Τελευταία Νέα
Το Παρασκήνιο της Αγοράς

Χατζηδάκης (Beta ΑΧΕΠΕΥ): Διάλειμμα για ανάσες - Οι προσδοκίες και οι φημολογούμενες επιχειρηματικές συμφωνίες

Χατζηδάκης (Beta ΑΧΕΠΕΥ): Διάλειμμα για ανάσες - Οι προσδοκίες και οι φημολογούμενες επιχειρηματικές συμφωνίες
Πολλά χαρτοφυλάκια έχουν αποκτήσει την άνεση κινήσεων τόσο από την αύξηση της αγοραστικής τους δύναμης
Σχετικά Άρθρα
Με μια μάλλον αναμενόμενη και πολύ ήπια διόρθωση διακόπηκε το σερί των τεσσάρων θετικών εβδομαδιαίων κλεισιμάτων.
Το ράλι της αγοράς μέχρι στιγμής είναι συναρπαστικό, έχει εναλλαγές πρωταγωνιστών, αυξημένο τζίρο και διάχυση σε όλο το εύρος της αγοράς.
Πλέον τα επίπεδα διαπραγμάτευσης του Γενικού Δείκτη αντικρύζουν τις κορυφές του 2014 ενώ σε επίπεδο κεφαλαιοποιήσεων η αγορά φλερτάρει με επίπεδα 2009.
Αυτό σημαίνει ότι πολλά χαρτοφυλάκια έχουν αποκτήσει την άνεση κινήσεων τόσο από την αύξηση της αγοραστικής τους δύναμης όσο και από τον απεγκλωβισμό μακροχρόνιων τοποθετήσεων.
Στην αύξηση της ανοδικής δυναμικής της εγχώριας αγοράς εκτός από τηνπροοπτική μιας νέας τετραετίας με βασικό κορμό την προηγούμενη κυβέρνηση, έχει συμβάλει και η εικόνα των πρώτων αποτελεσμάτων των τριμήνων των εισηγμένων που αν μη τι άλλο ικανοποιεί ποιητικότερα καιποιο αυστηρά ως προς τις επενδυτικές τους επιλογές κεφάλαια.

Από πλευράς προσδοκιών εκτός από τις φημολογούμενες επιχειρηματικές συμφωνίες και την επενδυτική βαθμίδα η αυτοπεποίθηση της αγοράς έχει τονωθεί και από το ενδεχόμενο νέων και σοβαρών εισαγωγών που φαίνεται ότι βρίσκουν τον δρόμο προς την αγορά.
Η εμβληματική εισαγωγή του Ελ. Βενιζέλος δεν θα είναι απλώς μια νέα εισαγωγή εtαιρίας μεγάλης κεφαλαιοποίησης στην κατά τα άλλα διψασμένη για νέες ιδέες Λ. Αθηνών αλλά μια κίνηση που θα μαρκετάρει εκ νέου το περιβάλλον επενδύσεων της χώρας επανασυστήνοντας την ελληνική αγορά στο εξωτερικό.
Είναι μια αρχή που μπορεί θα μπορούσε να αλλάξει τα δεδομένα των εισαγωγών νέων εταιριών ξαναβάζοντας δυνατά το χρηματιστήριο στο επίκεντρο των φορέων χρηματοδότησης των εγχώριων εταιριών.
Το υψηλό της αγοράς (1.239 μονάδες) καταγράφηκε στο ξεκίνημα της συνεδρίασης της περασμένης Τρίτης και ήταν λογικό να ενεργοποιήσει αντανακλαστικά πωλήσεων αφού από το κλείσιμο της Παρασκευής 19
Μαΐου ο Γενικός Δείκτης συμπλήρωσε αθροιστικά κέρδη της τάξεως του 10% τα οποία επιμέρους είχαν πληθωρική εικόνα.

Η διόρθωση που ακολούθησε ήταν εξαιρετικά ήπια για τα δεδομένα της ανόδου που είχε προηγηθεί και απόλυτα διαχειρίσιμη για τους αγοραστές.
Σε αυτό το τριήμερο διόρθωσης οι ταλαντωτές αποφορτίστηκαν από τις έντονες υπερτιμήσεις υποχωρώντας κάτω από το όριο των υπερτιμημένων ζωνών δημιουργώντας χώρο για μια νέα ανοδική εκκίνηση. Αν και η συνεδρίαση της Παρασκευής έδειξε ότι η αγορά μπορεί να επιστρέψει σε νέο ανοδικό κανάλι ο τζίρος δεν ήταν τέτοιος που να δημιουργεί κάποια πειστική εικόνα, ενδεχομένως επηρεασμένος και από την αργία της Δευτέρας.
Παρόλα αυτά η συσσώρευση πάνω από τις 1.200 μονάδες προετοιμάζει το έδαφος για την επόμενη ανοδική εκτόνωση, πιθανόν η εικόνα να μην αλλάξει ιδιαίτερα και την επόμενη εβδομάδα αφού η ταχύτητα με την οποία έχουν αλλάξει οι τιμές ενδεχομένως να χρήζει κάποιων τοπικών διορθώσεων ιδιαίτερα σε δεικτοβαρείς μετοχές που κινούνται σε συνεχή επαφή με πολυετή ή ιστορικά υψηλά τους.
Από τα προγραμματισμένα γεγονότα της ερχόμενης εβδομάδας ξεχωρίζει η ανακοίνωση του ΑΕΠ του α’ τριμήνου (προκαταρκτικά στοιχεία) το πρωί της Τετάρτης.
Την Τετάρτη επίσης η Alpha Bank θα επικαιροποιήσει τις εκτιμήσεις της για την πορεία της χρονιάς στο investors day που θα λάβει χώρα διαδικτυακά.
Την Τρίτη η Τράπεζα της Ελλάδος θα ανακοινώσει τα επιτόκια χορηγήσεων και καταθέσεων για τον μήνα Απρίλιο. 

Κατά τα λοιπά στην κατά μία συνεδρίαση μικρότερη εβδομάδα του ΧΑ ο ΟΠΑΠ θα διαπραγματεύεται την Τρίτη χωρίς το τακτικό μέρισμα χρήσης των 0,70 ευρώ ανά μετοχή.
Την Πέμπτη η Premia θα διαπραγματεύεται χωρίς το μέρισμα χρήσης των 0,02 ευρώ ανά μετοχή ενώ την Παρασκευή ακολουθεί η σειρά της Entersoft η οποία θα μοιράσει στους μετόχους της 0,10 ευρώ ανά μετοχή.
Επισημαίνεται τέλος ότι η Fitch το βράδυ της ερχόμενης Παρασκευής αναμένεται να ανακοινώσει την ετυμηγορία της για την αξιολόγηση του ελληνικού χρέους.
Υπενθυμίζεται ότι η Fitch έχει αξιολογήσει την Ελλάδα με ΒΒ+, μια βαθμίδα κάτω από το επενδυτικό αξιόχρεο με θετική προοπτική.

Mάνος Χατζηδάκης 
Υπεύθυνος Ανάλυσης
Beta ΑΧΕΠΕΥ

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης