Τελευταία Νέα
Διεθνή

Politico: Πώς οι ΗΠΑ αποφάσισαν την εκπαίδευση των Ουκρανών πιλότων στα F-16 - Ο ρόλος Blinken

Politico: Πώς οι ΗΠΑ αποφάσισαν την εκπαίδευση των Ουκρανών πιλότων στα F-16 - Ο ρόλος Blinken
Πριν τη Σύνοδο της G7 οι Αμερικάνοι είχαν αποφασίσει για την εκπαίδευση των Ουκρανών πιλότων
Σχετικά Άρθρα
Στην αποκάλυψη ότι οι ΗΠΑ είχαν αποφασίσει να προχωρήσουν στην εκπαίδευση των Ουκρανών πιλότων πριν από τη Σύνοδο Κορυφής της G7 στην Ιαπωνία προχωρά το Politico, το οποίο αναφέρεται στην προσέγγιση των δύο σταδίων των ΗΠΑ όσον αφορά την παράδοση των μαχητικών F-16 στο Κίεβο.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα, οι ΗΠΑ άρχισαν να εξετάζουν το σενάριο της εκπαίδευσης Ουκρανών πιλότων στη χρήση μαχητικών F-16 πολύ πριν από τη Σύνοδο Κορυφής της G-7 στη Χιροσίμα, παρά τις επίσημες διαβεβαιώσεις της Ουάσιγκτον ότι δεν θεωρεί βραχυπρόθεσμα προτεραιότητα την παράδοση μαχητικών αεροσκαφών.

Ο ρόλος του Blinken

Όπως αναφέρει το Politico, ο ρόλος του υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ, Anthony Blinken υπήρξε καθοριστικός στο να πείσει τον πρόεδρο Biden να «μαλακώσει» τη θέση του όσον αφορά το θέμα της αποστολής F-16, μια και είθισται ο Αμερικάνος πρόεδρος να συμβουλεύεται για αυτά τα θέματα τον υπουργό Άμυνας.
Αμερικάνοι αξιωματούχοι υποστηρίζουν ότι οι πιθανές παραδόσεις μαχητικών αεροσκαφών στο Κίεβο θα κλιμάκωνε τη σύγκρουση και θα ανάγκαζε τη Ρωσία να αντιδράσει.
Ωστόσο, ο Blinken φέρεται να έπεισε τον πρόεδρο Biden ότι η Μόσχα σπάνια προχωρά πέραν των ρητορικών απειλών όσον αφορά την απάντηση της στην αύξηση των δυτικών προμηθειών στην Ουκρανία.

Διαβουλεύσεις

Το θέμα των F-16 συζητήθηκε στη συνάντηση της Ομάδας Επαφής του περασμένου Απριλίου στην αεροπορική βάση του Ramstein στη Γερμανία.
Όπως αναφέρεται, οι υπουργοί Άμυνας των κρατών της εν λόγω ομάδας ζήτησαν από τον Αμερικάνο υπουργό Άμυνας, Lloyd Austin να τους επιτραπεί να εκπαιδεύσουν Ουκρανούς πιλότους ώστε να πετούν αυτού του τύπου τα μαχητικά.
Κατόπιν του αιτήματος αυτού, ο Austin συζήτησε το θέμα της εκπαίδευσης των Ουκρανών πιλότων με την ηγεσία του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας του Λευκού Οίκου, η οποία «ομόφωνα» συμφώνησε ότι έχει νόημα να προχωρήσει το ζήτημα της εκπαίδευσης.
Την παραμονή της Συνόδου Κορυφής της G-7 στη Χιροσίμα, ο Austin συζήτησε το θέμα αυτό απευθείας με τον Biden και τάχθηκε υπέρ της έγκρισης των Ηνωμένων Πολιτειών όσον αφορά την εκπαίδευση Ουκρανών πιλότων από τους συμμάχους.

Προσέγγιση δύο σταδίων

Βάσει του δημοσιεύματος, παρά το γεγονός ότι τα μαχητικά αυτά δεν σχετίζονται με την επικείμενη αντεπίθεση των Ουκρανών, ο Austin πιστεύει ότι η Ουκρανία θα έπρεπε να έχει τη δυνατότητα χρήσης αεροσκαφών τέταρτης γενιάς, συνεπώς η εκπαίδευση των Ουκρανών πιλότων φαινόταν κάτι λογικό.
Συνεπώς, οι ΗΠΑ κατέληξαν σε μια προσέγγιση δύο σταδίων, η οποία προβλέπει πρώτα εκπαίδευση και κατόπιν την παράδοση F-16 στις Ένοπλες Δυνάμεις της Ουκρανίας (UAF).
Την προσέγγιση αυτή συζήτησε ο Jake Sullivan, σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας του Λευκού Οίκου, με εκπροσώπους της Μ. Βρετανίας, της Γαλλίας και της Γερμανίας στο Λονδίνο και τη μετέφερε τηλεφωνικά σε συναδέλφους του από την Ολλανδία και την Πολωνία.
Στις 11 Μαΐου, ο Sullivan ενημέρωσε τον Πρόεδρο Biden ότι οι Σύμμαχοι υποστήριξαν την αμερικανική πρόταση.
Κατόπιν ο Biden ανακοίνωσε στη συνέντευξη τύπου μετά τη Σύνοδο Κορυφής της G7 ότι η Δύση θα αρχίσει να εκπαιδεύει Ουκρανούς πιλότους να χρησιμοποιούν μαχητικά τέταρτης γενιάς, συμπεριλαμβανομένου του F-16.
Υπενθυμίζεται πως οι ΗΠΑ έχουν ανάψει το πράσινο φως στους Συμμάχους να στείλουν F-16 στην Ουκρανία.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης