Τελευταία Νέα
Διεθνή

«Σήμα» ΔΝΤ στη Fed για νέες αυξήσεις επιτοκίων - Εξαιρετικά αβέβαιο περιβάλλον

«Σήμα» ΔΝΤ στη Fed για νέες αυξήσεις επιτοκίων - Εξαιρετικά αβέβαιο περιβάλλον
«Δεν βλέπουμε ακόμη σημαντική επιβράδυνση του δανεισμού», τόνισε η Georgieva στο CNBC
«Σήμα» στη Fed για νέες αυξήσεις επιτοκίων έστειλε η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ Kristalina Georgieva, μιλώντας στο CNBC από το Ντουμπρόβνικ της Κροατίας.
Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο δεν έχει δει ακόμη αρκετές τράπεζες να αποσύρουν τον δανεισμό τους, γεγονός που θα ανάγκαζε την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ να αλλάξει πορεία στον κύκλο αύξησης των επιτοκίων της.
"Δεν βλέπουμε ακόμη σημαντική επιβράδυνση του δανεισμού. Υπάρχει κάποια, αλλά όχι στην κλίμακα που θα οδηγούσε τη Fed να κάνει πίσω", δήλωσε
Η Fed, σε έκθεση της για τις τράπεζες τον Μάιο, προειδοποίησε ότι οι δανειστές ανησυχούν για τις συνθήκες που θα επικρατήσουν, καθώς τα προβλήματα σε μεσαίου μεγέθους χρηματοπιστωτικά ιδρύματα στις ΗΠΑ προκάλεσαν τις τράπεζες να αυστηροποιήσουν τα πρότυπα δανεισμού για τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις.
Οι αρμόδιοι για τα δάνεια της Fed πρόσθεσαν ότι αναμένουν τα ζητήματα να συνεχιστούν το επόμενο έτος λόγω των μειωμένων προβλέψεων για την ανάπτυξη και των ανησυχιών για εκροές καταθέσεων και μειωμένη ανοχή στον κίνδυνο.
Η Georgieva δήλωσε στο CNBC: "Δεν μπορώ να τονίσω αρκετά ότι βρισκόμαστε σε ένα εξαιρετικά αβέβαιο περιβάλλον.
Επομένως, δώστε προσοχή στις τάσεις και να είστε ευέλικτοι, να προσαρμόζεστε - αν οι τάσεις αλλάξουν".
Το σχόλιο του ΔΝΤ σχετικά με τον ρυθμό επιβράδυνσης του παγκόσμιου δανεισμού έρχεται μετά τη δήλωση του επικεφαλής οικονομολόγου του Pierre-Olivier Gourinchas στο CNBC τον Απρίλιο ότι οι τράπεζες βρίσκονται πλέον σε μια "πιο επισφαλή κατάσταση" που θα αποτελούσε κίνδυνο για την πρόβλεψη του διεθνούς οργανισμού για παγκόσμια ανάπτυξη 2,8% για φέτος.
Η πλειονότητα των μεγάλων παγκόσμιων κεντρικών τραπεζών, συμπεριλαμβανομένης της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ, έχουν προχωρήσει σε επιθετική σύσφιξη της νομισματικής τους πολιτικής,  για να τιθασεύσουν τον ραγδαία αυξανόμενο πληθωρισμό.
Εν τω μεταξύ, το παγκόσμιο χρέος έχει διογκωθεί σε ένα υψηλό σχεδόν ρεκόρ των 305 τρισεκατομμυρίων δολαρίων, σύμφωνα με το Ινστιτούτο Διεθνών Οικονομικών.
Το IIF ανέφερε στην έκθεσή του τον Μάιο ότι τα υψηλά επίπεδα χρέους και τα επιτόκια έχουν οδηγήσει σε περαιτέρω ανησυχίες σχετικά με τη μόχλευση στο χρηματοπιστωτικό σύστημα.

Αύξηση της ανεργίας

Καθώς το ΔΝΤ δεν έχει δει ακόμη μια σημαντική επιβράδυνση του δανεισμού που θα ωθούσε τη Fed να αντιστρέψει την πορεία της, η Georgieva δήλωσε ότι σε συνδυασμό με μια ανθεκτική έκθεση για την απασχόληση στις ΗΠΑ την Παρασκευή, ότι θα μπορούσε να προχωρήσει σε περαιτέρω αύξηση.
"Η πίεση που προέρχεται από την αύξηση των εισοδημάτων και στο γεγονός ότι η ανεργία εξακολουθεί να είναι πολύ, πολύ χαμηλή, σημαίνει ότι η Fed θα πρέπει να διατηρήσει την πορεία της και ίσως κατά την άποψή μας, ίσως χρειαστεί να κάνει κάτι περισσότερο", είπε.
Η ίδια προέβλεψε ότι το ποσοστό ανεργίας στις ΗΠΑ θα ξεπεράσει το 4%, έως και το 4,5%, από περισσότερες αυξήσεις επιτοκίων από τη Fed, αφού το ποσοστό αυξήθηκε στο 3,7% τον Μάιο, σημειώνοντας το υψηλότερο από τον Οκτώβριο του 2022.
Σχετικά με την ψήφιση από την αμερικανική κυβέρνηση του νομοσχεδίου για το ανώτατο όριο του χρέους, το οποίο υπέγραψε ο πρόεδρος Joe Biden το Σαββατοκύριακο, είπε: "αυτό που συμφωνήθηκε, στο πλαίσιο [που] συμφωνήθηκε, είναι σε γενικές γραμμές ένα καλό αποτέλεσμα".
"Εκεί που έγκειται το πρόβλημα είναι ότι η επαναλαμβανόμενη συζήτηση γύρω από το ανώτατο όριο του χρέους, κατά την άποψή μας, δεν είναι πολύ χρήσιμη. Υπάρχει χώρος για να επανεξετάσουμε τον τρόπο με τον οποίο θα το κάνουμε", πρόσθεσε

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης