Τελευταία Νέα
Διεθνή

Sell off σε ευρωπαϊκές αγορές και τράπεζες, o DAX -3%, το Μιλάνο -4% - Φόβοι για ντόμινο, παρά τα μέτρα στις ΗΠΑ

Sell off σε ευρωπαϊκές αγορές και τράπεζες, o DAX -3%, το Μιλάνο -4% - Φόβοι για ντόμινο, παρά τα μέτρα στις ΗΠΑ
Aναλυτές εκτιμούν ότι μετά το σοκ της Silico Valley Bank η Fed δεν θα προχωρήσει σε νέα αύξηση επιτοκίων τον Μάρτιο
Σχετικά Άρθρα
(upd) Συνεχίζεται το ξεπούλημα σε ευρωπαϊκές αγορές και τράπεζες, στον απόηχο της κατάρρευσης των αμερικανικών Silicon Valley Bank και Signature Bank, παρά τα μέτρα που έλαβε η αμερικανική κυβέρνηση για να αποφευχθεί ένα τραπεζικό ντόμινο.
Οι ευρωπαϊκές τραπεζικές μετοχές υποχωρούν 5,7% και οδεύουν προς το χειρότερο διήμερο ξεπούλημα από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.
Το ενδιαφέρον στρέφεται στις επόμενες κινήσεις της Fed, καθώς σε σημείωμα που δημοσίευσε ο επικεφαλής οικονομολόγος της Goldman Sachs, Jan Hatzius, αναφέρει ότι η Fed θα σταματήσει τις αυξήσεις επιτοκίων, μετά την πρόκληση του πρώτου πιστωτικού γεγονότος.
Στη Φρανκφούρτη ο DAX σημειώνει πτώση 3% στις 14.951 μονάδες.
Στο Λονδίνο ο FTSE 100 καταγράφει πτώση 2,3% στις 7.576 μονάδες.
Στις 7.008 μονάδες με πτώση 3% διαπραγματεύεται ο CAC 40 στο Παρίσι.
Ο FTSE MIB στο Μιλάνο σημειώνει πτώση 4% στις 26.209 μονάδες.
Οι μετοχές των μεγαλύτερων ιταλικών τραπεζών, Intesa Sanpaolo, UniCredit και Banco BPM υποχώρησαν μεταξύ 5% και 7%.
O ΙBEX 35 στη Μαδρίτη υποχωρεί 3,5% στις 8.956 μονάδες.
Η γερμανική Commerzbank σημείωσε πτώση 11,3% ενώ οι μετοχές της γαλλικής Societe Generale και της ισπανικής Sabadell υποχώρησαν κατά 6,2% και 9,4%, αντίστοιχα.
Η απόδοση των 10ετών γερμανικών κρατικών ομολόγων υποχώρησε στο 2,2%, από 2,7% πριν από την έναρξη κρίσης στην SVB.
Στη Μόσχα, ο δείκτης MOEX σε ρούβλια σημειώνει άνοδο 0,5% στις 2.285 μονάδες.
Το φυσικό αέριο διαπραγματεύεται στα 48 ευρώ στην Ευρώπη, με το ολλανδικό TTF Απριλίου στο -9%.
Ήπια πτώση καταγράφουν οι τιμές του πετρελαίου.
To brent υποχωρεί 0,2% στα 82,62 δολ. το βαρέλι, ενώ το αμερικανικό αργό -0,2% στα 76,52 δολ. το βαρέλι.
Μεικτά πρόσημα κατέγραψαν οι αγορές της Ασίας.
Ο Nikkei 225 στο Τόκιο έκλεισε με πτώση 1,11% στις 27.832 μονάδες.
Ο Hang Seng στο Χονγκ Κονγκ σημείωσε άνοδο 1,9% στις 19.695 μονάδες.

dax.JPG
Στην HSBC ο βρετανικός βραχίονας της Silicon Valley Bank

Η HSBC Holdings εξαγόρασε έναντι 1 λίρας τον βρετανικό βραχίονα της προβληματικής αμερικανικής Silicon Valley Bank, η οποία επικεντρώθηκε σε τεχνολογικές νεοφυείς επιχειρήσεις και η οποία χρεοκόπησε την Παρασκευή (10/3).
"Σήμερα το πρωί, η κυβέρνηση και η Τράπεζα της Αγγλίας διευκόλυναν την ιδιωτική πώληση της Silicon Valley Bank UK στην HSBC.
Οι καταθέσεις θα προστατευθούν, χωρίς την υποστήριξη των φορολογουμένων.
Θα φροντίσουμε τον τεχνολογικό μας τομέα και εργαστήκαμε επειγόντως για να τηρήσουμε αυτή την υπόσχεση", έγραψε στο Twitter ο Βρετανός υπουργός Οικονομικών Jeremy Hunt.
Ο Hunt είχε δηλώσει την Κυριακή ότι η βρετανική κυβέρνηση και η Τράπεζα της Αγγλίας εργάζονται για να "αποφύγουν ή να ελαχιστοποιήσουν" την πιθανή ζημία που θα προκύψει από το βρετανικό υποκατάστημα της SVB.
Η μετοχή της HSBC σημείωσε πτώση 4,1%.

Καταρρέει 12% η μετοχή της Credit Suisse

Σε νέα ιστορικά χαμηλά επίπεδα υποχωρεί η μετοχή της Credit Suisse, στην σκία του φόβου για τραπεζικό ντόμινο, μετά την κατάρρευση της αμερικανικής Silicon Valley Bank.
Οι τραπεζικές μετοχές στην Ευρώπη και την Ασία σημείωσαν πτώση τη Δευτέρα, καθώς η κατάρρευση της Silicon Valley Bank, η οποία έχει ως επίκεντρο την νεοφυή επιχείρηση, συνέχισε να πλήττει τις αγορές, ενώ οι μεγάλες τράπεζες των ΗΠΑ δεν κατάφεραν να διατηρήσουν ένα σύντομο ράλι πριν από την έναρξη της αγοράς, αφού οι αρχές κινήθηκαν για να ανακόψουν τη μετάδοση της κρίσης.
Οι μετοχές της ελβετικής τράπεζας σημείωσαν πτώση άνω του 12% και διαπραγματεύονταν στα 2,20 ελβετικά φράγκα (2,41 δολάρια) ανά μετοχή, από το προηγούμενο χαμηλό των 2,41 φράγκων που είχε σημειωθεί την Παρασκευή.
Έχουν υποχωρήσει σχεδόν 20% από την αρχή του έτους μέχρι σήμερα.
Το χρέος της Credit Suisse σημείωνε επίσης πτώση τη Δευτέρα, με τα perpetual ομόλογα του δανειστή σε δολάρια ΗΠΑ να πλήττονται περισσότερο και να υποχωρούν μεταξύ πέντε και σεντς του δολαρίου, σύμφωνα με τα στοιχεία της Refinitiv Eikon.
Παλεύοντας να ανακάμψει από μια σειρά σκανδάλων, η δεύτερη μεγαλύτερη τράπεζα της Ελβετίας έχει ξεκινήσει μια μεγάλη αναμόρφωση των δραστηριοτήτων της, περικόπτοντας δαπάνες και θέσεις εργασίας και δημιουργώντας μια ξεχωριστή επιχείρηση για την επενδυτική της τράπεζα υπό το εμπορικό σήμα CS First Boston, σημειώνει το Reuters.
Ο ευρωπαϊκός τραπεζικός δείκτης STOXX σημείωσε πτώση 5,7%, έχοντας υποχωρήσει 3,78% την Παρασκευή, αφήνοντάς τον σε τροχιά για τη μεγαλύτερη διήμερη πτώση του από τότε που η Ρωσία ξεκίνησε την εισβολή της στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο του 2022.

CS_1.JPG
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης