Τελευταία Νέα
Διεθνή

Αποστάσεις από τις ρυθμιστικές αρχές της ΕΕ για τη Credit Suisse: Η… ιεραρχία ευθύνεται για τις διαγραφές ομολόγων

Αποστάσεις από τις ρυθμιστικές αρχές της ΕΕ για τη Credit Suisse: Η… ιεραρχία ευθύνεται για τις διαγραφές ομολόγων
Η ελβετική απόφαση οδήγησε κατόχους ομολόγων της Credit Suisse στο να εξετάσουν το ενδεχόμενο να αναλάβουν νομική δράση
Σχετικά Άρθρα
Σαφείς αποστάσεις από τις διαγραφές ομολόγων στη Credit Suisse λαμβάνουν οι ρυθμιστικές Αρχές της ΕΕ, με τον πρόεδρο του Ενιαίου Συμβουλίου Εξυγίανσης της ΕΕ, Dominique Laboureix, να στέλνει σαφές μήνυμα στους επενδυτές.
«Σε μια τραπεζική εξυγίναση, όπως εδώ, με βάση το ευρωπαϊκό πλαίσιο, θα ακολουθούσαμε την ιεραρχία και θέλουμε να το πούμε πολύ ξεκάθαρα στους επενδυτές, για να μην παρεξηγηθούμε: δεν έχουμε άλλη επιλογή από το να σεβαστούμε την ιεραρχία», δήλωσε μιλώντας στο CNBC. Η παρέμβαση του Laboureix έρχεται σε συνέχεια της απόφασης της ελβετικής ρυθμιστικής αρχής FINMA νωρίτερα αυτό τον μήνα για διαγραφή των πρόσθετων ομολόγων πρώτης βαθμίδας (AT1) της Credit Suisse, που θεωρούνται ευρέως ως επενδύσεις σχετικού ρίσκου, ενώ επενδυτές μετοχών θα λάβουν περισσότερα από 3 δισ. δολ. ως μέρος της εξαγοράς της τράπεζας από τη UBS. Πρόκειται για μια εξέλιξη που εξόργισε τους ομολογιούχους.
Η τυπική ιεραρχία ή πλαίσιο βλέπει τις επενδύσεις σε μετοχές να ταξινομούνται ως δευτερεύουσες σε σχέση με τα ομόλογα όταν μια τράπεζα διασώζεται. Η ελβετική απόφαση οδήγησε κατόχους ομολόγων της Credit Suisse στο να εξετάσουν το ενδεχόμενο να αναλάβουν νομική δράση, κάτι που πυροδότησε αβεβαιότητα στους κατόχους ομολόγων σε ολόκληρο τον κόσμο.
«Ως αρχή εξυγίανσης υπεύθυνη για το πλαίσιο εξυγίανσης της τραπεζικής ένωσης, μπορώ να σας πω ότι θα σεβαστώ πλήρως και εξ ολοκλήρου το νομικό πλαίσιο. Έτσι, όταν υιοθετώ σχέδιο εξυγίανσης, σέβομαι την ιεραρχία ξεκινώντας από την απορρόφηση μετοχών και ακολούθως, παρεμβαίνω στο AT1, στο Tier 2 και μετά στα υπόλοιπα», είπε ο Laboureix.
Η Ελβετία δεν αποτελεί μέρος της Ευρωπαϊκής Ένωσης και έτσι δεν εμπίπτει στον τραπεζικό κανονισμό της περιοχής.
Το Ενιαίο Συμβούλιο Εξυγίανσης τέθηκε σε λειτουργία το 2015 στον απόηχο της παγκόσμιας χρηματοπιστωτικής κρίσης και της κρίσης δημόσιου χρέους. Κύρια λειτουργία του είναι να διασφαλίζει ότι υπάρχει ο μικρότερος δυνατός αντίκτυπος στην πραγματική οικονομία σε περίπτωση πτώχευσης μιας τράπεζας στη ζώνη του ευρώ.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης