Τελευταία Νέα
Διεθνή

Σαουδική Αραβία απομακρύνεται από τη Δύση και αυξάνει τους εμπορικούς δεσμούς με τους BRICS – Ένταξη στη NDB

Σαουδική Αραβία απομακρύνεται από τη Δύση και αυξάνει τους εμπορικούς δεσμούς με τους BRICS – Ένταξη στη NDB
Η New Development Bank, με έδρα τη Σαγκάη, πιο γνωστή ως «Brics bank», βρίσκεται σε συνομιλίες με τη Σαουδική Αραβία για την αποδοχή της χώρας ως το ένατο μέλος της
Σε πάνω από 160 δισεκατομμύρια δολάρια εκτινάχθηκε το διμερές εμπόριο μεταξύ της Σαουδικής Αραβίας και των κρατών της μάδας των BRICS το 2022, καθιστώντας το Ριάντ τον μεγαλύτερο εμπορικό εταίρο της Μέσης Ανατολής του μπλοκ, το οποίο περιλαμβάνει τη Βραζιλία, τη Ρωσία, την Ινδία, την Κίνα και τη Νότια Αφρική.
Αυτό δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Σαουδικής Αραβίας Faisal bin Farhan Al Saud, στο περιθώριο της συνάντησης των υπουργών Εξωτερικών από την ομάδα Φίλων BRICS που πραγματοποιήθηκε στην πόλη Κέιπ Τάουν της Νότιας Αφρικής.
«Η Αυτού Υψηλότητα δήλωσε ότι το βασίλειο είναι ο μεγαλύτερος εμπορικός εταίρος των BRICS στη Μέση Ανατολή και ότι το εμπόριο με τις χώρες BRICS, το οποίο παρουσιάζει σημαντική ανάπτυξη, αντανακλά την ανάπτυξη και την ενίσχυση των σχέσεων με τις χώρες αυτής της ομάδας», ανέφερε το υπουργείο Εξωτερικών της Σαουδικής Αραβίας.

Χρηματοδότηση για τις αναδυόμενες οικονομίες

Σύμφωνα με τον υπουργό, το πολυμερές εμπόριο με τις χώρες BRICS αυξήθηκε από 81 δισεκατομμύρια δολάρια το 2017 σε 128 δισεκατομμύρια δολάρια το 2021 και ξεπέρασε τα 160 δισεκατομμύρια δολάρια πέρυσι.
Η υπουργική συνάντηση των φίλων των BRICS πραγματοποιήθηκε μια ημέρα μετά τη συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών των BRICS. Στη συνάντηση συμμετείχαν υπουργεία Εξωτερικών από τις χώρες BRICS και 12 χώρες του Παγκόσμιου Νότου που εξέφρασαν την επιθυμία να ενταχθούν στο μπλοκ.
Υπενθυμίζεται ότι η New Development Bank, με έδρα τη Σαγκάη, πιο γνωστός ως «Brics bank», βρίσκεται σε συνομιλίες με τη Σαουδική Αραβία για την αποδοχή της χώρας ως το ένατο μέλος της, μια κίνηση που θα ενίσχυε τις επιλογές χρηματοδότησής της, καθώς ο ιδρυτικός μέτοχός της η Ρωσία βρίσκεται υπό την πίεση της στρατιωτικής επιχείρησης στην Ουκρανία, αλλά και τις απειλές των κυρώσεων.
Η ένταξη της Σαουδικής Αραβίας θα ενίσχυε τους δεσμούς μεταξύ της τράπεζας, η οποία ιδρύθηκε ως «απάντηση» έναντι των δυτικών θεσμών του Bretton Woods, και του δεύτερου μεγαλύτερου παραγωγού πετρελαίου στον κόσμο.
«Στη Μέση Ανατολή, αποδίδουμε μεγάλη σημασία στο Βασίλειο της Σαουδικής Αραβίας και επί του παρόντος συμμετέχουμε σε έναν κατάλληλο διάλογο μαζί τους», αναφέρει η New Development Bank σε δήλωσή της προς τους Financial Times.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης