Τελευταία Νέα
Διεθνή

Η Αργεντινή στην μέγγενη του ΔΝΤ, λαμβάνει το 22ο δάνειο στην ιστορία της, ύψους 5,4 δισ. δολαρίων

Η Αργεντινή στην μέγγενη του ΔΝΤ, λαμβάνει το 22ο δάνειο στην ιστορία της, ύψους 5,4 δισ. δολαρίων
Το 22ο πρόγραμμα του ΔΝΤ στην ιστορία της Αργεντινής είναι και το μεγαλύτερο από κάθε χώρα μέλος
Η Αργεντινή για 22η φορά βρίσκεται στην ανάγκη και στην μέγγενη του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και λαμβάνει το 22ο δάνειο στην ιστορία της ύψους 5,4 δισ. δολαρίων, που εγκρίθηκε ήδη από το Ταμείο. 
Πρόκειται για ένα σημαντικό βήμα στο πρόγραμμα της κυβέρνησης που έχει αντιμετωπίσει πολλά προβλήματα εν μέσω επιδείνωσης των οικονομικών προοπτικών, όπως αναφέρει το Bloomberg.
Οι κίνδυνοι για τις οικονομικές προοπτικές της χώρας έχουν αυξηθεί, γεγονός που δικαιολογεί την ανάγκη για περισσότερες αυξήσεις των επιτοκίων της κεντρικής τράπεζας "σε περίπτωση περαιτέρω πληθωριστικών σοκ" ή νομισματικών πιέσεων, δήλωσε το Σάββατο η πρώτη αναπληρώτρια γενική διευθύντρια του ΔΝΤ Guitta Gopinath.
Η Αργεντινή χρειάζεται ένα "ισχυρότερο πακέτο πολιτικής", συμπεριλαμβανομένων πιθανών αλλαγών στη νομισματική πολιτική, ανέφερε σε δήλωσή της, χωρίς να διευκρινίσει ποιες αλλαγές πολιτικής μπορεί να χρειαστούν, ωστόσο η Αργεντινή ελέγχει την επίσημη συναλλαγματική ισοτιμία του πέσο μέσω ενός συνδυασμού νομισματικών ελέγχων και περιορισμών στην κίνηση κεφαλαίων.

Ο ετήσιος πληθωρισμός της Αργεντινής έχει εκτοξευθεί από τις αρχές του περασμένου έτους και ξεπέρασε το 100% τον Φεβρουάριο 2023

"Η οικονομική κατάσταση έχει γίνει πιο δύσκολη από τις αρχές του τρέχοντος έτους λόγω της ολοένα και πιο σοβαρής ξηρασίας και των πολιτικών ανατροπών", δήλωσε η Gopinath, προσθέτοντας ότι "ενδέχεται να απαιτηθεί πρόσθετη σύσφιξη της μακροοικονομικής πολιτικής και περαιτέρω τροποποιήσεις στις πολιτικές συναλλαγματικών ισοτιμιών για τη διασφάλιση της μακροοικονομικής σταθερότητας".
Το διοικητικό συμβούλιο ενέκρινε τα κεφάλαια αφού το προσωπικό του ΔΝΤ ολοκλήρωσε την τέταρτη αξιολόγηση της συμφωνίας ύψους 44 δισ. δολαρίων της Αργεντινής, ανέφερε το Ταμείο σε ανακοίνωσή του. Αυτό ανεβάζει τις συνολικές εκταμιεύσεις στο πλαίσιο της διευρυμένης διευκόλυνσης του ταμείου στα 28,9 δισ. δολάρια.
Το 22ο πρόγραμμα του ΔΝΤ στην ιστορία της Αργεντινής - το μεγαλύτερο από κάθε χώρα μέλος - συνάντησε εμπόδια από την αρχή πριν από ένα χρόνο με τους βουλευτές του κυβερνητικού συνασπισμού να καταψηφίζουν τη συμφωνία.
Το πρόγραμμα βρισκόταν έκτοτε αντιμέτωπο με αυξημένη αβεβαιότητα πριν από μια διαφαινόμενη ύφεση και τις προεδρικές εκλογές του Οκτωβρίου, με τον ετήσιο πληθωρισμό στην Αργεντινή να ξεπερνά το 100% τον περασμένο μήνα.
Το ΔΝΤ έκανε δεκτό το αίτημα της Αργεντινής για αλλαγή ενός βασικού στόχου του προγράμματος, γνωστού ως καθαρή συσσώρευση αποθεμάτων, αλλά δεν είχε ακόμη δημοσιεύσει την πλήρη έκθεση με τον αριθμό αυτό μέχρι το Σάββατο.
Τα καθαρά αποθέματα, ή το απόθεμα μετρητών στην κεντρική τράπεζα, θεωρείται ζωτικής σημασίας για την αποτροπή μιας μεγάλης υποτίμησης του νομίσματος.
Νωρίτερα τον Μάρτιο, η κυβέρνηση ανέμενε να μειώσει τον στόχο για τα αποθεματικά του 2023 στη συμφωνία με το ΔΝΤ κατά περίπου 2 δισ. δολάρια, σύμφωνα με δύο ανώτερους κυβερνητικούς αξιωματούχους. Αυτό θα μείωνε τον ετήσιο στόχο των αποθεματικών σε περίπου 2,8 δισ. δολάρια από 4,8 δισ. δολάρια που προέβλεπε η τελευταία αξιολόγηση του ΔΝΤ.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης