Την παραίτησή του από το δικαστικό σώμα ανακοίνωσε ο αντιπρόεδρος του Αρείου Πάγου και πρόεδρος του Α1 Τμήματος του ανωτάτου δικαστηρίου, Χρήστος Τζανερίκος
Ειδικότερα, η νέα τροπολογία που κατέθεσε η κυβέρνηση με στόχο να μπλοκάρει τη συμμετοχή του Εθνικού Κόμματος Έλληνες στις επικείμενες εκλογές έχει ξεσηκώσει θύελλα αντιδράσεων, με τον κ. Τζανερίκο να μιλάει ανοιχτά για παρέμβαση της κυβέρνησης στο έργο της Δικαιοσύνης.
Χαρακτηριστικά αναφέρεται ότι ο κ. Τζανερίκος χαρακτήρισε με δήλωση του την ρύθμιση της κυβέρνησης που ανέθετε στο σύνολο των δικαστών του Α1 Τμήματος του Αρείου Πάγου την κρίση για το κόμμα Κασιδιάρη -και τα άλλα κόμματα- ως πρωτοφανή παρέμβαση στο έργο του ανωτάτου δικαστηρίου, ενώ ανέφερε ότι η εν λόγω ρύθμιση ήταν δηλωτική δυσπιστίας και έλλειψης εμπιστοσύνης στο πρόσωπο του.
Στον αντίποδα, βέβαια, η κυβέρνηση απορρίπτει τέτοιου είδους σενάριο με τον υπουργό Εσωτερικών, Μάκη Βορίδη, να απαντά πως η Βουλή νομοθετεί και όχι οι δικαστές.
Η παρέμβαση Μητσοτάκη για την τροπολογία
Την άποψη ότι όποιος καταψηφίσει την τροπολογία για το κόμμα του Ηλία Κασιδιάρη, θα «κλείνει το μάτι» στη Χρυσή Αυγή, εξέφρασε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, εν μέσω αντιδράσεων κατά της κυβέρνησης για παρέμβαση στο έργο της Δικαιοσύνης.
«Εμείς φέρνουμε νέα τροπολογία που δίνει τη δυνατότητα στην πλήρη σύνθεση του τμήματος του Αρείου Πάγου να ερμηνεύσει το νόμο τον οποίο έχουμε ψηφίσει και να υψώσει αυτό το τείχος το οποίο θα πρέπει υπό κανονικές συνθήκες να ενώνει όλες τις δημοκρατικές δυνάμεις», είπε ο πρωθυπουργός -κατά την ομιλία του σε κατοίκους στην κεντρική πλατεία του Ευόσμου- και συνέχισε: «Αύριο στη Βουλή θα αναλάβουν όλες και όλοι την ευθύνη τους. Αυτοί που δεν θα ψηφίσουν αυτή την τροπολογία είναι οι ίδιοι οι οποίοι κλείνουν το μάτι τελικά στη "Χρυσή Αυγή". Είναι οι ίδιοι οι οποίοι θέλουν τελικά με κάποιο τρόπο αυτό το μόρφωμα να βρεθεί στο κοινοβούλιο. Θέλω να θυμίσω στο παρελθόν όποτε χρειαζόταν συμπορεύτηκε μαζί τους. Μαζί ψήφισαν τότε για να πέσει η κυβέρνηση του Αντώνη Σαμαρά. Και για τις αλλαγές του εκλογικού νόμου μαζί είχαν συμπορευτεί».
«Εδώ, λοιπόν, θα κριθούν όλοι.
Και κάνω μία έκκληση σε όλες τις δημοκρατικές δυνάμεις του τόπου αύριο, τελευταία μέρα, ουσιαστικά, λειτουργίας του κοινοβουλίου πριν διαλυθεί η Βουλή, να ομονοήσουμε επιτέλους.
Να βάλουμε στην άκρη τις όποιες διαφορές μας και να αντιληφθούμε ότι το ζήτημα αυτό είναι μείζον ζήτημα Δημοκρατίας. Η "Χρυσή Αυγή" είναι μία οργάνωση εγκληματική, καταδικασμένη.
Δεν πρέπει να ξαναζήσουμε στο ελληνικό κοινοβούλιο αυτά τα οποία ζήσαμε τις εποχές της κρίσης. Και όλοι μαζί να υψώσουμε εμπόδιο, ανάχωμα σε αυτά τα σχέδια τα οποία κάποιοι καταστρώνουν.
Και ελπίζω ότι, τελικά, μέχρι αύριο θα πρυτανεύσει η λογική. Κοντός ψαλμός όμως, αύριο θα ξέρουμε και όλοι θα λογοδοτήσουν τελικά για τη συμπεριφορά τους. Και, ξέρετε, στην ψήφο τελικά στο κοινοβούλιο κρύβονται οι πραγματικές προθέσεις και όχι στα λόγια» συμπλήρωσε ο πρωθυπουργός.
Τσίπρας για τροπολογία Βορίδη: Άθλια χειραγώγηση της Δικαιοσύνης από την κυβέρνηση Μητσοτάκη
Μύδρους κατά της κυβέρνησης Μητσοτάκη εξαπέλυσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Αλέξης Τσίπρας, μιλώντας σε τηλεοπτικό σταθμό το βράδυ της Δευτέρας.
Ο Αλέξης Τσίπρας, αναφέρθηκε μεταξύ άλλων και στην συνάντηση του Γιώργου Γεραπετρίτη με τον αντιπρόεδρο του Αρείου Πάγου και πρόεδρο του Α1 τμήματος, Χρήστο Τζανερίκο – ο οποίος υπενθυμίζεται ότι σήμερα παραιτήθηκε από το δικαστικό σώμα – κάνοντας λόγο για άθλια χειραγώγηση της Δικαιοσύνης.
«Η μάχη απέναντι στο φασισμό και την ακροδεξιά δεν κερδίζεται με τέτοια πρακτική.
Με τον θεσμικό ερασιτεχνισμό που επιδεικνύει η κυβέρνηση γίνεται «χορηγός» του Κασιδιάρη.
Απευθύνουμε έκκληση να σοβαρευτούν.
Και να φέρουν την τροπολογία που είχαμε φέρει στη Βουλή και συμφωνούσαν έγκριτοι Συνταγματολόγοι, να την ψηφίσουμε όλοι μαζί» ανέφερε μεταξύ άλλων ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ.
Αναφερόμενος στη νέα τροπολογία για το εθνικό κόμμα Έλληνες, υπενθύμισε ότι η ΝΔ αρνήθηκε τις προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ. «Έχουν γίνει χορηγοί της ακροδεξιάς», σημείωσε ο Αλέξης Τσίπρας.
«Θα επιμείνουμε στο σωστό.
Δεν πιστεύουμε ότι εάν παραβιάζεις το Σύνταγμα προστατεύεις τη Δημοκρατία. Επιμένουν στο λάθος», τόνισε αναφερόμενος στη στάση που θα τηρήσει ο ΣΥΡΙΖΑ.
Βορίδης (YΠΕΣ): Οι διατάξεις της τροπολογίας για Κασιδιάρη δεν είναι φωτογραφικές
"Έχουμε καθαρή θέση.
Οι άνθρωποι που έχουν καταδικαστεί για τέτοιου είδους εγκλήματα, δεν πρέπει να έχουν θέση στο πολιτικός σύστημα" ανέφερε ο υπουργός Εσωτερικών, Μάκης Βορίδης, σχετικά με την τροπολογία που συμπληρώνει την διάταξη για την μη συμμετοχή στις εκλογές, κομμάτων καταδικασμένων για εγκληματικές οργανώσεις κατά την ολοκλήρωση της β΄ ανάγνωσης του σχεδίου νόμου για τους ΟΤΑ στην κοινοβουλευτική επιτροπή Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης.
Ο υπουργός Εσωτερικών καταλόγισε στον ΣΥΡΙΖΑ ότι "κλείνει το ματάκι στην αντισυστημική ψήφο" με την στάση του να μην ψηφίζει καμία από τις νομοθετικές πρωτοβουλίες της κυβέρνησης που αποσκοπούν στη μη συμμετοχή κομμάτων με αυτά τα χαρακτηριστικά στις εκλογές. Απέδωσε στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ότι με την στάση του δείχνει "να κλείνει το ματάκι του (...) στο μη πακτωμένο ιδεολογικά ακροατήριο" και ανήκει σε εκείνο που είναι "απλά τυφλά οργισμένο με το σύστημα και θέλει να διαμαρτυρηθεί και να το τιμωρήσει με τον πιο σκληρό τρόπο".
Ο υπουργός τόνισε πως "οι διατάξεις αυτές, ούτε φωτογραφικές είναι, ούτε περιγράφουν κάτι συγκεκριμένο, ούτε προκαταλαμβάνουν ή θέλουν να ηγεμονεύσουν την κρίση του δικαστηρίου, ούτε θέλουν να πουν κάτι για το πώς θα αποφασίσει το δικαστήριο. Τίποτα από αυτά".
Εμείς είπε "έχουμε καθαρή θέση, ότι οι άνθρωποι αυτοί που έχουν κάνει τέτοιου είδους εγκλήματα, δεν πρέπει να έχουν θέση στο πολιτικός σύστημα. Δεν θέλουμε, ούτε από αυτούς να πάρουμε ψήφους, ούτε να έχουμε μαζί τους διάλογο, ούτε να έχουμε χαδάκια, ούτε να αφήσουμε περιθώρια, ούτε να έχουμε αμφίσημες πολιτικές συμπεριφορές. 'Αλλοι είναι που κρατάνε μια επαμφοτερίζουσα στάση, κρυπτόμενοι από το ότι 'δήθεν δεν έκανες δεκτή την μια ή την άλλη πρόταση'".
Ο κ. Βορίδης υπογράμμισε ότι η ρύθμιση αυτή έρχεται να αντιμετωπίσει την περίπτωση που "έχεις κόμματα ανθρώπων καταδικασμένων σε πρώτο βαθμό για βαρύτατα αδικήματα που εκτίουν ποινές καθείρξεως και υποδύονται ότι είναι πολιτικοί αρχηγοί, είναι υποψήφιοι με κεντρικό και σημαντικό ρόλο στα κόμματά τους" ή "όταν είναι ή υποδύονται τους ιδρυτές κομμάτων, ή όταν, θέλοντας να αποφύγουν δεσμεύσεις και περιορισμούς που πηγάζουν από το νομικό μας πλαίσιο, έχουν αχυρανθρώπους στην θέση των πολιτικών ηγεσιών τους".
Ο υπουργός, τόνισε ότι "ως προς της ουσία της ρύθμισης, η κυβέρνηση δεν κάνει βήμα πίσω" από τον αρχικό της στόχο, και η συμπληρωματική αυτή διάταξη που προστίθεται, έρχεται για να ρυθμίσει ένα "οργανωτικό ζήτημα" - γιατί "αυτή η διάταξη έχει ένα αυξημένο βάρος και σημασία" καθώς το Α' Τμήμα του Αρείου Πάγου καλείται να προβεί σε ένα περιορισμένο ουσιαστικό έλεγχο νομιμότητας ενός κόμματος και συνεπώς "θέλουμε αυτή η κρίση να είναι ενισχυμένη, και να μην μπορεί κάποιος να πει ότι είναι διαβλητή, ή ότι επιλέχθηκε η σύνθεση της επιτροπής του Α' Τμήματος".
Επισήμανε μάλιστα, πως "η όποια απόφαση τεσσάρων ανωτάτων δικαστών, θα ήταν εκτεθειμένη σε μια δημόσια κριτική ότι κάποιος διάλεξε αυτούς του δικαστές", εξηγώντας ότι "τέτοιου είδους οι αποφάσεις, όσο τεχνικές και εάν είναι, έχουν πολιτικό φορτίο ασχέτως της κρίσεως" και δεν θα πρέπει να υπάρχει "η οποιαδήποτε υποψία" ακόμα και τον καχύποπτο.
Ο κ. Βορίδης υπογράμμισε, ότι την σύνθεση όλου του Α' Τμήματος του Αρείου Πάγου, δεν την έχει επιλέξει τώρα η Κυβέρνηση ή ο 'Αρειος Πάγος. Ο υπουργός ανέφερε ότι "είμαι μάλλον αρνητικός στην πρόταση να επιληφθεί του ελέγχου η Ολομέλεια του Αρείου Πάγου" καθώς όπως είπε "έτσι είναι σαν να φτιάχνουμε μια ειδική αρμοδιότητα και η δική μας θέληση είναι να μην ξεφύγουμε από τα όρια του Α' Τμήματος και να μην ανοίξουμε ευρύτερα την αρμοδιότητα αυτή".
Ο υπουργός κάλεσε τα κόμματα της αντιπολίτευσης, "πέρα από επιμέρους διαφωνίες με την διάταξη, να δουν το μείζον και το στρατηγικό ζήτημα και να μην κρύβονται πίσω από λεπτομέρειες".
Σχετικά με τις υπόλοιπες διατάξεις και τις τροπολογίες του νομοσχεδίου, ανέφερε ότι για τα άρθρα που αφορούν τις ανεξάρτητες αρχές, θα έρθει αύριο στην ολομέλεια και θα τις υποστηρίξει ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Παναγιώτης Πικραμμένος, που είναι αρμοδιότητάς του.
Στο αίτημα κομμάτων της αντιπολίτευσης για την παράταση συμβάσεων εργαζομένων ορισμένου χρόνου στο Δημόσιο, ο κ. Βορίδης αντέτεινε ότι "κάτι τέτοιο θα διέλυε το ΑΣΕΠ, τον προγραμματισμό προσλήψεων και την ακεραιότητα που πρέπει να υπάρχει. Αυτή η πρακτική των παρατάσεων και των μονιμοποιήσεων από το παράθυρο, είναι η λογική των ρουσφετολογικών προσλήψεων και αυτή η κυβέρνηση, αυτό δεν το κάνει".
Ο υπουργός Εσωτερικών ανέφερε ότι στο νομοσχέδιο θα κατατεθεί μια τροπολογία όπου θα περιέχει ρυθμίσεις για τον χώρο υποδοχής των ΑμεΑ ψηφοφόρων κατά τις εθνικές εκλογές. Για το σύστημα εκλογής των προέδρων κοινοτήτων, είπε πως σε κοινότητες κάτω των 200 κατοίκων η εκλογή θα γίνεται με ξεχωριστά ψηφοδέλτια.
Στις κοινότητες από 200 έως 2.000 κατοίκους, ο πρόεδρος θα εκλέγεται από τον πλειοψηφήσαντα συνδυασμό, ενώ στις κοινότητες από 2.000 κατοίκους και άνω, θα εκλέγεται ο πρώτος του νικήσαντος συνδυασμού του δήμου.
Με άλλη διάταξη θα εναρμονιστούν οι γονικές άδειες σε εργαζόμενους σε δήμους.
Θα υπάρξει μια ειδική διάταξη για την παραμονή στην υπηρεσία και την συνυπηρέτηση. Θα παρέχεται μια ευελιξία στο ζήτημα του καθορισμού των εξαιρέσιμων ημερών στους εργαζόμενους των Αποκεντρωμένων Διοικήσεων, ώστε η απόφαση αυτή να λαμβάνεται από τον γενικό γραμματέα. Θα εμπεριέχει μια ειδική διάταξη που αφορά τα έργα αναβάθμισης της συνοριακής διάβασης των Πρεσπών. Τέλος, ο κ. Βορίδης ανέφερε ότι επεξεργάζεται και μια διάταξη προκειμένου να αντιμετωπιστούν προβλήματα που έχουν ανακύψει ήδη στην διακυβερνησιμότητα των δήμων από το σύστημα της απλής αναλογικής, και δεν μπορούν να κλείσουν τα οικονομικά τους στοιχεία.
Η παραίτηση Τζανερίκου
Ο αντιπρόεδρος του Αρείου Πάγου, ο οποίος επρόκειτο να προεδρεύσει του Α1 Τμήματος που θα κρίνει τη νομιμότητα συμμετοχής στις εκλογές όλων των κομμάτων (και του κόμματος Έλληνες που έχει ιδρύσει ο Ηλίας Κασιδιάρης) προέβη σε παραίτηση μετά τις αντιδράσεις καθώς έλαβε θέση για τη ρύθμιση της κυβέρνησης.
Μετά τις τελευταίες εξελίξεις, την προεδρία του Α1 Τμήματος θα αναλάβει η αρχαιότερη αρεοπαγίτης η Ευδοξία Κιουπτσίδου, η οποία και θα προεδρεύσει της σύνθεσης των δικαστών οι οποίοι θα κρίνουν για τη νομιμότητα της συμμετοχής των κομμάτων στις προσεχείς εκλογές και πρωτίστως για την εκλογική τύχη του κόμματος Κασιδιάρη.
Σημειωτέον, ότι η πρόεδρος του Αρείου Πάγου, Μαρία Γεωργίου, η οποία παρέλαβε την παραίτηση του αντιπροέδρου θα την κρατήσει καθώς υπάρχει από τον νόμο προθεσμία ενός μηνός αν ο παραιτηθείς ανώτατος δικαστικός θελήσει να ανακαλέσει.
Υπενθυμίζεται, ότι στο τέλος του ερχόμενου Ιουνίου ο κ. Τζανερίκος θα έβγαινε στη σύνταξη.
Πώς θα ψηφίσουν τα κόμματα
Ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ Μίλτος Χατζηγιαννάκης επέκρινε την κυβέρνηση ότι «με τους χειρισμούς της κατάφερε να συμβεί κάτι θεσμικά αδιανόητο: Να λογομαχείτε και να διαφωνείτε με τον αρμόδιο αντιπρόεδρο του Α΄1 Τμήματος του Αρείου Πάγου».
Επισήμανε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ αλλά και σειρά συνταγματολόγων «σας είχαμε πει όταν είχατε φέρει τη διάταξη, ότι θα δημιουργήσει περισσότερα προβλήματα, ότι είναι βαθιά προβληματική».
Ο κ. Χατζηγιαννάκης αναγνώρισε πως «δεν λέω ότι υπάρχει πολιτικά και νομικά μία εύκολη λύση. Παρ όλα αυτά, κάνατε αυτό που δεν έπρεπε να κάνετε. Φέρατε μια βαθιά προβληματική διάταξη, τότε, την οποία τώρα εκ των πραγμάτων έρχεστε να την αλλάξετε, προσθέτοντας διευκρινίσεις, για το πώς ακριβώς θα κληθεί το συγκεκριμένο Α1 Τμήμα του Αρείου Πάγου». Υποστήριξε πως «η προχειρότητα με την οποία νομοθετείτε και η αγωνία σας να κάνετε πράγματα, τα οποία δεν συνάδουν με το Σύνταγμα, δυστυχώς σας έχει οδηγήσει σε αυτού του είδους το αλαλούμ, το οποίο ζούμε τις τελευταίες ημέρες της διακυβέρνησής σας, φέρνοντας το ακριβώς αντίθετο αποτέλεσμα».
Ο κ. Χατζηγιαννάκης καταλόγισε στην κυβέρνηση ότι «έχει ρίξει πλέον πολύ νερό στο μύλο του κόμματος Κασιδιάρη, που πραγματικά έχετε αρχίσει να τον ηρωοποιείτε στα μάτια πάρα πολύ μεγάλου κομματιού κόσμου. Έρχεστε πλέον σε σύγκρουση ακόμα και με την ίδια τη δικαιοσύνη, με το αρμόδιο Τμήμα, γιατί τους λέτε στην ουσία ότι 'δεν σας έχουμε εμπιστοσύνη ότι θα το κόψετε και πρέπει εμείς να σας ορίσουμε με ποιο τρόπο θα κοπεί'».
«Η θέση μας είναι ξεκάθαρη: Δεν επιθυμούμε νεοναζιστικά μορφώματα και ρατσιστικά μορφώματα, δεν επιθυμούμε να μπορούν να συμμετάσχουν στη Βουλή και, όπως σας είπαμε από την πρώτη τροπολογία, έπρεπε να υπήρχε σαφής αναφορά στα ζητήματα της ρατσιστικής νομοθεσίας, της ξενοφοβικής νομοθεσίας και της νεοναζιστικής νομοθεσίας, της φασιστικής νομοθεσίας και όλων των παρακάμψεων. Εμείς συμφωνήσαμε και με τις προτάσεις Κοντιάδη - Αλιβιζάτου. Εσείς δυστυχώς τότε τις απορρίψατε».
Η ειδική αγορήτρια του ΠΑΣΟΚ- ΚΙΝΑΛ Ευαγγελία Λιακούλη, ανέφερε πως «η δική μας θέση ήταν και παραμένει ξεκάθαρη και δεν καθορίζεται ανάλογα από το αν μας βολεύει σε σχέση με τα ποσοστά που θα λάβουν τα κόμματα στις επικείμενες εκλογές»: Εμείς, είπε «στηρίζουμε κάθε μέτρο που αποκλείει μια εγκληματική οργάνωση από τη συμμετοχή της στις εκλογές, γιατί αυτό είναι προστασία της δημοκρατίας. Η δημοκρατία οφείλει να αυτοπροστατεύεται και βεβαίως να τηρεί τις εγγυήσεις του κράτους δικαίου. Η δημοκρατία οφείλει να μην αφήνει αξιακούς της εχθρούς να χρησιμοποιούν θεσμικές εγγυήσεις που η ίδια παρέχει σε βάρος της, όταν υπερβαίνουν το έννομο της τάξης».
Η κυρία Λιακούλη μάλιστα ζήτησε, και από τον ΣΥΡΙΖΑ να τα λάβει αυτά υπόψη του, και να μην «θυσιάζονται όλα στο πεδίο της μικροπολιτικής». Τόνισε πως «όσο κουρασμένη κι αν είναι η κοινωνία μας, δεν πρέπει ποτέ, μα ποτέ, να χάσει το στίγμα της, της δημοκρατικής ευαισθησίας της απέναντι στα γεγονότα, όπως είναι αυτά των εγκληματικών οργανώσεων που ενδύονται τον μανδύα του πολιτικού μορφώματος». Αναφερόμενη δε, στον τρόπο της νομοθέτησης που έκανε για το θέμα η κυβέρνηση, την χαρακτήρισε «απίστευτα πρόχειρη και αρκετά αργοπορημένη», της καταλόγισε ευθύνη ότι «άφησε τον Ηλία Κασιδιάρη να δρα πολιτικά μέσα από τις φυλακές» και αναρρωτήθηκε εάν αλλιώς υπολόγιζε τα πράγματα, «αλλά προέκυψαν άλλα εκλογικά δεδομένα και αναγκαστήκατε να τα κάνετε όλα αυτά». Υπογράμμισε πως η πρόταση του ΠΑΣΟΚ ήταν η κρίση του Αρείου Πάγου να γίνει από την Ολομέλεια του ανώτατου δικαστηρίου εξαιτίας της σοβαρότητας του .
Η ειδική αγορήτρια του ΚΚΕ Μαρία Κομνηνάκα ανέφερε πως «οι απανωτές τροπολογίες που φέρνει η κυβέρνηση, επιβεβαιώνουν στην πραγματικότητα, ότι μπλόκο σε αυτά τα εγκληματικά ναζιστικά μορφώματα δεν μπορεί να μπει με νομοθετικές ρυθμίσεις. Δεν λείπουν και δεν θα πάψουν να λείπουν, αν θέλετε, διάφορα τερτίπια που θα αξιοποιούν τα κόμματα αυτά, προσπαθώντας να εμφανιστούν με καμουφλαρισμένο πρόσωπο και αν θέλετε ακόμα, θα μπορούσαν πιθανόν χωρίς κανένα καταδικασμένο στις γραμμές τους, να επιχειρούν την κάθοδό τους και να συνεχίσουν να ρίχνουν ανενόχλητα το ρατσιστικό τους δηλητήριο στο λαό». Για αυτό, το ΚΚΕ λέει ότι «η ναζιστική ιδεολογία και δράση δεν αντιμετωπίζεται με τέτοιου είδους ρυθμίσεις, αλλά αντιμετωπίζεται και απομονώνεται από τον λαό και τη νεολαία μέσα από την οργανωμένη πάλη στις γειτονιές, χώρους δουλειάς, σε σχολεία και σχολές - και αυτοί ήταν πραγματικά που έστειλαν εκεί που έστειλαν τους εγκληματίες χρυσαυγίτες και που θα ξαναστείλουν όποτε χρειαστεί τα διάφορα απομεινάρια τους». Χαρακτήρισε «υποκριτικό το άγχος και το ενδιαφέρον της κυβέρνησης, καθώς, όπως και η προηγούμενη, δεν έκαναν τίποτα για να παρθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα, ώστε να μην σέρνεται εδώ και οχτώ και πλέον χρόνια αυτή η δίκη στα δικαστήρια». Διευκρίνισε ότι «η διαφωνία μας και με αυτή την τροπολογία, είναι στο τι θέλει να εξασφαλίσει αυτή η υποτιθέμενη αυξημένη σύνθεση του Α1Τμήματος του Αρείου Πάγου» λέγοντας ότι αυτό που θα εξασφαλίσει είναι «η εφαρμογή ενός επικίνδυνου νομοθετικού πλαισίου, που δίνει τη δυνατότητα στον 'Αρειο Πάγο, σε κάθε εκλογική μάχη να προχωράει σε ένα διευρυμένο έλεγχο της λειτουργίας, της δράσης των εσωτερικών των κομμάτων και να μπορεί οι δικαστές να ζητούν την συνδρομή υπηρεσιών ασφαλείας όπως και της ΕΥΠ».
Ο ειδικός αγορητής της Ελληνικής Λύσης Αντώνης Μυλωνάκης, τόνισε πως το κόμμα του είναι «απέναντι από αυτό το ναζιστικό μόρφωμα. Έχουμε δώσει αγώνες εναντίον, τόσο αυτού του ναζιστικού μορφώματος, όσο και τις παραφυάδες του εθνικοσοσιαλισμού, οι οποίες έρχονται και φυτρώνουν μέσα στη Βουλή». Ανέφερε ότι αυτά «τα τρεισήμισι χρόνια, ένας κρατούμενος, που ενώ έχει τιμωρηθεί για πράξεις του ποινικού κώδικα, τον αφήσατε να μετατραπεί σε έναν πολιτικό κρατούμενο. Να κάνει διαλέξεις, να παίζει με τα social media, να βγάζει λόγους μέσα από τις φυλακές και να στέλνει εξώδικα». Ο βουλευτής είπε πως «άλλο είναι Έλληνας εθνικιστής και άλλο Έλληνας ναζιστής. Εδώ μιλάμε για ναζισμό». Σχολιάζοντας την άποψη ότι χρειάζεται η δικαιοσύνη να θωρακιστεί με αυξημένης σύνθεσης δικαστήριο που θα κρίνει τη νομιμότητα ενός κόμματος, είπε ότι «είναι σαν να λέμε ότι η κυβέρνηση δεν έχει εμπιστοσύνη στον 'Αρειο Πάγο και στον επικεφαλής του Α1 Τμήματός του» προσθέτοντας ότι «εάν ήσασταν και εσείς στη θέση του κ. Τζανερίκου, θα λέγατε παραιτούμαι».
Η ειδική αγορήτρια του ΜέΡΑ 25, Σοφία Σακοράφα, όπως και ο εισηγητής της ΝΔ Ευστάθιος Κωνσταντίδης, δεν θέλησαν να κάνουν κάποια ειδική αναφορά σχετικά με την σχετική τροπολογία.
Το νομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών «Ρυθμίσεις σχετικά με τους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης α΄ και β΄ βαθμού - Διατάξεις για την ευζωία των ζώων συντροφιάς - Διατάξεις για το ανθρώπινο δυναμικό του δημοσίου τομέα - Λοιπές ρυθμίσεις του Υπουργείου Εσωτερικών και άλλες επείγουσες διατάξεις» υπερψηφίσθηκε κατά πλειοψηφία και κατά την β΄ανάγνωσή του στην επιτροπή Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης και εισάγεται με τις τροπολογίες που έχουν κατατεθεί, αύριο στην ολομέλεια για συζήτηση και ψήφιση.
Η τροπολογία θα ψηφιστεί από τη Βουλή αύριο Μεγάλη Τρίτη (11/4/2023), λίγο πριν τη διάλυση του κοινοβουλίου εν όψει των βουλευτικών εκλογών στις 21 Μαΐου.
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών