Διεθνή

Putin: Σε νέα ορόσημα οι σχέσεις μας με την Κίνα – Στρατηγική συνεργασία κατά της ηγεμονίας της Δύσης

Putin: Σε νέα ορόσημα οι σχέσεις μας με την Κίνα – Στρατηγική συνεργασία κατά της ηγεμονίας της Δύσης
Περίπλοκες οι διεθνείς σχέσεις μετά την κατάρρευση του διπολικού παγκόσμιου συστήματος είπε ο Putin
Σχετικά Άρθρα
Οι σχέσεις της Ρωσίας με την Κίνα αναπτύσσονται όπως είχαμε σχεδιάσει και φτάνουν σε νέα ορόσημα υποστήριξε ο πρόεδρος της Ρωσίας, Vladimir Putin κατά τη συνάντηση που είχε στο Κρεμλίνο με τον Wang Yi, τον κορυφαίο Κινέζο διπλωμάτη και μέλος του πανίσχυρου Πολιτικού Γραφείου της Κίνας, ο οποίος από την πλευρά του σημείωσε πως Κίνα και Ρωσία είναι έτοιμες να ενισχύσουν περαιτέρω τη στρατηγική τους συνεργασία.
«Οι σχέσεις Ρωσίας – Κίνας αναπτύσσονται όπως είχαμε σχεδιάσει τα προηγούμενα χρόνια.
Όλα προχωρούν.
Φτάνουμε σε νέα ορόσημα» υπογράμμισε ο πρόεδρος Putin, ο οποίος μεταβίβασε στον Wang Yi τις καλύτερες ευχές του στον φίλο του, όπως είπε, τον Πρόεδρο της Κίνας, Xi Jinping.
Ο Putin, αναφερόμενος στην επανεκλογή του Xi Jinping στην προεδρία του κομμουνιστικού κόμματος της Κίνας και στις αλλαγές που επήλθαν στο Πολιτικό Γραφείο, υποστήριξε ότι στην Κίνα έχουν λάβει χώρα πολύ σημαντικά εσωτερικά πολιτικά γεγονότα, τα οποία, όπως είπε, συμβάλλουν στην ενίσχυση της χώρας και δημιουργούν τις συνθήκες για την προοδευτική ανάπτυξη της.

Ιδιαίτερα σημαντικές οι σχέσεις με την Κίνα

Όπως είπε ο Putin, οι σχέσεις της Ρωσίας με την Κίνα μετά την κατάρρευση του διπολικού παγκόσμιου πολιτικού συστήματος, είναι ιδιαίτερα σημαντικές καθώς συμβάλλουν στη σταθερότητα του κόσμου.
«Οι διεθνείς σχέσεις σήμερα είναι περίπλοκες.
Δεν έχουν γίνει καλύτερες μετά την κατάρρευση του διπολικού συστήματος, αντίθετα έχουν γίνει ακόμη πιο έντονες.
Σε αυτό το πλαίσιο, η συνεργασία στη διεθνή σκηνή μεταξύ της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας και της Ρωσικής Ομοσπονδίας, όπως έχουμε τονίσει επανειλημμένα, είναι πολύ σημαντική για τη σταθεροποίηση της διεθνούς κατάστασης» τόνισε ο Putin, ο οποίος έκανε ιδιαίτερη αναφορά στη συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών σε όλους τους άλλους τομείς στον ανθρωπιστικό τομέα, σε διεθνείς οργανισμούς όπως ο ΟΗΕ, οι BRICS και η SCO.
«Έχουμε ακόμα πολλή κοινή δουλειά» επισήμανε ο Putin.

Ευκαιρία η κρίση

Από την πλευρά του ο Wang Yi υποστήριξε ότι η κρίση στις διεθνείς σχέσεις αποτελεί μια ευκαιρία για κάτι καινούριο, επισημαίνοντας πως οι σχέσεις Ρωσίας - Κίνας δεν καθορίστηκαν ποτέ από τρίτα μέρη.
O Yi επανέλαβε τη σημασία ενός πολυπολικού κόσμου όσον αφορά τις διεθνείς σχέσεις, στάση που προφανώς εστιάζει κατά της ηγεμονίας της Δύσης και συγκεκριμένα των ΗΠΑ.

Στρατηγική συνεργασία

Σαφείς δεσμεύσεις ότι η Κίνα όχι μόνο θα διατηρήσει την ισχυρή δυναμική των σχέσεων της με τη Ρωσία αλλά και ότι θα επιδιώξει νέες συμφωνίες με τη ρωσική πλευρά ανέλαβε ο κορυφαίος Κινέζος διπλωμάτης Wang Yi κατά την επίσκεψη του στη Μόσχα, όπου και συναντήθηκε με τον Ρώσο ΥΠΕΞ, Sergei Lavrov.
Ο Yi ανέφερε ότι Κίνα και Ρωσία συγκροτούν ένα κοινό μέτωπο κατά της ηγεμονίας της Δύσης.
««Θα επιδιώξουμε σταθερά μια ανεξάρτητη και αυτόνομη εξωτερική πολιτική και θα εφαρμόσουμε περαιτέρω στρατηγικές ανοίγματος στο πνεύμα του αμοιβαίου οφέλους και θα κερδίσουμε.
Θα ανοίξουμε νέους ορίζοντες για ανάπτυξη συνεργασίας όχι μόνο με τη Ρωσία αλλά και με όλες οι χώρες του κόσμου μέσω του εκσυγχρονισμού της Κίνας, ενώ θα επιδιώξουμε να βελτιώσουμε και την ουσία της αλληλεπίδρασης με όλους τους εταίρους» υποστήριξε ο Κινέζος διπλωμάτης.

Προσηλωμένοι στη Ρωσία

Όπως είπε, η Κίνα παραμένει προσηλωμένη στην ανάπτυξη των σχέσεων της με τη Ρωσία παρά της ασταθούς κατάστασης που επικρατεί στην παγκόσμια σκηνή.
«Ανεξάρτητα από το πώς μπορεί να αλλάξει η διεθνής κατάσταση, η Κίνα παραμένει προσηλωμένη στη διατήρηση θετικών τάσεων όσον αφορά την ανάπτυξη των σχέσεων της με τη Ρωσία.
Χάρη στις στρατηγικές κατευθυντήριες γραμμές που έθεσαν ο Πρόεδρος Xi Jinping και ο Πρόεδρος Putinοι σινο-ρωσικές σχέσεις συνολικής εταιρικής σχέσης και στρατηγικής συνεργασίας στη νέα εποχή διατηρούν υψηλή δυναμική» υπογράμμισε ο Yi.

Αντίδραση στην ηγεμονία της Δύσης

Στο πλαίσιο αυτό ο Yi υποστήριξε ότι η Κίνα παραμένει προσηλωμένη και αποφασισμένη να βάλει τέλος στη μονομερή δράση και ηγεμονία.
«Πάντα επιδιώκουμε την αναπτυξιακή οδό που θα ακολουθήσουν οι χώρες μας σύμφωνα με τα εθνικά χαρακτηριστικά, μας, την προστασία της κυριαρχίας και της ασφάλειας της ανάπτυξής μας.
Επίσης, αξιοποιούμε συνεχώς τις δυνατότητες της πολύπλευρης συνεργασίας μεταξύ Κίνας και Ρωσίας» επισήμανε ο Κινέζος διπλωμάτης.

Lavrov: Έτοιμοι να δράσουμε από κοινού

Το ιδιαίτερα θετικό κλίμα επιβεβαίωσε και ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας, Sergei Lavrov, ο οποίος υπογράμμισε πως η Μόσχα και το Πεκίνο επιδεικνύουν αλληλεγγύη και ετοιμότητα να δράσουν ο ένας για την υπεράσπιση των συμφερόντων του άλλου βάσει του σεβασμού του Διεθνούς Δικαίου και του κεντρικού ρόλου των Ηνωμένων Εθνών.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης