Τελευταία Νέα
Πολιτική

Μητσοτάκης: Επανεκκίνηση στα Ελληνοτουρκικά, πρόωρη η προσφυγή στη Χάγη - Θα φανεί αν ο ΣΥΡΙΖΑ μπορεί δίχως Τσίπρα

Μητσοτάκης: Επανεκκίνηση στα Ελληνοτουρκικά, πρόωρη η προσφυγή στη Χάγη - Θα φανεί αν ο ΣΥΡΙΖΑ μπορεί δίχως Τσίπρα
Η συνάντηση με τον κ. Erdogan ήταν μία ευκαιρία για μία επανεκκίνηση στις ελληνοτουρκικές σχέσεις μετά από 4 δύσκολα χρόνια, δήλωσε αρχικά ο πρωθυπουργός
Σχετικά Άρθρα
Τις θέσεις της Ελλάδας για τα ελληνοτουρκικά, μετά και τη συνάντηση που είχε στο Βίλνιους με τον Recep Tayyip Erdogan, ανέλυσε  ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.
Η συνάντηση με τον κ. Erdogan ήταν μία ευκαιρία για μία επανεκκίνηση στις ελληνοτουρκικές σχέσεις μετά από 4 δύσκολα χρόνια, δήλωσε αρχικά ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε:
«Επιβεβαιώθηκε η άποψή μου ότι η Τουρκία είναι έτοιμη για μία στροφή στις σχέσεις της με την Ευρωπαϊκή Ένωση γενικόιτερα».
«Είναι καλύτερα να ζούμε σαν ευτυχισμένοι γείτονες, παρά να είμαστε στα κόκκινα», τόνισε και συνέχισε:
«Να οικοδομήσουμε ένα πλαίσιο που θα έχει και απτά αποτελέσματα.
Μία είναι η διαφορά, η οριοθέτηση των θαλασίων ζωνών».
Για τη Χάγη τόνισε ότι η συζήτηση για προσφυγή είναι πρόωρη, προσθέτοντας ότι «αυτό που θέλουμε είναι ανοιχτοί δίαυλοι επικοινωνίας και αυτό δεν κτίζεται από τη μία ημέρα στην άλλη».
Ο πρωθυπουργός αποκάλυψε ότι έθεσε το ζήτημα της Ροδόπης στον Recep Tayyip Erdogan και του τόνισε ότι αποτελεί εσωτερικό ζήτημα της Ελλάδας.
«Δεν επιδέχεται αμφισβήτηση η ερμηνεία της Λωζάνης», είπε ο πρωθυπουργός.
«Οι συμπολίτες μας μουσουλμάνοι είναι Έλληνες Ευρωπαίοι πολίτες», τόνισε.

Για τα F-16 στην Τουρκία

Στο Κογκρέσο είπα οι πωλήσεις εξοπλισμών να λάβουν υπόψιν τη σταθερότητα στη Μεσόγειο.
Αυτό έγινε πάγια θέση των ΗΠΑ και του Kογκρέσου.
Το τι θα γίνει τελικά δεν το γνωρίζω, αλλά αυτή τη στιγμή, το κύριο μέλημα είναι να υπάρχει ασφάλεια και σταθερότητα, ειδικά σε έναν σύμμαχο που έχει αποδείξει πως συνεργάζεται. Εμείς κάνουμε τις δικές μας κινήσεις, όπως την πενταετή συμφωνία με τις ΗΠΑ.
Πρέπει να δούμε πού ήμασταν και πού είμαστε.
Συζητάμε για τα F-35, προμηθευόμαστε τα Rafale, τα F-35 θα τα παραλάβουμε το 2028 και τρέχει το πρόγραμμα για τις Belh@rra.
Η υποχρέωσή μας ήταν η Ελλάδα απέναντι στην Τουρκία να έχει μία πολλή ισχυρή αποτρεπτική ισχύ.
Εμείς ευχόμαστε αυτή η συζήτηση να έχει περιεχόμενο, όμως εκεί είμαστε στο τραπέζι και σε έναν βαθμό επηρεάζουμε και εκεί είναι και η Κύπρος.
Η Τουρκία να επιστρέψει, όχι στη λύση των δύο κρατών, γιατί αυτή δεν συζητείται.

Για το αποτέλεσμα των εκλογών

Πρωτοφανές το πρώτο κόμμα να απέχει τόσο από το δεύτερο κόμμα.
Είναι επιτυχία της νέας Νέας Δημοκρατίας για τα στελέχη που ενσωμάτωσε και τη στήριξαν.
Η Ελλάδα είναι έτοιμη για ένα άλμα εκσυγχρονισμού.
Το τρίτο κόμμα δεν φαίνεται πώς θέλει να πορευτεί, μόνο να είναι απέναντι στην κυβέρνηση και θα τεθεί θέμα για την προώθηση μεταρρυθμίσεων. Τι θα κάνει το ΠΑΣΟΚ με το θέμα της ψήφου των αποδήμων.

Για πανεπιστημιακή και έφιππη Αστυνομία

Για την έφιππη, ίσως πρέπει να ζητήσω καμήλές για τους φίλους μου στη Σ. Αραβία, ενδιαφέρουσα ιδέα, αλλά δεν χρειαζόμαστε. Η ιδέα υπήρχε καιρό στον προγραμματισμό του Υπουργείου, έκρινα πως στην παρούσα φάση δεν το χρειαζόμαστε.
Για την πανεπιστημιακή αστυνομία, ο Υπουργός δεν είπε κάτι τέτοιο, άκουσα με προσοχή όσα είπε, δεν καταργείται. Το πρόβλημα είναι ότι υπήρχε βία και ανομία, και η κατάσταση είναι καλύτερη πλέον. Πώς το αντιμετωπίσαμε αυτό; Βάζοντας την Αστυνομία μέσα στα Πανεπιστήμια, αδειάζοντας πολλές καταλήψεις, με αποτέλεσμα η κατάσταση να είναι καλύτερα. Μιλήσαμε με τους πρυτάνεις και είπαμε να δούμε το πλαίσιο πρόσβασης, όπως τουρνικέ κλπ και εκεί ήρθε επικουρικά η πανεπιστημιακή αστυνομία. Δεν μπορεί σε καμμία περίπτωση να χρειάζεται η παρέμβαση της κανονικής οπλισμένης αστυνομίας.
Τα άτομα αυτά ήδη υπηρετούν σε αστυνομικά τμήματα, το σε ποια έκταση και πότε θα κάνουν περιπολίες στα ΑΕΙ, αυτό θα το δούμε ανάλογα και με τις ανάγκες.
Η Πανεπιστημιακή Αστυνομία έχει περιορισμούς στο τι μπορεί να κάνει. Να δώσω ένα παράδειγμα: Είσαι αργά στο ΑΕΙ, θέλεις να φύγεις και φοβάσαι, σε συνοδεύει μέχρι όπου χρειάζεται. Να φτάσουμε στο σημείο, να ευχηθούμε, να μην χρειάζεται ποτέ να παρεμβαίνει.
Έχω εμπιστοσύνη στους Υπουργούς μου, ο κ. Μηταράκης έκανε εξαιρετική δουλειά στο Μετανάστευσης, και είμαι σίγουρος πως θα κάνει και στο προστασίας του Πολίτη, τα άλογα θα μείνουν στον στάβλο...

Για τα νοσοκομεία

Θα αλλάξει ο τρόπος επιλογής των διοικητών στα νοσοκομεία.
Δεν μπορεί να διορίζεις κάποιον ακατάλληλο σε μία θέση, περισσότερα προβλήματα θα δημιουργηθούν.

Για την διαδικασία διαδοχής Τσίπρα στον ΣΥΡΙΖΑ

Θεωρώ ότι η παραίτηση του κ. Τσίπρα ήταν αναμενόμενη και από αυτή την πλευρά προσφέρει στο κόμμα του μία ευκαιρία για ανασυγκρότηση.
Θα φανεί αν ο ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να σταθεί χωρίς μία ισχυρή προσωπικότητα όπως αυτή του κ. Τσίπρα.
Οι προτιμήσεις μου δεν αφορούν τα πρόσωπα αλλά τον πολιτικό λόγο.

Προτίμηση σε κόμμα για την αξιωματική αντιπολίτευση

Μόλις είχαμε εκλογές, θα έχουμε ευρωεκλογές αλλά εθνικές σε τέσσερα χρόνια. Ξεκάθαρα το ΠΑΣΟΚ έθεσε έναν στόχο που δεν επετεύχθη. Ο ΣΥΡΙΖΑ έπεσε κι άλλο, το ΠΑΣΟΚ δεν ανέβηκε. Ο κίνδυνος είναι από την αντιπολίτευση να μην υπάρχουν συναινέσεις για μεταρρυθμίσεις. Δεν μπορώ να καταλάβω για παράδειγμα γιατί να μην ψηφίσει την ψήφο των αποδήμων. Το μέλημά μου είναι να τρέξουμε όσα έχουμε πει. Εγώ βλέπω μεγάλη δυναμική ως προς την ταχύτητα που βάζουμε στο τραπέζι και να κάνουμε τις μεγάλες δομικές αλλαγές, είμαι ο τελευταίος που πρέπει να πει τι θα γίνει στην αντιπολίτευση. Εγώ εκλέχθηκα σε μία διαδικασία ανοιχτής βάσης κόντρα στα προγνωστικά.

Για τον Ηλία Κασιδιάρη

Θα εξετάσουμε τις επιλογές που μας δίνει το Σύνταγμα.
Για το όριο εισόδου στο 5%: Δεν είναι κάτι που το βλέπω να συμβαίνει.
Η ίδια η πολιτική ζωή θα κρίνει κόμματα και κομματίδια.
Δεν θεωρώ πως είναι αυτή η απάντηση.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης