Τελευταία Νέα
Το Παρασκήνιο της Αγοράς

Πλαστικά Θράκης: Ήπια ανάκαμψη της ζήτησης – Βλέπει σταθεροποίηση του EBITDA το 2023

Πλαστικά Θράκης: Ήπια ανάκαμψη της ζήτησης – Βλέπει σταθεροποίηση του EBITDA το 2023
Εστιάζει σε προϊόντα με υψηλότερα περιθώρια κέρδους και σε ανάπτυξη μέσω εξαγορών
Σχετικά Άρθρα
Σε χαμηλά επίπεδα αλλά υψηλότερα των τελευταίων μηνών του 2022, κινείται η ζήτηση για τα προϊόντα της Πλαστικά Θράκης στις αρχές του 2023.
Όπως ανέφερε η διοίκηση της εισηγμένης κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης των αναλυτών, το 2023 είναι άλλη μία χρονιά με προκλήσεις και εστιάζει στο οικονομικό περιβάλλον λόγω της χαμηλής ζήτησης, των πληθωριστικών πιέσεων αλλά και του υψηλού ενεργειακού και χρηματοοικονομικού κόστους.
Δεν αποκλείεται πίεση στο μικτό περιθώριο αν οι συνθήκες το 2023 παραμείνουν στα επίπεδα που είναι τώρα.
Για το πρώτο τρίμηνο η ζήτηση ήταν καλύτερη από αυτή του δευτέρου εξαμήνου του 2022. Η διοίκηση περιμένει πως το EBITDA θα είναι για το πρώτο τρίμηνο στα ίδια επίπεδα με το πρώτο τρίμηνο του 2022 δηλαδή περίπου 11 εκατ. ευρώ.
Στο σύνολο της χρήσης η ορατότητα είναι περιορισμένη βάσει τα παραγγελιών και υπάρχει αβεβαιότητα για το δεύτερο εξάμηνο, ωστόσο περιμένει καλύτερη πορεία στο δεύτερο εξάμηνο του 2023 έναντι του αντίστοιχου του 2022.
Υπάρχει μία πρώτη εκτίμηση για EBITDA ανάλογα με αυτά του 2022 σύμφωνα με τη διοίκηση.
Κατά τη διάρκεια της παρουσίασης η διοίκηση της Πλαστικά Θράκης ανέφερε πως τα τελευταία τρία χρόνια ήταν μακριά από την κανονικότητα (πόλεμος, πανδημία, πληθωρισμός, ενεργειακή κρίση κ.α.).
Παρά όμως τις προκλήσεις κατάφερε να έχει ισχυρή κερδοφορία και να βελτιώσει την οικονομική της επίδοση έναντι της προ covid εποχής.
Στο τελευταίο τρίμηνο υποχώρησε η ζήτηση σε κατασκευές και αγροτικό τομέα.
Η στρατηγική επικεντρώνεται στον πρώτο πυλώνα που είναι μείωση του κόστους παραγωγής, η βελτίωση του μείγματος προϊόντων με έμφαση στα προϊόντα με καλύτερα περιθώρια και η δημιουργία νέων προϊόντων με υψηλά περιθώρια.
Ο δεύτερος πυλώνας είναι η αναζήτηση ευκαιριών σε κλάδους που ήδη δραστηριοποιείται ή και σε διαφορετικούς κλάδους.
Ψάχνει εξαγορές με συνέργειες.

Υψηλές επενδύσεις

Τα τελευταία χρόνια έχει επενδύσει 232 εκατ. ευρώ (97 εκατ. ευρώ την περίοδο 2020-22). Το 70% πήγε σε νέες δραστηριότητες.
Για το 2023 σχεδιάζει επενδύσεις 30 εκατ. ευρώ με επενδύσεις στην αυτοματοποίηση στη συσκευασία, στις ΑΠΕ με άλλα 5MW, αλλά και στον αγροτικό τομέα προσθέτοντας άλλα 70 στρέμματα.
Παρά τις μεγάλες επενδύσεις ο καθαρός δανεισμός ήταν μόλις στα 21,5 εκατ. ευρώ, ενώ σημαντική είναι η βελτίωση έναντι του 2019 σε όλα τα επίπεδα για τον όμιλο (κέρδη, ίδια κεφάλαια, δανεισμός, ταμείο).

Γιώργος Κατικάς
george.katikas@gmail.com
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης