Τελευταία Νέα
Πολιτική

Αχτσιόγλου: Δεν θα δεχθούμε από τη ΝΔ που χρεοκόπησε την Ελλάδα να μας κάνει υποδείξεις για τα δημόσια οικονομικά

Αχτσιόγλου: Δεν θα δεχθούμε από τη ΝΔ που χρεοκόπησε την Ελλάδα να μας κάνει υποδείξεις για τα δημόσια οικονομικά
Η κ. Αχτσιόγλου σχολίασε ότι η ΝΔ κατηγορεί το ΣΥΡΙΖΑ ότι περιγράφει την κατάσταση της χώρας «με τα μελανότερα χρώματα», ότι είναι «απαισιόδοξοι, σχεδόν μίζεροι» και διαμήνυσε ότι «δεν είναι ζήτημα όμως ψυχολογικής διάθεσης, αλλά ρεαλισμού
Σχετικά Άρθρα
Την άποψη ότι «η ελληνική κοινωνία βρίσκεται σήμερα πολυτραυματισμένη εν μέσω επάλληλων κρίσεων» εξέφρασε η Έφη Αχτσιόγλου κατά την ομιλία της στην εκδήλωση παρουσίασης προγράμματος ΣΥΡΙΖΑ, κατηγορώντας την προηγούμενη κυβέρνηση της ΝΔ ότι «προωθεί μια εικονική πραγματικότητα που στην ουσία εθίζει την κοινωνία στην ιδέα ότι πρέπει να είμαστε ευγνώμονες για το ελάχιστο».
Σχολίασε ότι η ΝΔ κατηγορεί το ΣΥΡΙΖΑ ότι περιγράφει την κατάσταση της χώρας «με τα μελανότερα χρώματα», ότι είναι «απαισιόδοξοι, σχεδόν μίζεροι» και διαμήνυσε ότι «δεν είναι ζήτημα όμως ψυχολογικής διάθεσης, αλλά ρεαλισμού». «Διότι η αισιοδοξία τότε μόνο αποκτά περιεχόμενο: όταν στηρίζεται σε πραγματικά δεδομένα», είπε χαρακτηριστικά.
Παραπέμποντας, δε, σε στοιχεία όπως για το ΑΕΠ, το διαθέσιμο εισόδημα, τις ανισότητες τόνισε ότι «τα τελευταία χρόνια η χώρα δεν κινείται σε ένα δρόμο σύγκλισης με το ευρωπαϊκό κοινωνικό μοντέλο» όπως και ότι όλα αυτά συνέβησαν «γιατί σε μια υπαρκτή ενεργειακή και πληθωριστική κρίση, έγιναν συγκεκριμένες πολιτικές επιλογές».

«Η αλήθεια είναι ότι η συνέχιση αυτής της πορείας, δεν θα σημαίνει τίποτε άλλο παρά την απομάκρυνση από τον στόχο της κοινωνικής συνοχής, από τoν στόχο της κοινωνικής ευημερίας», σημείωσε, προσθέτοντας πως «αυτό που χρειαζόμαστε δεν είναι μια διαφορετική διαχείριση, αλλά διαφορετική στρατηγική».

Σε αυτό το πλαίσιο, παρουσίασε από την πλευρά της, τις πολιτικές που προτείνει ο ΣΥΡΙΖΑ στο πρόγραμμά του προκειμένου «να δοθεί νέα προοπτική στην οικονομία με επικέντρωση στο ανθρώπινο δυναμικό».


Ενίσχυση εισοδήματος, θωράκιση της αγοραστικής δύναμης



Τα μέτρα που ανέφερε η Ε. Αχτσιόγλου είναι τα εξής:


-Θέσπιση κατώτατου μισθού στα 880 ευρώ στον ιδιωτικό τομέα.

-Ξεπάγωμα των τριετιών.

-Αύξηση κατά 10% των μισθών στο δημόσιο τομέα.

-Θέσπιση Μηχανισμού Ετήσιας Τιμαριθμικής Αναπροσαρμογής σε ιδιωτικό και δημόσιο τομέα.

-Επαναφορά της 13ης σύνταξης του 2019

-Καταβολή στους συνταξιούχους όλων των αναδρομικών που δικαιούνται

-Χορήγηση ετήσιων αυξήσεων στις συντάξεις, όπως προβλέπει ο νόμος του ΣΥΡΙΖΑ του 2017, σε όλους τους συνταξιούχους, ανεξαρτήτως της ύπαρξης προσωπικής διαφοράς.

-Αύξηση του αφορολόγητου ορίου στις 10.000 ευρώ.

-Θέσπιση αφορολόγητου στις 10.000 ευρώ για ελεύθερους επαγγελματίες, επιστήμονες, εμπόρους, εργαζόμενους με μπλοκάκια και μη κατά κύριο επάγγελμα αγρότες.

-Κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος.

-Ρύθμιση των χρεών των επαγγελματιών που δημιουργήθηκαν από την πανδημία με κούρεμα της βασικής οφειλής και με 120 δόσεις για την αποπληρωμή του υπολοίπου.


Για την αντιμετώπιση της ακρίβειας, παρουσίασε τα εξής μέτρα:

-Ανώτατα όρια τιμής στη λιανική για την ηλεκτρική ενέργεια και το φυσικό αέριο και ανώτατο συντελεστή κέρδους 5% στην ενέργεια.

-Προώθηση υποχρεωτικού ποσοστού σταθερών συμβολαίων στη χονδρεμπορική ηλεκτρικής ενέργειας.

-'Αμεση φορολόγηση των υπερκερδών που έχουν συσσωρευθεί στα ταμεία των ενεργειακών εταιρειών και των διυλιστηρίων. Εξοικονόμηση 5,5 δις ευρώ για
κοινωνική ευημερία.

-Φορολόγηση υψηλών μερισμάτων άνω των 50.000 ευρώ με συντελεστή 10%

-Μείωση του ΕΦΚ στα καύσιμα στον κατώτατο συντελεστή της Ε.Ε..

-Μείωση του ΦΠΑ στα τρόφιμα στο 6%. Πρόβλεψη μηδενικού ΦΠΑ για τα είδη πρώτης ανάγκης.

-Κατάργηση της καταβολής του ΕΦΚ στο αγροτικό πετρέλαιο.

-Μείωση του κόστους της μηνιαίας κάρτας απεριορίστων διαδρομών στις δημόσιες συγκοινωνίες από τα 27 στα 10 ευρώ.

Στο επίκεντρο οι εργαζόμενοι και το δικαίωμα στην εργασία


Όσον αφορά τα εργασιακά, η Ε. Αχτσιόγλου ανέφερε τα εξής μέτρα:


-Κατάργηση όλων των αντεργατικών ρυθμίσεων της ΝΔ.

-Επαναφορά της διαπραγμάτευσης για τον κατώτατο μισθό στους Εθνικούς Κοινωνικούς Εταίρους από το 2024, με κατώφλι την Ετήσια Τιμαριθμική Αναπροσαρμογή.

-Αποκατάσταση των βασικών αρχών των συλλογικών διαπραγματεύσεων.

-Ανασύσταση και ενίσχυση της Επιθεώρησης Εργασίας.

-Επαναφορά του βάσιμου λόγου απόλυσης.

-Κατάργηση της υπερεργασίας, μείωση των νόμιμων χρονικών ορίων εργασίας.

-Αποκατάσταση του συνταγματικού δικαιώματος της μονομερούς προσφυγής στη διαιτησία.

-Κατάργηση της εικονικής εργολαβίας, με θέσπιση σαφών όρων και προϋποθέσεων και ένταξη όσων εργάζονται, με όποια σχέση και μορφή εργασίας, σε έναν κλάδο στις ΣΣΕ.

-Αναγνώριση των εργαζόμενων σε πλατφόρμες ως μισθωτούς.

-Ρύθμιση της τηλεργασίας ως μισθωτής εργασίας από απόσταση.

-Κατοχύρωση και ενίσχυση της συλλογικής αυτονομίας, της συνδικαλιστικής λειτουργίας και του δικαιώματος στην απεργία.

Όσον αφορά το κατά πόσο αυτά τα μέτρα είναι «εφικτά» και «εναρμονίζονται με τις δημοσιονομικές δυνατότητες της χώρας», δήλωσε πως «ουδέποτε κρυφτήκαμε σ' αυτό το ερώτημα». «Περιγράψαμε με σαφήνεια τις δαπάνες αλλά και έσοδα του προγράμματός μας», είπε. «Δεν θα δεχτούμε από ένα κόμμα που χρεωκόπησε τη χώρα, που παρότι επέβαλε τη σκληρότερη δημοσιονομική προσαρμογή στη σύγχρονη ιστορία του τόπου, δεν κατάφερε παρά να μας βυθίζει ακόμη περισσότερο στον φαύλο κύκλο των μνημονίων, δεν θα δεχτούμε από ένα κόμμα που αποτελεί τον μεγαλύτερο στρατηγικό κακοπληρωτή της χώρας να κάνει υποδείξεις για τα δημόσια οικονομικά», κατέληξε η Ε. Αχτσιόγλου.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης