Τελευταία Νέα
Χρηματιστήριο

Παρά την τραπεζική αναταραχή, αύξηση 50 μ.β. από ΕΚΤ, το ΧΑ +0,65% στις 1.031 μον. - Διατηρείται ο στόχος των 950 μον.

Παρά την τραπεζική αναταραχή, αύξηση 50 μ.β. από ΕΚΤ, το ΧΑ +0,65% στις 1.031 μον. - Διατηρείται ο στόχος των 950 μον.
Η χρηματιστηριακή αγορά αποτιμά την τραπεζική κρίση αλλά και την πολιτική αβεβαιότητα στο εσωτερικό, με τις 950 μονάδες να αποτελούν μονόδρομο...
Σχετικά Άρθρα
(upd16) Ανοδικά έκλεισε το ελληνικό χρηματιστήριο, στις 1.031 μονάδες, από τις 1.045 μονάδες υψηλό και τις 1.016 χαμηλό ημέρας, στη σκιά της Credit Suisse και της νέας αύξησης των επιτοκίων από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.
Με κύριο χαρακτηριστικό την έντονη μεταβλητότητα, οι τράπεζες ξεκίνησαν με κέρδη +6% στη συνέχεια κατρακύλησαν στο -4%, ενώ στις δημοπρασίες ξεχώρισε ανοδικά η Πειραιώς +3,20% και ακολούθησαν Εθνική +1,18% και Eurobank +0,77% ενώ η Alpha Bank υποχώρησε στο -0,75%.
Στα μη τραπεζικά blue chips, στηρίξεις πρόσφερε η δεικτοβαρής Coca Cola +2,36%, Τιτάν +2,82%, Μυτιληναίος +1,36% ...ενώ υποχώρησαν Aegean -1,65%, ΟΠΑΠ -1,55%....

Παρά τις ανοδικές αναλαμπές, η ελληνική χρηματιστηριακή αγορά αποτιμά την τραπεζική αναταραχή αλλά και την πολτική αβεβαιότητα στο εσωτερικό, με τις 950 μονάδες να αποτελούν μονόδρομο...
Κατά 50 μονάδες βάσης αύξησε, τελικά τα επιτόκια της η ΕΚΤ, διαμορφώνοντας το βασικό στο 3,5%, καθώς η προτεραιότητα της είναι ο έλεγχος του πληθωρισμού, ο οποίος προβλέπεται να παραμείνει πολύ υψηλός για πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα.
Η πρόεδρος της ΕΚΤ C. Lagarde διαμήνυσε ότι ο τραπεζικός τομέας της ζώνης του ευρώ είναι ανθεκτικός, διαθέτοντας ισχυρές θέσεις κεφαλαίου και ρευστότητας ενώ διαβεβαίωσε ότι η ΕΚΤ είναι πλήρως εξοπλισμένη για την παροχή στήριξης σε ρευστότητα στο χρηματοπιστωτικό σύστημα της ζώνης του ευρώ αν χρειαστεί.
Σημειώνεται ότι οι επενδυτές είχαν αρχίσει να αμφισβητούν τη δέσμευση της ΕΚΤ για άλλη μια μεγάλη αύξηση των επιτοκίων εν μέσω αναταραχής στις χρηματοπιστωτικές αγορές
Ωστόσο η ΕΚΤ δεν εγκατέλειψε το σχέδιό της για αύξηση των επιτοκίων κατά 50 μονάδες βάσης,
με την ανάγκη να διατηρήσει τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα μπροστά σε μια συντριπτικά εισαγόμενη αναταραχή.
Μετά το χθεσινό κραχ, οι αγορές ηρέμησαν, λόγω της απόφασης της κεντρικής τράπεζας της Ελβετίας να χορηγήσει ρευστότητα 50 δισ. δολ. της Credit Suisse προκειμένου να διασωθεί.
Ειδικότερα, έως και 50 δισ. ελβετικά φράγκα θα δανειστεί η Credit Suisse από την ελβετική κεντρική τράπεζα και θα επαναγοράσει περίπου 3 δισ. από το χρέος της, σε μια προσπάθεια να ενισχύσει τη ρευστότητά της και να ηρεμήσει τους επενδυτές μια ημέρα μετά την κατακόρυφη πτώση της τιμής της μετοχής της τράπεζας.
Αύριο Παρασκευή 17/3 θα πραγματοποιηθεί η τριπλή λήξη στα Παράγωγα, η αναδιάρθρωση των δεικτών FTSE/Russell με την κυριότερη αλλαγή την είσοδο του Τιτάν, ενώ την ίδια ημέρα το βράδυ, θα λάβει χώρα και η αξιολόγηση της ελληνικής οικονομίας από την Moody's η οποία διατηρεί την πιστοληπτική αξιολόγηση τρεις βαθμίδες κάτω από την επενδυτική, στο Ba3 με σταθερές προοπτικές.
Το bankingnews έχει αναφέρει ότι η αξιολόγηση είναι αδύνατη εν μέσω πολιτικής αβεβαιότητας και χρέους που έφθασε τα 400 δισ και λόγω Repos"

Η πορεία της ελληνικής χρηματιστηριακής αγοράς στη σημερινή συνεδρίαση

Ανοδικά ξεκίνησε η χρηματιστηριακή αγορά με τον Γενικό Δείκτη στο +0,55% και τον Τραπεζικό Δείκτη στο +0,62%.
Στο πρώτο τέταρτο της συνεδρίασης, με ισχυρές αγοραστικές παρεμβάσεις στις τράπεζες, με  Πειραιώς +6,07%, Alpha Bank +4,82%...και με μικρότερα κέρδη στα  μη τραπεζικά blue chips, με ΕΛΠΕ +3,27%, ΔΕΗ, Μυτιληναίο, Jumbo πλησίον του +2%, o Τραπεζικός Δείκτης κατέγραψε το υψηλό της ημέρας +4,14% και ο Γενικός Δείκτης στο +2,01%.
Περί τις 15:150, με  την ανακοίνωση της αύξηση 50 μ.β. από την ΕΚΤ, επανήλθαν οι πιέσεις στις τράπεζες με Εθνική -3,94% και Πειραιώς -3,92%...και  o Τραπεζικός Δείκτης κατέγραψε το χαμηλό της ημέρας -1,99% και ο Γενικός Δείκτης στο -0,90%.
Ο Γενικός Δείκτης στο ελληνικό χρηματιστήριο έκλεισε με άνοδο +0,65% στις 1.031 μονάδες έχοντας υψηλό στις 1.045,78 μονάδες και χαμηλό τις 1.016,04 μονάδες.
Ο τζίρος και ο όγκος συναλλαγών σε ικανοποιητικά επίπεδα και επικεντρώθηκε στις τράπεζες.
Αναλυτικότερα, η αξία συναλλαγών διαμορφώθηκε στα 131,2 εκατ. ευρώ, ο όγκος στα 49,5 εκατ. τεμάχια εκ των οποίων τα 37,8 εκατ. διακινήθηκαν στις τράπεζες.
Προσυμφωνημένες συναλλαγές αξίας 3,05 εκατ. ευρώ και όγκο 708 χιλ. τεμαχίων πραγματοποιήθηκαν στο ελληνικό χρηματιστήριο.
Ειδικότερα, η  Εθνική διακίνησε 3,77 χιλ. τεμάχια αξίας 17 χιλ. ευρώ, η Alpha Bank 300 χιλ. τεμάχια αξίας 337 χιλ. ευρώ, η Πειραιώς 250 χιλ. τεμάχια αξάις 474 χιλ. ευρώ  και  η Eurobank 24,2 χιλ. τεμάχια αξίας 43,4 χιλ. ευρώ.
Ο ΟΤΕ διακίνησε 28 χιλ. τεμάχια αξίας 361 χιλ. ευρώ, ο Μυτιληναίος 42 χιλ. τεμάχια αξίας 995 χιλ. ευρώ, η Jumbo 25 χιλ. τεμάχια αξάις 530 χιλ. ευρώ και η Autohellas 25 χιλ. τεμάχια αξίας 295 χιλ. ευρώ..

Τα τεχνικά σημεία

Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 1031 μονάδες, με πρώτη αντίσταση τις 1.075 μονάδες και ακολουθούν οι 1.100, οι  1.150 και οι 1.200 μονάδες.
Στην πρώτη στήριξη βρίσκονται οι 1.020 μονάδες, ενώ η διάσπαση του ψυχολογικού σημείου των 1.000 μονάδων οδηγεί στις 980 και στις 950 μονάδες.
Ο Τραπεζικός Δείκτης κινείται στις 769 μονάδες, με πρώτη αντίσταση τις 800 μονάδες και ακολουθούν οι 850, οι  875, οι 900 και οι 950 μονάδες.
Στην πρώτη στήριξη βρίακονται οι 750 μονάδες και ακολουθούν οι 730 και οι 700 μονάδες.

Βελτίωση στα ελληνικά ομόλογα, το 10ετές στο 4,18% - Το spread με την Ιταλία στις 7 μ.β.

Πωλήσεις καταγράφονται σήμερα 16/3 στην αγορά ομολόγων της Ευρωζώνης, μετά το χθεσινό ράλι καθώς οι πελάτες στράφηκαν στην ασφάλεια των κρατικών ομολόγων στη σκιά της τραπεζικής κρίσης και του κραχ στην αγορά μετοχών .  
Σήμερα 16/3 οι αγορές ηρέμησαν, μετά την απόφαση της Credit Suisse να δανειστεί έως και 50 δισ. ελβετικά φράγκα από την ελβετική κεντρική τράπεζα  και θα επαναγοράσει περίπου 3 δισ. από το χρέος της, σε μια προσπάθεια να ενισχύσει τη ρευστότητά της.
Με βασική προτεραιότητα τον έλεγχο του πληθωρισμού, η ΕΚΤ αύξησε σήμερα 16/3 τα επιτόκια κατά 50 μονάδες βάσης
Μάλιστα, όπως παραδέχεται η ΕΚΤ, ο πληθωρισμός προβλέπεται να παραμείνει πολύ υψηλός για πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα.
Αναλυτικά, το ελληνικό 10ετές κινείται στο 4,18%, το ιταλικό ομόλογο στο 4,03% και το γερμανικό 10ετές στο 2,12%.
Βελτίωση καταγράφεται στα αμερικανικά ομόλογα, με το 10ετές στο 3,39% και το 2ετές στο 3,91% με την αντιστροφή της καμπύλης απόδοσης να παραμένει.
Τα ομόλογα μεγαλύτερης διάρκειας τείνουν να έχουν υψηλότερες αποδόσεις για να αντισταθμίσουν τους υψηλότερους κινδύνους που συνεπάγεται η αγορά τους.
Η απόδοση του 2ετούς βρέθηκε την προηγούμενη εβδομάδα, για πρώτη φορά σε 42 χρόνια να ξεπερνά την απόδοση του δεκαετούς κατά 100 μ.β.
Συγκεκριμένα, από το 1981 είχε το 2ετές να είναι 1% πάνω από το 10ετές
Το επιτόκιο παρέμβασης της ΕΚΤ έφτασε στο 3,5% ενώ οι επόμενες συνεδριάσεις της ΕΚΤ 4 Απριλίου 2023 και 15 Ιουνίου 2023 θα μας οδηγήσουν σε τελικό παρεμβατικό επιτόκιο στο 4% ή 4,5%
Με επιτόκια παρέμβασης στο 4% από 2,5% σημαίνει επιτόκια στο 10ετές ομόλογο στο 6,5%.
Υπάρχει ένας άτυπος κανόνας το 10ετές Γερμανικό ομόλογο έχει παραπλήσιο επιτόκιο με το επιτόκιο παρέμβασης της ΕΚΤ περίπου 2,5%.
Η διαφορά μεταξύ ελληνικού 10ετές και αντίστοιχου Γερμανικού κινείται πλησίον του 2% με 2,5% ή 200 με 250 μονάδες βάσης, έχοντας απομακρυνθεί από τις 300 ή 350 μονάδες, επίπεδα που νομοτελειακά θα υπάρξει παρέμβαση της ΕΚΤ.
Οπότε όταν φθάσει το 10ετές Γερμανικό στο 4% το 10ετές ελληνικό θα βρίσκεται στο 6% με 6,5%.

Τράπεζες: Θωρακισμένες με υψηλή κάλυψη ρευστότητας έως 259%

Απολύτως θωρακισμένες είναι οι ελληνικές τράπεζες για να καλύψουν τις υποχρεώσεις τους, εφόσον συγκριθούν τόσο με ευρωπαϊκές τράπεζες, όσο και με την Credit Suisse η οποία δήλωσε ουσιώδεις αδυναμίες στην υποβολή ισολογισμών του 2021 – 2022 και χθες το απόγευμα ζητούσε στήριξη από την κεντρική τράπεζα της Ελβετίας.
Είναι διαφορετικό πράγμα επομένως να μην γνωρίζουν οι επενδυτές από ποιές επενδύσεις και assets (Credit Suisse) χάνουν και πόσα και άλλο πράγμα να πραγματοποιούνται επίσημες ενημερώσεις σε αναλυτές.
Επιπλέον, εκτός από τα δεκάδες σκάνδαλα της ελβετικής τράπεζας για τα οποία υποβάλλονται ακόμα αγωγές η Credit Suisse απώλεσε κάθε τραπεζική αξιοπιστία καθώς η διοίκηση της μόλις χθες δήλωνε ότι, η προσφυγή στο κράτος δεν αποτελεί θέμα και το απόγευμα ζητούσε επίμονα δηλώση στήριξης.
Από την άλλη πλευρά, η πτώση των ελληνικών τραπεζικών μετοχών ήταν αναπόφευκτη όταν όλες οι ευρωπαϊκές τραπεζικές μετοχές κατέρρευσαν.
Το ζητούμενο, λόγω της ρηχής ελληνικής αγοράς είναι το θέμα της Credit Suisse να επιλυθεί σύντομα είτε με μια στήριξη, είτε με μια εξαγορά.
Διότι εφόσον διευρυνθούν τα “απόνερα” της Silicon Valley Bank στην Ευρώπη, τότε θα συνεχιστεί η πίεση και στις ελληνικές τραπεζικές μετοχές.
Όπως εκτιμούν ξένοι διαχειριστές, επειδή τα ξένα χαρτοφυλάκια εμφανίζουν μεγάλες ζημιές ανά την Ευρώπη τότε θα προχωρήσουν σε ρευστοποιήσεις στην Αθήνα για να καλύψουν αυτές τις ζημιές.

Attica Bank: Τι κρύβει η συνάντηση Βρεττού με Λινάτσα (Axia Ventures) και το… παρελθόν

Μια συνάντηση με ιδιαίτερο ενδιαφέρον πραγματοποιήθηκε μεταξύ της Διευθύνουσας Συμβούλου της Attica Bank κας Ελένης Βρεττού και του επικεφαλής της Axia Ventures του κ. Γιώργου Λινάτσα.
Η συνάντηση αυτή δημιουργεί το εύλογο ερώτημα αν πρόκειται για απέλπιδα προσπάθεια της διοίκησης της Attica Bank να αναζητήσει επενδυτές ή αφορά στην Ellington.
Πληροφορίες που δεν έχουν επιβεβαιωθεί επισημαίνουν ότι στόχος της συνάντησης είναι να βρεθεί έστω και ένας ιδιώτης επενδυτής που θα τοποθετήσει κεφάλαια ώστε να δικαιολογηθεί και η συμμετοχή του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας στην αύξηση των 473,3 εκατ ευρώ μετά το πάγωμα του ενδιαφέροντος από την πλευρά της Thrinvest αλλά και ταυτόχρονα να δρομολογηθούν εξελίξεις για τις τιτλοποιήσεις.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η Axia Ventures δεν είναι η πρώτη φορά που εμπλέκεται σε προσπάθεια κεφαλαιακής ενίσχυσης της Attica Bank καθώς ενήργησε ως Advisor & Global Coordinator στην AMK €240 εκατ. της Attica Bank πραγματοποιήθηκε στα τέλη του 2021.
Φαίνεται μάλιστα να είχε καθοριστικό ρόλο στην διάθεση μετοχών στην RINOA LΤD στο πλαίσιο της δεσμευτικής συμφωνίας βασικών όρων συναλλαγής μεταξύ ΤΜΕΔΕ, Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας και των εταιρειών Ellington Solutions S.A. και ES GINI Investments Limited.
Οι κινήσεις της διοίκησης της Attica Bank δείχνουν την πίεση που υπάρχει δεδομένου ότι η κλεψύδρα της κεφαλαιακής ενίσχυσης έχει αδειάσει και η τράπεζα πλέον βρίσκεται υπό στενή παρακολούθηση από τον SSM παρά το γεγονός ότι την εποπτεία της έχει η Τράπεζα της Ελλάδας. Κάθε ημέρα που περνά και δεν κλείνει η αύξηση κεφαλαίου τα προβλήματα διευρύνονται και ουδείς μπορεί να αγνοήσει τους κινδύνους που προκύπτουν ειδικά μετά τις διεθνείς αναταράξεις στον τραπεζικό τομέα.

Τελευταία ευκαιρία για την Credit Suisse

Έως και 50 δισ. ελβετικά φράγκα θα δανειστεί η Credit Suisse από την ελβετική κεντρική τράπεζα και θα επαναγοράσει περίπου 3 δισ. από το χρέος της, σε μια προσπάθεια να ενισχύσει τη ρευστότητά της και να ηρεμήσει τους επενδυτές μια ημέρα μετά την κατακόρυφη πτώση της τιμής της μετοχής της τράπεζας.
Η Εθνική Τράπεζα της Ελβετίας (SNB) είχε δηλώσει στις 15 Μαρτίου 2023 ότι ήταν πρόθυμη να παράσχει ένα στήριγμα ρευστότητας στην Credit Suisse μετά την πτώση των μετοχών της κατά 30%.
Το sell off ήρθε αφού ο πρόεδρος της Saudi National Bank, βασικού μετόχου της Credit Suisse, απέκλεισε οποιαδήποτε περαιτέρω επένδυση.
Και αυτή η δήλωση ήρθε μετά από μια ταραχώδη εβδομάδα στις παγκόσμιες τραπεζικές μετοχές στον απόηχο της κατάρρευσης της Silicon Valley Bank.
Σε ανακοίνωσή της σήμερα, 16 Μαρτίου 2023, η Credit Suisse ανέφερε ότι έλαβε την απόφαση "να ενισχύσει προληπτικά τη ρευστότητά της" δανειζόμενη τα κεφάλαια από την κεντρική τράπεζα της Ελβετίας στο πλαίσιο δανειακής διευκόλυνσης και βραχυπρόθεσμης διευκόλυνσης ρευστότητας.
Σχεδιάζει να προβεί σε προσφορά σε μετρητά για 10 τίτλους ανώτερων χρεογράφων σε δολάρια ΗΠΑ αξίας έως 2,5 δισ. δολαρίων και τέσσερις τίτλους ανώτερων χρεογράφων σε ευρώ αξίας έως 500 εκατ. ευρώ.

Πτώση στις ασιατικές αγορές

Πτωτικά έκλεισαν σήμερα 16/3 οι ασιατικές αγορές, αν και οι πιέσεις περιορίστηκαν μετά την απόφαση της Credit Suisse "να ενισχύσει προληπτικά τη ρευστότητά της" δανειζόμενη τα κεφάλαια από την κεντρική τράπεζα της Ελβετίας.
Αναλυτικά, ο δείκτης Nikkei στην Ιαπωνία έκλεισε στο -0,80%, ο δείκτης Shanghai στην Κίνα στο -1,12%, ο δείκτης Hang Seng στο Χονγκ Κονγκ στο -1,72%, ο δείκτης KOSPI στη Ν. Κορέα στο -0,08% και ο S&P/ASX 200 στην Αυστραλία στο -1,46%.


Νευρικότητα στις ευρωπαϊκές αγορές

Νευρικότητα επικρατεί στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, με την ΕΚΤ να αυξάνει τελικά τα επιτόκια κατά 0,50%, όπως είχε προαναγγείλει, παρά την τραπεζική κρίση που πυροδότησαν Silicon Valley Bank και Credit Suisse.
Η μετοχή της ελβετικής τράπεζας σημειώνει άλμα 18%, μετά το -30% της Τετάρτης, καθώς η κεντρική τράπεζα της Ελβετίας θα της χορηγήσει ρευστότητα 50 δισ. δολ.
H μετοχή άνοιξε με άνοδο πάνω από 32%.
Εν τω μεταξύ, οι  βασικοί δείκτες της Wall Street ανακάμπτουν, μετά τις διαβεβαιώσεις των Αρχών στις ΗΠΑ περί στήριξης στις περιφερειακές τράπεζες, αλλά κυρίως λόγω του δημοσιεύματος της Wall Street Journal πως οι JP Morgan και η Morgan Stanley βρίσκονται σε συζητήσεις με τη First Republic Bank (-27%).
Στο μέτωπο των μακροοικονομικών, στις 192.000 διαμορφώθηκαν οι νέες αιτήσεις για επιδόματα ανεργίας στις Ηνωμένες Πολιτείες στην τελευταία εβδομαδιαία μέτρηση, από 211.000 μία εβδομάδα πριν - ήταν 20.000 λιγότερες σε εβδομαδιαία βάση, δηλώνοντας ότι η αγορά εργασίας παραμένει ισχυρή.
Ανοδικά κινείται το φυσικό αέριο, με το ολλανδικό TTF Απριλίου στο  +1,25% στα 43,44 ευρώ.
Ήπια υποχωρούν οι τιμές του πετρελαίου, με τo brent -0,05% στα 73,70 δολ. το βαρέλι και το αμερικανικό αργό -0,25% στα 67,47  δολ. το βαρέλι.
Ειδικότερα, ο δείκτης Dax στη Γερμανία βρίσκεται στο +1,3%, ο δείκτης CAC στο Παρίσι στο +1,7%, ο δείκτης FTSE MIB στο Μιλάνο στο +1%, ο δείκτης IBEX 35 στην Ισπανία στο +1,2% και ο FTSE 100 στο Λονδίνο στο +0,90%.
Στη Wall Street, ο Dow Jones κινείται στο +0,40%, ο S&P 500 στο +1%, ο Nasdaq στο +1,4% και το ETF GREC στο -0,17% ( 29,10 δολ. ).

Αυξημένη μεταβλητότητα στις τράπεζες με ικανοποιητικό τζίρο

Αυξημένη μεταβλητότητα καταγράφηκε στις τράπεζες, με αυξημένες τις συναλλαγές.
Η Εθνική έκλεισε στα 4,70 ευρώ, με άνοδο +1,18%, με όγκο 2,9 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 4,3 δισεκ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Εθνικής σημειώθηκε 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,008 ευρώ προ RS ή 0,12 ευρώ μετά reverse split (στις 15 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό στο 0,0066 προ RS ή 0,099 μετά reverse split.
Με το νέο reverse split στις 10 παλαιές 1 νέα στις 3 Σεπτεμβρίου 2018 το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο προσαρμόστηκε στα 1,20 ευρώ ενώ το ενδοσυνεδριακό στα 0,99 ευρώ.
Ας σημειωθεί ότι το νέο χαμηλό ιστορικό της Εθνικής πραγματοποιήθηκε στις 17/3/2020 στα 0,8150 ευρώ.
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου των 2,5 δισ. ευρώ στα 2,20 ευρώ, σε σχέση με τα 4,29 ευρώ της αύξησης του 2013 ενώ η ΑΜΚ του 2015 υλοποιήθηκε στα 0,02 ευρώ προ RS ή 0,30 ευρώ μετά RS.
Το warrant της Εθνικής που ξεκίνησε με τιμή εκκίνησης 6,823 ευρώ είχε τελευταία τιμή 0,0010 ευρώ και τέθηκε εκτός διαπραγμάτευσης οριστικά.
Η Alpha Βank έκλεισε στα 1,1215 ευρώ, με πτώση -0,75% με όγκο 15,2 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 2,63 δισεκ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Alpha Βank είναι στα 1,16 ευρώ ή προ RS στα 0,0232 ευρώ και σημειώθηκε στις 11 Φεβρουαρίου του 2016(στις 50 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό στο 0,01898 προ RS ή 0,949 μετά reverse split
Ας σημειωθεί ότι το νέο ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Alpha Bank πραγματοποιήθηκε στις 2/11/2020 στα 0,4250 ευρώ ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό στις 30/10/2020 στα 0,4032 ευρώ.
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου του 2013 ήταν 0,44 ευρώ και του 2014 στα 0,65 ευρώ ενώ η τιμή της ΑΜΚ του 2015 ήταν στα 0,04 ευρώ προ reverse split ή 2 ευρώ μετά το reverse split.
Το warrant της Alpha Βank που ξεκίνησε με πρώτη τιμή εκκίνησης τα 1,45 ευρώ βρέθηκε στα 0,0010 ευρώ όπου και σταμάτησε πλέον να διαπραγματεύεται.
Η Πειραιώς έκλεισε στα 1,92 ευρώ, με άνοδο +3,2%, με όγκο 10,9 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση στα 2,4 δισ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι ιστορικό χαμηλό της Πειραιώς σημειώθηκε 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,0008 ευρώ προ RS ή 0,081 ευρώ μετά reverse split ( στις 100 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό ήταν 0,00067 πρ0 RS ή 0,067 ευρώ μετά RS.
Με το νέο reverse split στις 20 παλαιές 1 νέα δωρεάν τον Ιούλιο 2017 το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο προσαρμόστηκε στα 1,62 ευρώ ενώ το ενδοσυνεδριακό στα 1,34 ευρώ..
Το νέο ιστορικό χαμηλό της Πειραιώς πραγματοποιήθηκε στις 14/7/2022 στα 0,04303 ευρώ ή 0,71 ευρώ μετά το τελευταίο reverse split στις 16,5 παλαιές 1 νέα (14/4/2021).
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου του 2013 ήταν 1,71 ευρώ και του 2014 στα 1,70 ευρώ και η ΑΜΚ του 2015 στα 0,003 ευρώ προ reverse split ή 0,30 ευρώ μετά RS.
Το warrant της Πειραιώς που είχε αρχική τιμή εκκίνησης όταν πρωτοξεκίνησε τα 0,8990 ευρώ σταμάτησε να διαπραγματεύεται και είχε τελευταία τιμή στα 0,0010 ευρώ.
Η Eurobank έκλεισε στα 1,2395 ευρώ, με άνοδο +0,77% με όγκο 8,7 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 4,6 δισ. ευρώ.
Το ιστορικό ενδοσυνεδριακό χαμηλό στην EurobΗ ank σημειώθηκε στις 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,002410 ευρώ προ RS ή 0,2410 ευρώ μετά RS (στις 100 παλαιές 1 νέα).
Η μετοχή της Τράπεζας Κύπρου βρίσκεται στα 2,45 ευρώ, με πτώση -1,61% και κεφαλαιοποίηση 1,09 δισεκ. ευρώ.
Από τις 10 Ιανουαρίου του 2017 η μετοχή της Κύπρου έχει διαγραφεί από το ελληνικό χρηματιστήριο και διαπραγματεύεται σε Κύπρο και Λονδίνο.
Η Attica Bank έκλεισε στα 12,24 ευρώ, με πτώση -10% με όγκο 1,6 χιλ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 122 εκατ. ευρώ.
Το ιστορικό χαμηλό της Attica Βank είναι στα 0,0660 ευρώ μετά το RS και προ reverse split 0,001255 ευρώ και σημειώθηκε στις 21 Δεκεμβρίου του 2017.
Η μετοχή της Τράπεζας της Ελλάδος έκλεισε στα 16,75 ευρώ, με άνοδο +1,52% και κεφαλαιοποίηση 333 εκατ. ευρώ.

Μεικτά πρόσημα στα μη τραπεζικά blue chips με ικανοποιητικές συναλλαγές

Μεικτές τάσεις καταγράφηκαν στις μη τραπεζικές μετοχές του FTSE 25, με τις συναλλαγές σε ικανοποιητικά επίπεδα.
Την μεγαλύτερη άνοδο κατέγραψαν Τιτάν, ΟΛΠ, Coca Cola, Μυτιληναίος..
Στον αντίποδα υποχώρησαν Aegean, ΟΠΑΠ, Ελλάκτωρ....
Η Coca Cola έκλεισε στα 24,30 ευρώ, με άνοδο +2,36% και κεφαλαιοποίηση στα 9,04 δισ. ευρώ και βρίσκεται στην 1η θέση των κεφαλαιοποιήσεων στο ελληνικό χρηματιστήριο.
Ο ΟΤΕ έκλεισε στα 12,70 ευρώ, με πτώση -0,70% και αποτίμηση 5,51 δισ. ευρώ και βρίσκεται στην 2η θέση των κεφαλαιοποιήσεων.
Η ΔΕΗ έκλεισε στα 7,8850 ευρώ, με άνοδο +1,22% και αποτίμηση 3,01 δισ. ευρώ.
Ο ΟΠΑΠ έκλεισε στα 14,57 ευρώ με πτώση -1,55% και αποτίμηση 5,29 δισ. ευρώ.
Ο Titan Cement International έκλεισε στα 14,60 ευρώ, με άνοδο +2,82% και κεφαλαιοποίηση 1,14 δισ. ευρώ.
Η ΓΕΚ Τέρνα έκλεισε στα 10,78 ευρώ, αμετάβλητη και κεφαλαιοποίηση 1,11 εκατ. ευρώ.
Η Τέρνα Ενεργειακή έκλεισε στα 18,54 ευρώ, με πτώση -0,54% και κεφαλαιοποίηση 2,15 εκατ. ευρώ.
Η μετοχή των ΕΛΠΕ έκλεισε στα 7,29 ευρώ, με πτώση -0,68% και κεφαλαιοποίηση 2,23 δισ. ευρώ.
Η μετοχή της Motor Oil έκλεισε στα 22,18 ευρώ, με άνοδο +1,28% και κεφαλαιοποίηση 2,46 δισ. ευρώ.
Η μετοχή της Jumbo έκλεισε στα 20,94 ευρώ, με άνοδο +1,36% και κεφαλαιοποίηση 2,85 δισ. ευρώ.
Ο Μυτιληναίος έκλεισε στα 23,88 ευρώ, με άνοδο +1,36% και κεφαλαιοποίηση 3,41 δισεκ. ευρώ.
Η ΕΥΔΑΠ έκλεισε στα 6,75 ευρώ, με άνοδο +1,20% και κεφαλαιοποίηση 719 εκατ. ευρώ.
Η ΕΛΒΑΛΧΑΚΟΡ έκλεισε στα 1,5960 ευρώ, με πτώση -0,25% και κεφαλαιοποίηση 599 εκατ. ευρώ.
Η MIG (που είναι εκτός FTSE 25) έκλεισε στα 0,2170 ευρώ, αμετάβλητη και κεφαλαιοποίηση 204 εκατ. ευρώ.

Βελτίωση στα ελληνικά ομόλογα, το 10ετές στο 4,18%  - Το spread με την Γερμανία στις 200 μ.β.

Βελτίωση καταγράφονται σήμερα 16/3 στα ελληνικά ομόλογα και στις υπόλοιπες αγορές της Ευρωζώνης.
Το ελληνικό 10ετές ομόλογο βρίσκεται στο 4,18% και το 10ετές ιταλικό 4,03% με το μεταξύ τους spread στις 15 μ.β.
Το spread η διαφορά απόδοσης μεταξύ ελληνικών 10 ετών και γερμανικών ομολόγων διαμορφώνεται στις 200 μονάδες βάσης από 194 μονάδες βάσης.
Το ελληνικό CDS στο 5ετές που αποτελεί και το benchmark, σήμερα διαμορφώνεται στις 93 μονάδες βάσης.
Ως μέτρο σύγκρισης αναφέρεται ότι το CDS της Αργεντινής βρίσκεται στις 1.030 μονάδες βάσης.
Θυμίζουμε ότι τα επίπεδα ρεκόρ μετά το PSI+ στην Ελλάδα σημειώθηκαν στις 8 Ιουλίου του 2015 στις 8700 μ.β.
Το CDS δουλεύει ως εξής….
Για κάθε 10 εκατ δολάρια έκθεση σε ελληνικό χρέος, ένας επενδυτής που θέλει να αντισταθμίσει τον κίνδυνο χώρας αγοράζει ένα παράγωγο το CDS και πληρώνει π.χ. για την Ελλάδα σήμερα απόδοση 0,93% ή 93 χιλ. δολάρια ασφάλιστρο ανά 10 εκατ δολ. επενδυτική θέση στο ελληνικό χρέος.
Το spread Ελλάδος – Ιταλίας βρίσκεται στις 15 μονάδες βάσης.
Έναντι της Πορτογαλίας το spread με την Ελλάδα διαμορφώνεται στις 112 μονάδες βάσης.

Βελτίωση στα ομόλογα της Νοτίου Ευρώπης

Βελτίωση καταγράφεται σήμερα 16/3 στα ομόλογα της Ευρωζώνης.
Το Ιταλικό 10ετές διαμορφώνεται σήμερα 16 Μαρτίου του 2023 στο 4,03%.
Το 10ετές γερμανικό ομόλογο βρίσκεται σήμερα 16/3/2023 στο 2,12%..
Οι αποδόσεις των ευρωπαϊκών ομολόγων διαμορφώνονται ως εξής….
Η Ιρλανδική 10ετία λήξης 2028 εμφανίζει απόδοση στο 2,63% με το ιστορικό χαμηλό -0,333% σημειώθηκε στις 15 Δεκεμβρίου 2020.
Το 10ετές Πορτογαλικό ομόλογο λήξης Οκτωβρίου 2028 έχει απόδοση 3,06% με ιστορικό χαμηλό στο -0,062% που σημειώθηκε στις 15 Δεκεμβρίου 2020.
Το Ισπανικό 10ετές έχει απόδοση 3,23% με το ιστορικό χαμηλό στο -0,02% που σημειώθηκε στις 16 Δεκεμβρίου 2020.
Στην Ιταλία το 10ετές ομόλογο λήξης 1η Αυγούστου του 2029 έχει απόδοση 4,03% και με ιστορικό χαμηλό 0,4260% στις 12 Φεβρουαρίου του 2021.
Αξίζει να αναφερθεί ότι η Κύπρος έκδωσε 10ετές ομόλογο με επιτόκιο 2,32% και η τρέχουσα απόδοση του είναι 4,13%..
Το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε στις 15 Δεκεμβρίου 2020 στο 0,088%.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης