Η ιστορία διδάσκει, πως καμία αυτοκρατορία δεν είναι αιώνια αλλά οι ΗΠΑ σε καμία περίπτωση δεν φαίνεται να κατανοούν αυτή την πραγματικότητα
Η ιστορία διδάσκει, πως καμία αυτοκρατορία δεν είναι αιώνια αλλά οι ΗΠΑ σε καμία περίπτωση δεν φαίνεται να κατανοούν αυτή την πραγματικότητα.
Όταν ένας αυξανόμενος αριθμός χωρών αρχίζει να επιδιώκει προσαρμογές σε αυτήν την παγκόσμια τάξη, οι ΗΠΑ ενοχλούνται.
Ίσως σοκαρισμένοι από τις συνεχείς επισκέψεις Ευρωπαίων ηγετών στην Κίνα, την έκκληση του Γάλλου προέδρου Emmanuel Macron για «στρατηγική αυτονομία» και τον ρόλο της Κίνας στη Μέση Ανατολή, ορισμένοι Αμερικανοί παρατηρητές και μέσα ενημέρωσης δύσκολα μπορούν να αποκρύψουν την ανησυχία τους .
Ανησυχία στις ΗΠΑ
«Το μέλλον είναι τώρα η Κίνα, η Ρωσία, που επιστρέφουν τον κόσμο σε μία περίοδο που προσομοιάζει με την εποχή πριν από το 1989 και αμφισβητούν ουσιαστικά τη Δύση που βρίσκεται υπό την ηγεσία των ΗΠΑ», αναφέρει χαρακτηριστικά το Fox News.
Χαρακτηριστικός είναι και ο τίτλος της Washington Post.
«Η νέα παγκόσμια τάξη της Κίνας διαμορφώνεται», τιτλοφορείται το άρθρο της αμερικανικής εφημερίδας, που υπογραμμίζει πως οι νέες πρωτοβουλίες της Κίνας για την ''ασφάλεια'' και τον ''πολιτισμό'' ουσιαστικά αμφισβητούν την αρχιτεκτονική της τάξης πραγμάτων της οποίας ηγούνται οι ΗΠΑ.
Αυτές οι αναλύσεις και τα δημοσιεύματα απλώς αποκαλύπτουν το προφανές:
Οι ΗΠΑ ανησυχούν ότι θα χάσουν την παγκόσμια ηγετική τους θέση.
Οι ΗΠΑ δεν ξέρουν πώς να αντιμετωπίσουν μία εκκολαπτόμενη και διαφορετική πολυπολική τάξη πραγμάτων, γράφουν σε ανάλυσή τους οι Global Times.
Στην πραγματικότητα, αντιστέκονται στην υλοποίηση μίας τέτοιας ιστορικής εξέλιξης.
Επομένως, κάθε φορά που υπάρχουν χώρες που δεν είναι πρόθυμες να υπακούσουν στην ηγεσία των ΗΠΑ ή να εμποδίσουν την Ουάσινγκτον να εδραιώσει τον ηγετικό της ρόλο, οι Αμερικανοί ενοχλούνται και προσπαθούν να τορπιλίσουν κάθε τέτοια προσπάθεια αμφισβήτησης.
Προς έκπληξη των ΗΠΑ, σήμερα, ακόμη και η Σαουδική Αραβία και η Γαλλία δεν είναι διατεθειμένες να υπακούσουν στα κελεύσματα των ΗΠΑ.
Αμερικανικές πιέσεις
«Οι ΗΠΑ πιέζουν τις συμμαχικές χώρες για να δημιουργήσουν ένα μέτωπο, ώστε να συγκρατήσουν Κίνα και Ρωσία και στο πλαίσιο αυτό εξαπολύουν οικονομικούς πολέμους, πολέμους αντιπροσώπων και επιχειρούν διπλωματικούς καταναγκασμούς» δήλωσε στους Global Times ο Yang Xiyu, ερευνητής στο China Institute of International Studies.
Αυτό που αντιμετωπίζουν οι ΗΠΑ δεν είναι ούτε η Κίνα ούτε η Ρωσία, αλλά η τάση ενός πολυπολικού κόσμου και η έκκληση για μια βελτιωμένη διεθνή τάξη, δήλωσε στους Global Times ο Xu Liang, αναπληρωτής καθηγητής στη Σχολή Διεθνών Σχέσεων του Πανεπιστημίου Διεθνών Σπουδών του Πεκίνου.
Όλες οι χώρες θέλουν να αναπτύσσονται και να ζουν ανεξάρτητα αλλά οι ΗΠΑ προσπαθούν να διατηρήσουν την ηγεμονία τους και η σύγκρουση αυτή έχει γίνει η αντίφαση της εποχής.
Η λεγόμενη τάξη βασισμένη σε κανόνες είναι μια τάξη που περιστρέφεται γύρω από τον επεκτατισμό των ΗΠΑ μετά το τέλος του Β' Παγκοσμίου Πολέμου αλλά στη συνέχεια αναπτύχθηκε σε διαφορετικές μορφές.
Πρόκειται για ένα σύστημα, που δεν προσφέρει δίκαιες ευκαιρίες ανάπτυξης στις αναπτυσσόμενες χώρες.
Είναι άδικο και μη βιώσιμο.
Αλλά η Ουάσιγκτον επιδιώκει να το διατηρήσει, δήλωσε στους Global Times ο Shen Yi, καθηγητής διεθνών σχέσεων στο Πανεπιστήμιο Fudan.
Αναπότρεπτος ο νέος κόσμος
Είτε αρέσει στις ΗΠΑ είτε όχι, η ορμή για μια νέα παγκόσμια τάξη πραγμάτων αυξάνεται.
Η αποδολαριοποίηση έχει αρχίσει.
Οι χώρες εστιάζουν περισσότερο στην περιφερειακή πολυμερή συνεργασία.
Η σημασία των BRICS αυξάνεται ενώ η επιρροή των G7 μειώνεται.
Φορείς όπως ο Οργανισμός Συνεργασίας της Σαγκάης γίνονται όλο και πιο δημοφιλείς.
Αυτές είναι τάσεις που οι ΗΠΑ δεν μπορούν να αντιστρέψουν δημιουργώντας εχθρούς, συσσωρεύοντας πίεση ή επιβάλλοντας εξαναγκασμό σε άλλους.
Σε μια πρόσφατη αποκλειστική συνέντευξη, η Clare Daly, μια Ιρλανδή πολιτικός και μέλος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, είπε στους Global Times ότι ο κόσμος βρίσκεται σε μια νέα αυγή των παγκόσμιων σχέσεων, καθώς οι ΗΠΑ έχουν χάσει την επιρροή τους στο μεγαλύτερο κομμάτι του παγκόσμιου πληθυσμού.
Προσπαθούν απεγνωσμένα να διατηρήσουν υπό την σκέπη τους την ΕΕ, ίσως την Αυστραλία και το Ηνωμένο Βασίλειο, ως την τελευταία ομάδα συμμάχων στο πλευρό τους.
Σύμφωνα με τον Yang, η τάση της πολυπολικότητας δεν θα σταματήσει και οι ΗΠΑ θα κάνουν ό,τι περνάει από το χέρι τους για να σταματήσουν αυτή την τάση.
Θα συνεχίσουν να δημιουργούν εχθρούς, να πολώνει καταστάσεις και να αλυσοδένουν τα κράτη – δορυφόρους.
Ωστόσο, ανεξάρτητα από το τι κάνουν οι ΗΠΑ και τι είδους στρατηγική εφαρμόζουν, στο τέλος, η κυρίαρχη θέση των ΗΠΑ θα χαθεί και αυτό θα είναι η θεμελιώδης αρχή της πολυπολικότητας.
Όσο περισσότερο αντιστέκονται οι ΗΠΑ κάνοντας κατάχρηση της ηγεμονίας τους, τόσο περισσότερο διχασμό, αντιπαράθεση και καταστροφή θα φέρνουν στον κόσμο, κάτι που με τη σειρά του θα πυροδοτήσει μεγαλύτερη αντίδραση στη νοσταλγία των ΗΠΑ για έναν μονοπολικό κόσμο.
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών