Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Fitch: Επιβεβαιώνεται σε «Β» η Τουρκία, αρνητικό παραμένει το outlook

Fitch: Επιβεβαιώνεται σε «Β» η Τουρκία, αρνητικό παραμένει το outlook
Αμετάβλητες οι αξιολογήσεις της Τουρκίας από τη Fitch Ratings
Σχετικά Άρθρα

Σε «Β» επιβεβαίωσε τη μακροπρόθεσμη πιστοληπτική ικανότητα της Τουρκίας η Fitch Ratings, διατηρώντας παράλληλα τις αρνητικές προοπτικές επαναξιολόγησης 12μήνου (outlook).
Σύμφωνα με τον αμερικανικό οίκο αξιολόγησης, η βαθμολογία της Τουρκίας αντανακλά τα αδύναμα εξωτερικά οικονομικά, τις αυξανόμενες οικονομικές στρεβλώσεις λόγω των ολοένα και πιο παρεμβατικών και αντισυμβατικών πολιτικών, καθώς τις πολιτικούς και γεωπολιτικούς κινδύνους. Αυτοί οι παράγοντες αντισταθμίζονται από τη μεγάλη και διαφοροποιημένη οικονομία, τα σχετικά χαμηλά επίπεδα δημόσιου χρέους και το διαχειρίσιμο προφίλ αποπληρωμής του δημόσιου χρέους.
Η αρνητική προοπτική αντικατοπτρίζει την άποψη της Fitch ότι το ασυνεπές μείγμα πολιτικής της Τουρκίας, που χαρακτηρίζεται από αρνητικά πραγματικά επιτόκια και αυξανόμενη χρήση ρυθμιστικών μέτρων και ελέγχων, θα διατηρήσει τη ζήτηση συναλλάγματος και τις πιέσεις υποτίμησης στη λίρα, θα αποδυναμώσει τα διεθνή αποθέματα και θα διατηρήσει τον πληθωρισμό σε υψηλό επίπεδο.
«Η κεντρική τράπεζα μείωσε το επιτόκιο πολιτικής της στο 8,5% τον Φεβρουάριο, αλλά οι αρχές βασίζονται όλο και περισσότερο σε στοχευμένους κανονισμούς για να μειώσουν το κόστος εγχώριας χρηματοδότησης, να διαχειριστούν την κατανομή και τον ρυθμό της πίστωσης, να αμβλύνουν τις πιέσεις στη λίρα ελέγχοντας τη ζήτηση συναλλάγματος και να μειώσει τη χρηματοπιστωτική δολαριοποίηση. Κατά την άποψη της Fitch, αυτή η πολιτική προσέγγιση θα μπορούσε να δημιουργήσει τρωτά σημεία στον μέχρι τώρα ανθεκτικό τραπεζικό τομέα.
Ο ετήσιος πληθωρισμός μειώθηκε στο 55,2% τον Φεβρουάριο από 85,5% τον Οκτώβριο. Αναμένουμε ότι ο πληθωρισμός θα διαμορφωθεί κατά μέσο όρο στο 56,5% το 2023. (…)
Η Fitch προβλέπει ότι η αύξηση του ΑΕΠ θα επιβραδυνθεί στο 2,5% το 2023, από 5,6% το 2022, με την αρνητική επίδραση των σεισμών του Φεβρουαρίου στην οικονομική δραστηριότητα να εξισορροπείται εν μέρει από τη δημοσιονομική και πιστωτική τόνωση ενόψει των εκλογών του Μαΐου. Αναμένουμε ότι η ανάπτυξη θα αυξηθεί μέτρια στο 3% το 2024.
Το δημόσιο χρέος μειώθηκε στο 31% του ΑΕΠ το 2022. Το μερίδιο του χρέους σε ξένο νόμισμα στο τέλος του 2022 παρέμεινε υψηλό στο 65,5%. (…)
Οι εκλογές (προεδρικές και κοινοβουλευτικές) θα διεξαχθούν στις 14 Μαΐου 2023. Η συμμαχία των έξι κομμάτων της αντιπολίτευσης όρισε τον επικεφαλής του κόμματος CHP Kemal Kılıçdaroğlu ως υποψήφιο. Η πολιτική αβεβαιότητα παραμένει αυξημένη λόγω της υψηλής πολιτικής πόλωσης, ενός δυνητικά στενού εκλογικού αποτελέσματος, της έντονης διαφοράς μεταξύ της τρέχουσας κυβέρνησης και της αντιπολίτευσης ως προς την κατεύθυνση της οικονομικής πολιτικής και των προκλήσεων. (…)
Οι γεωπολιτικοί κίνδυνοι παραμένουν μεγάλοι. Η Τουρκία συνέχισε να διαδραματίζει ενεργό διπλωματικό ρόλο όσον αφορά τον πόλεμο στην Ουκρανία, για παράδειγμα, διευκολύνοντας την επέκταση του διαδρόμου των σιτηρών. Παρόλο που η Τουρκία διατήρησε την υποστήριξή της για την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας, δεν εντάχθηκε στις κυρώσεις των ΗΠΑ και της ΕΕ κατά της Ρωσίας και ενίσχυσε τις διμερείς οικονομικές σχέσεις με τη Ρωσία. Οι αντιρρήσεις της Τουρκίας για την επικύρωση της ένταξης της Φινλανδίας και της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ δημιουργούν μια άλλη πηγή τριβών με τις ΗΠΑ και τους δυτικούς συμμάχους», σχολιάζει η Fitch.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης