Τελευταία Νέα
Διεθνή

Mίνι ράλι στη Wall, λόγω πτώσης στην απόδοση του 10ετούς ΗΠΑ – Στο +1,61% ο S&P 500, o Nasdaq +2%

Mίνι ράλι στη Wall, λόγω πτώσης στην απόδοση του 10ετούς ΗΠΑ – Στο +1,61% ο S&P 500, o Nasdaq +2%
Θετικά πρόσημα στη Wall Street...
Σχετικά Άρθρα
Σε ανοδικούς ρυθμούς κινήθηκε η Wall Street την Παρασκευή 3 Μαρτίου, καθώς η απόδοση του αμερικανικού δεκαετούς υποχώρησε κάτω από το κρίσιμο σημείο του 4%...
Σε αυτό το κλίμα, o βιομηχανικός δείκτης Dow Jones σημείωσε άνοδο 1,17%, στις 33.390 μονάδες
Ο δείκτης βαρόμετρο S&P 500 κατέγραψε αύξηση στο +1,61%, στις 4.045 μονάδες
Ο σύνθετος τεχνολογικός δείκτης Nasdaq ενισχύθηκε στο +1,97%, στις 11.689 μονάδες
Καταγραφή_90.JPG
Βελτίωση καταγράφηκε και στα αμερικανικά ομόλογα, με το 10ετές στο 3,96%.
Υπογραμμίζεται πως η εστίαση της αγοράς κινείται, ως συνήθως το τελευταίο διάστημα, στη νομισματική πολιτική… και στα επίπεδα σύσφιξης.
Σε αυτό το πλαίσιο, οι επενδυτές αναθάρρησαν καθώς ο πρόεδρος της Fed Αtlanta, Bostic, ανέφερε την Πέμπτη 2 Μαρτίου πως οι επιτοκιακές αυξήσεις ίσως παγώσουν το ερχόμενο καλοκαίρι – αν και μέχρι το ερχόμενο καλοκαίρι μεσολαβούν αρκετοί μήνες μακροοικονομικών δεδομένων, τα οποία ενδέχεται να επηρεάσουν καθοριστικά τις αποφάσεις των αμερικανών policy makers.
Υπενθυμίζεται πως κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης της Πέμπτης, το 2ετές «σκαρφάλωσε» σε επίπεδα που δεν είχαν παρατηρηθεί από το 2007.
Σημειώνεται πως το αμερικανικό 10ετές επηρεάζει τα στεγαστικά δάνεια και τα δάνεια αυτοκινήτων, επομένως μια έκρηξη όσον αφορά την απόδοση θα μπορούσε να προκαλέσει κλυδωνισμούς στην οικονομία.

Σημάδι ύφεσης...

Από την άλλη, τουλάχιστον ένα βασικό τμήμα της καμπύλης αποδόσεων των κρατικών ομολόγων υποδηλώνει ότι η αμερικανική οικονομία θα εισέλθει σε ύφεση ήδη από τον Ιούνιο.
Η διαφορά μεταξύ των αποδόσεων 3μηνων και 30ετών - τυπικά το πρώτο τμήμα της καμπύλης που γίνεται πιο απότομο πριν από μια ύφεση - συνεχίζει να διευρύνεται.
Αυτό αποτελεί προειδοποιητικό σημάδι, διότι οι ανεστραμμένες καμπύλες αποδόσεων προηγούνται της ύφεσης, αλλά η εκ νέου απότομη κλίση είναι αυτή που σηματοδοτεί ότι η ύφεση θα χτυπήσει νωρίτερα παρά αργότερα, σύμφωνα με το Bloomberg.
Ιστορικά είναι η καμπύλη αποδόσεων 3m30y που έχει αρχίσει να γίνεται πιο απότομη πριν από την ύφεση, αρχίζοντας να αυξάνεται περίπου πέντε μήνες πριν από την έναρξή της.
Ξεκίνησε στα μέσα Ιανουαρίου, γεγονός που θα τοποθετούσε την έναρξη της ύφεσης ήδη από τον Ιούνιο.
Η διαφορά μεταξύ των αποδόσεων 3μηνου και 30ετούς διάρκειας είναι περίπου μείον 84 μονάδες βάσης, έναντι του χαμηλού του Ιανουαρίου που ήταν μείον 115 μονάδες βάσης.
Αυτή τη φορά, η άνοδος των μακροπρόθεσμων αποδόσεων είναι ιδιαίτερα ανησυχητική, διότι υποδηλώνει ότι η αγορά ομολόγων αρχίζει να υπολογίζει διαρθρωτικά υψηλό πληθωρισμό.
Η στενά παρακολουθούμενη καμπύλη 2s10s εξακολουθεί να αντιστρέφεται, σημειώνοντας πρόσφατα νέο χαμηλό.
Αλλά όπως δείχνει το διάγραμμα, η 2s10s μαζί με τα περισσότερα άλλα τμήματα της καμπύλης αποδόσεων, αρχίζουν να γίνονται απότομες, μόνο λίγο πριν από την έναρξη της ύφεσης.
usa_2.jpg


Στα μάκρο, άνοδο σημείωσε ο κλάδος των υπηρεσιών στις ΗΠΑ σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία των δεικτών PMI της S&P Global.
Ειδικότερα, ο δείκτης PMI για την επιχειρηματική δραστηριότητα στις υπηρεσίες σκαρφάλωσε στο 50,6 τον Φεβρουάριο από 46,8 τον Ιανουάριο, ξεπερνώντας την προκαταρκτική μέτρηση της S&P Global που ήταν στο 50,5.
Ο δείκτης πέρασε πάνω από το επίπεδο του 50 που διαχωρίζει την επέκταση από τη συρρίκνωση της δραστηριότητας μετά από επτά διαδοχικούς μήνες συρρίκνωσης.
«Η επιστροφή στην ανάπτυξη για την επιχειρηματική δραστηριότητα στον κλάδο των υπηρεσιών το Φεβρουάριο, για πρώτη φορά τους τελευταίους οκτώ μήνες, αντιστάθμισε την υποχώρηση της μεταποιητικής παραγωγής, βοηθώντας να σταθεροποιηθεί η οικονομία κάτι που ευελπιστούμε μπορεί να αποτρέψει μια ύφεση το πρώτο τρίμηνο», σχολίασε ο Chris Williamson, επικεφαλής οικονομολόγος της S&P Global Market Intelligence.

Ήπια άνοδος στις ευρωπαϊκές αγορές


Θετικό είναι το κλίμα στις ευρωπαϊκές αγορές, οι οποίες έλαβαν ώθηση από Ασία και Wall Street, με τη μεταποίηση να βρίσκεται στο επίκεντρο.
Στη Φρανκφούρτη ο DAX ενισχύθηκε 1,64%, στις 15.578 μονάδες.
Στο Λονδίνο ο FTSE 100 σημείωσε άνοδο 0,04% στις 7.947 μονάδες.
Στις 7.348 μονάδες με κέρδη 0,94% διαπραγματεύτηκε ο CAC 40 στο Παρίσι.
Ο FTSE MIB στο Μιλάνο σημείωσε άνοδο 1,56%, στις 27.825 μονάδες.
5_18.JPG
Στα μάκρο, η οικονομική δραστηριότητα στην Ευρωζώνη ανέκαμψε τον Φεβρουάριο, καθώς το μεγαλύτερο μέρος της Ευρώπης άρχισε να βγαίνει από την ενεργειακή κρίση που είχε απειλήσει να την καταβάλει πέρυσι.
Σύμφωνα με την S&P Global, η flash εκτίμηση του σύνθετου δείκτη διευθυντών αγορών για την Ευρωζώνη αυξήθηκε στο 52,0 από 50,3 τον Ιανουάριο.
Αν και ο δείκτης αυτός ήταν ελαφρώς χαμηλότερος από την πρόβλεψη για 52,3, υποδηλώνει ωστόσο ότι η περιοχή έχει ξεφύγει από την ύφεση που είχε προβλεφθεί ευρέως πριν από ένα χρόνο, όταν η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία έστειλε τις τιμές της ενέργειας εκτός ελέγχου.
Οι ανακοινώσεις νωρίτερα την Παρασκευή είχαν δείξει ότι η δραστηριότητα στη Γαλλία επεκτάθηκε για πρώτη φορά εδώ και τρεις μήνες, ενώ η Γερμανία, η μεγαλύτερη οικονομία της περιοχής, απόλαυσε τον πρώτο μήνα επέκτασης από τον Ιούλιο.
Τα γαλλικά στοιχεία ήταν υψηλότερα των προσδοκιών, ενώ τα γερμανικά ήταν ελαφρώς χαμηλότερα.
"Υπάρχουν σαφείς ενδείξεις ότι η επιχειρηματική εμπιστοσύνη έχει ανακάμψει από τα χαμηλά επίπεδα που παρατηρήθηκαν στα τέλη του περασμένου έτους, ενισχυμένη από τις λιγότερες ανησυχίες για την αγορά ενέργειας, καθώς και ενδείξεις ότι ο πληθωρισμός έχει κορυφωθεί και οι κίνδυνοι ύφεσης έχουν μειωθεί", δήλωσε ο οικονομολόγος της S&P Global Chris Williamson σε ανακοίνωση που έδειξε ότι οι νέες παραγγελίες αυξήθηκαν για πρώτη φορά σε οκτώ μήνες τον Φεβρουάριο.
Ενώ τα ανεκτέλεστα υπόλοιπα παραγγελιών συνέχισαν να μειώνονται, το έκαναν με βραδύτερο ρυθμό από ό,τι τους τελευταίους μήνες, ανέφερε η S&P Global.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης