Τελευταία Νέα
Διεθνή

Αποκαλυπτική παραδοχή Ουκρανού συνταγματάρχη: Δεν μας προστατεύουν Patriot και NASAMS – Ορμητικοί οι Kinzhal, δεν αναχαιτίζονται

Αποκαλυπτική παραδοχή Ουκρανού συνταγματάρχη: Δεν μας προστατεύουν Patriot και NASAMS  – Ορμητικοί οι Kinzhal, δεν αναχαιτίζονται
Τα ρωσικά όπλα, σε αντίθεση με τους πυραύλους cruise είναι ικανά να ανέβουν σε πολύ μεγάλα ύψη για να πέφτουν σχεδόν κάθετα στον στόχο με μεγάλες ταχύτητες, αποκαλύπτει Ουκρανός αντισυνταγμάρχης
Σχετικά Άρθρα
Στις 16 Μαΐου, η Ουκρανία κατέθεσε τον αστήρικτο ισχυρισμό ότι η αντιαεροπορική της άμυνα αναχαίτισε έξι ρωσικούς υπερηχητικούς πυραύλους Kinzhal και τους κατέρριψε χάρη στην άφιξη των Patriot και άλλων δυτικών συστημάτων.
Όμως οι Kinzhal είναι σε θέση να διασπάσουν όλα τα υπάρχοντα συστήματα αεράμυνας και η Μόσχα αρνείται ότι οι υπερηχητικοί της πύραυλοι αναχαιτίστηκαν.
Το Κίεβο ισχυρίζεται επίσης ότι κατέρριψε 29 από τους 30 ρωσικούς πυραύλους στις 18 Μαΐου, αριθμός προφανώς διογκωμένος.
Ωστόσο, μια ουκρανική εγκατάσταση υποδομής στο Khmelnytskyi επλήγη από πύραυλο, χωρίς να αναφέρονται θύματα.
Το μπαράζ ήρθε ως απάντηση στις προόδους του Κιέβου στο Bakhmut.
Σύμφωνα με πληροφορίες, οι ουκρανικές δυνάμεις ετοιμάζονται να εξαπολύσουν αντεπίθεση.
Τα αμυντικά συστήματα της Ουκρανίας, ωστόσο, δεν πρέπει να υπερεκτιμηθούν.

Αδύναμη η ουκρανική αεράμυνα

Ενώ οι δυτικές δυνάμεις συνειδητοποιούν επιτέλους πώς το Κίεβο απλά δεν διαθέτει τα απαραίτητα μέσα για να κερδίσει τη συνεχιζόμενη σύγκρουση, πολλά γράφονται για τη δυτική αεράμυνα που υποτίθεται ότι είναι το κλειδί για τη νίκη των Δυτικών στον πόλεμο αντιπροσώπων εναντίον της Μόσχας.
Παρά τις διαψεύσεις της Ουκρανίας, Αμερικανοί αξιωματούχοι επιβεβαίωσαν ότι το αμερικανικής κατασκευής σύστημα Patriot υπέστη όντως ζημιές από ρωσικά πλήγματα, τονίζει σε ανάλυσή του ο γεωπολιτικός και στρατιωτικός αναλυτής Uriel Araujo.
Σύμφωνα με το ρωσικό υπουργείο Άμυνας, στις 16 Μαΐου ο Kinzhal κατέστρεψε ένα σύστημα αντιπυραυλικής άμυνας Patriot (πέντε εκτοξευτές και ένα πολυλειτουργικό ραντάρ).
Πρόκειται για ένα από τα πιο προηγμένα συστήματα αεράμυνας των ΗΠΑ.
Αν και προσπαθούν να ελαχιστοποιήσουν τη ζημιά, οι αμερικανικές αρχές μιλώντας στο Reuters υπό τον όρο της ανωνυμίας δήλωσαν ότι θα κατανοούσαν καλύτερα την κατάσταση «τις επόμενες ημέρες» και ότι «οι πληροφορίες θα μπορούσαν να αλλάξουν».

Χωρίς ενιαίο σύστημα οι Ουκρανοί

Τις τελευταίες μέρες ο Ουκρανός πρόεδρος Volodymyr Zelensky πραγματοποίησε περιοδεία σε Ηνωμένο Βασίλειο, Γαλλία και Γερμανία ζητώντας στρατιωτικό εξοπλισμό.
Η σκληρή αλήθεια είναι ότι το Κίεβο παραμένει ανίκανο να δημιουργήσει ένα ενιαίο σύστημα ελέγχου ή μια διασύνδεση των διάφορων δυτικών συστημάτων αεράμυνας
και τα διάφορα εξαρτήματά τους, καθώς αυτά διαθέτουν ένα μεγάλο εύρος λειτουργικών χαρακτηριστικών και επομένως δεν είναι ενσωματωμένα στα ήδη υπάρχοντα.
Αυτό σημαίνει ότι θα λειτουργήσουν αναποτελεσματικά εάν περιλαμβάνονται μόνο σε ένα πλέγμα αεράμυνας.

Ακατάρριπτοι οι Kinzhal


Τα αντιαεροπορικά συστήματα του ΝΑΤΟ μπορούν να ελέγχουν πλήρως έναν καθορισμένο τομέα του εναέριου χώρου κάθε φορά, αλλά δεν μπορούν να αναχαιτίσουν επιχειρησιακούς-τακτικούς πυραύλους που κινούνται κατά μήκος μιας αεροβαλλιστικής τροχιάς, όπως ο ρωσικός Kinzhal.
Για την Ουκρανία, θα ήταν επομένως απαραίτητο να οικοδομηθεί ένα εντελώς νέο σύστημα, το οποίο δεν είναι απλό έργο κατά τη διάρκεια μιας σύγκρουσης.
Σύμφωνα με τους Eurasian Times, τα συστήματα Patriot, IRIS-T και NASAMS δεν μπορούν να προστατεύσουν τα ουκρανικά στρατεύματα από κατευθυνόμενες βόμβες, όπως αυτές που χρησιμοποιούνται μαζικά από τις ρωσικές δυνάμεις.

H αποκάλυψη Ουκρανού αντισυνταγματάρχη


Ο Ουκρανός αντισυνταγματάρχης Denis Smazhny, ειδικός στον τομέα της εναέριας άμυνας, επιβεβαίωσε με τη σειρά του τη χαμηλή αποτελεσματικότητα των συμπλεγμάτων NASAMS και IRIS-T που αποστέλλονται από τις ΗΠΑ για την αντιμετώπιση ρωσικών βαλλιστικών πυραύλων όπως οι Iskander και οι Kinzhal.
Τα ρωσικά όπλα, σε αντίθεση με τους πυραύλους cruise είναι ικανά να ανέβουν σε πολύ μεγάλα ύψη για να πέφτουν σχεδόν κάθετα στον στόχο με μεγάλες ταχύτητες.
Έτσι, η στόχευση τους κατά την πτήση είναι πολύ δύσκολη.
Πώς μπορεί κανείς να τα αναχαιτίσει όταν στην πραγματικότητα «πέφτουν ήδη»;
Έτσι, σύμφωνα με τα λόγια του συνταγματάρχη Smazhny, «τα δυτικά συστήματα αεράμυνας δεν θα μπορέσουν να μας προστατέψουν».

To Iron Dome και οι σχέσεις Ρωσίας – Ισραήλ

Ακόμη και με τα δυτικά συστήματα, η γρήγορη δημιουργία ενός ολοκληρωμένου και αποτελεσματικού συστήματος για την άμυνα του εναέριου χώρου είναι μια πρόκληση για την Ουκρανία.
Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο το Κίεβο προσβλέπει στο ισραηλινό σύστημα που ονομάζεται Iron Dome, το οποίο θα μπορούσε να ανταποκρίνεται καλύτερα στις ανάγκες του.
Ωστόσο, τα στρατιωτικά και τεχνικά ζητήματα συχνά μπλέκονται με πολιτικά και διπλωματικά ζητήματα.
Κατά τη διάρκεια μιας συνόδου της Υποεπιτροπής των Ενόπλων Υπηρεσιών της Γερουσίας των ΗΠΑ για τις Στρατηγικές Δυνάμεις (σχετικά με θέματα πυραυλικής άμυνας), την περασμένη εβδομάδα, ο Αμερικανός γερουσιαστής Angus King ρώτησε γιατί δεν έχει αναπτυχθεί το Iron Dome στην Ουκρανία.
Η απάντηση είναι πολύ απλή: ο κύριος παραγωγός τέτοιων συστημάτων είναι το Ισραήλ και επομένως θα έπρεπε να χορηγήσει στην Ουάσιγκτον την άδεια να τα στείλει σε οποιαδήποτε άλλη χώρα, όπως η Ουκρανία.
Παρά τα πολλά αιτήματα, αυτό δεν συνέβη.
Το Τελ Αβίβ βλέπει τη Ρωσία ως μια περιφερειακή μεγάλη δύναμη με την οποία πρέπει να εμπλακεί σε μια σειρά ζητημάτων στη Μέση Ανατολή.
Πρώτον, η Μόσχα και το Τελ Αβίβ έχουν επί του παρόντος μία άτυπη συνεργασία στη Συρία και ο ίδιος ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Benjamin Netanyahu δήλωσε ότι δεν έχει λόγο να πλήξει τις διμερείς σχέσεις.
Δεύτερον, ακόμη κι αν επρόκειτο να δοθεί η έγκριση του Ισραήλ, κάτι που παραμένει απίθανο, αυτό δεν θα έκανε απαραίτητα μεγάλη διαφορά εκτός από συμβολική: τα ρωσικά όπλα είναι πράγματι πιο εξελιγμένα από τους παλαιστινιακούς πύραυλους που καταρρίπτει συνήθως το Iron Dome.
Για να έχει τεράστιο αντίκτυπο, η Ουκρανία θα χρειαζόταν δεκάδες Iron Dome, οι οποίοι δεν υπάρχουν επί του παρόντος.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης