Τελευταία Νέα
Διεθνή

Νέα μέτρα για την προστασία των καταθέσεων προαναγγέλλει η Yellen - Εμπόδια από τους Ρεμπουμπλικάνους

Νέα μέτρα για την προστασία των καταθέσεων προαναγγέλλει η Yellen - Εμπόδια από τους Ρεμπουμπλικάνους
Η ρεπουμπλικανική ομάδα Freedom Caucus της Βουλής των Αντιπροσώπων αντιτίθεται στην επέκταση των εγγυήσεων καταθέσεων
Σχετικά Άρθρα
Το αμερικανικό τραπεζικό σύστημα σταθεροποιείται μετά από ισχυρές ενέργειες των ρυθμιστικών αρχών, αλλά ενδέχεται να δικαιολογούνται περαιτέρω μέτρα για την προστασία των καταθετών των τραπεζών, εάν τα μικρότερα ιδρύματα υποστούν bank run που απειλεί με μεγαλύτερη μετάδοση, αναμένεται να διαμηνύσει η υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ Janet Yellen στους τραπεζίτες την Τρίτη.
Σε αποσπάσματα της ομιλίας που θα εκφωνήσει στο συνέδριο της Αμερικανικής Ένωσης Τραπεζών, η Yellen τονίζει ότι τα κυβερνητικά μέτρα που ελήφθησαν τις τελευταίες ημέρες για την προστασία των ανασφάλιστων καταθέσεων σε δύο χρεοκοπημένες τράπεζες και τη δημιουργία νέων διευκολύνσεων ρευστότητας της Fed έχουν δείξει μια "αποφασιστική δέσμευση να ληφθούν τα απαραίτητα μέτρα για να διασφαλιστεί ότι οι αποταμιεύσεις των καταθετών και το τραπεζικό σύστημα παραμένουν ασφαλή".
Η Yellen, μιλώντας περισσότερο από μία εβδομάδα μετά το κλείσιμο από την Ομοσπονδιακή Εταιρεία Ασφάλισης Καταθέσεων (FDIC) των χρεοκοπημένων Silicon Valley Bank και Signature Bank, θα πει ότι οι "αποφασιστικές και δυναμικές" ενέργειες ενίσχυαν την εμπιστοσύνη του κοινού στο τραπεζικό σύστημα των ΗΠΑ και προστάτευαν την αμερικανική οικονομία.
"Τα μέτρα που πήραμε δεν επικεντρώθηκαν στην ενίσχυση συγκεκριμένων τραπεζών ή κατηγοριών τραπεζών.
Η παρέμβασή μας ήταν απαραίτητη για την προστασία του ευρύτερου τραπεζικού συστήματος των ΗΠΑ", τονίζει η Yellen στις παρατηρήσεις που έδωσε στη δημοσιότητα το Υπουργείο Οικονομικών.
"Και παρόμοιες ενέργειες θα μπορούσαν να δικαιολογηθούν εάν μικρότερα ιδρύματα υποστούν bank run που ενέχει τον κίνδυνο μετάδοσης".
Υπογραμμίζει ότι πιστεύει πως οι ενέργειες της FDIC, της Ομοσπονδιακής Τράπεζας και του Υπουργείου Οικονομικών μείωσαν τον κίνδυνο περαιτέρω τραπεζικών χρεοκοπιών που θα επέφεραν ζημίες στο χρηματοδοτούμενο από τις τράπεζες Ταμείο Ασφάλισης Καταθέσεων.
Τα αποσπάσματα της Yellen δεν παρείχαν λεπτομέρειες σχετικά με το ποιες περαιτέρω ενέργειες μπορεί να δικαιολογούνται, σύμφωνα με το Reuters.

Εγγυήσεις για όλες τις καταθέσεις ζητούν οι τράπεζες

Ορισμένοι τραπεζικοί όμιλοι έχουν ζητήσει προσωρινές καθολικές εγγυήσεις για όλες τις τραπεζικές καταθέσεις των ΗΠΑ, ένα βήμα που απαιτεί έγκριση από το Κογκρέσο με ταχείες διαδικασίες.
Ωστόσο, η συντηρητική ρεπουμπλικανική ομάδα Freedom Caucus της Βουλής των Αντιπροσώπων αντιτίθεται στην επέκταση των εγγυήσεων καταθέσεων πέραν του σημερινού ορίου των 250.000 δολαρίων ανά καταθέτη του FDIC, ένα σημαντικό εμπόδιο για την ταχεία ανάληψη δράσης με στόχο την ανάσχεση μιας βαθύτερης κρίσης.
Οι εγγυήσεις για τις ανασφάλιστες καταθέσεις σε συγκεκριμένες προβληματικές τράπεζες θα απαιτούσαν από την Yellen, τον πρόεδρο Joe Biden και τις "υπερπλειοψηφίες" του διοικητικού συμβουλίου της Fed και του FDIC να καθορίσουν ότι η τράπεζα πληροί τις προϋποθέσεις για την εξαίρεση "συστημικού κινδύνου" - ενέργειες που έγιναν στις περιπτώσεις της SVB και της Signature.
Η Yelen θα τονίσει ότι η νέα διευκόλυνση της Fed για την Τραπεζική Προθεσμιακή Χρηματοδότηση και ο δανεισμός από το παράθυρο προεξόφλησης λειτουργούν όπως προβλέπεται για την παροχή ρευστότητας στο τραπεζικό σύστημα και οι συνολικές εκροές καταθέσεων από τις περιφερειακές τράπεζες έχουν σταθεροποιηθεί.
Η κίνηση των μεγάλων τραπεζών να καταθέσουν 30 δισ. δολάρια στην προβληματική First Republic Bank  την περασμένη εβδομάδα "αποτελεί ψήφο εμπιστοσύνης στο τραπεζικό μας σύστημα", πρόσθεσε η Yellen.
Σημειώνει επίσης ότι είναι σημαντικό να διατηρηθεί ένα "δυναμικό και ποικιλόμορφο τραπεζικό σύστημα" για τη στήριξη της αμερικανικής οικονομίας, με τις μεγάλες, μεσαίες και μικρές τράπεζες να διαδραματίζουν όλες ρόλο για τη στήριξη των νοικοκυριών, των μικρών επιχειρήσεων και την αύξηση του ανταγωνισμού στις χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης