Τελευταία Νέα
Διεθνή

Τραπεζικό κραχ στις ευρωπαϊκές αγορές λόγω Credit Suisse - Ο DAX -2,8%, το Μιλάνο -3,6%

Τραπεζικό κραχ στις ευρωπαϊκές αγορές λόγω Credit Suisse - Ο DAX -2,8%, το Μιλάνο -3,6%
Τραπεζικό κραχ στην Ευρώπη
Σχετικά Άρθρα
(upd) Κλιμακώνονται οι πιέσεις στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, με τον φόβο κατάρρευσης της Credit Suisse να σκορπά τον πανικό στις αγορές, στη σκιά της τραπεζικής κρίσης που προκάλεσε η Silicon Valley Bank.
Η μετοχή της Credit Suisse καταρρέει σε νέα ιστορικά χαμηλά, ενώ ανεστάλη η διαπραγμάτευση των τραπεζικών μετοχών στην Ευρώπη.
Η Societe Generale και οι ιταλικές Monte dei Paschi και UniCredit τέθηκαν σε αναστολή, καθώς οι μετοχές τους βρέθηκαν στο επίκεντρο του ευρωπαϊκού sell off που βρίσκεται σε εξέλιξη σήμερα.
Όλα τα βλέμματα στρέφονται στη συνεδρίαση της ΕΚΤ την Πέμπτη 16/3, με πηγές της κεντρικής τράπεζας να αναφέρουν στο Reuters ότι η ΕΚΤ θα προχωρήσει κανονικά στην αύξηση των επιτοκίων κατά 50 μονάδες βάσης, όπως είχε προαναγγείλει η Christine Lagarde.
Στη Φρανκφούρτη ο DAX σημειώνει πτώση 2,7% στις 14.819 μονάδες.
Στο Λονδίνο ο FTSE 100 καταγράφει απώλειες 2,3% στις 7.458 μονάδες.
Στις 6.912 μονάδες με πτώση 3,2% διαπραγματεύεται ο CAC 40 στο Παρίσι.
Ο FTSE MIB στο Μιλάνο υποχωρεί 3,4% στις 25.882 μονάδες.
O ΙBEX 35 στη Μαδρίτη σημειώνει πτώση 3,6% στις 8.829 μονάδες.
Στη Μόσχα, ο δείκτης MOEX σε ρούβλια σημειώνει πτώση 0,2% στις 2.285 μονάδες.
Το φυσικό αέριο διαπραγματεύεται στα 45 ευρώ στην Ευρώπη, με το ολλανδικό TTF Απριλίου στο +2%.
Σημαντική ανάκαμψη καταγράφουν οι τιμές του πετρελαίου.
To brent ενισχύεται 1,4% στα 78,49 δολ. το βαρέλι, ενώ το αμερικανικό αργό +1,4% στα 72,34 δολ. το βαρέλι.
Στην Ασία, οι αγορές ανακάμπτουν, με τον Asia Dow στο +0,8%, τον δείκτη Nikkei 225 στο Τόκιο με οριακές μεταβολές στις 27.229 μονάδες, τον Hang Seng στο Χονγκ Κονγκ +1,52% στις 19.539 μονάδες και τον Shanghai Composite στην ηπειρωτική Κίνα στις 3.263 μονάδες με άνοδο 0,55%.

Όχι από τους Σαουδάραβες για νέα στήριξη στην Credit Suisse

Καταρρέει η μετοχή της Credit Suisse κατά 22%, καθώς οι Σαουδάραβες μεγαλομέτοχοι απέρριψαν το ενδεχόμενο νέας οικονομικής στήριξης, την ώρα που ο πρόεδρος της προβληματικής τράπεζας αποκλείει κατηγορηματικά το ενδεχόμενο κρατικής βοήθειας.
Ο πρόεδρος Alex Lehmann μπορεί να ισχυρίζεται ότι τα προβλήματα της ελβετικής τράπεζας δεν μπορούν να συγκριθούν με αυτά της Silicon Valley Bank, ωστόσο δεν πείθει τους επενδυτές, με τη μετοχή να καταρρέει 22%.
Σύμφωνα με το Bloomberg, ο Lehmann δήλωσε ότι η κρατική βοήθεια «δεν είναι θέμα» για την τράπεζα που προσπαθεί να ενισχύσει την εμπιστοσύνη μεταξύ πελατών, επενδυτών και ρυθμιστικών αρχών μετά από μια σειρά σφαλμάτων.
«Έχουμε ισχυρούς δείκτες κεφαλαιακής επάρκειας, έναν ισχυρό ισολογισμό», δήλωσε ο Lehmann σε συνέδριο του χρηματοοικονομικού τομέα στη Σαουδική Αραβία.

Αύξηση 50 μ.β. από την ΕΚΤ στις 16/3, παρά το σοκ της SVB

Προς μια αύξηση του επιτοκίου κατά 0,5% οδεύει η ΕΚΤ την Πέμπτη, παρά την αναταραχή στον τραπεζικό τομέα, καθώς αναμένουν ότι ο πληθωρισμός θα παραμείνει πολύ υψηλός τα επόμενα χρόνια, δήλωσε πηγή στο Reuters.
Οι επενδυτές είχαν αρχίσει να αμφισβητούν τη δέσμευση της ΕΚΤ για άλλη μια μεγάλη αύξηση των επιτοκίων αυτή την εβδομάδα, μετά την κατάρρευση της Silicon Valley Bank (SVB) στις Ηνωμένες Πολιτείες που προκάλεσε τριγμούς στις παγκόσμιες χρηματοπιστωτικές αγορές.
Όμως η πηγή που βρίσκεται κοντά στο Διοικητικό Συμβούλιο δήλωσε ότι η ΕΚΤ είναι απίθανο να εγκαταλείψει το σχέδιό της για αύξηση των επιτοκίων κατά 50 μονάδες βάσης στις 16 Μαρτίου -που ανακοινώθηκε στην τελευταία συνεδρίασή της και επαναλήφθηκε αρκετές φορές από την πρόεδρο Christine Lagarde και τους συναδέλφους της- διότι αυτό θα έβλαπτε την αξιοπιστία της.
Η πηγή πρόσθεσε ότι οι επίσημες προτάσεις για τη συνεδρίαση δεν έχουν ακόμη διανεμηθεί, αλλά οι αξιωματούχοι έχουν δει τις νέες τριμηνιαίες προβολές.
Οι νέες προβλέψεις για τον πληθωρισμό τα επόμενα δύο χρόνια θα είναι χαμηλότερες από ό,τι τον Δεκέμβριο, αλλά εξακολουθούν να τοποθετούν την αύξηση των τιμών πολύ πάνω από τον στόχο της κεντρικής τράπεζας για 2% το 2024 και ελαφρώς πάνω από αυτόν το 2025.
Εκπρόσωπος της ΕΚΤ αρνήθηκε να σχολιάσει.

Υπό πίεση οι τράπεζες με το βλέμμα στη Fed

Ο δείκτης Euro Stoxx Banks, ο οποίος βρίσκεται στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος καθώς οι traders ανησυχούν για το ενδεχόμενο παγκόσμιας μετάδοσης από την κατάρρευση της Silicon Valley Bank την περασμένη εβδομάδα, ήταν επίσης χαμηλότερα έχοντας αυξηθεί λίγο μετά το άνοιγμα της αγοράς.
Οι τράπεζες στις ΗΠΑ είχαν ηγηθεί της ανάκαμψης στη Wall Street, η οποία εν μέρει προήλθε από τα στοιχεία για τον πληθωρισμό των καταναλωτών που διαμορφώθηκαν σε μεγάλο βαθμό όπως αναμενόταν για τον Φεβρουάριο. Τ
α στοιχεία αυτά, σε συνδυασμό με την πίεση στον τραπεζικό τομέα, ώθησαν τα στοιχήματα ότι η Fed θα έχει περιορισμένα περιθώρια για αύξηση των επιτοκίων.
Οι αγορές στοιχηματίζουν ότι η αυξανόμενη πίεση στους δανειστές, σε συνδυασμό με τις ενδείξεις ότι ο συνολικός πληθωρισμός υποχώρησε τον Φεβρουάριο, θα προκαλέσουν μια λιγότερο hawkish Fed τους επόμενους μήνες. Ωστόσο, οι traders εξακολουθούν να τοποθετούνται για αύξηση κατά 25 μονάδες βάσης από τη Fed την επόμενη εβδομάδα, καθώς ο επίμονος πυρήνας του πληθωρισμού έδειξε ότι οι πιέσεις στις τιμές εξακολουθούν να παραμένουν σχετικά αυξημένες στη χώρα.

Ρεκόρ για τον πληθωρισμό στη Γαλλία - Στο 7,3% τον Φεβρουάριο του 2023

Στο μέτωπο των μακροοικονομικών, σε επίπεδα ρεκόρ εκτοξεύθηκε ο πληθωρισμός της Γαλλίας, τον Φεβρουάριο του 2023, εντείνοντας τις πιέσεις προς την κυβέρνηση και την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα για την καταπολέμηση της αύξησης των τιμών.
Ειδικότερα, οι τιμές καταναλωτή αυξήθηκαν κατά 7,3% σε σχέση με ένα έτος πριν, σημειώνοντας την ισχυρότερο άνοδο για τη Γαλλία στην ιστορία της ευρωζώνης. Η γαλλικά στατιστική υπηρεσία είχε αναφέρει αύξηση 7,2%.
Αν και η αναθεώρηση είναι μικρή, οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής παρακολουθούν την τάση αυτή εξαιρετικά στενά καθώς προσπαθούν να σχεδιάσουν τα επόμενα βήματά τους.
Η γαλλική στατιστική υπηρεσία Insee ανέφερε στην έκθεσή της ότι τα τρόφιμα, οι υπηρεσίες και τα βιομηχανικά αγαθά ήταν οι κύριοι παράγοντες, που συνέβαλαν στην ταχύτερη ετήσια αύξηση των τιμών, ενώ η αύξηση του ενεργειακού κόστους επιβραδύνθηκε.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης