Τελευταία Νέα
Το Παρασκήνιο της Αγοράς

Λίγο μετά το άνοιγμα του ΧΑ – Προσπαθεί για νέα υψηλά – Στήριξη από ξένες αγορές και αποτελέσματα

Λίγο μετά το άνοιγμα του ΧΑ – Προσπαθεί για νέα υψηλά – Στήριξη από ξένες αγορές και αποτελέσματα
Σχετικά Άρθρα
ΑΓΟΡΑ: Πολλές φορές στο παρελθόν οι αγορές ανησύχησαν από το φόβο μη χρεοκοπήσουν οι ΗΠΑ λόγω διαφωνίας για την αύξηση του ανώτατου ορίου του χρέους. Πάντα ήταν πολιτικά παιχνίδια. Κανείς δε θα έβαζε υπογραφή στη χρεοκοπία. Και τώρα θα τα βρουν. Έτσι οι αγορές ανακάμπτουν αν και δεν μπορεί κάποιος να ισχυριστεί ότι πιέστηκαν ιδιαίτερα από αυτές τις ανησυχίες. Τουλάχιστον οι μετοχές.

Δυνατό το άνοιγμα για το δείκτη DAX στη Γερμανία και πέρασε πάνω από τις 16.100 μονάδες. Απέχει δηλαδή ελάχιστα από τα ιστορικά υψηλά του. Εμείς εδώ εξακολουθούμε να βρίσκουμε στήριξη στα ισχυρά αποτελέσματα. Μία και άλλη μία μέχρι τις εκλογές. Δηλαδή δύο συνεδριάσεις. Ανοδικά ξεκινήσαμε και εμείς χωρίς να ενθουσιάζει ο τζίρος ενώ λίγες μετοχές έκαναν πράξη στα πρώτα λεπτά. Πάει όμως προς τις 1.040 μονάδες ο δείκτης που ήταν και το προηγούμενο ενδοσυνεδριακό υψηλό 9 ετών.

ΤΡΑΠΕΖΕΣ: Ισχυρά τα μεγέθη της Eurobank και η διοίκηση σημείωσε πως η απόδοση των ενσώματων ιδίων κεφαλαίων ίσως πάει στο 14% από 13% που είναι ο στόχος. Τα καθαρά κέρδη ήταν σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, ενώ η ενσώματη λογιστική αξία ανά μετοχή είναι στα 1,78 ευρώ. Με άνοδο άνω του 1% στο ξεκίνημα και στα 1,45 ευρώ. Ανοδικά και η Alpha Bank και με μικρότερη άνοδο οι άλλες συστημικές.

Οι τράπεζες βγάζουν ένα σκασμό λεφτά γιατί έχουν μηδενικά επιτόκια καταθέσεων και υψηλά επιτόκια χορηγήσεων. Όλες οι τράπεζες την ίδια πολιτική. Τυχαίο; Πετάνε βέβαια χαρταετό στην Επιτροπή Ανταγωνισμού και στην Κυβέρνηση την ώρα που σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες οι τράπεζες δίνουν επιτόκιο καταθέσεων υψηλό μετά τις αυξήσεις επιτοκίων από την ΕΚΤ. Το θέλουν το bank run τους …

CENERGY: Εντυπωσιακά τα νούμερα και δυνατή η εκτίμηση για προσαρμοσμένο EBITDA 180-200 εκατ. ευρώ που έδωσε η διοίκηση. Για να δούμε σε τι νούμερο μεταφράζεται αυτό στην τελική γραμμή, βλέπουμε από την ανάλυση της Optima Bank, η οποία περιμένει EBITDA 180,2 εκατ. ευρώ και καθαρά κέρδη 90,6 εκατ. ευρώ. Άρα μπορεί η τελική γραμμή να είναι πάνω από 90 εκατ. ευρώ. Γι΄αυτό και η αποτίμηση έχει φτάσει στα 950 εκατ. ευρώ και σύντομα θα ξεπεράσει το 1 δισ. ευρώ.

FOURLIS: Ο κ.Πεταλάς ήταν χθες στην τηλεδιάσκεψη και παρουσίασε τον νέο CEO. Μετά από 17 χρόνια αποχωρεί, μία κίνηση που ήταν να γίνει και νωρίτερα, αλλά καθυστέρησε λόγω των αναγκών. Θα συνεχίσει για ένα διάστημα να προσφέρει στον όμιλο αλλά όπως είπε θέλει προσωπικό χρόνο για τον ίδιο και την οικογένειά του. Δεν ήταν και λίγα τα χρόνια. Σημειώνουμε από τη χθεσινή τηλεδιάσκεψη την εκτίμηση για διψήφιο ποσοστό αύξησης πωλήσεων, διατήρηση των ισχυρών περιθωρίων και τη μεγάλη έλλειψη προσωπικού και σε αυτόν τον κλάδο.

ΕΛΠΕ: Σήμερα τα δικά της αποτελέσματα και η ενημέρωση των αναλυτών. Διαβάστε σε άλλο θέμα στη στήλη τις εκτιμήσεις της αγοράς.

ΚΛΟΥΚΙΝΑΣ-ΛΑΠΠΑΣ: Από αρχές Φλεβάρη, όταν ο κ.Σπεντζάρης πούλησε το ποσοστό του είχε γράψει η στήλη πως ο οικονομικός έλεγχος δε θα προχωρούσε καθώς δεν υπήρχε πλέον ενδιαφέρον από την πλευρά του μετόχου, ο οποίος είχε κερδίσει θυμίζουμε το δικαστήριο. Δηλαδή το δικαστήριο τον είχε δικαιώσει σε αυτά που ισχυριζόταν περί κακοδιαχείρισης. Άλλωστε νομίζουμε πως και το τίμημα που δόθηκε τελικά από την Intracom, επιβεβαιώνει την πτωτική πορεία της εταιρείας τα τελευταία χρόνια.

REVOIL: Σήμερα διαπραγματεύεται χωρίς το δικαίωμα στο μέρισμα ύψους 0,0456 ευρώ ανά μετοχή (καθαρό). Μετά από πολλά χρόνια ξαναδίνει μέρισμα, σφραγίζοντας την ανοδική της πορεία.

ΜΙG: Μετά το χθεσινό +30% άνοιξε σήμερα με μικρό όγκο στο +15,80% και την αποτίμηση σαν είναι στα 178 εκατ. ευρώ.

ΕΧΑΕ: Καλή η συμπεριφορά της μετοχής και κινείται ανοδικά στο άνοιγμα. Στα 4,26 ευρώ και στο +1,43%.

Γιώργος Κατικάς
george.katikas@gmail.com
www.bankingnews.gr

Τα αναγραφόμενα στη στήλη είναι για την ενημέρωση των αναγνωστών και δεν πρέπει να θεωρηθούν ως πρόταση για αγορά ή πώληση μετοχών. Οι πληροφορίες συλλέγονται από αξιόπιστες πηγές αλλά δεν υπάρχει εξασφάλιση ότι είναι πλήρεις ή ακριβείς.

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης