Τελευταία Νέα
Διεθνή

Πως μπορεί η ΕΚΤ να σταματήσει την τραπεζική κρίση - Τα 3 εργαλεία

Πως μπορεί η ΕΚΤ να σταματήσει την τραπεζική κρίση - Τα 3 εργαλεία
H ΕΚΤ έχει δεσμευθεί ότι είναι έτοιμη να παρέμβει σε περίπτωση που χρειαστεί, αλλά και ότι έχει διαθέσιμα όλα τα εργαλεία για την αποτροπή μιας τραπεζικής κρίσης
Σχετικά Άρθρα
Παρά την παρέμβαση της UBS για τη διάσωση της Credit Suisse, οι ανησυχίες των αγορών για μετάδοση της τραπεζικής κρίσης στην ευρωζώνη παραμένουν. Το ερώτημα που κυριαρχεί είναι ποιες τράπεζες θα μπορούσαν να είναι… οι επόμενες.
Από την πλευρά της η ΕΚΤ έχει δεσμευθεί ότι είναι έτοιμη να παρέμβει σε περίπτωση που χρειαστεί, αλλά και ότι έχει διαθέσιμα όλα τα εργαλεία για την αποτροπή μιας τραπεζικής κρίσης. Απευθυνόμενη στους ευρωβουλευτές η επικεφαλής της ΕΚΤ, Christine Lagarde, ανέφερε ότι το τραπεζικό σύστημα της ευρωζώνης είναι «ανθεκτικό, με ισχυρές κεφαλαιακές θέσεις και ρευστότητα». Επιπλέον, είπε ότι η εργαλειοθήκη της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας είναι «πλήρως εξοπλισμένη για να παρέχει στήριξη ρευστότητας στο χρηματοπιστωτικό σύστημα της ζώνης του ευρώ εάν χρειαστεί».
Στο πλαίσιο αυτό, το Reuters παρουσιάζει την εργαλειοθήκη της ΕΚΤ, που διευρύνθηκε τα τελευταία 15 χρόνια μετά το ξέσπασμα της παγκόσμιας χρηματοπιστωτικής κρίσης του 2008, την κρίση χρέους στην ευρωζώνη αλλά και την πανδημία.

Δάνεια έκτακτης ανάγκης

Οι κεντρικές τράπεζες των 20 χωρών που μοιράζονται το ευρώ μπορούν να χορηγούν έκτακτη βοήθεια ρευστότητας (ELA) στις τράπεζες τους, ενώ η έγκριση της ΕΚΤ απαιτείται μόνο πάνω από ένα ορισμένο όριο.
Το μεγάλο πλεονέκτημα του ELA σε σχέση με άλλες μορφές χρηματοδότησης από την κεντρική τράπεζα είναι το ευρύτερο φάσμα των αποδεκτών εξασφαλίσεων έναντι των δανείων, συμπεριλαμβανομένων των junk ομολόγων, που βοήθησαν τις ελληνικές τράπεζες κατά τη διάρκεια της κρίσης του 2015.
Μια κεντρική τράπεζα χρειάζεται την έγκριση της ΕΚΤ εάν θέλει παρέχει ELA για περισσότερο από ένα έτος.

Μακροπρόθεσμα δάνεια

Η ΕΚΤ μπορεί να επανεργοποιήσει τα TLTRO προσφέροντας στις τράπεζες πολυετή δάνεια σε χαμηλά επιτόκια. Αυτό θα αποτελούσε στροφή 180 μοιρών από την ΕΚΤ, που σταδιακά καταργεί αυτό τη φθηνή χρηματοδότηση στο πλαίσιο των προσπαθειών της να καταπολεμήσει τον πληθωρισμό αυξάνοντας το κόστος δανεισμού.
Την περασμένη εβδομάδα, οι τράπεζες συνέχισαν να πληρώνουν τα δάνεια τους παρά την κρίση στην Credit Suisse.
Το TLTRO απαιτεί από τις τράπεζες να θέτει υψηλότερες ποιότητες εξασφαλίσεις ή να δέχονται πλήγμα στην αξία τους, γεγονός που θα μπορούσε να αποδειχθεί περιορισμός σε περιόδους κρίσης.

Αγορές ομολόγων

Το βασικό εργαλείο της ΕΚΤ -μαζί με τις περισσότερες άλλες μεγάλες κεντρικές τράπεζες- για σχεδόν μια δεκαετία, όταν χρειαζόταν να σταθεροποιήσει τις χρηματοπιστωτικές αγορές.
Αλλά η ΕΚΤ έχει επίσης μειώσει αυτή τη μορφή εκτύπωσης χρήματος για να αυξήσει το κόστος δανεισμού. Η εντατικοποίηση των αγορών τώρα θα ήταν αντίθετη στη μάχη κατά του πληθωρισμού.
Η ΕΚΤ διαθέτει μια σειρά από προγράμματα αγοράς ομολόγων.
Εάν μια τραπεζική κρίση απειλήσει τις τράπεζες και τις κυβερνήσεις, τα καταλληλότερα σχήματα μπορεί να είναι το TPI και το πρόγραμμα OMT, που δεν έχουν δοκιμαστεί. Το πρώτο αφορά σε αγορές ομολόγων χωρίς την υποχρεωτική υπαγωγή της χώρας σε ESM και ΔΝΤ, ενώ το δεύτερο επιτρέπει στην ΕΚΤ να προχωρήσει σε απεριόριστες αγορές ομολόγων μιας συγκεκριμένης χώρας.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης