Τελευταία Νέα
Το Παρασκήνιο της Αγοράς

Ξεπέρασαν τα 10 δισ. ευρώ τα κέρδη των εισηγμένων εταιρειών – Αναλυτική εικόνα

Ξεπέρασαν τα 10 δισ. ευρώ τα κέρδη των εισηγμένων εταιρειών – Αναλυτική εικόνα

Χαμηλή είναι η μόχλευση των εισηγμένων αφού ο καθαρός δανεισμός ως προς τα ίδια κεφάλαια είναι στις 0,57 φορές ενώ ο δείκτης net debt/EBITDA είναι στις 1,36 φορές

Σχετικά Άρθρα

Ξεπέρασαν τα 10 δισ. ευρώ τα κέρδη των εισηγμένων το 2022 σε μία χρονιά που χαρακτηρίστηκε από μεγάλες προκλήσεις. 
Όπως φαίνεται όμως η πλειονότητα των εισηγμένων εταιρειών, ανταποκρίθηκε καλά στις προκλήσεις και παρά το αυξημένο ενεργειακό κόστος, τα αυξημένα κόστη μεταφοράς, κόστη πρώτων υλών και άλλα, μπόρεσαν να καλύψουν τα έξοδα και να βγάλουν ισχυρά κέρδη.
Οι προκλήσεις βέβαια παραμένουν και μπορεί το ενεργειακό κόστος να έχει υποχωρήσει όπως και κάποια μεταφορικά, αλλά φαίνεται πως το επιτοκιακό είναι το βασικό θέμα για το 2023, καθώς ήδη από το 2022 φάνηκε σε όσες έχουν υψηλά δάνεια πως η επιβάρυνση είναι σημαντική. 
Να σημειωθεί πως αρκετές εισηγμένες είχαν κακό τέταρτο τρίμηνο, αλλά λόγω της πορείας του εννεαμήνου κατάφεραν να διατηρήσουν υψηλότερα σε σύγκριση με το 2021 την κερδοφορία. 
Επιπλέον φαίνεται πως η υπεραποθεματοποίηση που έγινε από κάποιες εισηγμένες το 2022 προκειμένου να αντιμετωπιστούν θέματα ελλείψεων, τώρα πρέπει να επανέλθει σε φυσιολογικά επίπεδα και αρκετές εταιρείες και πολλοί πελάτες αυτών των εταιρειών εστιάζουν στη μείωση των αποθεμάτων που μπορεί να πλήξει τα κέρδη κάποιων εταιρειών.
Οι μέτοχοι από την πλευρά τους έχουν κάθε λόγο να είναι ευχαριστημένοι, αφού οι διανομές είναι αυξημένες και πολλές εισηγμένες δίνουν επιστροφές κεφαλαίου ή μερίσματα που αντιστοιχούν σε υψηλή απόδοση.
Παράλληλα, οι φθηνές μετοχές του Χρηματιστηρίου Αθηνών έχουν αυξηθεί και πολλές πλέον διαπραγματεύονται με ελκυστικούς δείκτες. 
Το 2023 έχει ξεκινήσει καλά για αρκετές εταιρείες και ειδικά όσες δραστηριοποιούνται στον τουρισμό ή στους κλάδους που επηρεάζονται θετικά από την τουριστική βιομηχανία.
Η Ελλάδα αναμένεται να έχει και φέτος ανάπτυξη, κεφάλαια από το Ταμείο Ανάκαμψης θα στηρίξουν τις πωλήσεις πολλών εταιρειών και γενικότερα αν και υπάρχει το πολιτικό ρίσκο, οι εισηγμένες δείχνουν πως μπορούν να κρατήσουν ή και να βελτιώσουν τα μεγέθη τους. 
Το ενεργειακό ήταν η βασική πηγή μείωσης κερδών και κάποιες δε μπόρεσαν να περάσουν την αύξηση στον καταναλωτή.
ΕΥΔΑΠ και ΕΥΑΘ ήταν οι εταιρείες με μεγάλη μείωση κερδών λόγω ενεργειακού κόστους. ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, Μυτιληναίος, Jumbo, Aegean, ΟΛΠ, Cenergy, Viohalco, Autohellas, Motor Oil, ΕΛΠΕ και τράπεζες ήταν μεταξύ αυτών που ξεχώρισαν. 
Πολλά μικρομεσαία είχαν δυνατά αποτελέσματα όπως Flexopack, Revoil, Αλουμύλ, Βιοκαρπέτ, ΓΕΒΚΑ, Εβροφάρμα, Έλαστρον, Ευρωσύμβουλοι και άλλες με αποτέλεσμα να έχουν μονοψήφιο p/e.
Δεν έλειψαν και τα έκτακτα κέρδη που βελτίωσαν την εικόνα όπως στην Ελλάκτωρ την Άβαξ και την Κέκροψ για παράδειγμα.
Επιπλέον δε θα πρέπει να μην τονιστούν τα υπερκέρδη κάποιων εταιρειών από τον ενεργειακό κλάδο και τον κλάδο διύλισης, τα οποία βελτίωσαν και τη συνολική εικόνα. 
Η χρονιά ήταν εξαιρετική για τις 4 συστημικές και όλες ξεπέρασαν τους στόχους που είχαν θέσει. Τα καθαρά κέρδη των 4 συστημικών τραπεζών ανήλθαν στα 3,7 δισ. ευρώ. 
Στο μη χρηματοοικονομικό κλάδο ξεχώρισαν τα 967 εκατ. ευρώ καθαρά κέρδη που δημοσίευσε η Motor Oil και φυσικά τα 889,5 εκατ. ευρώ που δημοσίευσαν τα ΕΛΠΕ.
Υψηλή κερδοφορία και για τον ΟΠΑΠ με δυνατή συνολική διανομή στους μετόχους, αλλά και για Μυτιληναίο, Viohalco, Jumbo, ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και Τιτάν από τα βαριά χαρτιά. Η Aegean επίσης εμφάνισε ισχυρή κερδοφορία και έχει την οικονομική δυνατότητα να αγοράσει τα warrants που έχει το Ελληνικό Δημόσιο στην κατοχή του.  
Ο δημοσιευμένος τζίρος ξεπέρασε τα 101 δισ. ευρώ και είναι αυξημένος κατά 51% έναντι του 2021, ενώ τα EBITDA ανήλθαν στα 13 δισ. ευρώ από 9,4 δισ. ευρώ ενισχυμένα κατά 39%.
Τα καθαρά κέρδη μαζί με των τραπεζών ανήλθαν στα 10,02 δισ. ευρώ από 5 δισ. ευρώ αυξημένα κατά 100%. 
Χαμηλή είναι και η μόχλευση των εισηγμένων αφού ο καθαρός δανεισμός ως προς τα ίδια κεφάλαια είναι στις 0,57 φορές ενώ ο δείκτης net debt/EBITDA είναι στις 1,36 φορές.  
Από τις 120 εισηγμένες οι 100 δημοσίευσαν κέρδη και οι 20 ζημιές. Τις μεγαλύτερες ζημιές είχε η Intrakat και μετά η ΔΕΗ, η Βιοτέρ και η MIG. 
αποτελέσματα_χρήσης_2022.jpg


Γιώργος Κατικάς
george.katikas@gmail.com
www.bankingnews.gr 





Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης