Τελευταία Νέα
Πολιτική

Ο έμπιστος Μητσοτάκη και οι αποκαλύψεις ενώ πουλάει ανάπτυξη - Τι ισχυρίζεται ο Παπαθανάσης, τι απαντά για τα 1,8 εκατ. ευρώ

Ο έμπιστος Μητσοτάκη και οι αποκαλύψεις ενώ πουλάει ανάπτυξη - Τι ισχυρίζεται ο Παπαθανάσης, τι απαντά για τα 1,8 εκατ. ευρώ
"Είμαι εγγυητής σε εταιρεία, στην οποία ήμουν μικρομέτοχος και από την οποία αποχώρησα το 2005", ανέφερε ο Ν. Παπαθανάσης
Σχετικά Άρθρα
(upd2)Σφοδρή επίθεση με κεντρικό πρόσωπο τον Ν. Παπαθανάση, μετά τις αποκαλύψεις δημοσιεύματος που αναφέρει πως ο έμπιστος του Κυριάκου Μητσοτάκη αναπληρωτής υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων έχει καταδικαστεί σε πρώτο βαθμό για καταδολίευση δανειστών, εξαπέλυσε ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, με την εκρόσωπο Τύπου, Π. Τσαπανίδου, το Σάββατο 25/3 να θέτει ξανά το ερώτημα εάν ο Κ. Μητσοτάκης θα τον κρατήσει  στα ψηφοδέλτια.
Για «επίθεση δολοφονίας χαρακτήρα» έκανε λόγο ο κ.  Παπαθανάσης σε τηλεοπτική του συνέντευξη το Σάββατο 25/3, μιλώντας για ψεύδη.
Μιλώντας στον ΑΝΤ1 ο κ. Παπαθανάσης υπογράμμισε ότι δεν χρωστάει τίποτα στο Δημόσιο, ποτέ δεν έχει καταδικαστεί και δεν έχει πάρει κανένα δάνειο, παρά μόνο το δάνειο που έχει πάρει για το σπίτι του, το εξυπηρετεί κανονικά.
«Είμαι εγγυητής σε εταιρεία, στην οποία ήμουν μικρομέτοχος και από την οποία αποχώρησα το 2005.
Μετά η τράπεζα πήρε ακίνητα της εταιρείας και ήθελε να κάνει ανάκληση της γονικής παροχής, η οποία έκλεισε με την έφεση που έκανα. Δεν καταδικάστηκα, δεν τελεσιδίκησε.
Παραμένω υπεύθυνος για την εγγύηση, δεν γνωρίζω τίποτα για το δάνειο, γιατί δεν έχω σχέση με την εταιρεία», εξήγησε ο κ. Παπαθανάσης.
Κληθείς να απαντήσει σε ερώτημα εάν η εταιρεία δεν εξυπηρετήσει το δάνειο τι θα γίνει, είπε «θα το εξυπηρετήσω εγώ. Όμως δεν γνωρίζω τι κάνει η εταιρεία και τι χειρισμούς κάνει με την τράπεζα. Είναι πολύ δύσκολη η επικοινωνία, ένας από τους μετόχους έχει πεθάνει».
Όπως ανέφερε, επρόκειτο με εταιρεία κατασκευαστική που πήρε το δάνειο για ανάπτυξη, που δόθηκε με κάλυψη 120% και «σε ανύποπτο χρόνο ήρθε η τράπεζα μετά από πέντε χρόνια να αμφισβητήσει τη γονική παροχή».
Σε ερώτηση για το αν δέχθηκε όχληση από την τράπεζα για το υπόλοιπο του δανείου, ο κ. Παπαθανάσης απάντησε πως «ξέρω ότι εκπλειστηριάστηκαν ακίνητα, υπάρχει ένα υπόλοιπο ποσό και αν δεν πληρωθεί το ποσό, θα το πληρώσω εγώ. Παραμένω υπεύθυνος για το συγκεκριμένο δάνειο. Μου είπαν ότι υπάρχει ένα υπόλοιπο, αυτοί μου είπαν ότι είμαι εγγυητής σε όλο το ποσό, το 1,8».

Τσαπανίδου για Παπαθανάση: Πολλά τα ερωτήματα που πρέπει να απαντηθούν - Θα τον κρατήσει στα ψηφοδέλτια ο Μητσοτάκης;

Για το θέμα του αναπληρωτή υπουργού Ανάπτυξης, Νίκου Παπαθανάση, και το σχετικό δημοσίευμα του Documento, η εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ., Πόπη Τσαπανίδου, μιλώντας στον Real FM δήλωσε τα εξής: «Είναι δυνατόν να μην επιμείνουμε στο θέμα αυτό; Δεν είναι σκάνδαλο ο κ. Παπαθανάσης να εμφανίζεται να χρωστάει 1,8 εκατ. ευρώ και να λέει ότι πρόκειται για εγγύηση που έδωσε, για ένα δάνειο μάλιστα σε μια εταιρεία από την οποία έφυγε; Και έχει υπάρξει και μια καταδίκη του ενδιαμέσως για καταδολίευση δανειστών. Ισχυρίζεται ο ίδιος ότι δεν έχει καταδικαστεί για ποινικό αδίκημα. Μα η καταδολίευση δανειστών είναι αντικείμενο αστικού δικαίου. Και όταν ρωτήθηκε αν καταδικάστηκε, ο κ. Παπαθανάσης δεν το διαψεύδει και απάντησε ότι η υπόθεση έκλεισε στο Εφετείο. Η κοινή λογική λέει ότι πριν την έφεση υπάρχει μια καταδικαστική απόφαση. Αλλά επιπλέον τι σημαίνει ότι η υπόθεση έκλεισε στο Εφετείο;»
Όπως είπε, «είναι πολλά τα ερωτήματα που πρέπει να απαντηθούν: τι συμβιβασμό έκανε με την τράπεζα, τι ποσό κατέβαλε; Τι κούρεμα έγινε; Μπορούν όλοι οι απελπισμένοι πολίτες εκεί έξω που χάνουν τα σπίτια τους να κάνουν τους ίδιους συμβιβασμούς με τις τράπεζες; Ο Κ. Μητσοτάκης θα κρατήσει τον κ. Παπαθανάση στα ψηφοδέλτια...».

Σκέρτσος: Η προεκλογική μάχη δυστυχώς θα έχει και τέτοιες επιθέσεις - Δεν ισχύει ότι υπάρχουν χρέη

Κληθείς να σχολιάσει το δημοσίευμα της εφημερίδας «Documento» για το αναπληρωτή υπουργό Ανάπτυξης Ν. Παπαθανάση, ο  υπουργός Επικρατείας, Άκης Σκέρτσος, σε συνέντευξή του στο ραδιοφωνικό σταθμό Real FM,  ανέφερε ότι «έχει τοποθετηθεί ο κ. Παπαθανάσης, πρόκειται για ένα παλιό επιχειρηματικό δάνειο, στο οποίο έχει γίνει ρύθμιση. Όσο θα πλησιάζουμε προς τις εκλογές, η προεκλογική μάχη δυστυχώς θα έχει και τέτοιες επιθέσεις, που έχουν πολλά ψέματα. Ειπώθηκε από την εφημερίδα και υιοθετήθηκε από το ΣΥΡΙΖΑ ότι υπάρχουν χρέη του κ. Παπαθανάση προς το Δημόσιο, δεν ισχύει αυτό. Υπάρχει μια ρύθμιση που έχει γίνει μεταξύ του ιδίου και της τράπεζας».

Το δημοσίευμα

Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας Documento, -με τίτλο "Έκρυψε την περιουσία για να μην την κατασχέσουν - Χρώσταγε 1,8 εκατ. ευρώ ο Νικόλαος Παπαθανάσης" στο πρωτοσέλιδό της-, έχει καταδικαστεί πρωτόδικα για καταδολίευση δανειστών και συγκεκριμένα, της Eurobank.
Όπως αναφέρει η εφημερίδα, ο αναπληρωτής υπουργός Ανάπτυξης από επιχειρηματική δραστηριότητα χρωστάει σε δάνεια στη Eurobank, 1,45 εκατ. ευρώ, τα οποία δεν εξυπηρετεί , ενώ δολίως - όπως αναγράφεται στην αγωγή που του έχει ασκηθεί από το 2015 και έχει γίνει εν μέρει δεκτή το 2020 - μεταβίβασε το σύνολο της  ακίνητης περιουσίας του στη σύζυγο και στα παιδιά του για να μην πληρώσει και να μη χάσει τα ακίνητά του.
Όπως αναφέρεται στο ίδιο δημοσίευμα, ενώ ήταν υφυπουργός, στις 25 Ιουλίου 2019 ενεργοποιήθηκε εναντίον του η διαδικασία της κατάσχεσης εις χείρας τρίτου για ποσό 322.000 ευρώ. Μαζί βρίσκονται και 51.000 ευρώ που χρωστά στον ΕΦΚΑ και έχει ήδη από 29-5-2018 ενεργοποιηθεί εναντίον του η διαδικασία της ηλεκτρονικής κατάσχεσης. Μάλιστα, ο κ. Παπαθανάσης καταδικάστηκε πρωτόδικα το 2020 για καταδολίευση δανειστών, υπόθεση που αφορά τη μεταβίβαση ακίνητης περιουσίας μια υπόθεση που, σύμφωνα με το Documento, έκτοτε αγνοείται.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα, τον Δεκέμβριο του 2015 η Eurobank κατέθεσε την αγωγή καταδολίευσης δανειστών κατά του νυν αναπληρωτή υπουργού Ανάπτυξης και μάλιστα, υπό τον τίτλο "Μεταβιβάσεις Ακινήτων, η τράπεζα αναγράφει ότι "μετά από έρευνα ακινήτου περιουσίας στην περιφέρεια του Υποθηκοφυλακείου- Κτηματολογικού γραφείου Ν. Σμύρνης, διαπιστώσαμε ότι ο πρώτος εναγόμενος Νικόλαος Παπαθανάσης, με προφανή σκοπό να ματαιώσει εναντίον του αναγκαστική εκτέλεση και μετά την ανάληψη υποχρεώσεώς του ως εγγυητού στην ανωτέρω σύμβαση πιστώσεως δι΄ ανοιχτού (αλληλόχρεου) λογαριασμού, μεταβίβασε δυνάμει του κάτωθι συμβολαίου τα κάτωθι εμφανή περιουσιακά του στοιχεία". Είχε προηγηθεί στις 21/10/2015 η έκδοση διαταγής πληρωμής από το Μονομελές Πρωτοδικείο Αθηνών για το ποσό του 1,45 εκατ. ευρώ εναντίον του και εναντίον της εταιρείας Δομόπολις SP.  
Μάλιστα, όπως αναγράφεται στο ιστορικό της αγωγής ο κ. Παπαθανάσης προέβη σε γονική παροχή και τα τρία παιδιά του των ακινήτων τον Οκτώβριο του 2010 και ακολούθησε το 2012 η πτώχευση της  Δομόπολις SP: "Έλαβαν χώρα καθ΄ διάστημα η πρωτο-οφειλέτρια- ανώνυμη εταιρεία ήταν ήδη σε άσχημη οικονομική κατάσταση, καθόσον ήδη είχε δημιουργήσει μεγάλο άνοιγμα στην αγορά, στο οποίο αδυνατούσε να ανταποκριθεί (παρουσιάζοντας φθίνουσα δραστηριότητα, οφειλές προς ασφαλιστικούς  οργανισμούς και δημόσιο, τράπεζες και άλλους δανειστές άνω των 8 εκατ. ευρώ).  
Ο πρώτος των εναγομένων (Ν. Παπαθανάσης) γνώριζε (ως εγγυητής, μέτοχος και μέλος του ΔΣ) την κακή οικονομική πορεία την οποία είχε η  Πιστούχος εταιρεία.Γνώριζε ότι με βάση τα οικονομικά του δεδομένα, δεν επρόκειτο να μπορέσει να ανταποκριθεί στις προς την Τράπεζάς μας, εκ της ως άνω συμβάσεως υποχρεώσεις του και για τον λόγο αυτό, έσπευσε να "θωρακίσει" τα επίμαχα περιουσιακά του στοιχεία έναντι των δανειστών του και οργάνωσε την αποξένωση του από τα ατομικά περιουσιακά του στοιχεία, προκειμένου να αποφύγει την εις βάρους του αναγκαστική εκτέλεση επ΄αυτών, προβαίνοντας σε αθρόα μεταβίβαση περιουσιακών του στοιχείων".
 Ο κ. Παπαθανάσης, όπως αναφέρει η εφημερίδα, μεταβίβασε στα τρία ανήλικα τότε παιδιά του ισομερώς το 50% του διαμερίσματος μετά των αποθηκών, όπου κατοικεί στη Ν. Σμύρνη, με αποτέλεσμα να μην μπορεί να κατοικηθεί από κανένα από αυτά , καθώς είναι κατακερματισμένο σε 5 διαφορετικά πρόσωπα, ενώ ο ίδιος κράτησε μόνο το δικαίωμα να διαμένει σε αυτό, κάτι που έκανε και για διάφορα αγροτεμάχια στο Αγρίνιο, τα οποία μεταβίβασε στην κόρη του.   
Όπως αναγράφεται στην αγωγή, "σκοπός των ένδικων απαλλοτριωτικών πράξεων δεν ήταν να καταρτιστούν έγκυρες και ισχυρές συμβάσεις γονικής παροχής, αλλά αποκλειστικά και μόνο να καταστεί ανέφικτη δι΄αναγκαστικής εκτέλεσης ικανοποίηση των απαιτήσεων της δανείστριας τράπεζάς μας".
Στη συνέχεια, όταν η υπόθεση συζητήθηκε στις 28/11/2019 στο Πρωτοδικείο Αθηνών, ο κ. Παπαθανάσης ήταν εξωκοινοβουλευτικός υπουργός της κυβέρνησης Μητσοτάκη. Εκδόθηκε η με αριθμό 1683 απόφαση του Πολυμελούς Πρωτοδικείου Αθηνών που δικαίωσε εν μέρει την τράπεζα και  έκτοτε τα ίχνη της υπόθεσης χάνονται.    
documento.JPG
Πυρά ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ

«Ενώ χιλιάδες δανειολήπτες ζουν καθημερινά την αγωνία για την πρώτη κατοικία τους και περιπέτειες με τις αλλεπάλληλες αυξήσεις στις δόσεις των δανείων τους, οι μπαταχτσήδες υπουργοί του κ. Μητσοτάκη προκαλούν με τα χρέη τους και κανείς δεν τους ζητάει να πληρώσουν.
Όπως αποκαλύπτει το Documento, ο αναπληρωτής υπουργός Ανάπτυξης κ. Παπαθανάσης, όχι μόνο χρωστά 1,45 εκ. ευρώ σε τράπεζα, αλλά έχει καταδικαστεί πρωτόδικα για καταδολίευση δανειστών, διότι μεταβίβασε το σύνολο της ακίνητης περιουσίας του στη σύζυγο και στα παιδιά του, προκειμένου και να μην πληρώσει και να μη χάσει την περιουσία του", τόνισε ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ.
Σύμφωνα με τον ΣΥΡΙΖΑ, "από τις αποκαλύψεις προκύπτουν καίρια ερωτήματα:
-Πώς γίνεται μετά τη δικαστική απόφαση να μην έχει γίνει καμία διαδικασία ούτε έφεσης αλλά ούτε και πλειστηριασμού ή κατάσχεσης;
-Τα χρέη του κ. Παπαθανάση παραμένουν στην τράπεζα ή έχουν πουληθεί σε fund και μάλιστα με εγγύηση του Δημοσίου;
- Το δάνειο του κ. Παπαθανάση παραμένει ως έχει ή κουρεύτηκε για να μη χάσει την περιουσία του;
Και τέλος, μία ερώτηση για τον κ. Μητσοτάκη: Θα κρατήσει στα ψηφοδέλτια του κόμματος των Πάτσηδων τον στρατηγικό κακοπληρωτή κ. Παπαθανάση;».

Απάντηση Παπαθανάση σε ΣΥΡΙΖΑ και δημοσίευμα του Documento

"Για μια ακόμη φορά συνεχίζεται η αθλιότητα του Documento και υιοθετείται από τον ΣΥΡΙΖΑ. Προσπαθώντας να χτίσει ένα ακόμα αφήγημα δολοφονίας χαρακτήρα, χρησιμοποιεί στοιχεία που αφορούν στην μεταβίβαση ακινήτου ενός γονέα στα τρία του παιδιά πριν από δεκατρία χρόνια.
Ειδικότερα, η υπόθεση αφορά σε γονική παροχή στα τρία μου παιδιά το 2010 του 50% του διαμερίσματός μας. Το συγκεκριμένο διαμέρισμα είχε αγοραστεί με στεγαστικό δάνειο, φέρει δε υπόλοιπο του στεγαστικού δανείου μέχρι και σήμερα, το οποίο εξυπηρετείται κανονικά.
Το δάνειο των 1,8 εκατ. ευρώ που επικαλείται το Documento, δεν αφορά δάνειο προσωπικό μου, αλλά εταιρικό δάνειο του 2005 και στο οποίο μπήκα ως εγγυητής. Το εν λόγω εταιρικό δάνειο χορηγήθηκε σε εταιρεία, από την διοίκηση της οποίας και από το διοικητικό συμβούλιο έχω αποχωρήσει εδώ και δεκαοκτώ χρόνια", ανέφερε στις 24/3 ο κ. Παπαθανάσης, απαντώντας για το δημοσίευμα.
"Ουδέποτε έχω καταδικαστεί για ποινικό αδίκημα και ουδέποτε κινήθηκε ποινική διαδικασία σε βάρος μου για την συγκεκριμένη υπόθεση, όπως ψευδώς αναφέρει η ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ.
Ψευδές είναι επίσης το ότι οφείλω σε ασφαλιστικά Ταμεία. Δεν έχω καμία οφειλή σε ασφαλιστικά Ταμεία και Δημόσιο.
Τέλος, να ενημερώσω το ΣΥΡΙΖΑ ότι για την εν λόγω οφειλή δεν έχει υπάρξει οποιαδήποτε αποποίηση της εγγυητικής μου ευθύνης.
Σε ό,τι αφορά την συγκεκριμένη αγωγή, ασκήθηκε έφεση και έχει επέλθει συμβιβασμός λαμβάνοντας και υπόψη το υφιστάμενο στεγαστικό δάνειο, το οποίο, όπως προαναφέρθηκε, εξυπηρετείται κανονικά",κατέληξε.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης