Τελευταία Νέα
Διεθνή

Enria (SSM): Ανησυχητικό, το sell off στην Deutsche Bank - Διαχειρίσιμη η έκθεση των ευρωπαϊκών τραπεζών στην Credit Suisse

Enria (SSM): Ανησυχητικό, το sell off στην Deutsche Bank - Διαχειρίσιμη η έκθεση των ευρωπαϊκών τραπεζών στην Credit Suisse
Ο επικεφαλής του εποπτικού μηχανισμού της ΕΚΤ (SSM) ζήτησε «περισσότερο αποδοτική» τραπεζική εποπτεία
Σχετικά Άρθρα
Ανησυχία φαίνεται πως επικρατεί στην ΕΚΤ σχετικά με την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στο χρηματοπιστωτικό σύστημα, καθώς η μεταβλητότητα στις μετοχές της Deutsche Bank αλλά και η κρίση στη Credit Suisse έχει σημάνει συναγερμό.
Ο επικεφαλής του εποπτικού μηχανισμού της ΕΚΤ (SSM), Andrea Enria, ζήτησε μια «περισσότερο αποδοτική» τραπεζική εποπτεία, ενώ επεσήμανε πως το τελευταίο χρονικό διάστημα έχουν καταγραφεί γρήγορες εκροές καταθέσεων στις ευρωπαϊκές τράπεζες.
Σύμφωνα με τον ίδιο, η πρόσφατη μεταβλητότητα στις μετοχές της Deutsche Bank ήταν ανησυχητική, καθώς έδειξε ότι οι επενδυτές ήταν σε εγρήγορση και θα μπορούσαν να τρομάξουν από τις κινήσεις στη μικρή αγορά των CDS. Υπενθυμίζεται ότι οι μετοχές της γερμανικής τράπεζας υποχώρησαν την Παρασκευή (24/3/2023), καθώς το CDS εκτινάχθηκε σε υψηλό άνω των τεσσάρων ετών, εντείνοντας τις ανησυχίες για την ευρωστία του χρηματοπιστωτικού τομέα της Ευρώπης.

Η έκθεση των τραπεζών της ευρωζώνης στη Credit Suisse

Όσον αφορά την έκθεση των τραπεζών της ευρωζώνης στη Credit Suisse, ο Enria τη χαρακτήρισε «σημαντική αλλά διαχειρίσιμη».
Ο επικεφακής του SSM υποστήριξε πως «τα τελευταία γεγονότα επιβεβαιώνουν πως μια ισχυρή εποπτεία χρειάζεται περισσότερο από ποτέ».
«Θέλω η τραπεζική εποπτεία να είναι περισσότερα αποδοτική» τόνισε ο Enria.

Η αγορά CDS

Η Enria δήλωσε ότι η αγορά CDS είναι σχετικά μικρή και μη ρευστοποιήσιμη, αλλά ότι ένα sell off εκεί θα μπορούσε να έχει ευρύτερες επιπτώσεις στην πολύ μεγαλύτερη αγορά μετοχών. Ο ίδιος ζήτησε τα CDS, μια μορφή ασφάλισης για τους κατόχους ομολόγων, να εκκαθαρίζονται κεντρικά.
«Αυτό που πραγματικά με ανησυχεί είναι το μέγεθος της νευρικότητας, της ανησυχίας που αντιλήφθηκα στην αγορά και μεταξύ των επενδυτών», δήλωσε ο Enria σε συνέδριο στη Φρανκφούρτη και συνέχισε «υπάρχουν αγορές όπως η αγορά CDS, που είναι πολύ αδιαφανείς, πολύ ρηχές και πολύ μη ρευστοποιήσιμες, και με μερικά εκατομμύρια ευρώ ο φόβος εξαπλώνεται στις τράπεζες με assets τρισεκατομμυρίων ευρώ και πλήττει τις τιμές των μετοχών, αλλά και τις εκροές καταθέσεων».
Ο Enria υποστήριξε ότι η κεντρική εκκαθάριση για τα CDS θα βελτίωνε τη διαφάνεια, μειώνοντας τον κίνδυνο μεταβλητότητας.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης