Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Goldman Sachs: Το ποσοστό του ΠΑΣΟΚ στις 21 Μαΐου θα κρίνει εάν η Ελλάδα χρειαστεί δεύτερες εκλογές - Οι επιλογές των «παλιών φίλων»

Goldman Sachs: Το ποσοστό του ΠΑΣΟΚ στις 21 Μαΐου θα κρίνει εάν η Ελλάδα χρειαστεί δεύτερες εκλογές - Οι επιλογές των «παλιών φίλων»
Εάν το ΠΑΣΟΚ δεν καταφέρει να επιτύχει έναν αρκετά μεγάλο αριθμό εδρών, τότε μια δεύτερη εκλογική αναμέτρηση στις αρχές Ιουλίου θα καταστεί πιο πιθανό αποτέλεσμα
Μπορεί η Goldman Sachs να επανέρχεται σήμερα και να υπενθυμίζει ότι η Ελλάδα βρίσκεται ένα βήμα πριν την επενδυτική βαθμίδα, αλλά αυτό που στην ουσία αναδεικνύει είναι τις επιλογές μιας κυβέρνησης συνασπισμού στη χώρα.
Όπως μάλιστα αναφέρει χαρακτηριστικά «οι φίλοι στην ανάγκη είναι πράγματι φίλοι», αναλύει και τα σενάρια για τις επερχόμενες εκλογές στην Ελλάδα.
Ενόψει των βουλευτικών εκλογών της 21ης Μαΐου, οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ένα σαφές προβάδισμα της Νέας Δημοκρατίας (ΝΔ) του πρωθυπουργού Μητσοτάκη, αν και το προβάδισμα μειώνεται μετά από εβδομάδες πολιτικής αναταραχής με αφορμή το μεγάλο σιδηροδρομικό δυστύχημα το βράδυ της 28ης Φεβρουαρίου.
Με δεδομένο το σύστημα της απλής αναλογικής, οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι είναι απίθανο η ΝΔ να μπορέσει να εξασφαλίσει κοινοβουλευτική πλειοψηφία χωρίς να σχηματίσει κυβέρνηση συνασπισμού.
2_145.JPG

Επιπλέον, δεδομένων των πολιτικών διαφορών μεταξύ της ΝΔ και του ΣΥΡΙΖΑ, του μεγαλύτερου κόμματος της αντιπολίτευσης, ο κύριος δυνητικός εταίρος συνασπισμού φαίνεται να είναι το Σοσιαλιστικό Κόμμα (ΠΑΣΟΚ), το οποίο επί του παρόντος συγκεντρώνει το τρίτο ποσοστό γύρω στο 10%.
Ωστόσο, οι ηγέτες της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ - ο πρωθυπουργός Μητσοτάκης και ο ευρωβουλευτής Ανδρουλάκης - έχουν τονίσει πρόσφατα τις διαφορές τους, με τον αρχηγό του ΠΑΣΟΚ να απαιτεί να μην είναι κανένας αρχηγός κόμματος ο νέος πρωθυπουργός στην κυβέρνηση συνασπισμού
1_190.JPG
Τα σενάρια

Σύμφωνα με την Goldman Sachs, ενώ τόσο η ΝΔ όσο και το ΠΑΣΟΚ έχουν σαφές κίνητρο να αναδείξουν τις διαφορές τους προκειμένου να ανταγωνιστούν στην προσέλκυση του μεγαλύτερου ποσοστού ψηφοφόρων, η πιθανότητα σχηματισμού κυβέρνησης συνασπισμού θα εξαρτηθεί από τη δύναμη του ΠΑΣΟΚ.
Στην πραγματικότητα, όσο ισχυρότερη είναι η εκλογική στήριξη του ΠΑΣΟΚ, τόσο πιο πιθανό είναι η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ να ελέγξουν την πλειοψηφία των βουλευτών (151) και να σχηματιστεί κυβέρνηση συνασπισμού.
Ωστόσο, εάν το ΠΑΣΟΚ δεν καταφέρει να επιτύχει έναν αρκετά μεγάλο αριθμό εδρών, τότε μια δεύτερη εκλογική αναμέτρηση στις αρχές Ιουλίου θα καταστεί πιο πιθανό αποτέλεσμα.
Μια δεύτερη εκλογική αναμέτρηση, χάρη στο μπόνους πλειοψηφίας που θα επανέλθει (έως και 50 έδρες για το κόμμα που υπερβαίνει το 40% των ψήφων), θα φαινόταν πιο πιθανό να αποδώσει μεγαλύτερο ρόλο στην ηγετική ΝΔ.
Στηριζόμενη σε αυτή τη δυνατότητα, η ΝΔ θα μπορούσε να έχει κίνητρο να πιέσει για δεύτερες βουλευτικές εκλογές προκειμένου να επιτύχει αρκετές έδρες για να σχηματίσει μονοκομματική πλειοψηφία ή, τουλάχιστον, να αποκτήσει μεγαλύτερη δύναμη στο νέο κυβερνητικό συνασπισμό.
3_95.JPG
Δημοσιονομική πειθαρχία με ισχυρή ανάπτυξη

Μετά από μια δεκαετία και πλέον απογοητευτικών οικονομικών επιδόσεων, η Ελλάδα φαίνεται τώρα ότι θα αναπτυχθεί ταχύτερα, σε πραγματικούς όρους, από ό,τι η υπόλοιπη Ευρωζώνη, ενώ παράλληλα θα σημειώσει συγκρίσιμη αύξηση του ΑΕΠ.
Υπό το πρίσμα αυτών των σταθερών προοπτικών, τον περασμένο μήνα η κυβέρνηση υπό τον πρωθυπουργό κ. Μητσοτάκη παρουσίασε το Πρόγραμμα Σταθερότητας που απεικονίζει ένα φιλόδοξο σχέδιο δημοσιονομικής εξυγίανσης με στόχο τη μείωση του λόγου χρέους προς ΑΕΠ.
Η Ελλάδα έχει ήδη επιτύχει θετικό πρωτογενές ισοζύγιο (+0,1% του ΑΕΠ) το 2022.
Παρόλο που ο κύκλος των αυξήσεων της ΕΚΤ τροφοδοτεί τις υψηλότερες αποδόσεις και το κόστος του δημόσιου χρέους θα αυξηθεί πιθανότατα σε όλους τους τομείς τα επόμενα χρόνια, το ελληνικό χρέος είναι λιγότερο ευάλωτο από άλλες χώρες.
Αυτό οφείλεται στην παρατεταμένη μέση σταθμισμένη διάρκεια του ελληνικού χρέους (17,5 έτη) χάρη στα ευρωπαϊκά πακέτα οικονομικής βοήθειας (EFSF, ESM, EIB, SURE και NGEU).
Και σύμφωνα με το δυναμικό υπόδειγμα της Goldman Sachs αυτές οι μακροοικονομικές συνθήκες υποστηρίζουν μια σταθερή μείωση του ελληνικού χρέους προς το ΑΕΠ.
Στην πραγματικότητα, δεδομένης της ευνοϊκής οικονομικής δυναμικής και της στήριξης του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας (RF) που πρόκειται να επιταχυνθεί από το 2023, ο λόγος του ελληνικού χρέους προς το ΑΕΠ θα μειωθεί κατά σχεδόν 10 ποσοστιαίες μονάδες ανά έτος τα επόμενα τρία χρόνια.
6_26.JPG
Καμία ανησυχία για το χρέος

Όπως αναφέρει η Goldman Sachs, πραγματοποίησε stress test στο βασικό σενάριο της κυβέρνησης με δύο ξεχωριστά δυσμενή σοκ.
Στην πρώτη άσκηση, μειώνει την οικονομική ανάπτυξη κατά 1 ποσοστιαία μονάδα για τρία χρόνια.
Στη δεύτερη, μετατοπίζει την καμπύλη αποδόσεων προς τα πάνω κατά 100 μ.β. για να αντιπροσωπεύσει ένα ενισχυμένο σοκ διεύρυνσης των spreads του ελληνικού 10ετούς ομολόγου.
Ακόμα και στο πιο δυσμενές από αυτά τα σενάρια (δηλαδή το σοκ του spread), η πορεία του χρέους αυξάνεται το πολύ κατά 5 ποσοστιαίες μονάδες στο τέλος του ορίζοντα προβλέψεών μας (2030) και οι πληρωμές τόκων αυξάνονται το πολύ κατά 0,4% του ΑΕΠ σε τρία χρόνια.
Η σύγκριση με τις πληρωμές τόκων της Ιταλίας αναδεικνύει τη σημασία του δημόσιου χρέους μακράς διάρκειας για τη μείωση των επιπτώσεων των σοκ.
4_66.JPG
Η ευκαιρία να αντιμετωπιστεί μια βαριά κληρονομιά

Η Ελλάδα δεν ανέκαμψε ποτέ πλήρως από τον συνδυασμό της μεγάλης χρηματοπιστωτικής κρίσης και της κρίσης δημόσιου χρέους.
Το επίπεδο του ΑΕΠ το 2022 παραμένει 26% κάτω από αυτό του 2008.
Η Ελλάδα έχει τώρα μια άνευ προηγουμένου ευκαιρία, καθώς πρόκειται να λάβει ένα μακροχρόνιο (έως το 2026) ευρωπαϊκό πακέτο δημοσιονομικής στήριξης που υπερβαίνει το 3% του ΑΕΠ ετησίως.
Δεδομένου ότι αυτή η δημοσιονομική στήριξη στοχεύει στις επενδύσεις και στο σχηματισμό κεφαλαίου, παρέχει στη χώρα την ευκαιρία να αντιμετωπίσει το μακροχρόνιο επενδυτικό της κενό.
Μετά την κρίση δημόσιου χρέους, η Ελλάδα έχει επενδύσει σχεδόν 7% του ΑΕΠ λιγότερο από τον μέσο όρο της Ευρωζώνης σε σχηματισμό κεφαλαίου.
Παρόλο που η άμεση εφαρμογή του RF αποτελεί πρόκληση για κάθε μεγάλη δικαιούχο χώρα, συμπεριλαμβανομένης της Ιταλίας και της Ισπανίας, η ελληνική κυβέρνηση σχεδιάζει τώρα να τριπλασιάσει σχεδόν τις χρηματοδοτούμενες από το RF δαπάνες καθ' όλη τη διάρκεια του 2023.
Το αποτέλεσμα των γενικών εκλογών θα είναι σημαντικό για την επιτάχυνση της εφαρμογής του RF και τη διασφάλιση της μακροπρόθεσμης ανάπτυξης μέσω της συσσώρευσης κεφαλαίου.
Μια πειστική εφαρμογή του RF για την προώθηση και τη διευκόλυνση του διαρθρωτικού μετασχηματισμού της οικονομίας θα είναι πιθανότατα το τελικό βήμα για τα ελληνικά κρατικά ομόλογα ώστε να ανακτήσουν την αξιολόγηση επενδυτικής βαθμίδας, καταλήγει η Goldman Sachs.
5_47.JPG
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης