Τελευταία Νέα
Το Παρασκήνιο της Αγοράς

ΔΕΗ: Πως είδαν οι αναλυτές τα αποτελέσματα, τι λένε για EBITDA 2023, μέρισμα και πολιτικές εξελίξεις

tags :
ΔΕΗ: Πως είδαν οι αναλυτές τα αποτελέσματα, τι λένε για EBITDA 2023, μέρισμα και πολιτικές εξελίξεις
Συνολικά η ΔΕΗ είχε ένα ισχυρό φινάλε σε μία δύσκολη χρονιά με πολλές αβεβαιότητες. Διατηρούν σύσταση αγοράς οι αναλυτές
Σχετικά Άρθρα
Εντυπωσιασμένοι εμφανίζονται οι αναλυτές από το επαναλαμβανόμενο EBITDA που δημοσίευσε η ΔΕΗ στη χρήση 2022 (954 εκατ. ευρώ) αλλά και από τη μείωση του καθαρού δανεισμού ο οποίος σε σύγκριση με το EBITDA υποχώρησε στις 1,46 φορές περίπου 600 εκατ. ευρώ χαμηλότερα από την προηγούμενη εκτίμηση (στα 1,4 δισ. ευρώ από 2 δισ. ευρώ).
Η διοίκηση έδωσε εκτίμηση για EBITDA 1,1 δισ. ευρώ το 2023 αλλά και διανομή μερίσματος από τα κέρδη της φετινής χρήσης το 2024.
Η Eurobank Equities στο πρωινό της σχόλιο κάνει λόγο για εντυπωσιακά αποτελέσματα με το επαναλαμβανόμενο EBITDA να ενισχύεται 9% έναντι του 2021 και στο τέταρτο τρίμηνο να ανέρχεται στα 310 εκατ. ευρώ αυξημένο κατά 20%.
H Οptima Bank σημειώνει πως τα αποτελέσματα ήταν ισχυρά (χωρίς τα έκτακτα έξοδα από το φόρο) ενώ ταυτόχρονα κατάφερε να μειώσει τους απλήρωτους λογαριασμούς και να εκτελέσει το επενδυτικό της πρόγραμμα στις ΑΠΕ μειώνοντας παράλληλα τον καθαρό δανεισμό.
Λαμβάνοντας υπόψη και την εξομάλυνση της ενεργειακής κρίσης, τις προσθήκες ΑΠΕ και την ανανέωση των συμβάσεων υψηλής τάσης το 2023 περιμένουμε πως η αναθεωρημένη εκτίμηση για EBITDA 1,1 δισ. ευρώ το 2023 είναι εφικτή, γεγονός που με τη σειρά του θα επιτρέψει την επιστροφή στα μερίσματα.
Η Optima επαναλαμβάνει τη σύσταση αγοράς για τη μετοχή, καθώς η εταιρεία εμμένει στο πολλά υποσχόμενο επιχειρηματικό της σχέδιο.
Η Piraeus Sec. σημειώνει πως εν μέσω μίας άνευ προηγουμένου ενεργειακής κρίσης κατά το μεγαλύτερο μέρος του 2022 η ΔΕΗ κατάφερε να ξεπεράσει το στόχο για το επαναλαμβανόμενο EBITDA και να επιδείξει ισχυρή παραγωγή ταμειακών ροών παρουσιάζοντας ένα ισχυρό ισολογισμό, ειδικά αν τον δούμε σε επίπεδο μητρικής.
Η εκτίμηση της διοίκησης είναι σύμφωνες με τις μεσοπρόθεσμες προβλέψει αν και η χρηματιστηριακή πιστεύει πως υπάρχει περιθώριο ανόδου αν οι συνθήκες της αγοράς βελτιωθούν περαιτέρω.
Οι επενδυτές θα πρέπει να επικεντρωθούν στη χαμηλή αποτίμηση της μετοχής (40% discount βάσει της εκτίμησης για δίκαιη αποτίμηση) και στην υλοποίηση του φιλόδοξου επιχειρηματικού σχεδίου στο επίκεντρο του οποίου βρίσκεται το σχέδιο επέκτασης των ΑΠΕ κατά 5GW στην Ελλάδα και η ενσωμάτωση της δραστηριότητας στη Ρουμανία, τα οφέλη της οποίας θα γίνουν πιο εμφανή από το 2024 και μετά.
Η Piraeus διατυπώνει ξανά τη σύσταση αγοράς για τη μετοχή.
Η Euroxx σχολιάζει πως το επαναλαμβανόμενο EBITDA ήταν πάνω από την εκτίμηση της διοίκησης για 900 εκατ. ευρώ περίπου αλλά και πάνω από τη μέση εκτίμηση των αναλυτών.
Επίσης αναφέρει πως η διοίκηση τόνισε ότι το 2023 ξεκίνησε δυναμικά και πως δεσμεύτηκε για σημαντικά κέρδη με το στόχο χωρίς τη δραστηριότητα της Ρουμανίας για το EBITDA να μπαίνει στα 1,1 δισ. ευρώ, ενώ η διοίκηση δεσμεύτηκε και για μέρισμα.
Η εξαγορά της ENEL Romania θα ολοκληρωθεί μέχρι το τρίτο τρίμηνο του 2023.
Ικανοποιητικά χαρακτηρίζει η Beta τα αποτελέσματα καθώς η τελική γραμμή επηρεάστηκε θετικά κατά 177,5 εκατ. ευρώ από αντιστροφή πρόβλεψης αναφορικά με τη λιγνιτική μονάδα Πτολεμαΐδα V.
Σημειώνει επίσης την εκτίμηση για το EBITDA αλλά και το στόχο της διοίκησης για εγκατεστημένη ισχύ από ΑΠΕ 2,5GW στο τέλος του 2024.
Συνολικά είχε ένα ισχυρό φινάλε σε μία δύσκολη χρονιά με πολλές αβεβαιότητες.
Η αποκλιμάκωση των τιμών του φυσικού αερίου συμβάλλει στην εξομάλυνση των κεφαλαιακών αναγκών.
Η ΔΕΗ στοχεύει σε ένα κερδοφόρο έτος στην τελική γραμμή και σε διανομή μερίσματος λέει η ΑΧΕ, αλλά σημειώνει πως επηρεάζεται και από τις πολιτικές εξελίξεις στην Ελλάδα επομένως μπορεί να δικαιολογηθεί ένα discount στην αποτίμηση στα τρέχοντα επίπεδα.

Γ.Κ.
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης