Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Πώς Intrakat, Άκτωρ, Attica bank και Παγκρήτια θα αξίζουν 2 δισ. – Από απαξιωμένα εργαλεία θα καταστούν πλατφόρμα υπεραξιών

Πώς Intrakat, Άκτωρ, Attica bank και Παγκρήτια θα αξίζουν 2 δισ. – Από απαξιωμένα εργαλεία θα καταστούν πλατφόρμα υπεραξιών
Πώς Intrakat και Άκτωρ μπορεί να αξίζουν 1 δισεκ. ευρώ....
Σχετικά Άρθρα
Πρέπει να δούμε τι έχουν κάνει ο Περιστέρης και ο Holterman δηλαδή ο όμιλος ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και η Reggeborgh στον Ελλάκτωρ για να μπορέσουμε να δούμε τι θα συμβεί στην Intrakat με Άκτωρ.
Αυτό που έκαναν ήταν κάτι επιτυχημένο τελικά και το λέμε εμείς ως bankingnews που ασκήσαμε μεγάλη κριτική και βρεθήκαμε απέναντι τόσο στην ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ όσο και στην Reggeborgh...
Δημιούργησαν επενδυτικές - επιχειρηματικές πλατφόρμες όπου πουλώντας στην πορεία αποκομίζουν μεγάλες υπεραξίες...
Κάτι αντίστοιχο όχι ακριβώς με την ίδια μεθοδολογία αλλά με την στρατηγική Εξάρχου που συμμετέχει επιχειρημαιτικά μαζί με τους εφοπλιστές Μπάκο και Καυμενάκη σε όλο αυτό το εγχείρημα... και συντονίζει τον σχεδιασμό...  στις κατασκευές και στις τράπεζες...
Το τραπεζικό σκέλος της Attica bank και Παγκρήτια είναι ένα σκληρό και ακριβό σπορ αλλά το εξυγιασμένο σχήμα θα είναι εισηγμένο στο χρηματιστήριο, αρκεί να δοθούν δώρα στο τραπεζικό σχήμα και από ότι φαίνεται αυτό συμβαίνει... θα τα δούμε προσεχώς τα δώρα....
Οι εξαγορασμένες τράπεζες και εταιρίες είναι προβληματικές αλλά υπάρχουν σχέδια εξυγίανσης.
Είναι απαξιωμένα εργαλεία τα οποία ωστόσο μπορούν να καταστούν πλατφόρμα υπεραξιών.
Σήμερα εάν αθροίσουμε την χρηματιστηριακή αξία των 270 εκατ της Intrakat και των 620 εκατ της Attica bank θα προκύψει σύνολο περίπου 900 εκατ τα οποία δεν αντικατοπτρίζουν την πραγματική αξία.
Η πραγματική αξία είναι πολύ χαμηλότερη η Attica bank και η Παγκρήτια βρίσκονται στην μέση της διαδικασίας εξυγίανσης…

Πώς Intrakat και Άκτωρ μπορεί να αξίζουν 1 δισεκ. ευρώ.

Αναφερόμαστε στο σχήμα των εφοπλιστών Μπάκου, Καυμενάκη και στον επιχειρηματία Εξάρχου, αποφάσισαν να επενδύσουν πάνω από 550 εκατ ευρώ μαζί με τις τρέχουσες αυξήσεις…
Πρέπει να δούμε τι αγόρασαν;
Αγόρασαν την Intrakat που επί της ουσίας τους κόστισε όσο η υπεραξία που αποκόμισαν από την πώληση του 29,8% στον Ελλάκτωρ ωστόσο υπήρξαν και πρόσθετες κεφαλαιακές ενισχύσεις.
Η Intrakat είχε διαμορφώσει ένα αξιόλογο χαρτοφυλάκιο έργων ενώ το ανεκτέλεστο υπόλοιπο, ένας δείκτης που δείχνει την βαρύτητα στην αγορά ήταν αξιοπρεπής μεν αλλά δεν πλησίαζε τα 5 δισεκ. της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ.
Η κίνηση εξαγοράς του Άκτωρ βελτίωσε στα 4 δισεκ. το ανεκτέλεστο υπόλοιπο των έργων και δημιουργεί μια δυναμική.
Ωστόσο για τους επόμενους 18 μήνες θα πληρώνει τον Ελλάκτωρ για την εξαγορά του Άκτωρα και θα στοχεύει σε αύξηση των έργων και ειδικά των κερδοφόρων έργων υποδομής…
Η Intrakat έχει χρηματιστηριακή αξία 1,68 ευρώ ανά μετοχή ή 270 εκατ ευρώ όταν η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ εμφανίζει χρηματιστηριακή αξία 1,25 δισεκ και παραμένει καθηλωμένη λόγω της προσδοκίας πώλησης της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακής και του πλήθους των δανείων που βαραίνουν τον ισολογισμό.
Η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ εφόσον πουληθεί η ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή θα αξίζει πάνω από 1,6 δισεκ. ευρώ…
Για να φθάσει να αξίζει 1 δισεκ. ευρώ η Intrakat μετά την ενσωμάτωση του Άκτωρα θα πρέπει να αποπληρωθεί το τίμημα της εξαγοράς και να ξεκαθαρίσει εάν στους επόμενους 18 μήνες το σχήμα χρειαστεί κεφαλαιακή ενίσχυση.
Χρειάζεται συντονισμός έργων και λίγη τύχη αφού οι βασικοί μέτοχοι της Intrakat έχουν ποντάρει πολύ στην παραμονή της ΝΔ στην κυβέρνηση… σενάριο πιθανό.
Το κατασκευαστικό σκέλος των δραστηριοτήτων των Μπάκου, Καυμένακη και Εξάρχου μπορεί σε βάθος διετίας να αξίζει 1 δισεκ. ευρώ ή και λίγο υψηλότερα.

Οι τράπεζες μπορεί να αξίζουν 800 εκατ με 1 δισεκ.;

Η Attica bank σήμερα αξίζει πραγματικά 50 εκατ χρηματιστηριακή αξία όχι 620 εκατ προφανώς και άλλα 50 εκατ η Παγκρήτια άθροισμα 100 εκατ.
Τα 620 εκατ χρηματιστηριακή αξία της Attica bank είναι λογιστική ωραιοποίηση λόγω της αύξησης κεφαλαίου αφού ακόμη δεν έχει διαγράψει τα 720 εκατ ζημιά που κρύβει στον ισολογισμό της.
Το bankingnews έχει αναλύσει διεξοδικά ότι η Attica bank και η Παγκρήτια σήμερα είναι άθροισμα προβλημάτων αλλά με τις απαραίτητες αυξήσεις κεφαλαίου ειδικά όχι μόνο αυτή των 473,3 εκατ στην Attica bank που είναι σε εξέλιξη αλλά η μελλοντική άλλα 400 εκατ θα έχει πλήρως εξυγιανθεί.
Μετά από τέτοιες παρεμβάσεις 473,3 εκατ τρέχουσας αύξησης κεφαλαίου + 400 εκατ μελλοντικής αύξησης κεφαλαίου + 300 εκατ κεφάλαια Παγκρήτιας μαζί με ενσωμάτωση HSBC 95 εκατ αρνητικό goodwill το νέο σχήμα θα έχει περίπου 650 εκατ ευρώ κεφάλαια και θα έχει καθαρίσει πλήρως από NPEs.
Το νέο τραπεζικό σχήμα που θα έχει καθαρό 1,5 δισεκ. σε δάνεια δεν μπορεί να θεωρηθεί 5ος πυλώνας θα χρειαστεί μια γεμάτη 3ετία ώστε να λειτουργήσει και να αποκτήσει υπεραξία.
Ωστόσο πιστεύουμε με την ανιούσα που έχουν πάρει οι τραπεζικές μετοχές το σχήμα αυτό θα αξίζει 800 εκατ με 1 δισεκ. σε βάθος χρόνου.
Η νέα τράπεζα πρέπει να επιτυγχάνει 100 με 130 εκατ κέρδη τον χρόνο και αυτό σε καμία περίπτωση δεν είναι εφικτό σήμερα…
Μπορεί όμως να τα επιτύχει εάν αποφασίσει να αλλάξει πολλά, επιχειρηματικό μοντέλο, εργαζομένους, μηχανογραφικά συστήματα και παρουσιαστεί στην τραπεζική αγορά καθαγιασμένη και όχι στιγματισμένη όπως είναι σήμερα η νέα τράπεζα.
Ως νέα τράπεζα αναφερόμαστε στο σχήμα που θα προκύψει από την συγχώνευση της Attica bank με την Παγκρήτια.
Θα απαιτηθούν κάποια χρόνια υπομονής, μεθοδικής δουλειάς και όχι επανάληψη των πρακτικών του παρελθόντος, οι πρακτικές του παρελθόντος ήταν ένα επαναλαμβανόμενο σκάνδαλο.

Έτσι λοιπόν οι εφοπλιστές σε ένα βάθος χρόνου 4-5 ετών μπορεί να αποφασίσουν να πουλήσουν μέρος της επιχειρηματικής και επενδυτικής πλατφόρμας που έχουν δημιουργήσει αποκομίζοντας σημαντικές υπεραξίες, μπορεί να διπλασιάσουν ή τριπλασιάσουν τα χρήματα που επένδυσαν στο καλό σενάριο.
Υπάρχει και το κακό σενάριο το οποίο θα αναλύσουμε άλλη φορά….

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης