Τελευταία Νέα
Πολιτική

Οι δημοσκοπήσεις στην Τουρκία κατέληξαν σε φιάσκο – Πόσο κοντά στο εκλογικό αποτέλεσμα θα πέσουν στην Ελλάδα στις 21/5;

Οι δημοσκοπήσεις στην Τουρκία κατέληξαν σε φιάσκο – Πόσο κοντά στο εκλογικό αποτέλεσμα θα πέσουν στην Ελλάδα στις 21/5;
Με βάση ορισμένες ενδείξεις η ΝΔ φαίνεται να βρίσκεται στην ζώνη του 35% με 36% και ο ΣΥΡΙΖΑ στην ζώνη του 30% με 31% ενώ το ΠΑΣΟΚ βρίσκεται λίγο πάνω από 10%
Η περίπτωση της Τουρκίας… έχει ανησυχήσει τους έλληνες δημοσκόπους.
Στην Τουρκία και στην πρόβλεψη του εκλογικού αποτελέσματος μεταξύ των δύο βασικών υποψηφίων προέδρων, όλες οι εταιρίες δημοσκοπήσεων έπεσαν έξω.
Όλες έδειχναν σταθερά δεύτερο τον Erdogan κατά μέσο όρο να λαμβάνει 45% έναντι του Kilicdaroglu του υποψηφίου της ενωμένης αντιπολίτευσης που ελάμβανε στις δημοσκοπήσεις 48% με 49,5%....
Τελικά το εκλογικό αποτέλεσμα ήταν άκρως ανατρεπτικό.
Ο Erdogan κέρδισε με 49,52% τον Kilicdaroglu που έλαβε 44,88%.
Οι δημοσκοπήσεις έπεσαν έξω και στο ποιος θα είναι πρώτος αλλά και στο ποσοστό των δύο βασικών υποψηφίων.
Τέτοιο φαινόμενο είχε να παρουσιαστεί πολλά χρόνια στην Τουρκία αν και υπάρχουν δικαιολογίες για την αποτυχία των δημοσκοπήσεων κατόπιν εορτής…
Οι δημοσκόποι αντί να αναθεωρήσουν και να αξιολογήσουν τα μοντέλα τους έφθασαν για να δικαιολογήσουν την αποτυχία να επικαλεστούν ότι… δεν διεξήγαγαν δημοσκοπήσεις λόγω θρησκευτικών εορτών, της πολυσυλλεκτικότητας του εκλογικού σώματος και την κρυφή ψήφο που δεν εκδηλώνεται…

Πόσο κοντά στο εκλογικό αποτέλεσμα θα πέσουν οι δημοσκοπήσεις στην Ελλάδα στις 21 Μαίου;

Το τελευταίο διάστημα ξαφνικά η ΝΔ ανακάμπτει και λαμβάνει ποσοστά μεταξύ 30,8% με 40,5%, ο ΣΥΡΙΖΑ 24,1% με 33%, το ΠΑΣΟΚ 8,2% με 11,9% με το σύνολο των κομμάτων που εισέρχονται στην Βουλή να είναι 6…

Με βάση ορισμένες ενδείξεις η ΝΔ φαίνεται να βρίσκεται στην ζώνη του 35% με 36% και ο ΣΥΡΙΖΑ στην ζώνη του 30% με 31% ενώ το ΠΑΣΟΚ βρίσκεται λίγο πάνω από 10%.
Ωστόσο φαίνεται ότι η ΝΔ του Μητσοτάκη να κερδίζει από την εκλογική απομόνωση της Δεξιάς και ακροδεξιάς αφού μειώνεται ο παρανομαστής δηλαδή τα κόμματα που μένουν εκτός Βουλής…
Έτσι δικαιολογείται η αύξηση των ποσοστών της ΝΔ όσο και του ΣΥΡΙΖΑ τα οποία εμπεριέχουν αυτή την στατιστική παράμετρο.
Π.χ. με 6 κόμματα το άθροισμα αυτών των κομμάτων αγγίζει το 100% επί αυτών που θα ψηφίσουν… ωστόσο οι δημοσκοπήσεις δεν δείχνουν που θα κατευθυνθούν οι 300.000 δυνητικοί ψήφου του Εθνικού Κόμματος Έλληνες.
Με μια μάλλον πρόχειρη και ατεκμηρίωτη συλλογιστική θεωρούν οι εταιρίες δημοσκοπήσεων ότι θα κερδίσει το πρώτο κόμμα δια της απουσίας 7ου κόμματος στην Βουλή αλλά δεν καταμετράται που τελικά θα κατευθυνθεί αυτή η ψήφος.
Πιθανώς να καταλήξει στην αποχή που ευνοεί το πρώτο κόμμα αλλά εάν μέρος αυτών των δυνητικών ψήφων εκφραστούν… προφανώς και δεν θα ευνοηθεί η ΝΔ.

Πρόσφατα μεγάλη πολυεθνική εταιρία σε δημοσκόπηση της ανέφερε ότι οι διαφορές ΝΔ με ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές στις 21 Μαίου θα είναι εντυπωσιακά μικρές αλλά οι ελληνικές δημοσκοπήσεις δείχνουν αύξηση της διαφοράς μεταξύ ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ.

Η πιθανότητα να υπάρξει έκπληξη στην Ελλάδα τύπου Τουρκίας είναι σχεδόν μηδενική αφού σχεδόν όλα τα ποιοτικά στοιχεία δεν ευνοούν τον ΣΥΡΙΖΑ.

Σοβαρή υποσημείωση

Να ληφθεί υπόψη μια νέα παράμετρος που είναι ότι μεταξύ των προηγούμενων εκλογών του 2019 και των νέων εκλογών του 2023 ένα εκλογικό κοινό περίπου 400 χιλ. ψήφων έχει προστεθεί, αφού περίπου 200 χιλ. νέοι θα ψηφίσουν και περίπου 200 χιλ. ηλικιωμένοι έχουν πεθάνει.
Οι μεν ηλικιωμένοι κατά βάση ψήφιζαν Νέα Δημοκρατία, ενώ οι νέοι ψηφοφόροι δεν φαίνεται να υποστηρίζουν τη Νέα Δημοκρατία.
Οι δημοσκοπήσεις στην Ελλάδα δεν έχουν την αναλογικότητα των δημοσκοπήσεων που πραγματοποιούνται με κάλπη, οι οποίες λόγω κόστους έχουν εγκαταλειφθεί από τις εταιρείες δημοσκοπήσεων.
Ως εκ τούτου μπορεί να δούμε όντως κάποιες εκπλήξεις στις εκλογές, ειδικά ως προς τη διαφορά του πρώτου με το δεύτερο κόμμα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης