Τελευταία Νέα
Διεθνή

Δεν πείθουν οι διαβεβαιώσεις των Ευρωπαίων για τις τράπεζες - Συνέχεια στο sell off

Δεν πείθουν οι διαβεβαιώσεις των Ευρωπαίων για τις τράπεζες - Συνέχεια στο sell off
Ο ευρωπαϊκός τραπεζικός τομέας είναι «ανθεκτικός», τονίζουν οι ευρωπαίοι ηγέτες
Σχετικά Άρθρα
Δεν πείθουν οι διαβεβαώσεις των Ευρωπαίων αξιωματούχων για την υγεία του τραπεζικού τομέα, με το sell off στις μετοχές να συνεχίζεται, με φόντο τους τριγμούς στην Deutsche Bank.
Ο τραπεζικός τομέας της ευρωζώνης είναι ισχυρός παρά τη συνεχιζόμενη αναταραχή στις αγορές, διαβεβαίωσε τους Ευρωπαίους ηγέτες η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Christine Lagarde, κατά τη διάρκεια της Συνόδου Κορυφής η οποία ολοκληρώθηκε σήμερα.
Η Lagarde τόνισε ότι ο τραπεζικός τομέας άντεξε λόγω του ισχυρού ρυθμιστικού καθεστώτος και τώρα είναι καιρός να ολοκληρωθούν τα σχέδια για μια τραπεζική ένωση.
Είπε επίσης ότι δεν υπάρχει αντιστάθμισμα μεταξύ της σταθερότητας των τιμών και της χρηματοπιστωτικής σταθερότητας, λέγοντας ότι η κεντρική τράπεζα παραμένει αποφασισμένη να επαναφέρει τον πληθωρισμό στο 2%, ανέφεραν πηγές τις οποίες επικαλείται το Bloomberg.
Η κατάρρευση της Silicon Valley Bank και η επείγουσα διάσωση της Credit Suisse το περασμένο Σαββατοκύριακο έχει ταρακουνήσει τους επενδυτές και οι ευρωπαϊκές τραπεζικές μετοχές υποχώρησαν την Παρασκευή, με την Deutsche Bank να σημειώνει βουτιά έως και 15%.
Ο πρόεδρος της Bundesbank Joachim Nagel δήλωσε επίσης την Παρασκευή ότι οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής είναι έτοιμοι σε περίπτωση που η αναταραχή αναζωπυρωθεί περαιτέρω, ενώ εξήρε την πρόοδο των ρυθμιστικών αρχών από τη χρηματοπιστωτική κρίση του 2008.
"Οι κεντρικές τράπεζες δεν φημίζονται για την κερδοσκοπία, αλλά τις τελευταίες δύο εβδομάδες βρεθήκαμε αντιμέτωποι με δύο ιδιότυπα γεγονότα", δήλωσε ο κ. Νάγκελ την Παρασκευή στο Εδιμβούργο. "Αυτό που είδα είναι ότι τα γεγονότα αυτά επιλύονται από τις αρμόδιες αρχές".
Νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, η Lagarde δήλωσε ότι όλες οι τράπεζες θα πρέπει να ακολουθήσουν τους αυστηρούς κανόνες ρευστότητας που επιβλήθηκαν μετά το 2008. Είπε στους Ευρωπαίους νομοθέτες ότι 2.200 τράπεζες στην ΕΕ τηρούν τον λεγόμενο δείκτη κάλυψης ρευστότητας, σε σύγκριση με μόλις 14 τράπεζες των ΗΠΑ.

Σύνοδος Κορυφής: Ο τραπεζικός τομέας της Ευρωπαϊκής Ενωσης είναι ανθεκτικός

Ο ευρωπαϊκός τραπεζικός τομέας είναι «ανθεκτικός», τονίζουν οι ευρωπαίοι ηγέτες στην κοινή ανακοίνωση που εξέδωσαν μετά τη Σύνοδο Κορυφής για το ευρώ που πραγματοποιήθηκε σήμερα στις Βρυξέλλες. >«Η Τραπεζική Ένωση έχει ενισχύσει σημαντικά την ανθεκτικότητα του τραπεζικού συστήματος της ΕΕ.
Ο τραπεζικός μας τομέας είναι ανθεκτικός, με ισχυρές θέσεις κεφαλαίου και ρευστότητας.
Ζητούμε συνεχείς προσπάθειες για την ολοκλήρωση της Τραπεζικής μας Ένωσης», αναφέρουν στη δήλωσή τους οι 27 ευρωπαίοι ηγέτες που συναντήθηκαν σήμερα στις Βρυξέλλες για μια Σύνοδο για το ευρώ σε περιεκτική μορφή.
Οι ευρωπαίοι ηγέτες αναφέρουν ότι συζήτησαν για την οικονομική και χρηματοπιστωτική κατάσταση, επισημαίνοντας: «Οι οικονομίες μας μπήκαν στο 2023 με πιο υγιείς βάσεις απ' ό,τι αναμενόταν προηγουμένως, παρά τον υψηλό πληθωρισμό και τις τιμές της ενέργειας. Παραμένουμε προσηλωμένοι στον στενό συντονισμό των οικονομικών μας πολιτικών, με στόχο την αύξηση της ανθεκτικότητας των οικονομιών μας».
Λαμβάνοντας υπόψη την επιστολή του Προέδρου του Eurogroup της 20ής Μαρτίου 2023, η Σύνοδος για το Ευρώ, καλεί το Eurogroup να συνεχίσει να παρακολουθεί στενά τις οικονομικές εξελίξεις.
«Το πλαίσιο οικονομικής διακυβέρνησης αποτελεί βασικό πυλώνα της αρχιτεκτονικής της Οικονομικής και Νομισματικής Ένωσης, υποστηρίζοντας τη σταθερότητα του ευρώ και την ανθεκτικότητα της οικονομίας της ζώνης του ευρώ», αναφέρουν στη συνέχεια.
Στην ίδια δήλωση επισημαίνεται ότι μια ισχυρή ευρωπαϊκή χρηματοοικονομική αρχιτεκτονική είναι αποφασιστικής σημασίας για την προσέλκυση βιώσιμων επενδύσεων, την υποστήριξη της καινοτομίας και της δημιουργίας θέσεων εργασίας και την ταχεία προώθηση της πράσινης και ψηφιακής μας μετάβασης.
«Οι περαιτέρω ανεπτυγμένες κεφαλαιαγορές συμβάλλουν στη βελτίωση της μακροοικονομικής διαχείρισης στην Οικονομική και Νομισματική Ένωση.
Ζητούμε να ενταθούν οι συλλογικές προσπάθειες, με τη συμμετοχή φορέων χάραξης πολιτικής και συμμετεχόντων στην αγορά σε ολόκληρη την Ένωση, για την προώθηση της Ένωσης Κεφαλαιαγορών», αναφέρεται στην ίδια δήλωση.

Παρέμβαση Scholz για Deutsche Bank: Δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας


«Δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας» για την Deutsche Bank, τη μεγαλύτερη τράπεζα της Γερμανίας, η μετοχή της οποίας σημείωσε σήμερα πτώση έως και 10%, διαβεβαίωσε ο καγκελάριος της Γερμανίας Olaf Scholz, μετά την ολοκλήρωση των εργασιών της ευρωπαϊκής συνόδου κορυφής στις Βρυξέλλες.
«Η Deutsche Bank έχει εκσυγχρονίσει εκ βάθρων το οικονομικό της μοντέλο.
Δεν υπάρχει λόγο ανησυχίας για οτιδήποτε», δήλωσε ο Γερμανός καγκελάριος κατά την διάρκεια συνέντευξης Τύπου.
«Το τραπεζικό σύστημα στην Ευρώπη είναι σταθερό», είπε την ώρα που οι ανησυχίες για χρηματοπιστωτική κρίση προκάλεσαν σήμερα πτώση στις αγορές.

Macron: Ανθεκτικές οι τράπεζες

«Οι τράπεζες στην ευρωζώνη είναι οι πιο ανθεκτικές», δήλωσε ο Πρόεδρος της Γαλλίας Emanuel Macron κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε λίγο μετά το πέρας της Συνόδου Κορυφής στις Βρυξέλλες.
«Τα θεμελιώδη μεγέθη των ευρωπαϊκών τραπεζών είναι στέρεα" και «η ευρωζώνη είναι η ζώνη όπου οι τράπεζες είναι πιο ανθεκτικές», τόνισε ο Γάλλος Πρόεδρος, λίγο μετά την ενημέρωση που είχαν σήμερα οι ευρωπαίοι ηγέτες από την Πρόεδρο της ΕΚΤ Christine Lagarde για την κατάσταση του τραπεζικού τομέα εντός και εκτός ευρωζώνης.
Ο Emanuel Macron πρόσθεσε ότι οι τράπεζες στην ευρωζώνη διέπονται από πολύ απαιτητικούς κανόνες και μεγάλη διαφάνεια και βρίσκονται σε πολύ διαφορετική κατάσταση σε σχέση με αυτές των ΗΠΑ. «Δεν υπάρχει σύγκριση.
Τα θεμελιώδη μεγέθη στις τράπεζες της ευρωζώνης είναι στερεά», υπογράμμισε.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης