ο Tedros χαιρέτισε επίσης την έγκριση που δόθηκε πρόσφατα από τη συριακή κυβέρνηση για τις διασυνοριακές αυτοκινητοπομπές του ΟΗΕ, ώστε να μπορούν να μεταφέρουν τη βοήθεια στις ανταρτοκρατούμενες περιοχές.
Η Δαμασκός ανακοίνωσε ότι δέχθηκε η διεθνής βοήθεια που προορίζεται για τις ανταρτοκρατούμενες περιοχές να μεταφερθεί μέσω των περιοχών που τελούν υπό τον έλεγχό της.
Ωστόσο ο ΠΟΥ συνεχίζει να περιμένει το πράσινο φως από τις αρχές των βορειοδυτικών αυτών περιοχών για να μεταβεί εκεί.
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών