Τελευταία Νέα
Διεθνή

Nευρικότητα στη Wall λόγω αύξησης στις αποδόσεις των ομολόγων – Στο -0,47% o S&P 500, o Νasdaq -0,66%

Nευρικότητα στη Wall λόγω αύξησης στις αποδόσεις των ομολόγων – Στο -0,47% o S&P 500, o Νasdaq -0,66%
Mεικτά πρόσημα στη Wall Street…
Υποχώρηση σημείωσαν οι βασικοί δείκτες της Wall Street, λόγω αύξησης στις αποδόσεις των αμερικανικών ομολόγων, οι οποίες ενισχύθηκαν υπό το κράτος των πληθωριστικών πιέσεων.
Αρχικά, το επενδυτικό συναίσθημα εμφάνισε σημάδια… τόνωσης λόγω του επίσημου δείκτη υπευθύνων προμηθειών (PMI) μεταποίησης της Κίνας, προσφέροντας ελπίδες ότι η ανάκαμψη της «Χώρας του Δράκου» μπορεί να αντισταθμίσει την παγκόσμια επιβράδυνση.
Ωστόσο, τα σήματα στασιμοπληθωρισμού που εξέπεμψε οι δείκτες PMI και ISM τον Φεβρουάριο κλυδώνισαν τους μετέχοντες στην αγορά.
Σε αυτό το πλαίσιο, ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones κατέγραψε οριακές μεταβολές, στις 32.662 μονάδες.
Ο δείκτης - βαρόμετρο S&P 500 υποχώρησε -0,47%, στις 3.951 μονάδες.
Ο τεχνολογικός Nasdaq σημείωσε μείωση -0,66%, στις 11.379 μονάδες.
Καταγραφή_88.JPG
Παράλληλα, ανοδική τροχιά ακολούθησαν οι αποδόσεις των αμερικανικών ομολόγων καθώς το 10ετές ενισχύθηκε κατά οκτώ μονάδες βάσης στο 4% και το 2ετές κινήθηκε υψηλότερα κατά επτά μονάδες βάσης στο 4,89%.

Στην αγορά εμπορευμάτων, η τιμή του αργού WTI ενισχύθηκε 0,8% στα 77,69 δολ. 

και η τιμή του χρυσού σημείωσε άνοδο 0,5% στα 1.845 δολ./oz.

Στην αγορά συναλλάγματος, το δολάριο κινήθηκε χαμηλότερα 0,8% έναντι του ευρώ, στο 1,0660 δολ.

Σε τεχνικό επίπεδο, πάντως, ο S&P 500 πρόκειται να σηματοδοτήσει ότι η bear market που ξεκίνησε πέρυσι έχει τελειώσει… επιτέλους.
Ειδικότερα, το εν λόγω σήμα αφορά το ότι ο S&P 500 σημείωσε δύο διαδοχικά μηνιαία κλεισίματα πάνω από τον κινητό μέσο όρο των τελευταίων 10 μηνών, μετά από πτώση της αγοράς κατά 20%.
Και εφόσον ο δείκτης βαρόμετρο της Wall Street έκλεισε τον Φεβρουάριο πάνω από τις 3.947 μονάδες, σύμφωνα με τη The Fat Pitch, το σήμα έχει ενεργοποιηθεί.
Ωστόσο, το σήμα που επισήμανε η The Fat Pitch αυτός είναι μόνο ένας από τους bullish τεχνικούς δείκτες που υποδηλώνουν ότι τα χειρότερα μπορεί να έχουν τελειώσει για τους επενδυτές.
Νωρίτερα αυτό το μήνα, ο Anthony Scaramucci τόνισε ένα τεχνικό σήμα κάτω από το ραντάρ που άφησε να εννοηθεί ότι μια νέα ανοδική αγορά πρόκειται να ξεκινήσει.
Αυτό το σήμα είναι το γεγονός ότι ο S&P 500 διαπραγματεύεται πάνω από τον κινητό μέσο όρο των 200 ημερών για 18 συνεχόμενες ημέρες διαπραγμάτευσης.
Eφόσον ο S&P 500 έκλεισε πάνω από τις 3.977 την Παρασκευή, κατέγραψε 20 διαδοχικές συνεδριάσεις πάνω από το τεχνικό επίπεδο που παρακολουθείται στενά.
S&P 500 chart
Στα μάκρο, τα στοιχεία για την αμερικανικό σύνθετο δείκτη PMI έδειξαν πως η δραστηριότητα των αμερικανικών επιχειρήσεων συνέχισε να συρρικνώνεται τον Φεβρουάριο, αν και διαπιστώνεται αύξηση σε σχέση με τον Ιανουάριο.
Πιο συγκεκριμένα, ο μεταποιητικός δείκτης PMI της S&P Global διαμορφώθηκε στο 47,3 το Φεβρουάριο από 46,9 τον Ιανουάριο, υποχωρώντας ωστόσο από την προκαταρκτική μέτρηση που ήταν στο 47,8.
Τα τελευταία στοιχεία δείχνουν ότι συνεχίστηκαν οι πιέσεις στην επιχειρηματική δραστηριότητα και τον προηγούμενο μήνα, αν και με κάπως μικρότερο ρυθμό.
«Η μεταποίησης παρέμεινε υπό έντονη πίεση το Φεβρουάριο.
Αν και ο δείκτης PMI αυξήθηκε ελαφρώς, συνεχίζει να δείχνει τη βαθύτερη ύφεση από το 2009, με την εξαίρεση των μηνών που επιβλήθηκαν τα lockdowns λόγω της πανδημίας», ανέφερε ο Chris Williamson, επικεφαλής οικονομολόγος της S&P Global Market Intelligence.
Παρόμοια εικόνα έδειξε και η έρευνα του Institute for Supply Management (ISM), με το δικό του δείκτη στο 47,7 τον προηγούμενο μήνα από 47,4 τον Ιανουάριο, χάνοντας τις εκτιμήσεις των αναλυτών που περίμεναν να βελτιωθεί στο 48,0.

Την ίδια στιγμή, το μέσο επιτόκιο του πιο δημοφιλούς στεγαστικού δανείου στις ΗΠΑ παρέμεινε την περασμένη εβδομάδα στο υψηλότερο επίπεδο από τον Νοέμβριο, καθώς οι ισχυρότερες από το αναμενόμενο αναγνώσεις για τον πληθωρισμό, τα κέρδη θέσεων εργασίας και τις καταναλωτικές δαπάνες έκαναν τους επενδυτές να αυξήσουν το ποντάρισμά τους στο ότι η Federal Reserve θα πρέπει να συνεχίσει να αυξάνει τα επιτόκια πολιτικής της μέχρι το καλοκαίρι.
Το μέσο επιτόκιο συμβολαίου για ένα στεγαστικό δάνειο σταθερού επιτοκίου 30 ετών αυξήθηκε κατά 9 μονάδες βάσης στο 6,71% για την εβδομάδα που έληξε στις 24 Φεβρουαρίου, σύμφωνα με στοιχεία της Mortgage Bankers Association (MBA) την Τετάρτη, κάτι που σηματοδοτεί την τρίτη εβδομαδιαία αύξηση των επιτοκίων στεγαστικών δανείων μετά αρκετές εβδομάδες μειώσεις.
Το ποσοστό αυτό έχει αυξηθεί πάνω από 50 μονάδες βάσης τον περασμένο μήνα. Η απόδοση του 10ετούς ομολόγου του αμερικανικού δημοσίου λειτουργεί ως σημείο αναφοράς για τα επιτόκια στεγαστικών δανείων.
Επίσης, απροσδόκητη υποχώρηση εμφάνισαν οι κατασκευαστικές δαπάνες στις ΗΠΑ τον Ιανουάριο, καθώς οι επενδύσεις για την κατασκευή μονοκατοικιών συνέχισαν να μειώνονται.
Πιο συγκεκριμένα, οι κατασκευαστικές δαπάνες τον πρώτο μήνα του έτους μειώθηκαν κατά 0,1%, μετά την πτώση κατά 0,7% που καταγράφηκε τον Δεκέμβριο, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε το υπουργείο Εμπορίου των ΗΠΑ την Τετάρτη.
Οι οικονομολόγοι σε δημοσκόπηση του Reuters ανέμεναν αύξηση των κατασκευαστικών δαπανών κατά 0,2%.
Σε ετήσια βάση, οι κατασκευαστικές δαπάνες τον Ιανουάριο εμφάνισαν αύξηση κατά 5,7%.

Μεταβλητότητα στις ευρωπαϊκές αγορές, παρά την κινεζική μεταποίηση

Η νευρικότητα επικράτησε εντέλει στις ευρωπαϊκές αγορές, παρά την κινεζική μεταποίηση, λόγω του επίμονα υψηλού πληθωρισμού στις μεγάλες οικονομίες της Ευρωζώνης.
Στη Φρανκφούρτη ο DAX υποχώρησε 0,4%, στις 15.305 μονάδες.
Στο Λονδίνο ο FTSE 100 σημείωσε άνοδο 0,5%, στις 7.914 μονάδες.
Στις 7.234 μονάδες με απώλειες 0,46% διαπραγματεύτηκε ο CAC 40 στο Παρίσι.
Ο FTSE MIB στο Μιλάνο σημείωσε πτώση 0,6%, στις 27.315 μονάδες.

Στα μάκρο, υψηλότερα κινήθηκε ο πληθωρισμός στη Γερμανία τον Φεβρουάριο, διαψεύδοντας τις προβλέψεις των αναλυτών και περιπλέκοντας περαιτέρω το έργο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας να οδηγήσει τον πληθωρισμό στον στόχο χωρίς να πλήξει την ανάπτυξη της οικονομίας της ευρωζώνης.
Όπως μεταδίδει το Bloomberg, ο πληθωρισμός αυξήθηκε στο 9,3% από 9,2% τον Ιανουάριο.
Οι αναλυτές προέβλεπαν πτώση στο 9%.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης