Τελευταία Νέα
Διεθνή

Τουρκία: Αυτή είναι η νέα κυβέρνηση Erdogan - Όλα τα ονόματα και οι εκπλήξεις - Ποιος είναι ο νέος υπουργός Εξωτερικών

Τουρκία: Αυτή είναι η νέα κυβέρνηση Erdogan - Όλα τα ονόματα και οι εκπλήξεις - Ποιος είναι ο νέος υπουργός Εξωτερικών
Ο Hakan Fidan είναι ο νέος υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας - Υπουργός Άμυνας ο Yaşar Güler
Σχετικά Άρθρα
Ο Τούρκος πρόεδρος Recep Tayyip Erdogan ανακοίνωσε το νέο υπουργικό του συμβούλιο μετά την επανεκλογή του στον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών στις 28 Μαΐου.
Νωρίτερα το Σάββατο (3/6/2023) ο Τούρκος πρόεδρος ανακοίνωσε ότι το υπουργικό συμβούλιο θα πραγματοποιήσει την πρώτη του συνεδρίαση την Τρίτη (6/6).
Από τη νέα κυβέρνηση απουσιάζουν σημαντικά ονόματα της προηγούμενης διοίκησης, όπως ο υπουργός Εξωτερικών Mevlut Cavusoglu, ο υπουργός Άμυνας Hulusi Akar και ο υπουργός Εσωτερικών Suleyman Soylu.
Νέος υπουργός Εξωτερικών αναλαμβάνει ο Hakan Fidan
πρώην διευθυντής του Εθνικού Οργανισμού Πληροφοριών (ΜΙΤ), διαψεύδοντας τα σενάρια που έφεραν τον προεδρικό εκπρόσωπο Ibrahim Kalin να αναλαμβάνει επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας.
Στο υπουργείο Άμυνας τοποθετείται στη θέση του Akar o στρατηγός Yaşar Güler Αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Στρατού.
Ο 56χρονος Mehmet Simsek αναλαμβάνει το κρίσιμο υπουργείο Οικονομικών.
Ο πρώην οικονομολόγος στη Merrill Lynch κατείχε το συγκεκριμένο πόστο και την περίοδο (2009-2015) ενώ στη συνέχεια ανέλαβε αντιπρόεδρος της κυβέρνησης αρμόδιος για την Οικονομία (έως το 2018).
Νέο πρόσωπο και στο υπουργείο Εσωτερικών με τον πρώην κυβερνήτη της περιφέρειας της Κωνσταντινούπολης Ali Yerlikaya  να αντικαθιστά τον Suleyman Soylu.
Αντιπρόεδρος αναλαμβάνει ο στενός συνεργάτης του Erdogan και αναπληρωτής πρόεδρος του κυβερνώντος κόμματος ΑΚΡ, Cevdet Yilmaz.

Η σύνθεση της νέας κυβέρνησης:

Αντιπρόεδρος: Cevdet Yilmaz
Υπουργός Δικαιοσύνης: Yılmaz Tunç
Υπουργός Οικογένειας και Κοινωνικών Πολιτικών: Mahinur Özdemir Göktaş
Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης: Vedat Işıkhan
Υπουργός Περιβάλλοντος, Αστικοποίησης και Κλιματικής Αλλαγής: Mehmet Özhaseki
Υπουργός Εξωτερικών: Hakan Fidan
Υπουργός Ενέργειας και Φυσικών Πόρων: Alparslan Bayraktar

Υπουργός Νεολαίας και Αθλητισμού: Osman Askin Bak
Υπουργός Οικονομικών και Οικονομικών: Mehmet Şimşek
Υπουργός Εσωτερικών: Ali Yerlikaya
Υπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού: Mehmet Nuri Ersoy
Υπουργός Εθνικής Παιδείας: Yusuf Tekin
Υπουργός Εθνικής Άμυνας: Yaşar Güler
Υπουργός Υγείας: Fahrettin Koca
Υπουργός Βιομηχανίας και Τεχνολογίας: Mehmet Fatih Kacır
Υπουργός Γεωργίας και Δασών: İbrahim Yumaklı
Υπουργός Εμπορίου: Ömer Bolat
Υπουργός Μεταφορών και Υποδομών: Abdulkadir Uraloğlu
kybernisi.jpg

Ποιος είναι ο Fidan - Ευρασιατική επιλογή


Ο Fidan με σπουδές στις ΗΠΑ υπήρξε επί μακρόν στενός σύμμαχος του Erdogan, υπηρετώντας ως σύμβουλος εξωτερικής πολιτικής του τότε πρωθυπουργού, προτού διοριστεί επικεφαλής της MIT το 2010.
Σηματοδοτεί την ευρασιατική επιλογή του Τούρκου προέδρου.
Παραιτήθηκε για λίγο από τη θέση αυτή το 2015 για να θέσει υποψηφιότητα για το κοινοβούλιο με το κυβερνόν Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP), προτού ο Erdogan εμποδίσει την κίνηση αυτή.
Ο Fidan είναι θαυμαστής του Ιράν και έχει προσπαθήσει να χρησιμοποιήσει την επιρροή του για να υπονομεύσει τις σχέσεις της Τουρκίας με το Ισραήλ.
Το 2013, αξιωματούχοι των ισραηλινών μυστικών υπηρεσιών φέρεται να κατηγόρησαν τον Fidan ότι αποκάλυψε ένα δίκτυο κατασκοπείας που λειτουργούσαν από την Τουρκία εναντίον του Ιράν, ενδεχομένως σε αντίποινα για το περιστατικό με τον στολίσκο της Γάζας, όπου οκτώ Τούρκοι πολίτες σκοτώθηκαν από ισραηλινούς κομάντος στα ανοικτά των ακτών του παλαιστινιακού εδάφους.

fidan.jpg
Νέο πολιτικό και σύγχρονο Σύνταγμα - Ο αιώνας της Τουρκίας

Τη σημασία της ενότητας και της αδελφοσύνης μεταξύ όλων των πολιτών στην Τουρκία τόνισε νωρίτερα ο Erdogan, ο οποίος δεσμεύτηκε να αγκαλιάσει όλους τους πολίτες ανεξαρτήτως πολιτικών ιδεολογιών ή εθνοτικής καταγωγής.
Στην πρώτη του ομιλία μετά την τελετή ορκωμοσίας στο τουρκικό Κοινοβούλιο  ο Erdogan υπογράμμισε πως η Τουρκία χρειάζεται την ενέργεια και τη συμβολή όλων των πολιτών της.
«Χρειαζόμαστε ενότητα και αλληλεγγύη περισσότερο από ποτέ.
Πιστεύουμε ότι η Τουρκία χρειάζεται μια μεγάλη κινητοποίηση στον αιώνα της που μόλις αρχίζει», σημείωσε και κάλεσε όλους τους πολίτες και στις 81 επαρχίες να ξεκινήσουν μια εκστρατεία αδελφότητας.
Ο αιώνας της Τουρκίας ξεκίνησε και οι πόρτες για την άνοδο της χώρας έχουν ανοίξει, υπερτόνισε ο Erdogan, ο οποίος υποσχέθηκε ένα νέο φιλελεύθερο και κυρίως πολιτικό Σύνταγμα που θα συνδυαστεί, όπως είπε, με τη νέα εποχή.
«Αναλαμβάνουμε να προστατεύσουμε με κάθε μέσο την ύπαρξη του κράτους, την ακεραιότητα της πατρίδας μας και την άνευ όρων κυριαρχία του έθνους μας», συνέχισε ο Τούρκος πρόεδρος, ο οποίος εξέφρασε την αποφασιστικότητά του να κάνει πράξη το σύνθημα του Kemal Ataturk, «ειρήνη στη χώρα, ειρήνη στον κόσμο» διευρύνοντας τη σφαίρα επιρροής της ανθρωπιστικής διπλωματίας.
Ο Erdogan πιέζει για τη σύνταξη ενός νέου Συντάγματος υπό πολιτική εξουσία για να αντικαταστήσει το σημερινό που εισήχθη μετά το στρατιωτικό πραξικόπημα το 1980.
Από το 1982, το σημερινό Σύνταγμα, που συντάχθηκε μετά από στρατιωτικό πραξικόπημα, έχει υποστεί αρκετές τροποποιήσεις.
Το αιματηρό πραξικόπημα του 1980, που οδήγησε στην κράτηση εκατοντάδων χιλιάδων ανθρώπων μαζί με μαζικές δίκες, βασανιστήρια και εκτελέσεις, εξακολουθεί να αντιπροσωπεύει μια σκοτεινή περίοδο στην τουρκική πολιτική ιστορία, αναφέρει η Daily Sabah.
Νωρίτερα στην τελετή ορκωμοσίας του Erdogan παρέστησαν πολλοί υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι από χώρες και διεθνείς οργανισμούς, όπως ο γ.γ. του ΝΑΤΟ Jems Stoltenberg, ο πρόεδρος της Βενεζουέλας Nicolas Maduro, ο πρωθυπουργός της Ουγγαρίας Viktor Orban.
000_9.JPG
03_4.JPG
Σημειώνεται ότι το προηγούμενο 24ωρο συνεδρίασε για πρώτη φορά το κοινοβούλιο που εξελέγη στις 14 Μαΐου, το κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) του Erdogan και οι σύμμαχοί του έχουν την πλειοψηφία των 600 εδρών.
Οι συντηρητικοί έχουν ισχυρή θέση στο κοινοβούλιο, τόσο εντός της κυβέρνησης, με το υπερεθνικιστικό MHP, όσο και στην αντιπολίτευση με το Iyi Parti (Καλό Κόμμα).
444_3.JPG
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης