Τελευταία Νέα
Διεθνή

Νευρικότητα στις ευρωπαϊκές αγορές εν όψει Fed - O DAX στο +0,5%

Νευρικότητα στις ευρωπαϊκές αγορές εν όψει Fed - O DAX στο +0,5%
Νευρικότητα στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, εν αναμονή των κρίσιμων αποφάσεων της Fed
Σχετικά Άρθρα
Νευρικότητα επικρατεί στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, εν αναμονή των κρίσιμων αποφάσεων της Fed για τα επιτόκια, στη σκιά της τραπεζικής κρίσης που κλονίζει το παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό σύστημα.
Στη Φρανκφούρτη ο DAX σημειώνει άνοδο 0,5% στις 15.272 μονάδες.

Στο Λονδίνο ο FTSE 100 καταγράφει απώλειες 0,1% στις 7.528 μονάδες.
Στις 7.110 μονάδες με οριακές μεταβολές διαπραγματεύεται ο CAC 40 στο Παρίσι.
Ο FTSE MIB στο Μιλάνο σημειώνει οριακή άνοδο στις 26.560 μονάδες.
O ΙBEX 35 στη Μαδρίτη ενισχύεται 0,2% στις 9.058 μονάδες.
Πτώση 0,4% σημειώνουν τα futures των δεικτών της Wall Street.
Στη Μόσχα, ο δείκτης MOEX σε ρούβλια σημειώνει πτώση 0,9% στις 2.376 μονάδες.
Το φυσικό αέριο διαπραγματεύεται στα 42 ευρώ στην Ευρώπη, με το ολλανδικό TTF Απριλίου στο -0,2%.
Πτώση καταγράφουν οι τιμές του πετρελαίου.
To brent υποχωρεί 0,7% στα 74,81 δολ. το βαρέλι, ενώ το αμερικανικό αργό -0,8% στα 69,10 δολ. το βαρέλι.
Στην Ασία, οι αγορές ανακάμπτουν, με τον Asia Dow στο +2%, τον δείκτη Nikkei 225 στο Τόκιο στις 27.466  μονάδες με άνοδο 1,9%, τον Hang Seng στο Χονγκ Κονγκ +1,7% στις 19.591 μονάδες και τον Shanghai Composite στην ηπειρωτική Κίνα στις 3.265 μονάδες με άνοδο 0,3%.

Κέρδη στις τράπεζες για τρίτη ημέρα

Άνοδο για τρίτη συνεχόμενη συνεδρίαση καταγράφουν οι μετοχές των ευρωπαϊκών τραπεζών, καθώς οι επενδυτές προσβλέπουν στην κρίσιμη απόφαση της Fed για τα επιτόκια και οι φόβοι για μια πιθανή κρίση στον χρηματοπιστωτικό κλάδο περιορίστηκαν μετά την εξαγορά της Credit Suisse από την UBS.
Ο δείκτης Europe Stoxx Banks, ο οποίος παρακολουθεί τις επιδόσεις πολλών μεγάλων ευρωπαϊκών και βρετανικών δανειστών, κινήθηκε υψηλότερα κατά 2%, καθιστώντας τον κλάδο με τις καλύτερες επιδόσεις στην περιοχή.
Η Barclays και η NatWest Group στο Ηνωμένο Βασίλειο ήταν μεταξύ των μεγαλύτερων κερδισμένων, ενώ η γερμανική Commerzbank και η UniCredit στην Ιταλία διαπραγματεύονταν στο πράσινο.
Εν τω μεταξύ, ο ισπανικός τραπεζικός γίγαντας Banco Santander ενισχύθηκε από την αναβάθμιση της αξιολόγησης από τους αναλυτές της BNP Paribas Exane.
Οι ομοειδείς εγχώριες τράπεζες BBVA και Banco de Sabadell SA σημείωσαν επίσης άνοδο.
Η προσοχή στρέφεται στην τελευταία απόφαση της Fed για τα επιτόκια, η οποία αναμένεται να εκδοθεί μετά το κλείσιμο των ευρωπαϊκών αγορών.
Οι περισσότεροι οικονομολόγοι προβλέπουν αύξηση των επιτοκίων 25 μονάδες βάσης, αν και άλλοι πιστεύουν ότι η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ μπορεί να σταματήσει την πρόσφατη αύξηση του κόστους δανεισμού λόγω της αναταραχής και της αβεβαιότητας που περιβάλλει τον τραπεζικό κλάδο.
Ξεχωριστά, η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Christine Lagarde δήλωσε σήμερα ότι η ΕΚΤ θα συνεχίσει να υιοθετεί μια "στιβαρή" προσέγγιση για την καταπολέμηση του πληθωρισμού, αλλά θα είναι επίσης έτοιμη να παράσχει βοήθεια στις χρηματοπιστωτικές αγορές σε περίπτωση που προκύψουν απειλές.

Αιφνιδιαστική άνοδος για τον πληθωρισμό στο Ηνωμένο Βασίλειο - Στο 10,4% τον Φεβρουάριο του 2023

Απροσδόκητη αύξηση σημείωσε τον Φεβρουάριο του 2023 ο πληθωρισμός στο Ηνωμένο Βασίλειο, καθώς οι τιμές των τροφίμων και της ενέργειας συνέχισαν να αυξάνονται, ασκώντας περαιτέρω πιέσεις στα νοικοκυριά.
Ειδικότερα, ο δείκτης τιμών καταναλωτή αυξήθηκε κατά 10,4% σε ετήσια βάση, υπερβαίνοντας τις εκτιμήσεις για αύξηση 9,9% και έναντι 10,1% που ήταν τον Ιανουάριο. Σε μηνιαία βάση, ο πληθωρισμός ήταν της τάξης του 1,1% υπερβαίνοντας την πρόβλεψη για 0,6%.
«Οι μεγαλύτερες ανοδικές συνεισφορές στη μηνιαία μεταβολή τόσο του κόστους στέγασης σε περίπτωση ιδιοκατοίκησης (CPIH) όσο και του δείκτη τιμών καταναλωτή προήλθαν από τα εστιατόρια και τις καφετέριες, τα τρόφιμα και την ένδυση, που αντισταθμίστηκαν εν μέρει από τις καθοδικές συνεισφορές των αγαθών και υπηρεσιών αναψυχής και πολιτισμού και των καυσίμων κίνησης», ανέφερε η Εθνική Στατιστική Υπηρεσία του Ηνωμένου Βασιλείου.
Ο Δείκτης Τιμών Καταναλωτή που περιλαμβάνει το κόστος στέγασης ιδιοκατοίκησης (CPIH) αυξήθηκε κατά 9,2% τους 12 μήνες έως τον Φεβρουάριο του 2023, από 8,8% τον Ιανουάριο.
Η αιφνιδιαστική αύξηση τον Φεβρουάριο σηματοδότησε τη διακοπή τριών διαδοχικών μηνών επιβράδυνσης της αύξησης των τιμών από το υψηλό 41 ετών του 11,1% που επιτεύχθηκε τον Οκτώβριο του 2022.
Τα βρετανικά νοικοκυριά εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν υψηλές τιμές τροφίμων και ενέργειας, ενώ οι εργαζόμενοι σε διάφορους τομείς έχουν ξεκινήσει μαζικές απεργιακές κινητοποιήσεις τους τελευταίους μήνες εν μέσω διαφορών για τους μισθούς και τις συνθήκες εργασίας.
Τα νέα στοιχεία για τον πληθωρισμό θα προκαλέσουν ακόμα ένα «πονοκέφαλο» για την Τράπεζα της Αγγλίας, που αυξάνει επιθετικά τα επιτόκια σε μια προσπάθεια να συγκρατήσει τον πληθωρισμό και θα ανακοινώσει την τελευταία απόφαση νομισματικής πολιτικής της την Πέμπτη (23/3/2023).

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης