Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ο πόλεμος των Wagner – Οι νικητές του Bakhmut ζητούν να υπερασπιστούν τη Ρωσία

Ο πόλεμος των Wagner – Οι νικητές του Bakhmut ζητούν να υπερασπιστούν τη Ρωσία
Οι Wagner είναι έτοιμοι να υπερασπιστούν τα ρωσικά εδάφη στα σύνορα με την Ουκρανία εξουδετερώνοντας κάθε αντιπερισπασμό στην ειδική επιχείρηση που οδηγεί στην εκκένωση ολόκληρων πόλεων
Διά στόματος του επικεφαλής του ρωσικού στρατιωτικού ομίλου Yevgeny Prigozhin, οι Wagner δηλώνουν έτοιμοι να υπερασπιστούν τα ρωσικά εδάφη στα σύνορα με την Ουκρανία εξουδετερώνοντας κάθε αντιπερισπασμό στην ειδική επιχείρηση που διεξάγει η Ρωσία στα ουκρανικά εδάφη, που οδηγεί στην εκκένωση ολόκληρων πόλεων στα σύνορα της Ρωσίας. 
Η διαβεβαίωση έρχεται με αφορμή το γεγονός ότι ο πόλεμος πέρα από τα σύνορα έχει επηρεάσει τους πολίτες στην περιοχή Belgorod της Ρωσίας, αφότου ένοπλες ομάδες πραγματοποίησαν πολλαπλές επιδρομές από την αρχή του πολέμου-- με αυξημένους βομβαρδισμούς και ρίψεις πυραύλων σε σημείο που πολλές πόλεις και χωριά να έχουν εκκενωθεί, και μερικές να μοιάζουν με πόλεις-φαντάσματα! 
Τις τελευταίες μέρες οι κάτοικοι της περιοχής μετακόμισαν σε προσωρινά καταφύγια, συμπεριλαμβανομένης της μεγάλης αρένας Belgorod στην πρωτεύουσα της περιφέρειας.

Οι New York Times έγραψαν το Σάββατο ότι «το Shebekino, μια πόλη 40.000 έξι μιλίων από τα σύνορα, έχει γίνει ουσιαστικά ένα νέο μέρος της πρώτης γραμμής καθώς η Ουκρανία έχει εντείνει τις επιθέσεις εντός της Ρωσίας, συμπεριλαμβανομένων των κατοικημένων περιοχών κοντά στα σύνορά της».
Όλα αυτά ανατρέπουν τις ζωές των κατοίκων στην παραμεθόρια περιοχή, παρόμοια με αυτό που συνέβη ήδη πριν από πολύ καιρό στην ουκρανική πλευρά των συνόρων.
«Το κύμα επιθέσεων, πιο πρόσφατα από ομάδες πολιτοφυλακής που ευθυγραμμίζονται κατά της Μόσχας, πυροδότησε τη μεγαλύτερη στρατιωτική προσπάθεια εκκένωσης στη Ρωσία εδώ και δεκαετίες», υπογραμμίζεται στην έκθεση.
Μόλις πριν από δύο ημέρες το αντι - «Ρωσικό Εθελοντικό Σώμα» δήλωσε ότι εξαπέλυσε άλλη μια επίθεση έξω από την Ουκρανία, μετά από μια μεγαλύτερη πριν από σχεδόν δύο εβδομάδες που άφησε πολλά θύματα πίσω της με αποτέλεσμα ο Yevgeni Prigozhin, επικεφαλής του ρωσικού στρατιωτικού ομίλου Wagner, διαβεβαίωσε πως, «αν το (ρωσικό) υπουργείο άμυνας δεν σταματήσει αυτό που συμβαίνει στην περιφέρεια του Belgorod (...), όπου ρωσικά εδάφη βομβαρδίζονται από τους Ουκρανούς τότε προφανώς θα φθάσουμε εμείς εκεί».
«Θα υπερασπιστούμε το ρωσικό λαό μας και όλους αυτούς που ζουν εκεί, γιατί άμαχος πληθυσμός πεθαίνει στο Belgorod», πρόσθεσε και όπως δήλωσε «δεν θα περιμένει «πρόσκληση» για να αναπτύξει τις δυνάμεις του», σε ηχογραφημένο μήνυμά του, το οποίο δόθηκε στη δημοσιότητα από την υπηρεσία Τύπου του, διευκρινίζοντας πως οι άνδρες του δεν θα περιμένουν «πρόσκληση» ούτε την άδεια για να αναπτυχθούν στην περιφέρεια αυτή.
«Το μόνο πράγμα που θα ζητήσουμε, είναι πυρομαχικά, για να μην καταντήσουμε, όπως λέμε εμείς, γυμνοί στο κρύο», πρόσθεσε ο Prigozhin.

Το μήνυμα του Prigozhin για αποστολή των μαχητών του να υπερασπιστούν την περιοχή έρχεται εν μέσω αυξανόμενης απογοήτευσης για τις αυξημένες επιθέσεις, ενώ νωρίτερα την εβδομάδα, ο Prigozhin έφτασε στο σημείο να βάλλει κατά ορισμένων κορυφαίων Ρώσων στρατιωτικών διοικητών, δηλώνοντας πως θα πρέπει να ερευνηθούν για παράλειψη καθήκοντος.
Στον τελευταίο βομβαρδισμό των Ουκρανών στο Belgorod το Σάββατο και σε ρωσικό έδαφος σκοτώθηκαν δύο πολίτες σε διασυνοριακά πυρά από την Ουκρανία.
Ένα θύμα περιγράφεται ως ηλικιωμένη γυναίκα, ενώ μια άλλη γυναίκα πέθανε από τα τραύματά της στο χωριό Bezlyudovka.
Κάποιοι άλλοι τραυματίστηκαν από τους βομβαρδισμούς.
Αυτό ανεβάζει τον συνολικό αριθμό των νεκρών από την περιοχή σε επτά νεκρούς μόλις αυτή την εβδομάδα.
«Από σήμερα το πρωί, η συνοικία Σεμπεκίνο βρίσκεται υπό βομβαρδισμό των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων», δήλωσε ο κυβερνήτης του Belgorod, Vyacheslav Gladkov.
Ο κυβερνήτης Gladkov έχει μετρήσει μέχρι το τέλος αυτής της εβδομάδας 500 συνολικές επιθέσεις καθ' όλη τη διάρκεια της σύγκρουσης, η οποία περιελάμβανε περιπτώσεις ρίψεων με ρουκέτες και όλμους.
Ήδη ο ρωσικός στρατός δραστηριοποιείται στην περιοχή, ιδιαίτερα μετά την χερσαία εισβολή στις 21-22 Μαΐου μιας ομάδας πολιτοφυλακής που στάλθηκε από την Ουκρανία, η οποία είδε ένοπλες ομάδες να καταλαμβάνουν πολλά χωριά για σύντομο χρονικό διάστημα.

Η απάντηση Prigozhin στις «φατρίες» του Κρεμλίνου και σε όσους επιχειρούν να καταστρέψουν την Ρωσία

Ο Yevgeny Prigozhin δήλωσε ότι οι "φατρίες" του Κρεμλίνου καταστρέφουν τη Ρωσία προσπαθώντας να σπείρουν τη διχόνοια μεταξύ αυτού και των Τσετσένων μαχητών, επαναφέροντας μια διαμάχη που δεν υφίσταται.
Σύμφωνα με το Reuters ο Prigozhin δήλωσε ότι έχει επιλυθεί μια διαφωνία μεταξύ αυτού και των τσετσενικών δυνάμεων που πολεμούν επίσης στο πλευρό του ρωσικού στρατού στην Ουκρανία, επιρρίπτοντας την ευθύνη για τη διχόνοια σε «άγνωστες φατρίες» του Κρεμλίνου - τις οποίες αποκαλεί "πύργους του Κρεμλίνου".
«Οι μηχανορραφίες τους είχαν ξεφύγει τόσο πολύ από τον έλεγχο που ο Putin αναγκάστηκε να τις επιπλήξει σε συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας»,  όπως είπε.
«Το κουτί της Πανδώρας είναι ήδη ανοιχτό - δεν είμαστε εμείς αυτοί που το ανοίξαμε», ανέφερε ο Prigozhin σε μήνυμα που αναρτήθηκε από την υπηρεσία Τύπου του.
«Κάποιοι πύργοι του Κρεμλίνου αποφάσισαν να παίξουν επικίνδυνα παιχνίδια».
 «Αυτά τα επικίνδυνα παιχνίδια έχουν γίνει κοινός τόπος στους πύργους του Κρεμλίνου... απλά καταστρέφουν το ρωσικό κράτος» τόνισε και προειδοποίησε, χωρίς να κατονομάσει την φατρία του Κρεμλίνου, ότι «αν συνεχίσει τις προσπάθειές της να σπείρει τη διχόνοια, θα το πληρώσει».
Ο Prigozhin είπε επίσης ότι οποιαδήποτε μάχη μεταξύ των ειδικών δυνάμεων Akhmat του Τσετσένου ηγέτη Ramzan Kadyrov και της Wagner θα κατέληγε σε σοβαρή αιματοχυσία, αλλά δεν υπήρχε καμία αμφιβολία για το ποιος θα κέρδιζε, ενώ εξέφρασε ξανά την οργή του για την τρέχουσα κατάσταση του πολέμου και τις ευθύνες του υπουργού Άμυνας Sergei Shoygu και του αρχηγού του Γενικού Επιτελείου Valery Gerasimov, λέγοντας πως
«Το υπουργείο Άμυνας δεν είναι σε θέση να κάνει απολύτως τίποτα, καθώς de facto δεν υπάρχει - βρίσκεται σε χάος».
Το Κρεμλίνο δεν σχολίασε τις δηλώσεις του.

Το παρελθόν της διαμάχης Prigozhin - Kadyrov

Η διαμάχη ανάμεσα στους δυο ισχυρότερους πολέμαρχους της Ρωσίας, προέκυψε μετά την απόσυρση της παραστρατιωτικής ομάδας Wagner από την πόλη Bakhmut, καθώς πληροφορίες ήθελαν τον Kadyrov για πρώτη φορά να επικρίνει δημόσια τον ιδρυτή της Wagner ο οποίος έχει εξελιχθεί σε ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα του Κρεμλίνου, σε σημείο δυτικά μέσα όπως η Wall Street Journal να μιλούν για τριγμούς στο Κρεμλίνο.
Ο Prigozhin τα στρατεύματά του οποίου πολεμούσαν στην ανατολική πόλη Bakhmut για λογαριασμό της Μόσχας, κατηγορεί δημοσίως εδώ και μήνες το ρωσικό υπουργείο Άμυνας για αδράνεια και καθώς οι μαχητές της Wagner αποσύρονταν από την πόλη για να αντικατασταθούν από τις δυνάμεις του Kadyrov, ο Prigozhin υποβάθμισε την ικανότητα των τσετσενικών δυνάμεων να ολοκληρώσουν την «δουλειά» στην επαρχία Donetsk της Ουκρανίας.
Τα σχόλια του προκάλεσαν θύελλα αντιδράσεων μεταξύ των υποστηρικτών του Kadyrov, συμπεριλαμβανομένου του συμμάχου του Adam Delimhanov, ο οποίος απείλησε τον Prigozhin, ένώ ένας άλλος άνθρωπος του Kadyrov, ο Magomed Daudov, δήλωσε ότι ο Prigozhin σπέρνει πανικό.
Η ανάπτυξη των στρατευμάτων του Kadyrov, τα οποία αποτελούν επισήμως τμήμα του εθνικού στρατού (αλλά υπάγονται στον ίδιο) θα μπορούσε να υπονομεύσει τη θέση του Prigozhin, σε μία περίοδο που απολαμβάνει ένα «κύμα» υποστήριξης, για την επικριτική στάση του προς την ηγεσία του Υπουργείου Άμυνας.
Αναλυτές εκτιμούν πως η Μόσχα επιδιώκει να προκληθεί ρήγμα μεταξύ των δύο ανδρών ως αντίδραση στην απόπειρα του Prigozhin να «εκβιάσει» τον Ρώσο πρόεδρο Vladimir Putin τον περασμένο μήνα.
Υπενθυμίζεται ότι ο Kadyrov ισχυρίστηκε στις 6 Μαΐου ότι οι δυνάμεις του θα «ανακουφίσουν» τις δυνάμεις της Wagner και μάλιστα ζήτησε απευθείας από τον Putin να εξουσιοδοτήσει τη μεταφορά των τσετσενικών δυνάμεων από άλλα μέτωπα στο Bakhmut.

Prigozhin προς Κρεμλίνο: Αν με «αδειάζετε», ετοιμαστείτε για αντιδράσεις των Ρώσων

Ο Putin ενδεχομένως εξέλαβε τη συμπεριφορά του Kadyrov ως απειλή, δεδομένου ότι οι Kadyrov και Prigozhin είχαν πραγματοποιήσει μια επιτυχημένη κοινή εκστρατεία στις αρχές Οκτωβρίου 2022 για να διευκολύνουν τις αλλαγές στρατιωτικής διοίκησης.
Ο Kadyrov, ο οποίος έγινε ηγέτης της Τσετσενίας το 2007, είναι εξ' ολοκλήρου εξαρτώμενος από τον Putin, και η διαμάχη τον κάνει να φαίνεται ως «πιστός του προέδρου», χαρακτηρισμό που χρησιμοποιεί και ο ίδιος για να περιγράψει την σχέση του με τον Ρώσο πρόεδρο.
Παρότι οι Τσετσένοι μαχητές πολέμησαν εναντίον της Μόσχας για ανεξαρτησία μετά την πτώση της Σοβιετικής Ενωσης, ο Kadyrov και ο πατέρας του συμμάχησαν αργότερα με το Κρεμλίνο.
Ο διοικητής της Wagner Dmitry Utkin, ο οποίος πολέμησε εναντίον του Kadyrov στον πρώτο πόλεμο της Τσετσενίας, αναφέρθηκε στο θέμα, γράφοντας, κάποια στιγμή στο Telegram, «είμαστε πάντα έτοιμοι να συναντηθούμε άντρας προς άντρα, καθώς ήδη γνωριζόμαστε από τον πρώτο και τον δεύτερο πόλεμο της Τσετσενίας».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης