Τελευταία Νέα
Διεθνή

ΗΠΑ - Ινδία ενισχύουν την αμυντική συνεργασία τους

ΗΠΑ - Ινδία ενισχύουν την αμυντική συνεργασία τους
Συμφωνία «συμπαραγωγής και συνανάπτυξης» στο πλαίσιο επίσκεψης του Αμερικανού ΥΠΑΜ στο Νέο Δελχί
Οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Ινδία συμφώνησαν σήμερα σε έναν οδικό χάρτη στρατιωτικοβιομηχανικής συνεργασίας, σε μια περίοδο που το Νέο Δελχί επιδιώκει να μειώσει την εξάρτησή του από τα ρωσικά όπλα και σ' ένα πλαίσιο εντάσεων με το Πεκίνο.
«Εκπονήσαμε έναν νέο φιλόδοξο οδικό χάρτη βιομηχανικής συνεργασίας στον αμυντικό τομέα, ο οποίος θα επιτρέψει να επιταχυνθούν τα προγράμματα συνανάπτυξης και συμπαραγωγής που έχουν προτεραιότητα», δήλωσε ο Αμερικανός υπουργός Άμυνας Λόιντ Όστιν ολοκληρώνοντας την επίσκεψή του στην ινδική πρωτεύουσα.
Η επίσκεψη αυτή εντάσσεται στο πλαίσιο μιας περιοδείας στην Ασία για την αντιμετώπιση της αυξημένης επιρροής της Κίνας και μιας όλο και πιο πολεμοχαρούς Βόρειας Κορέας, η οποία είχε οδηγήσει προηγουμένως τον Όστιν σε Ιαπωνία και Σιγκαπούρη.
Ωστόσο, αναλυτές προειδοποιούν πως αυτές οι υποσχέσεις πρέπει να υποστηριχθούν με συγκεκριμένες δράσεις.
Το Νέο Δελχί και η Μόσχα είναι σύμμαχοι εδώ και δεκαετίες και η Ρωσία είναι μακράν ο μεγαλύτερος προμηθευτής όπλων της Ινδίας.
Σήμερα η Ινδία, η οποία ουδέποτε καταδίκασε τη Ρωσία για την εισβολή της στην Ουκρανία, επιδιώκει να βάλει τέλος σ' αυτή την εξάρτηση στον στρατιωτικό τομέα, τόσο διευρύνοντας τις πηγές εισαγωγής όπλων όσο και αυξάνοντας την εθνική παραγωγή της.
Δυτικές χώρες, μεταξύ των οποίων οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Γαλλία, διαπραγματεύονται συμφωνίες που ανέρχονται σε δισεκατομμύρια δολάρια και διπλωμάτες υποστηρίζουν πως η Ινδία προσδίδει μεγάλη σημασία στη μεταφορά τεχνολογιών, στο πλαίσιο οποιασδήποτε συμφωνίας.
Η συμφωνία με την Ουάσινγκτον θα επιτρέψει έτσι να επιταχυνθούν η τεχνολογική συνεργασία και η συμπαραγωγή, ιδιαίτερα στα αεροπορικά συστήματα μάχης και στα συστήματα χερσαίας κινητικότητας, τον «υποβρύχιο τομέα» και τις πληροφορίες, την επιτήρηση και την αναγνώριση, σύμφωνα με το αμερικανικό υπουργείο Άμυνας.
Το ινδικό υπουργείο Άμυνας διευκρίνισε πως οι συνομιλίες «είχαν ως άξονα τη εξεύρεση μέσων για την ενίσχυση της βιομηχανικής συνεργασίας» με την Ουάσινγκτον, κυρίως «την συνανάπτυξη νέων τεχνολογιών και τη συμπαραγωγή υφιστάμενων και νέων συστημάτων».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης