Τελευταία Νέα
Κρυπτονομίσματα

«Καταργήστε το Bitcoin! Δεν παράγει ευημερία, προκαλεί κοινωνικά δεινά, είναι παίγνιο αρνητικού αθροίσματος»

«Καταργήστε το Bitcoin! Δεν παράγει ευημερία, προκαλεί κοινωνικά δεινά, είναι παίγνιο αρνητικού αθροίσματος»
Ο Dieter Wermuth - οικονομολόγος και συνεργάτης της Wermuth Asset Management προτείνει την ααπαγόρευση του κρυπτονομίσματος
Σχετικά Άρθρα
Παρά τις εκκλήσεις από τους λάτρεις των κρυπτονομισμάτων για την κατάκτηση του οικονομικού κόσμου, η κατάργηση του bitcoin μπορεί να είναι θετικό στοιχείο για την παγκόσμια ευημερία, τουλάχιστον σύμφωνα με έναν οικονομολόγο.
Αυτό συμβαίνει επειδή το εν λόγω κρυπτονόμισμα είναι μια σπάταλη επένδυση που αφαιρεί κεφάλαια από τη συνολική οικονομική ανάπτυξη, έγραψε ο Dieter Wermuth - οικονομολόγος και συνεργάτης της Wermuth Asset Management, σύμφωνα με δημοσίευμα του Business Insider την Κυριακή 9 Απριλίου 2023
Όχι μόνο το εν λόγω κερδοσκοπικό περιουσιακό στοιχείο δεν συμβάλλει στην ευρύτερη ευημερία, αλλά δημιουργεί κοινωνικές ανισότητες και επιτρέπει ξέπλυμα «βρώμικου χρήματος», φοροδιαφυγή και μεγάλη επιδείνωση του κλίματος, είπε ο Wermuth.
«Οι δραστηριότητες του Bitcoin είναι ένα παιχνίδι αρνητικού αθροίσματος», έγραψε.
«Χωρίς κρυπτογράφηση, η οικονομία θα ήταν καλύτερη – θα υπήρχαν περισσότερα χρήματα για κατανάλωση και επενδύσεις».
Αναλυτικά παρακάτω είναι τρεις λόγοι για να υποστηρίξουμε τους αρνητικούς ισχυρισμούς του Wermuth σχετικά με το bitcoin.

(1) Δεν κατανέμει ισότιμα τον πλούτο

Αφού το κρυπτονόμισμα bitcoin πρωτοκυκλοφόρησε για πρώτη φορά το 2009, από ένα ουσιαστικά άχρηστο περιουσιακό στοιχείο  κατέκτησε το επίπεδο σχεδόν 68.000 δολαρίων έως το 2021.
Αλλά ο Wermuth υποστηρίζει ότι τα κέρδη δεν απολάμβαναν κάθε επενδυτής.
Μάλλον, σχηματίστηκε μια άνιση κατανομή πλούτου που ευνόησε τους κατόχους των περιουσιακών στοιχείων κρυπτογράφησης.
Για παράδειγμα, ένα άρθρο της Wall Street Journal του 2021 ανέφερε ότι το 0,01% των επενδυτών bitcoin κατείχε το 27% των κερμάτων που κυκλοφορούσαν τότε, ή περίπου 232 δισεκατομμύρια δολάρια εκείνη την εποχή.
Ο Wermuth σημειώνει ότι οι εξορύκτες κρυπτονομισμάτων που παράγουν νομίσματα και όσοι είχαν θέσεις πολύ πριν από το ράλι του 2021, επωφελήθηκαν συντριπτικά από τα κέρδη του νομίσματος, ενώ όσοι εντάχθηκαν αργά βοήθησαν να γίνουν οι αρχικοί επενδυτές πλουσιότεροι – μόνο για να υποστούν πιθανές απώλειες όταν το bitcoin κατέρρευσε κατά περίπου 75% το 2022.

(2) Δεν είναι πραγματικό νόμισμα

Η έντονη αστάθεια που αντιμετωπίζει το bitcoin κατά τη διάρκεια της ιστορίας του καταδεικνύει επίσης πόσο καλά εξοπλισμένο είναι για έναν νομισματικό ρόλο.
«Το bitcoin κυκλοφόρησε στην αγορά με το αφήγημα ότι θα ήταν καλύτερο, πιο σταθερό νόμισμα από το παραδοσιακό χρήμα», έγραψε ο Wermuth.
«Αυτή η υπόσχεση ήταν μια εξαπάτηση».
Ο ισχυρισμός του βασίζεται στην προϋπόθεση ότι τα χρήματα πρέπει να επιτύχουν τρεις βασικούς ρόλους - ως μέσο πληρωμής, μονάδα υπολογισμού και αποθήκευση αξίας - στους οποίους το bitcoin δεν αποδίδει καλά.
Προκειμένου να διευκολυνθεί η σταθερότητα, τα κρυπτονομίσματα όπως το bitcoin έχουν ένα όριο στην ποσότητα που θα εισέλθουν σε κυκλοφορία.
Ωστόσο, αυτό αναιρείται γρήγορα όταν οι επενδυτές το αντιμετωπίζουν ως επένδυση και δημιουργούν μεγαλύτερη καθημερινή αστάθεια σε σχέση με άλλες αγορές, είπε ο Wermuth.
Ταυτόχρονα, αναφέρει το γεγονός ότι το bitcoin δεν έχει ακόμη ευρεία χρήση ως μέσο αγορών και δεν έχει γίνει αποδεκτό ως μέσο πληρωμής φόρων.
Οι μεταφορές μεταξύ λογαριασμών bitcoin, εν τω μεταξύ, συνεχίζουν να είναι πιο αργές και ακριβότερες από τις παραδοσιακές.

(3) Είναι ένα περιουσιακό στοιχείο αρνητικού αθροίσματος

Παρά τα στοιχεία που περιγράφονται παραπάνω, το bitcoin δημιουργεί μεγάλη χρηματοοικονομική ρευστότητα χωρίς καμία απόδειξη ότι συμβάλλει στην αύξηση της παραγωγικότητας, είπε ο Wermuth.
«Τον Νοέμβριο του 2021 η κεφαλαιοποίηση του bitcoin έφτασε τα 1,27 τρισεκατομμύρια δολάρια», έγραψε.
«Όταν η Lehman Brothers άνοιξε την κοιλιά το 2008, ένα μικρότερο χρηματικό ποσό είχε πυροδοτήσει τη μεγαλύτερη οικονομική κρίση και τη βαθύτερη ύφεση της μεταπολεμικής περιόδου».
Επιπλέον, η διαδικασία εξόρυξης bitcoin - η οποία χρησιμοποιεί υπολογιστή για να προσθέσει συναλλαγές στο κρυπτογράφηση σε ένα blockchain σε αντάλλαγμα για νέα νομίσματα - είναι τόσο ενεργοβόρα που ο Wermuth την περιέγραψε ως «μείζονα δολοφόνο του κλίματος».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης