Διεθνή

Παραδοχή αποτυχίας από Morgan Stanley, JP Morgan, BofA, Goldman Sachs - Κανείς δεν προέβλεψε την τραπεζική κρίση

Παραδοχή αποτυχίας από Morgan Stanley, JP Morgan, BofA, Goldman Sachs - Κανείς δεν προέβλεψε την τραπεζική κρίση
Μεταξύ των ευρωπαϊκών τραπεζών, ο Manish Kabra της Societe Generale ήταν μία από τις σπάνιες πτωτικές φωνές για τις αμερικανικές τράπεζες
Από όλους τους κορυφαίους στρατηγικούς αναλυτές της Wall Street που προέβλεψαν ένα δύσκολο πρώτο εξάμηνο για τις αγορές μετοχών τον Δεκέμβριο, πολλοί προειδοποίησαν για αυξανόμενους κινδύνους για την οικονομία και τα κέρδη από τα υψηλότερα επιτόκια, αλλά κανείς δεν περίμενε την αναταραχή στον τραπεζικό τομέα.
Η ξαφνική κατάρρευση τριών περιφερειακών πιστωτικών ιδρυμάτων των ΗΠΑ, συμπεριλαμβανομένης της Silicon Valley Bank, και η κατάρρευση των μετοχών της Credit Suisse Group αιφνιδίασαν τους κορυφαίους αναλυτές, καθώς είχαν επικεντρωθεί κυρίως στις επιπτώσεις από τους κινδύνους ύφεσης, την αύξηση των επιτοκίων και τη ζημία του πληθωρισμού στα εταιρικά κέρδη.
Ο Michael Hartnett, επικεφαλής επενδυτικός στρατηγικός αναλυτής της Bank of America δήλωσε τον Δεκέμβριο ότι το επόμενο γεγονός που θα επηρεάσει θα είναι ένα "πιστωτικό γεγονός" που θα προκληθεί από τις επιπτώσεις της σύσφιξης της πολιτικής της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ, αν και δεν περίμενε ότι θα προέλθει από τις μικρές τράπεζες.
Πολλοί επενδυτές και στρατηγικοί αναλυτές, ακόμη και οι πτωτικοί, ήταν σίγουροι για τα στοιχήματα στις τραπεζικές μετοχές στις αρχές του τρέχοντος έτους, λόγω της αναμενόμενης ώθησης στα κέρδη από τα υψηλότερα επιτόκια.
Και ορισμένοι, όπως ο Max Kettner της HSBC, έφτασαν στο σημείο να γίνουν αισιόδοξοι για την ευρύτερη αγορά στις αρχές Ιανουαρίου, λέγοντας ότι η απαισιοδοξία στην υπόλοιπη Wall Street πιθανότατα θα τροφοδοτούσε ένα αντίθετο ράλι.
"Δεν υπάρχει υπερβολή σε αυτό - η εποικοδομητική μας άποψη έχει αποδειχθεί αρκετά λανθασμένη τον τελευταίο καιρό", παραδέχτηκε όμως ο Kettner σε πρόσφατο σημείωμά του.
Ενώ ο S&P 500 εξακολουθούσε να είναι ανοδικός τον Μάρτιο, η αναταραχή στον τραπεζικό τομέα σταμάτησε ένα ισχυρό ράλι στην Ευρώπη και ανάγκασε σε μια στροφή προς τις αμυντικές και αναπτυξιακές μετοχές.
Εν τω μεταξύ, ο Nasdaq 100 έχει εισέλθει σε ανοδική πορεία φέτος, με την καλύτερη επίδοση πρώτου τριμήνου από το 2012 - μια άλλη τάση που λίγοι στρατηγικοί αναλυτές είχαν προβλέψει.
Μέρος της πρόκλησης στην πρόβλεψη μιας τέτοιας κρίσης είναι η χρονική στιγμή.
Οι αναλυτές είχαν ως επί το πλείστον δίκιο όσον αφορά την πρόβλεψη ότι οι μετοχές θα υπομείνουν ένα δύσκολο πρώτο εξάμηνο του έτους, και η τελευταία έκρηξη μεταβλητότητας έκανε τις πτωτικές φωνές στη Wall Street, συμπεριλαμβανομένων των JPMorgan, Morgan Stanley και Goldman Sachs πιο σίγουρες για τις επιφυλακτικές προοπτικές τους για το 2023.
Επίσης, οι περισσότεροι αναλυτές έχουν πιο μακροπρόθεσμες απόψεις όσον αφορά τις αγορές.

Η έκπληξη της Goldman

Η ομάδα της Goldman Sachs ήταν μεταξύ εκείνων που προειδοποιούσαν ότι οι μετοχές θα αντιμετώπιζαν μια δύσκολη ανάκαμψη το 2023, δεδομένης της πρόβλεψης για υψηλότερα επιτόκια.
Ακόμα κι έτσι, η στρατηγικός σύμβουλος Sharon Bell δήλωσε ότι "εξεπλάγη από τις λεπτομέρειες" του τρόπου με τον οποίο η αδυναμία εξελίχθηκε σε σχέση με τον τραπεζικό τομέα.
"Θεωρήσαμε ότι με τα επιτόκια να αυξάνονται τόσο γρήγορα, η αμερικανική αγορά ήταν ευάλωτη", δήλωσε η Bell.
"Αλλά είναι άλλο πράγμα να λες ότι είσαι ευάλωτος και άλλο να εντοπίζεις πραγματικά τα προβλήματα που μπορεί να προκύψουν και αυτό είναι πολύ, πολύ δύσκολο".

Ο bearish Wilson

Ο Michael Wilson της Morgan Stanley - μια σταθερή αρκούδα των μετοχών - προειδοποίησε ότι ο S&P 500 αντιμετωπίζει μια "ασταθή πορεία" κατά το πρώτο εξάμηνο, καθώς οι εκτιμήσεις για τα κέρδη αρχίζουν να μειώνονται.
Οι προβλέψεις για τα κέρδη έχουν πράγματι αρχίσει να μειώνονται και ο στρατηγικός αναλυτής δήλωσε την περασμένη εβδομάδα ότι βλέπει περιθώρια για περαιτέρω πτώση που θα μπορούσε να προκαλέσει απότομες απώλειες στις μετοχές.
Μέχρι στιγμής, η έκκληση του Wilson για πτώση του S&P 500 έως και 22% δεν έχει υλοποιηθεί.
Αν και ο αναλυτής - ο οποίος κατέλαβε την 1η θέση στην περσινή έρευνα του Institutional Investor για τη σωστή κλήση του σχετικά με την πτώση των μετοχών - προβλέπει ότι οι μετοχές θα πέσουν καθώς οι εκτιμήσεις για τα κέρδη και οι αποτιμήσεις θα συνεχίσουν να πέφτουν, δεν προβλέπει ότι θα παραμείνουν στα χαμηλά τους για πολύ καιρό.

Στιγμή Μίνσκι

Στην JPMorgan, η ομάδα που περιλαμβάνει τους Dubravko Lakos-Bujas και Marko Kolanovic προέβλεψε επίσης μια διολίσθηση των μετοχών κατά το πρώτο εξάμηνο με φόντο μια ήπια ύφεση και αυξήσεις των επιτοκίων της Fed.
Οι στρατηγικοί αναλυτές - οι οποίοι ήταν από τους μεγαλύτερους αισιόδοξους της Wall Street κατά το μεγαλύτερο μέρος του περυσινού ξεπουλήματος - δήλωσαν τώρα ότι αναμένουν ότι το πρώτο τρίμηνο θα δούμε το "υψηλό σημείο" για τις μετοχές.
Οι αποτυχίες των τραπεζών, η αναταραχή στην αγορά και η συνεχιζόμενη οικονομική αβεβαιότητα έχουν αυξήσει τις πιθανότητες μιας "στιγμής Μίνσκι" - το τέλος μιας άνθησης που ενθαρρύνει τους επενδυτές να αναλάβουν υπερβολικό ρίσκο, δήλωσε ο Kolanovic σε πρόσφατο σημείωμά του.

Εντονότερες μειώσεις

Πάνω στην Bank of America, ο Hartnett τον Δεκέμβριο είχε προβλέψει ότι ένα πιστωτικό γεγονός θα σηματοδοτούσε το απόλυτο χαμηλό σημείο στις μετοχές το 2023 - αν και είπε ότι θα αφορούσε μη τραπεζικούς δανειστές ή τις λεγόμενες σκιώδεις τράπεζες.
Ο αναλυτής επανέλαβε ότι αναμένει εντονότερες μειώσεις των μετοχών φέτος.
Μεταξύ των ευρωπαϊκών τραπεζών, ο Manish Kabra της Societe Generale ήταν μία από τις σπάνιες πτωτικές φωνές για τις αμερικανικές τράπεζες.
Ο στρατηγικός αναλυτής έχει διατηρήσει μια υποεπενδεδυμένη άποψη για τον κλάδο από το 2021.
"Θα συνεχίσω να πουλάω μέχρι η καμπύλη αποδόσεων να είναι σταθερά θετική", δήλωσε σε συνέντευξή του.
Ο Kabra παραμένει επίσης επιφυλακτικός όσον αφορά τις προοπτικές για τις ευρύτερες μετοχές φέτος.

Λίγοι ταύροι

Ο Binky Chadha, επικεφαλής στρατηγικός αναλυτής μετοχών των ΗΠΑ στην Deutsche Bank, είχε προβλέψει ένα ράλι των αμερικανικών μετοχών το πρώτο τρίμηνο, υποστηριζόμενο από τη συμπίεση θέσεων.
Ο στρατηγικός αναλυτής διατηρεί τον στόχο του για το τέλος του έτους για τον S&P 500 στις 4.500 μονάδες - που σημαίνει κέρδη περίπου 10% από τα τρέχοντα επίπεδα - αλλά τώρα βλέπει την "πορεία προς τα εκεί ως πιο σταδιακή" αντί για μια απότομη ανάκαμψη το τέταρτο τρίμηνο.
Στην HSBC, ο Kettner βελτίωσε την άποψή του για τις μετοχές τον Ιανουάριο, αφού διατήρησε μια "μέγιστη υποεπενδεδυμένη θέση" κατά τη διάρκεια ενός ράλι τέταρτου τριμήνου πέρυσι.
Αλλά εμμένει σε αυτή την πρόσκληση παρά τις αναταράξεις στον τραπεζικό τομέα, λέγοντας σε συνέντευξή του ότι τόσο το κλίμα όσο και η τοποθέτηση εξακολουθούν να είναι αρκετά επιφυλακτκιά ώστε να σηματοδοτούν μια αντίθετη βελτίωση των προοπτικών.
"Δεν πρόκειται για κρίση ρευστότητας ή κρίση κεφαλαίου, αλλά για εμπιστοσύνη", δήλωσε ο Kettner.
"Θα μπορούσαμε εύκολα να κοιτάξουμε πίσω σε μερικούς μήνες και να το θεωρήσουμε αυτό ως μια αναποδιά και όχι ως κάτι πιο δυσοίωνο".
Για τον Wilson της Morgan Stanley, δεν είναι τόσο εύκολο.
Αν και αναμένει ότι η πρόσφατη πίεση στο τραπεζικό σύστημα θα σηματοδοτήσει την αρχή του τέλους της bear market, είπε ότι η διαδικασία είναι πιθανό να είναι πολύ ασταθής.
"Το τελευταίο μέρος της bear market μπορεί να είναι φαύλο και εξαιρετικά συσχετισμένο", έγραψε ο Wilson στις 20 Μαρτίου.
"Οι τιμές πέφτουν απότομα μέσω μιας αιχμής του ασφάλιστρου κινδύνου μετοχών που είναι πολύ δύσκολο να αποτρέψει ή να υπερασπιστεί κανείς στο χαρτοφυλάκιό του".

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης