Τελευταία Νέα
Διεθνή

Μεγάλες απώλειες στη Wall, βαρύ sell off στις τράπεζες – Στο -1,85% ο S&P 500, o Νasdaq -2,05% - Απώλειες -60% η SVB Financial

Μεγάλες απώλειες στη Wall, βαρύ sell off στις τράπεζες – Στο -1,85% ο S&P 500, o Νasdaq -2,05% - Απώλειες -60% η SVB Financial
Αρνητικά πρόσημα στη Wall Street...
Iσχυρές απώλειες σημείωσε η αμερικανική χρηματαγορά την Πέμπτη 9 Μαρτίου 2023… με αρνητικό πρωταγωνιστή τον τραπεζικό κλάδο και την επενδυτική ψυχολογία να επιβαρύνεται από την άγαρμπη σκλήρυνση της ρητορικής της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ.
Σε αυτό το κλίμα, o βιομηχανικός δείκτης Dow Jones σημείωσε πτώση -1,66%, στις 32.254 μονάδες
Ο δείκτης βαρόμετρο S&P 500 κατέγραψε μείωση -1,85%, στις 3.918 μονάδες
Ο σύνθετος τεχνολογικός δείκτης Nasdaq υποχώρησε -2,05%, στις 11.338 μονάδες
gfhd.JPG
Σημειώνεται πως ο S&P 500 έχασε τη στήριξη του κυλιόμενου μέσου όρου των τελευταίων 50 ημερών

O Dow επίσης υποχώρησε, κοντά στο 200άρη – στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων τεσσάρων μηνών

Στο ταμπλό, οι τράπεζες δέχθηκαν το μεγαλύτερο χτύπημα.
Ο δείκτης KBW Bank βυθίστηκε έως και 7,7%, στη μεγαλύτερη ημερήσια πτώση του από τον Ιούνιο του 2020.
Η SVB Financial Group σημείωσε τη μεγαλύτερη πτώση, κλείνοντας με απώλειες ρεκόρ 60,41%% (η κίνηση του καθαρού επιτοκιακού περιθωρίου έστελνε σήμα ότι η τράπεζα δεν ήταν σε καλή θέση για να αντιμετωπίσει τον συνδυασμό των αυξανόμενων επιτοκίων και της επιβράδυνσης των χορηγήσεων στον χώρο των επιχειρηματικών κεφαλαίων.
Το καθαρό περιθώριο επιτοκίου μιας τράπεζας είναι η διαφορά μεταξύ της μέσης απόδοσης δανείων και επενδύσεων και του μέσου κόστους καταθέσεων και δανείων.
Υπό το πρίσμα της απώλειας από τις πωλήσεις τίτλων, η SVB σκοπεύει να συγκεντρώσει 2,25 δισεκατομμύρια δολάρια σε νέα κεφάλαια μέσω δύο προσφορών και μιας ιδιωτικής τοποθέτησης.
Ωστόσο, η προοπτική του dilution είχε ως αποτέλεσμα οι μετοχές της να υποχωρήσουν έως και 62% στις 9 Μαρτίου).

Την ίδια ώρα η μετοχή της κρυπτο-τράπεζας Silvergate Capital υποχώρησε κατά 42,16%, καθώς η εταιρεία ανακοίνωσε ότι θα τερματίσει τις εργασίες της και θα προβεί σε εκκαθάριση.
Άλλες μετοχές μεγάλων τραπεζών  επίσης υποχώρησαν, με τις Bank of America και Wells Fargo να κλείνουν στο -6,18%, την JP Morgan στο -5,41% και την Goldman Sachs στο -2,03%.

Παράλληλα, σε καθοδική τροχιά γύρισαν οι αποδόσεις των αμερικανικών ομολόγων καθώς το 10ετές υποχώρησε κατά εννέα μονάδα βάσης στο 3,90% και το 2ετές κινήθηκε χαμηλότερα κατά 19 μονάδες βάσης στο 4,90%.

Στην αγορά εμπορευμάτων, η τιμή του αργού WTI υποχώρησε για τρίτη σερί μέρα, τούτη τη φορά κατά 1,2% στα 75,72 δολ.

ενώ η τιμή του χρυσού σημείωσε άνοδο 0,9% στα 1.834 δολ./oz.

Στην αγορά συναλλάγματος, το δολάριο κινήθηκε χαμηλότερα 0,4% έναντι του ευρώ, στο 1,0582 δολ.

Πέρα από τα παραπάνω, όπως επίσης σχολιάζει ο πιστοποιημένος αναλυτής, Πέτρος Στεριώτης, σε παγκόσμιο επίπεδο, η επενδυτική ψυχολογία επιβαρύνεται από την άγαρμπη προχθεσινή σκλήρυνση της ρητορικής της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ, η οποία αποστρέφει το επενδυτικό ενδιαφέρον από την ανάληψη νέων αγοραστικών πρωτοβουλιών σε όλα τα risk assets.
Οι ομολογιακές αγορές δίνουν σήμα-προπομπό ύφεσης, με τις αποδόσεις των βραχύτερων λήξεων να είναι υψηλότερες από τις αντίστοιχες της «ουράς» της χρονικής καμπύλης.
Οι ανακοινώσεις για την αμερικάνικη αγορά εργασίας και τον πληθωρισμό αποκτούν ιδιαίτερη βαρύτητα, καθώς φαίνεται ότι δημιουργείται αυξημένη πίεση προς τις νομισματικές αρχές αφενός να συνεχίσουν την καταπολέμηση του πληθωρισμού, αφετέρου να μην πλήξουν την παγκόσμια οικονομία.
Ο επίσημος στόχος των μεγάλων Οικονομιών για πληθωρισμό 2% θα πάρει πολύ καιρό να επιτευχθεί, με τις πρόσφατες μετρήσεις να μην είναι ενθαρρυντικές.
Στο μεταξύ, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Joe Biden παρουσίασε στις 9/3/2023 την πρόταση προϋπολογισμού της κυβέρνησής του για το οικονομικό έτος 2024.
Το έγγραφο αυτό είναι επί της ουσίας ένα ευχολόγιο του Λευκού Οίκου, και ακόμη περισσότερο σήμερα, δεδομένου ότι το Κογκρέσο είναι διχασμένο.
Ο προϋπολογισμός προβλέπει δαπάνες ύψους 6,883 τρισεκ. δολαρίων και έσοδα 5,036 τρισεκ. για το οικονομικό έτος 2024, που ξεκινά την 1η Οκτωβρίου.
Αυτό σημαίνει ότι το έλλειμμα θα ανέλθει στο 1,846 τρισεκ.
Προβλέπεται επίσης ότι το ετήσιο έλλειμμα θα ξεπερνά το 1 τρισεκ. δολάρια κάθε χρόνο μέχρι το 2033.
Ο Λευκός Οίκος ζητά επίσης 842 δισεκ. δολάρια για τον αμυντικό προϋπολογισμό, από τα 816 δισεκ. που ήταν φέτος.
Για την προστασία των συνόρων ζητείται αύξηση του προϋπολογισμού των υπηρεσιών μετανάστευσης και φύλαξης κατά σχεδόν 800 εκατομμύρια, κάτι που σημαίνει ότι η συνολική χρηματοδότηση αγγίζει τα 25 δισεκ. δολάρια.
Οι αναλυτές επισημαίνουν όμως ότι πολλά από τα μέτρα αυτά δεν έχουν καμία πιθανότητα να εγκριθούν από το Κογκρέσο, όπως αναφέρει το Reuters.

Στα μάκρο, στις 211.000 ανήλθαν οι νέες αιτήσεις για επίδομα ανεργίας στις ΗΠΑ, σημειώνοντας άνοδο συγκριτικά με την προηγούμενη εβδομάδα όπου έφτασαν τις 195.000 μετά την αναθεωρημένη έκδοση του Υπουργείου Εργασίας.

Το επίπεδο αυτό είναι το υψηλότερο από τα τέλη Δεκεμβρίου.
Οι αναλυτές προέβλεπαν άνοδο στις 195.000. 
Ο μέσος όρος των αιτήσεων τις τέσσερις τελευταίες εβδομάδες, μια λιγότερο ευμετάβλητη μέτρηση, αυξήθηκε στις 197.000 από 193.000 την προηγούμενη εβδομάδα. 

Παράλληλα, αύξηση της τάξεως του 2% -σε τριμηνιαία σύγκριση- κατέγραψε ο πλούτος των αμερικανικών νοικοκυριών το δ’ τρίμηνο του 2022, μετά από δύο συνεχόμενα τρίμηνα πτώσης.
Ειδικότερα, σύμφωνα με τα στοιχεία της Ομοσπονδιακής Τράπεζας (Federal Reserve), ο συνολικός πλούτος των αμερικανικών νοικοκυριών στο τέλος του περασμένου Δεκεμβρίου, ανερχόταν σε 147,7 τρισεκ. δολάρια.
Σε ό,τι αφορά ειδικά την υποχώρηση στην αξία των μετοχών που κατέχουν τα νοικοκυριά των ΗΠΑ, ανήλθε κατά 2,7 τρισεκ. δολάρια, ενώ η συνολική αξία των υπό κατοχή ακινήτων υποχώρησε κατά 100 δισεκ. δολάρια.
Ο συνολικός πλούτος των αμερικανικών νοικοκυριών έφθασε σε επίπεδο-ρεκόρ το πρώτο τρίμηνο του 2022, στα 151,9 δισεκ. δολάρια, ωστόσο η ταχεία νομισματική σύσφιξη από τη Federal Reserve «πλήγωσε» τις μετοχές.

Νευρικότητα στις ευρωπαϊκές αγορές

Νευρικότητα επικράτησε στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, με φόντο τα αδύναμα κινεζικά στοιχεία για τον πληθωρισμό, καθώς και τις νέες ανησυχίες για την τύχη της Credit Suisse, με τη μετοχή να υποχωρεί -5%.
Στη Φρανκφούρτη ο DAX σημείωσε οριακές μεταβολές στις 15.663 μονάδες.
Στο Λονδίνο ο FTSE 100 κατέγραψε πτώση 0,63% στις 7.879 μονάδες.
Στις 7.315 μονάδες με πτώση 0,12% διαπραγματεύτηκε ο CAC 40 στο Παρίσι.
Ο FTSE MIB στο Μιλάνο σημείωσε πτώση 0,72% στις 27.710 μονάδες.
φαφδαφδσαφσδα.JPG
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης