Τελευταία Νέα
Οικονομία

Στο «ραντάρ» του Άδωνι Γεωργιάδη τα τιμολόγια ρεύματος και τα επιτόκια καταθέσεων και χορηγήσεων των τραπεζών

Στο «ραντάρ» του Άδωνι Γεωργιάδη τα τιμολόγια ρεύματος και τα επιτόκια  καταθέσεων και χορηγήσεων των τραπεζών
Κυβερνητικές αποφάσεις για ενέργεια, ακρίβεια και τράπεζες
Σχετικά Άρθρα
Στροφή στην ενημέρωση και στην προστασία των καταναλωτών κάνει η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων με τον υπουργό Άδωνι Γεωργιάδη να εντάσσει στην πλατφόρμα e-katanalotis.gr τα τιμολόγια ρεύματος όπως και τα επιτόκια των καταθέσεων και χορηγήσεων.
Μπορεί οι σχετικές ανακοινώσεις να έγιναν από τον υπουργό ΥΠΕΝ Κώστα Σκρέκα διότι η ενέργεια είναι στην αρμοδιότητα του όπως και οι τράπεζες του υπουργού Οικονομικών κ Χρήστου Σταϊκούρα η πιο συμφέρουσα πρόταση για τους καταναλωτές θα έχει την υπογραφή του υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων.
Η πορεία του καλαθιού του νοικοκυριού στην αντιμετώπιση της ακρίβειας και η πρόσφατη επιτυχία με την τιμές του οβελία κάτω από τα 10 ευρώ, λειτούργησε ως «ξυπνητήρι» για τους αρμόδιους υπουργούς.
Το ΥΠΕΝ ανακοίνωσε ότι στην ιστοσελίδα e-katanalotis.gov.gr, εντάσσονται οι τιμές των παρόχων ηλεκτρικής ενέργειας και φυσικού αερίου όλων των παρόχων καθώς και τα επιτόκια καταθέσεων και χορηγήσεων για καταναλωτές και επιχειρήσεις των τραπεζών.
Πιο αναλυτικά αναφέρεται ότι για τη μεν ηλεκτρική ενέργεια θα γίνει για πρώτη φορά στις 20 Απριλίου (τιμολόγια Μαΐου) -και στο εξής στις 20 κάθε μήνα- όταν και βάσει της νομοθεσίας υποχρεούνται οι πάροχοι να τα γνωστοποιήσουν στους καταναλωτές,
-για το δε φυσικό αέριο θα αναρτηθούν τις επόμενες ημέρες και θα επικαιροποιούνται κάθε φορά που κάθε πάροχος μεταβάλλει τα τιμολόγιά του.
Ταυτόχρονα, θα δίνεται η δυνατότητα στους χρήστες της πλατφόρμας να συγκρίνουν τις τιμές με βάση την κατανάλωσή τους.
Όσον αφορά στα επιτόκια καταθέσεων και χορηγήσεων των τραπεζών, θα αναρτηθούν επίσης τις επόμενες ημέρες και θα επικαιροποιούνται κάθε φορά που κάθε τράπεζα μεταβάλλει τα επιτόκια ή προβαίνει σε ρυθμίσεις όπως αυτή που ανακοινώθηκε πρόσφατα για την προστασία φυσικών προσώπων με ενήμερα στεγαστικά δάνεια.

Στο «φώς» τα τιμολόγια ρεύματος και τα επιτόκια των τραπεζών

Ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνις Γεωργιάδης με την είσοδο των στοιχείων στην ιστοσελίδα e-katanalotis.gov.gr, θα κάνει το επόμενο βήμα που είναι η ανάδειξή της φθηνής εταιρείας στην ενέργεια όπως και της πιο συμφέρουσας τράπεζας τόσο στις καταθέσεις όσο και στις χορηγήσεις.
Μέχρι σήμερα τα 7 εκατομμύρια των καταναλωτών στην ενεργεία ήταν στο σκοτάδι καθώς η ΡΑΕ λόγω έλλειψης προσωπικού δεν μπορούσε να αναδείξει τα τιμολόγια ρεύματος και να τα συγκρίνει διότι η Ανεξάρτητη Αρχή εμφανίζει τα τιμολόγια ανά πάροχο χωρίς να περιλαμβάνει τις εκπτώσεις για τους συνεπείς καταναλωτές.
Οι τράπεζες με τα δικά τους εργαλεία δεν ήταν ικανά να κινητοποιήσουν τις ανταγωνιστικές προοπτικές του κλάδου. Η πρωτοβουλία της κυβέρνησης και η συνεργασία των αρμοδίων υπουργών αναμένεται να αποδώσει στη βάση του ανταγωνισμού σε μία αγορά που είναι ελεύθερη και οι τιμές διαμορφώνονται από την προσφορά και τη ζήτηση.

Νίκος Θεοδωρόπουλος
ntheo@bankingnews.gr
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης