Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Ο πέμπτος πυλώνας στις τράπεζες… μπορεί να γίνει πραγματικότητα ή είναι επικοινωνιακό τρικ χωρίς αντίκρισμα;

Ο πέμπτος πυλώνας στις τράπεζες…  μπορεί να γίνει πραγματικότητα ή είναι επικοινωνιακό τρικ χωρίς αντίκρισμα;
Ο πέμπτος πυλώνας είναι ένα ευφυολόγημα άνευ σημασίας αν πρώτα η Attica bank δεν αποδείξει ότι έχει γίνει τράπεζα
Το τελευταίο διάστημα με αφορμή την σχεδιαζόμενη συγχώνευση της Attica bank, μιας τράπεζας, που μετά την αύξηση των 473,3 εκατ χρειάζεται και άλλα κεφάλαια 400 εκατ, με την Παγκρήτια και την HSBC, αλλά και την ενίσχυση της Optima bank και της Τράπεζας Χανίων… όλο και προβάλλεται το επιχείρημα ότι μπορεί να υπάρξει 5ος πυλώνας στις ελληνικές τράπεζες.
Το βασικό ερώτημα εδώ είναι εάν ο πέμπτος πυλώνας μπορεί να γίνει πραγματικότητα ή είναι επικοινωνιακό ευφυολόγημα χωρίς αντίκρισμα.

Για να απαντηθεί το ερώτημα αυτό θα πρέπει να αξιολογηθεί θεσμικά – εποπτικά, επιχειρησιακά και στρατηγικά.

Το 2012 ελήφθη μια απόφαση που καθόρισε την τύχη του ελληνικού τραπεζικού συστήματος.
Η ΕΚΤ και ο SSM που ασκεί εποπτεία καθόρισαν ότι στην Ελλάδα θα υπάρχουν 4 συστημικές τράπεζες, όλες οι υπόλοιπες απλά θα εξαφανίζονταν…
Όπως και συνέβη αλλά παραδόξως την γλίτωσε η Attica bank μια μονίμως προβληματική κατάσταση.
Θεσμικά λοιπόν το τραπεζικό σύστημα χτίστηκε πάνω σε 4 συστημικές τράπεζες όλες οι υπόλοιπες νοούνται ως μη συστημικές…
Από την άποψη της εποπτείας λοιπόν ο πέμπτος πυλώνας είναι ένα επικοινωνιακό τρικ.
Την τράπεζα Attica bank με Παγκρήτια και HSBC οι οποίες θα συγχωνευθούν – προσεχώς και η HSBC θα απορροφηθεί από την Παγκρήτια – την εποπτεύει η Τράπεζα της Ελλάδος.

Επιχειρησιακά μπορεί να υπάρξει 5ος πυλώνας;

Κατά μέσο όρο οι μεγάλες τράπεζες οι λεγόμενες συστημικές έχουν 77 με 78 δισεκ. ευρώ ενεργητικό.
Η νέα τράπεζα Attica bank, Παγκρήτια και HSBC θα προσεγγίσουν τα 8 δισεκ. αν και τα καθαρά δάνεια θα είναι μόλις 2,4 δισεκ. ευρώ.
Ουσιαστικά η νέα Attica bank μετά τις συγχωνεύσεις θα είναι 10 φορές μικρότερη από τις συστημικές τράπεζες.
Οι 4 συστημικές έχουν προχωρήσει πολύ σε τεχνογνωσία, συστήματα και υποδομές και μπορούν εύκολα να ανταγωνιστούν… η νέα Attica bank θα χρειαστεί 3 χρόνια για να ολοκληρώσει την αναδόμηση της και να καταστεί μια μικρή σύγχρονη τράπεζα.
Η σύγκλιση των μεγάλων τραπεζών με την Attica bank με όρους επιχειρησιακής λειτουργίας θα ολοκληρωθεί σε 4-5 χρόνια δηλαδή η Attica bank να φθάσει στο επίπεδο ανταγωνιστικότητας των μεγάλων τραπεζών, όχι σε μέγεθος αλλά σε όρους τραπεζικών προϊόντων και υπηρεσιών και τεχνολογιών.

Η Attica bank μπορεί να διασώθηκε από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας και την Thrivest αλλά πάσχει σε όλους τους τομείς είναι μια τελείως ξεπερασμένη τράπεζα, στην Attica bank συσσωρεύτηκαν απάτες και σκάνδαλα και δεν υπήρξε καμία πρόβλεψη από τις παλαιές διοικήσεις να εκσυγχρονίσουν την τράπεζα.
Υπό αυτούς τους όρους θεωρούμε πολύ παρωχημένο τον όρο πέμπτο τραπεζικό πυλώνα…
Θα πρέπει να εκσυγχρονιστεί η Attica bank και να αποδείξει ότι μπορεί να μετατραπεί από μηχανισμό σκανδάλων σε σύγχρονη μικρή τράπεζα.
Οπότε προτείνουμε πρώτα πρέπει να αποδώσει η ριζική αναδιάρθρωση της Attica bank και ας αφήσουμε τα επικοινωνιακά show περί πέμπτου πυλώνα που κανείς δεν πιστεύει.
Οι 4 μεγάλες συστημικές τράπεζες… υποστηρίζουν ας βγάλει πρώτα κέρδη η Attica bank ας ενισχυθεί, ας φθάσει τα NPEs στο 5% και μετά να αρχίσει να μιλάει για 5ο πυλώνα.
Θεωρούμε ότι ο πέμπτος πυλώνας είναι επικοινωνιακό τρικ για να υπερτιμολογήσει και υπερεκτιμήσει αυτό που δεν είναι σήμερα η Attica bank.
Μια τράπεζα που διασώθηκε όπως διασώθηκε πρώτα προέχει να κερδίσει την αξιοπιστία που δεν έχει, να ανακτήσει την σοβαρότητα που δεν έχει και να αποδείξει ότι έχει επιστρέψει στην κανονικότητα στην οποία δεν βρίσκεται.

Ο πέμπτος πυλώνας είναι ένα ευφυολόγημα άνευ σημασίας αν πρώτα η Attica bank δεν αποδείξει ότι έχει γίνει τράπεζα.
Όλο το παρελθόν της Attica bank ήταν παρατράπεζα.
Με την παρουσία της Thrivest σίγουρα η τράπεζα θα βοηθηθεί αλλά δεν φθάνει μόνο αυτό, η διοίκηση πρέπει να αποδείξει ότι μπορεί να τα καταφέρει και να κερδίσει την εμπιστοσύνη πελατών και επενδυτών….
Ακόμη είμαστε μακριά…

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης