Τελευταία Νέα
Διεθνή

Παρέμβαση Soros: Η «προδοσία» κατά του Prigozhin και της Wagner απειλεί τη νίκη των Ρώσων στην Ουκρανία

Παρέμβαση Soros: Η «προδοσία» κατά του Prigozhin και της Wagner απειλεί τη νίκη των Ρώσων στην Ουκρανία
Το τελευταίο διάστημα έχουν συμβεί τεράστιες αλλαγές στο παγκόσμιο κλιματικό σύστημα, επισημαίνει ο μεγαλοεπενδυτής George Soros...
Σχετικά Άρθρα
Σε μια επανεκτίμηση της κατάστασης στην Ουκρανία προβαίνει με άρθρο του στο Project Syndicate ο δισεκατομμυριούχος επενδυτής George Soros, ο οποίος ούτε λίγο ούτε πολύ «καταγγέλλει» τον ρωσικό τακτικό στρατό και το κατεστημένο στη Μόσχα για υπονόμευση της νίκης της Ρωσίας στην Ουκρανία… προαναγγέλλοντας νίκη των Ουκρανών.
Επίσης, χαρακτηρίζει πρώτη προτεραιότητα την ενασχόληση με την κλιματική αλλαγή, με το βλέμμα του να έλκεται από την Αρκτική, όπου η θερμοκρασία θερμαίνεται επικίνδυνα.
Ειδικότερα, σύμφωνα με τον George Soros, «ο τακτικός ρωσικός στρατός βρίσκεται σε απελπιστική κατάσταση.
Ο Πρόεδρος Putin το αναγνώρισε αυτό και πήρε ένα απεγνωσμένο στοίχημα.
Στράφηκε στον Yevgeny Prigozhin, ο οποίος είχε συγκεντρώσει έναν στρατό μισθοφόρων υπό το όνομα Ομάδα Wagner και ήταν πρόθυμος να αποδείξει ότι οι δυνάμεις του μπορούσαν να ξεπεράσουν τον τακτικό στρατό.
Ο Putin επέτρεψε στον Prigozhin να στρατολογήσει κρατούμενους από τις φυλακές της Ρωσίας.
Έτσι, με τη βοήθεια των πρώην καταδίκων και με τεράστιο κόστος στη ζωή τους και άλλων μισθοφόρων, η Wagner άρχισε να κερδίζει εδάφη γύρω από την πόλη Μπαχμούτ ενώ ο τακτικός στρατός παρέμενε «κολλημένος» ή έχανε έδαφος αλλού.
Το στοίχημα του Putin λειτούργησε - μέχρι ένα σημείο».
Ο τακτικός στρατός, νιώθοντας ότι απειλείται, άρχισε να διεξάγει έναν γραφειοκρατικό πόλεμο εναντίον του Prigozhin – τον οποίο κέρδισε.
Φρόντισαν να του απαγορευθεί η στρατολόγηση κρατουμένων και προμήθευσαν τους μαχητές της Wagner με λάθος τύπους πυρομαχικών.
Τις τελευταίες εβδομάδες, ο Prigozhin έκανε γνωστά τα παράπονά του στο ευρύ κοινό, μια ενέργεια που έφερε τον Putin σε δύσκολη θέση.
Στην αρχή, ο Ρώσος πρόεδρος προσπάθησε να βοηθήσει τον Prigozhin, αλλά το κατεστημένο υποστήριξε τον τακτικό στρατό.
Μαζί, έπεισαν τον Putin ότι ο Prigozhin αποτελεί απειλή για τη συνέχιση της διακυβέρνησής του.
Η Ουκρανία, από την άλλη, έσπευσε να εκμεταλλευτεί αυτήν τη ρωσική εσωτερική διαμάχη.
Ο Πρόεδρος Volodymyr Zelensky συμβουλεύτηκε τους ηγέτες του στρατού του και εκείνοι συνέστησαν ομόφωνα να περάσει ο στρατός του Prigozhin από… μηχανή κοπής κρέατος.
Έτσι, οι ουκρανικές δυνάμεις θα είναι σε θέση να πραγματοποιήσουν αντεπίθεση όταν λάβουν τον σύγχρονο οπλισμό, ιδίως τα άρματα μάχης Leopard 2, που τους έχουν υποσχεθεί.
Αυτό θα έπρεπε να συμβεί γύρω στον Μάιο, αλλά θα μπορούσε να συμβεί και νωρίτερα.
«Ο Putin είναι απελπισμένος για κατάπαυση του πυρός, αλλά δεν θέλει να το παραδεχτεί.
Στο ίδιο σκάφος βρίσκεται και ο Κινέζος πρόεδρος Χi Jinping.
Αλλά ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Joe Biden δύσκολα θα εκμεταλλευτεί τη συγκυρία επειδή έχει δεσμευτεί ότι οι ΗΠΑ δεν θα διαπραγματευτούν πίσω από την πλάτη του Zelensky.
Οι χώρες της πρώην σοβιετικής αυτοκρατορίας, ανυπόμονες να διεκδικήσουν την ανεξαρτησία τους, δύσκολα θα περιμένουν τη συντριβή του ρωσικού στρατού στην Ουκρανία.
Το όνειρο του Putin για μια νέα ρωσική αυτοκρατορία θα διαλυθεί και θα πάψει να αποτελεί απειλή για την Ευρώπη.
Η ήττα του ρωσικού ιμπεριαλισμού θα έχει εκτεταμένες επιδράσει στον υπόλοιπο κόσμο.
Θα φέρει ανακούφιση στις ανοιχτές κοινωνίες και θα δημιουργήσει τεράστια προβλήματα στις κλειστές.
Το πιο σημαντικό, θα επιτρέψει στον κόσμο να επικεντρωθεί στο μεγαλύτερο πρόβλημά του, την κλιματική αλλαγή» καταλήγει ο George Soros.

Για το κλίμα…

Το τελευταίο διάστημα έχουν συμβεί τεράστιες αλλαγές στο παγκόσμιο κλιματικό σύστημα.
«Εννοώ τα πραγματικά κλιματικά γεγονότα και την κατανόησή τους από τους επιστήμονες του κλίματος.
Το κύριο μήνυμα που θα ήθελα να μεταφέρω είναι πως το παγκόσμιο κλιματικό σύστημα εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από το τι συμβαίνει στον Αρκτικό Κύκλο.
Το κλιματικό σύστημα του Αρκτικού Κύκλου παλαιότερα ήταν κάτι ξεχωριστό σε σχέση με το παγκόσμιο κλιματικό σύστημα.
Οι άνεμοι συνήθιζαν να φυσούν σε προβλέψιμη αριστερόστροφη κατεύθυνση, αλλά, λόγω της αυξημένης ανθρώπινης παρέμβασης, ο διαχωρισμός μεταξύ του κλιματικού συστήματος της Αρκτικής και του παγκόσμιου κλιματικού συστήματος πλέον δεν… υπάρχει».
Πράγματι, ο ψυχρός αέρας εκφεύγει από τον Αρκτικό Κύκλο και αντικαθίσταται από ζεστό αέρα, ο οποίος αναρροφάται από το εξωτερικό.
Κατά συνέπεια, τις τελευταίες τέσσερις δεκαετίες ο Αρκτικός Κύκλος έχει ζεσταθεί τέσσερις φορές πιο γρήγορα από τον υπόλοιπο κόσμο και ο ρυθμός θέρμανσης επιταχύνεται επικίνδυνα.
Τον Μάρτιο, οι θερμοκρασίες εκτοξεύθηκαν πάνω από τους 20 βαθμούς Κελσίου, γεγονός το οποίο συνιστά ρεκόρ και εντείνει την ανησυχία για τον ρυθμό βάσει του οποίου λιώνει το στρώμα πάγου το οποίο καλύπτει τη Γροιλανδία.
Πάντως, η επιστήμη προχωρά… Οι επιστήμονες κατάφεραν να αποδείξουν ότι η απελευθέρωση μεθανίου, ενός πολύ ισχυρού και επικίνδυνου αερίου θερμοκηπίου από το διοξείδιο του άνθρακα, είναι μεγαλύτερη από ό,τι μπορεί να εξηγηθεί από τις πηγές εκπομπών που σχετίζονται με την ανθρώπινη δραστηριότητα.
Αυτό το εύρημα υποδηλώνει την ύπαρξη άλλων πηγών (για παράδειγμα, τις αυξανόμενες εκπομπές μεθανίου από τον θερμαινόμενο μόνιμο πάγο) είναι αποτέλεσμα της ανθρώπινης παρέμβασης.
Αυξανόμενος αριθμός επιστημόνων πιστεύει ότι θα ήταν σκόπιμο να κηρυχθεί κατάσταση έκτακτης ανάγκης για το κλίμα, επειδή, με τον τρέχοντα ρυθμό, η υπερθέρμανση του πλανήτη είναι βέβαιο ότι θα ξεπεράσει τον 1,5 βαθμό Κελσίου.
«Όπως είπε τον περασμένο μήνα ο Sir David King, επικεφαλής επιστημονικός σύμβουλος της βρετανικής κυβέρνησης υπό τον Gordon Brown και επί του παρόντος επικεφαλής της Συμβουλευτικής Ομάδας για την Κρίση του Κλίματος, πρέπει να «μειώσουμε γρήγορα τις εκπομπές και να αφαιρέσουμε τα αέρια του θερμοκηπίου, αλλά, το πιο σημαντικό και επειγόντως, να παγώσει ξανά την Αρκτική».
Αυτό είναι ένα αρκετά μεγάλο πρόγραμμα, δεδομένου του γεγονότος ότι έχουμε ήδη καθυστερήσει» καταλήγει o George Soros.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης