Τελευταία Νέα
Διεθνή

FED: Aύξηση επιτοκίων κατά 0,25%, στο 4,75% - 5% - Powell: Περαιτέρω σύσφιξη αν χρειαστεί, υγιείς και εύρωστες οι τράπεζες

FED: Aύξηση επιτοκίων κατά 0,25%, στο 4,75% - 5% -  Powell: Περαιτέρω σύσφιξη αν χρειαστεί, υγιείς και εύρωστες οι τράπεζες
Συνεχίζεται η σύσφιξη από τη Fed...
Σχετικά Άρθρα
Σε νέα αύξηση επιτοκίων προχώρησε την 22α Mαρτίου 2023 η Federal Reserve, συνεχίζοντας, αν και με επιφύλαξη λόγω της τραπεζικής κρίσης στις ΗΠΑ, το έργο της νομισματικής σύσφιξης...
Ειδικότερα, επιβεβαιώνοντας τις προσδοκίες, η Ομοσπονδιακή Επιτροπή Ανοικτής Αγοράς ψήφισε την ενίσχυση του επιτοκίου δανεισμού κατά 0,25%, φέρνοντας το μέγιστο επιτόκιο σε ένα στοχευμένο εύρος μεταξύ 4,75% και 5% - στα υψηλότερα επίπεδα από το 2006.
Υπενθυμίζεται πως η αύξηση ήλθε έπειτα τέσσερις αυξήσεις κατά 0,75%, μια κατά 0,5% και μία κατά 0,25%, που σηματοδοτούν τις πιο επιθετικές κινήσεις πολιτικής από τις αρχές της δεκαετίας του 1980.
Πιο συγκεκριμένα, η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ ενέκρινε επιτοκιακή αύξηση κατά 0,25%, εκφράζοντας παράλληλα επιφυλακτικότητα λόγω της πρόσφατης τραπεζικής κρίσης και δίνοντας σήμα ότι οι αυξήσεις πλησιάζουν στο τέλος τους.
Μαζί με την ένατη αύξηση από τον Μάρτιο του 2022, η Ομοσπονδιακή Επιτροπή Ανοικτής Αγοράς σημείωσε ότι μελλοντικές αυξήσεις δεν είναι «εκ των ων ουκ άνευ» και θα εξαρτηθούν, σε μεγάλο βαθμό, από τα εισερχόμενα δεδομένα.
«Η Επιτροπή θα παρακολουθεί στενά τις εισερχόμενες πληροφορίες και θα αξιολογήσει τις επιπτώσεις στη νομισματική πολιτική», ανέφερε η δήλωση της FOMC μετά τη συνεδρίαση.
«Επιδιώκουμε μια στάση νομισματικής πολιτικής αρκετά περιοριστική ώστε να επαναφέρουμε τον πληθωρισμό, προϊόντος του χρόνου, στον στόχο του 2%».
Εν προκειμένω αξίζει να σημειωθεί πως αυτή η διατύπωση είναι πολύ διαφορετική σε σύγκριση με άλλες δηλώσεις πολιτικής στο παρελθόν, όπου υπογραμμιζόταν ότι «οι συνεχείς αυξήσεις θα προσφέρονται και είναι οι πλέον κατάλληλες για τη μείωση του πληθωρισμού».

Ήπια ρητορική

Σε κάθε περίπτωση, η ήπια ρητορική είναι απότοκο της σοβούσας τραπεζικής κρίσης, η οποία απειλεί τον αμερικανικό χρηματοπιστωτικό τομέα και εν γένει τη σταθερότητα του οικονομικού οικοδομήματος στις ΗΠΑ.
Πάντως, κατά τ’ άλλα, η Fed διαβεβαιώνει: «Το τραπεζικό σύστημα των ΗΠΑ είναι υγιές και ανθεκτικό.
Οι πρόσφατες εξελίξεις είναι πιθανό να οδηγήσουν σε αυστηρότερους όρους δανεισμού για νοικοκυριά και επιχειρήσεις και να επιβαρύνουν την οικονομική δραστηριότητα, τις προσλήψεις και τον πληθωρισμό.
Η έκταση αυτών των επιπτώσεων είναι αβέβαιη.
Η Επιτροπή παραμένει ιδιαίτερα προσεκτική απέναντι στους πληθωριστικούς κινδύνους».

Μέγιστο επιτόκιο και μάκρο

Έτσι, παρά τις προειδοποιήσεις για πιθανές επιπτώσεις από την τραπεζική κρίση, η επιτροπή ενέκρινε ομόφωνα αύξηση.
Όπως προειπώθηκε, η αύξηση οδηγεί το βασικό επιτόκιο σε ένα εύρος στόχου μεταξύ 4,75%-5%.
Το επιτόκιο καθορίζει τι χρεώνουν οι τράπεζες η μία την άλλη για δανεισμό μίας ημέρας, ενώ καθορίζει πλήθος καταναλωτικών χρεών όπως στεγαστικά δάνεια, δάνεια αυτοκινήτων και πιστωτικές κάρτες.
Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της αγοράς, το επιτόκιο των Fed Funds θα αγγίξει μάξιμουμ το 5,1%, με την πρόβλεψη να μένει αμετάβλητη από τον περασμένο Δεκέμβριο…
Ενδεικτικό είναι το γεγονός πως η πλειοψηφία των αξιωματούχων της Fed αναμένει μόνο μία ακόμη αύξηση επιτοκίων μπροστά.
Τα στοιχεία που δημοσιεύθηκαν μαζί με τη δήλωση δείχνουν ότι 17 από τους 18 αξιωματούχους της Fed που προέβησαν σε εκτιμήσεις για το dot plot βλέπουν τα επιτόκια στο 5,1%.
Οι προβολές των επόμενων δύο ετών έδειξαν επίσης σημαντική διαφωνία μεταξύ των μελών, που αντικατοπτρίζεται σε μια ευρεία διασπορά μεταξύ των «κουκκίδων».
Ωστόσο, η διάμεσος των εκτιμήσεων δείχνει μείωση των επιτοκίων κατά 0,8 ποσοστιαίες μονάδες το 2024 και περικοπές 1,2 ποσοστιαίων μονάδων το 2025.
Σημειώνεται πως η δήλωση της Fed δεν περιείχε αναφορές στον αντίκτυπο της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία.
Οι κεντρικοί τραπεζίτες τροποποίησαν και τις οικονομικές προβλέψεις τους.
Αύξησαν ελαφρά τις προσδοκίες τους για τον πληθωρισμό, με επιτόκιο 3,3% συνδεδεμένο για φέτος, σε σύγκριση με 3,1% τον Δεκέμβριο.
Επίσης, βλέπουν την ανεργία στο 4,5%, ενώ οι προοπτικές για το ΑΕΠ υποχώρησαν στο 0,4%.
Οι εκτιμήσεις για τα επόμενα δύο χρόνια άλλαξαν ελάχιστα, εκτός από το ότι η πρόβλεψη για το ΑΕΠ το 2024 μειώθηκε στο 1,2% από 1,6% τον Δεκέμβριο.
1_104.JPG
φσ_2.JPG
Powell (Fed): Προτεραιότητά μας η σταθερότητα των τιμών – Το τραπεζικό σύστημα στις ΗΠΑ είναι υγιές και εύρωστο


Ο πρόεδρος της Federal Reserve, Jerome Powell, δήλωσε ότι η κεντρική τράπεζα θα χρησιμοποιήσει όλα τα εργαλεία της για να προστατεύσει το τραπεζικό σύστημα, ενώ επεσήμανε πως δεν θα διστάσει να αυξήσει ξανά τα επιτόκια αν χρειαστεί.
«Το τραπεζικό μας σύστημα είναι υγιές και ανθεκτικό, με ισχυρά κεφάλαια και ρευστότητα.
Θα παρακολουθούμε στενά τις συνθήκες στο τραπεζικό σύστημα και είμαστε έτοιμοι να χρησιμοποιήσουμε όλα τα εργαλεία μας, όπως απαιτείται, για να το διατηρήσουμε ασφαλές και υγιές», δήλωσε ο Powell.
«Επιπλέον, δεσμευόμαστε να πάρουμε τα μαθήματά μας από αυτό που συνέβη και να εργαστούμε για να αποτρέψουμε να επαναληφθούν ανάλογα επεισόδια στο μέλλον», πρόσθεσε αναφερόμενος, προφανώς, στο «λουκέτο» που μπήκε στις Signature Bank, Silicon Valley Bank και το παρ’ ολίγον κλείσιμο στη First Republic, τις οποίες χαρακτήρισε μεμονωμένα φαινόμενα.
Ο πρόεδρος της Fed αναγνώρισε ότι τα ζητήματα στο τραπεζικό σύστημα τις τελευταίες εβδομάδες θα δημιουργήσουν αυστηρότερους όρους για τις χορηγήσεις.
«Πιστεύουμε, ωστόσο, ότι τα γεγονότα στο τραπεζικό σύστημα τις τελευταίες δύο εβδομάδες είναι πιθανό να οδηγήσουν σε αυστηρότερους όρους πίστωσης για τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις, κάτι που με τη σειρά του θα επηρεάσει τα οικονομικά αποτελέσματα.
Είναι πολύ νωρίς για να καθοριστεί η έκταση αυτών των επιπτώσεων, και επομένως πολύ νωρίς για να καθοριστεί πώς θα ανταποκριθεί η νομισματική πολιτική» είπε ο Powell.
Το τραπεζικό σύστημα στις ΗΠΑ είναι ανθεκτικό και οι ροές καταθέσεων επανέρχονται σε καλό δρόμο, δήλωσε ο Jerome Powell.
«Οι καταθετικές ροές στο τραπεζικό σύστημα έχουν σταθεροποιηθεί την τελευταία εβδομάδα», προσέθεσε, επισημαίνοντας ότι οι πρωτοβουλίες που έλαβαν η Fed, το Υπουργείο Οικονομικών και η FDIC αποδεικνύουν ότι οι αποταμιεύσεις των καταθετών και το τραπεζικό σύστημα είναι ασφαλή.
 
Eπιτόκιο...
 
Ο πρόεδρος της Fed Jerome Powell δήλωσε ότι, στη σκιά της τραπεζικής κρίσης, η επιτροπή καθορισμού των επιτοκίων εξέτασε την πιθανότητα παύσης σε ό,τι αφορά τις αυξήσεις επιτοκίων.
«Πράγματι, πριν από τη συνάντηση εξετάσαμε αυτό το ενδεχόμενο» είπε, και συμπλήρωσε: «Ωστόσο, τα ενδιάμεσα στοιχεία για τον πληθωρισμό και την αγορά εργασίας ήταν ισχυρότερα του αναμενομένου.
Πάγια δέσμευσή μας είναι η καταπολέμηση του πληθωρισμού και η σταθερότητα των τιμών, όπως και η εμπιστοσύνη στο ότι αυτό πράττουμε.
Στόχος μας είναι να επιστρέψει ο πληθωρισμός στο 2% και θα κάνουμε τα πάντα για το καταφέρουμε.
Είναι σημαντικό να διατηρήσουμε αυτή την εμπιστοσύνη διά των λόγων και των πράξεών μας».
Σε αυτό το πλαίσιο, ο κεντρικός τραπεζίτης προειδοποίησε ότι η Fed έχει ακόμη απόσταση να καλύψει και… πολλή δουλεία να κάνει.
«Απέχουμε πολύ από το να πάει ο πληθωρισμός στο 2% και είναι πιθανό ο δρόμος να είναι ανώμαλος», δήλωσε ο ηγέτης της κεντρικής τράπεζας, καταλήγοντας:
«Ο πληθωρισμός μετριάστηκε κάπως από τα μέσα του περασμένου έτους, αλλά η ισχύς των πρόσφατων μετρήσεων δείχνει ότι οι πληθωριστικές πιέσεις συνεχίζουν να είναι υψηλές». 

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης