Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Παγκόσμια ανησυχία: Οι ΗΠΑ γέμισαν με zombies - Έρχεται κύμα χρεοκοπιών, 186 τράπεζες απειλούνται με κατάρρευση

Παγκόσμια ανησυχία: Οι ΗΠΑ γέμισαν με zombies - Έρχεται κύμα χρεοκοπιών, 186 τράπεζες απειλούνται με κατάρρευση
186 άλλες τράπεζες ακολουθούν τον δρόμο της τράπεζας Silicon Valley…
Σχετικά Άρθρα
Ευτυχώς, μετά την κατάρρευση των Signature Bank και Silicon Valley Bank, δεν υπήρξαν νέες χρεοκοπίες χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων - μέχρι νεωτέρας, βέβαια.
Σε κάθε περίπτωση, το παγκόσμιο τραπεζικό σύστημα δεν χαίρει άκρας υγείας, παρά τις διαβεβαιώσεις των αρμόδιων αξιωματούχων.

Σύμφωνα με το Forbes, συντρέχουν δύο βασικοί λόγοι ανησυχίας:

-Μια μελέτη της 13ης Μαρτίου από τέσσερις διακεκριμένους Αμερικανούς οικονομολόγους αποκαλύπτει ότι 186 τράπεζες κινδυνεύουν με «απομείωση» ασφαλισμένων καταθέσεων ύψους τουλάχιστον 300 δισεκατομμυρίων δολαρίων.
-Άρθρο των New York Times τη 19η Μαρτίου αποκαλύπτει ότι η Federal Reserve είχε προειδοποιήσει από το 2021 τη Silicon Valley Bank (SVB) για τους κινδύνους που ενείχε η στρατηγική της -περισσότερο από ένα χρόνο πριν-, ωστόσο η διοίκησή της δεν έκανε τίποτα.
Επιπλέον, η Moody's είχε επισημάνει στη διοίκηση της SVB την πιθανότητα επικείμενης υποβάθμισης περίπου έναν μήνα πριν ανακοινώσει την έκτακτη αύξηση κεφαλαίου της.
Την ίδια στιγμή, οι μετοχές της First Republic Bank τυγχάνουν διαπραγμάτευσης σε πολύ χαμηλότερα επίπεδα από εκείνα στα οποία βρίσκονταν αφότου έλαβε 30 δισεκ. δολ. από άλλες τράπεζες στις 16 Μαρτίου.
Φαίνεται, λοιπόν, πως είναι μόνον θέμα χρόνου να αποκαλυφθεί η σήψη που διέπει το τραπεζικό σύστημα.

Οι τέσσερις οικονομολόγοι…

Στην εργασία τους «Νομισματική σύσφιξη και ευαλωτότητα των τραπεζών των ΗΠΑ το 2023: Απώλειες από την αγορά και ανασφάλιστοι καταθέτες», οι συγγραφείς κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι, εάν το 50% αυτών των ανασφάλιστων καταθετών αποφάσιζε να αποσύρουν τα κεφάλαιά τους, 186 τράπεζες και «δυνητικά 300 δισεκατομμύρια δολάρια ασφαλισμένων καταθέσεων» θα ετίθεντο σε κίνδυνο.
Τα κοινά που μοιράζονται αυτές οι τράπεζες με την SVB είναι:

-Σχετικά υψηλό επίπεδο ανασφάλιστων καταθέσεων, π.χ. πάνω από 250.000 δολ.
-Σημαντική πτώση της αξίας των κρατικών ομολόγων και των τίτλων που υποστηρίζονται από στεγαστικά δάνεια λόγω των επιτοκίων, που έχουν αυξηθεί από περίπου 0% σε σχεδόν 5% τους τελευταίους 12 μήνες.

Η αλληλεπίδραση αυτών των παραγόντων συνέβαλε στη χρεοκοπία της SVB με τρόπο που θα μπορούσε να προκαλέσει σε άλλες τράπεζες χρηματοοικονομικά προβλήματα χωρίς την έγχυση κεφαλαίου ή bail out.
Σύμφωνα με το USA Today, η SVB κατείχε, ως επί το πλείστον, κρατικά ομόλογα των ΗΠΑ, των οποίων η αξία απομειώθηκε επειδή πλήρωναν χαμηλότερο (κάτω από 2%) επιτόκιο από το τρέχον (πάνω από 4%).
Ταυτόχρονα, οι πελάτες της SVB (πολλές νεοφυείς επιχειρήσεις που κυρίως χάνουν χρήματα) απέσυραν τις καταθέσεις τους για να καλύψουν τις ανάγκες μισθοδοσίας τους, καθώς το τέλος των IPOs έκανε τους venture capitalists να σταματήσουν να χρηματοδοτούν startups.
Επιπλέον, το υψηλό επίπεδο ανασφάλιστων καταθέσεων της SVB έκανε πολλούς καταθέτες πρόθυμους να αποσύρουν τα χρήματά τους με το παραμικρό.
Σύμφωνα με το έγγραφο των συγγραφέων, «μόνο το 1% των τραπεζών είχε υψηλότερη ανασφάλιστη μόχλευση.
Σε συνδυασμό, οι απώλειες και η ανασφάλιστη μόχλευση αποτελούν... παγίδες για τους ανασφάλιστους καταθέτες της SVB».

«Οι άρρωστες τράπεζες φουσκώνουν στο σκοτάδι» και ο ρόλος της Moody’s

Για να παραφράσουμε το σύνθημα της Washington Post, οι «άρρωστες τράπεζες βγάζουν πύον στο σκοτάδι».
Πιο συγκεκριμένα, η Fed, οι οίκοι αξιολόγησης, ακόμη και οι τέσσερις συν-συγγραφείς αυτού του εγγράφου ενδέχεται να γνωρίζουν πληροφορίες που κινούν την αγορά και οι οποίες δεν μπορούν να κοινοποιηθούν στο ευρύ κοινό.
Η αποτυχία κοινοποίησης πληροφοριών για τις επικίνδυνες τράπεζες θέτει τους καταθέτες, τους επενδυτές και τους κατόχους ομολόγων σε σημαντικό οικονομικό κίνδυνο.
Οι πολίτες και πελάτες σίγουρα θα ήθελαν να μάθουν τα ονόματα καθεμιάς από αυτές τις τράπεζες.
Η Moody's είχε πει στη SVB τον Φεβρουάριο ότι ετοιμαζόταν να υποβαθμίσει την πιστοληπτική της ικανότητα λόγω φυγής καταθέσεων και πτώσης της αξίας του χαρτοφυλακίου ομολόγων της τράπεζας.
Γιατί μεσολάβησε τόσος χρόνος από τη στιγμή που ο Moody's είπε στην SVB για την υποβάθμιση και στις 8 Μαρτίου, το βράδυ που το κοινό έμαθε για την πώληση του χαρτοφυλακίου κρατικών τίτλων της SVB με απώλεια χρημάτων έγινε η υποβάθμιση;
Υποθέτω ότι η Moody's κατέληξε στο συμπέρασμα ότι θα ήταν καλύτερο να δοθεί χρόνος στην SVB για άντληση κεφαλαίων προτού υποβαθμίσει την πιστοληπτική της ικανότητα - μια καθυστέρηση που κόστισε πολύ στους μετόχους της SVB.
Αλλά η πιο ανησυχητική αποκάλυψη έγινει στις 19 Μαρτίου όταν έγινε γνωστό ότι από το 2021 η Federal Reserve γνώριζε και προειδοποίησε την SVB για τους οικονομικούς κινδύνους που την απειλούσαν.
Σύμφωνα με τους New York Times, τότε ήταν που οι επόπτες της Federal Reserve Bank του Σαν Φρανσίσκο -στο διοικητικό συμβούλιο της οποίας υπηρετούσε ο διευθύνων σύμβουλος της SVB Greg Becker- εξέδωσαν έξι προειδοποιήσεις στην SVB, συμπεριλαμβανομένης της έλλειψης μετρητών για την αποπληρωμή κύματος καταθετών που προσπαθούσαν να αποσύρουν τα χρήματά τους.
Η άκρως ανησυχητική έκθεση αποκάλυψε ότι η διοίκηση αγνόησε τη Fed.
Γιατί τα στελέχη της SVB αγνόησαν τις προειδοποιήσεις της Fed;
Γιατί το διοικητικό συμβούλιο της SVB δεν ενήργησε για λογαριασμό των μετόχων και των καταθετών και δεν αντικατέστησε τη διοίκηση με στελέχη που θα εξυγίαιναν την SVB;

Πώς αντιδρούν οι αγορές στη First Republic και σε άλλες περιφερειακές τράπεζες

Οι μετοχές της First Republic, η οποία έχει δεχτεί χτύπημα 70 δισεκατομμυρίων δολαρίων, σύμφωνα με τους New York Times, έχουν χάσει περίπου το ήμισυ της αξίας τους από τότε που μεγάλες τράπεζες κατέθεσαν εκεί 30 δισεκατομμύρια δολάρια, ανέφερε το CNBC.
Στις 20 Μαρτίου, υπήρχε μια ελπίδα ότι τα δεινά της «Πρώτης Δημοκρατίας» δεν θα χειροτέρευαν.
«Παρά την πτώση της, το SPDR S&P Regional Banking ETF κέρδισε 3,2% τη Δευτέρα.
Η PacWest Bancorp σημείωσε άνοδο 11%, ενώ η KeyCorp και η Zions Bancorp αυξήθηκαν περίπου 2%», έγραψε το CNBC.
Δυστυχώς, η περιπέτεια της First Republic δεν έχει τελειώσει ακόμα.
Η αναστολή καταβολής μερίσματος και άλλων κινήσεων άντλησης κεφαλαίων από την τράπεζα οδήγησε τον οίκο αξιολόγησης S&P να γράψει στις 19 Μαρτίου ότι «η τράπεζα τελεί υπό υψηλή πίεση, με σημαντικές εκροές καταθέσεων την περασμένη εβδομάδα».
Η First Republic θα δυσκολευτεί να προσελκύσει αγοραστή.
Όπως σημείωσε το CNBC, έχει «μια τρύπα περίπου 25 δισεκατομμυρίων δολαρίων στον ισολογισμό [της] λόγω εκροών καταθέσεων και πτώσης στις τιμές των μακροπρόθεσμων ομολόγων και των στεγαστικών δανείων, που αποτελεί εμπόδιο».
Μέχρι να λειανθούν τα δεινά της «Πρώτης Δημοκρατίας» και να εξυγιανθούν αυτές οι 186 τράπεζες που «γειτνιάζουν» με την SVB, η αστάθεια στο χρηματοπιστωτικό σύστημα θα απειλείται με επιδείνωση…

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης