Ιστορικό ρόλο επιδιώκει να διαδραματίσει η Τουρκία - Έτοιμη για νέο γύρο διαπραγματεύσεων με σκοπό την επίλυση της ουκρανικής κρίσης τον Οκτώβριο
Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας, η επόμενη συνάντηση είναι προγραμματισμένη για τον Οκτώβριο.
Το άρθρο επισημαίνει ότι, «δεν θα πρέπει να προκαλεί έκπληξη εάν η Τουρκία γίνει οικοδεσπότης του τρίτου γύρου».
Η Άγκυρα, όπως αναφέρθηκε, υποστηρίζει πλήρως αυτές τις πρωτοβουλίες γιατί, μεταξύ άλλων παραγόντων, είναι μια χώρα που «μπορεί ανοιχτά και ξεκάθαρα να μιλήσει σε όλες τις πλευρές» της σύγκρουσης.
Συγκεκριμένα, στην Τζέντα, η Τουρκία δήλωσε ότι «θα πρέπει να γίνουν ορισμένα βήματα προς τη Ρωσία» στο πλαίσιο μιας ανανεωμένης συμφωνίας για τα σιτηρά στη Μαύρη Θάλασσα.
Επιπλέον, η τουρκική πλευρά, όπως αναφέρει η Hurriyet, επέμεινε κατά τη διάρκεια του σαουδαραβικού γύρου διαβουλεύσεων ότι «δεν μπορούν να επιτευχθούν αποτελέσματα χωρίς τη συμμετοχή της Ρωσίας στη διαδικασία».
Η Κίνα εξέφρασε παρόμοια θέση.
Οι διαβουλεύσεις στη Σαουδική Αραβία
Η Γερμανία, από την άλλη πλευρά, πιστεύει ότι δεν θα ήταν σκόπιμο να συμπεριληφθεί η Ρωσία σε αυτή τη μορφή διαβούλευσης σε αυτό το στάδιο, αλλά η Μόσχα μπορεί να ενταχθεί «την κατάλληλη στιγμή» αφού δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις για τη συμμετοχή της.
Στις διαβουλεύσεις στη Τζέντα στις 5-6 Αυγούστου συμμετείχαν εκπρόσωποι περισσότερων από 40 χωρών και διεθνών οργανισμών, όπως η Αργεντινή, η Βραζιλία, η Χιλή, η Κίνα, η Αίγυπτος, η Γαλλία, η Γερμανία, η Ινδία, το Κατάρ, η Μεγάλη Βρετανία, η Τουρκία, η Ουκρανία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, οι ΗΠΑ καθώς και τα Ηνωμένα Έθνη.
Η Ρωσία δεν έλαβε πρόσκληση να συμμετάσχει στην εν λόγω συνάντηση.
Η ματαιότητα του σχεδίου Zelensky
Σύμφωνα με την εκπρόσωπο του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών, Maria Zakharova η συνάντηση στη Σαουδική Αραβία ήταν μια προσπάθεια δημιουργίας ενός αντιρωσικού συνασπισμού, αλλά δεν θα αποδεικνυόταν εντελώς άχρηστη εάν μπορούσε να βοηθήσει τη Δύση να κατανοήσει τη ματαιότητα του ειρηνευτικού σχεδίου του Ουκρανού προέδρου Volodymyr Zelensky.
Ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Sergey Ryabkov δήλωσε με τη σειρά του ότι η Ρωσία θα συζητήσει τις διαβουλεύσεις για την Ουκρανία με τους εταίρους της στους BRICS που συμμετείχαν στη συνάντηση. Εξέφρασε επίσης την άποψη ότι οι προσπάθειες της Δύσης να κινητοποιήσουν την υποστήριξη του Παγκόσμιου Νότου για το σχέδιο του Ουκρανού προέδρου είναι καταδικασμένες να αποτύχουν.
Αξίζει να σημειωθεί ότι οι συμμετέχοντες στις διαπραγματεύσεις της Σαουδικής Αραβίας συζήτησαν και ένα άλλο ειρηνευτικό σχέδιο μαζί με αυτό που πρότεινε ο Ουκρανός πρόεδρος.
Το νέο σχέδιο παρουσιάστηκε από τη διοργανώτρια Σαουδική Αραβία, μαζί με μια σειρά από άλλες χώρες.
Το σχέδιο προβλέπει τη διατήρηση της ακεραιότητας της Ουκρανίας, κατάπαυση του πυρός σε ολόκληρη την πρώτη γραμμή, την έναρξη συνομιλιών με τη μεσολάβηση του ΟΗΕ και την ανταλλαγή αιχμαλώτων.
Η Σαουδική Αραβία ενημέρωσε τη Ρωσία για τις διαβουλεύσεις.
Αρχικά σχεδιαζόταν να συζητηθεί μόνο το λεγόμενο ειρηνευτικό σχέδιο του Zelensky - η εξέλιξη είναι ενδεικτική της πίεσης που αναμένεται να δεχθεί η Ουκρανία από τους συμμάχους της το επόμενο διάστημα για να αποδεχθεί κάποιο συμβιβασμό - κυρίως στο εδαφικό - καθώς τα αποτελέσματα της αντεπίθεσης κάθε άλλο παρά ικανοποιούν τη Δύση.
Η Τζέντα φιλοξένησε τη διαβούλευση για τη διευθέτηση της σύγκρουσης στην Ουκρανία στις 5 - 6 Αυγούστου.
Σχολιάζοντας τη διαβούλευση με την Τζέντα, η Γερμανίδα υπουργός Εξωτερικών Annalena Baerbock παραδέχτηκε ότι η άποψη της Νότιας Αφρικής, της Βραζιλίας και της Κίνας για τις εξελίξεις στην Ουκρανία είναι αρκετά διαφοροποιημένη από την άποψη της Ευρώπης.
Ο Παγκόσμιος Νότος όρθωσε ανάστημα απέναντι στη Δύση
Ορισμένες χώρες αρνήθηκαν αμέσως την πρόσκληση της Σαουδικής Αραβίας και όπως παρατήρησαν Ρώσοι αξιωματούχοι η προσπάθεια να αποσπασθεί η συναίνεση του παγκόσμιου Νότου σε μια λύση του Ουκρανικού που δεν θα συμπεριλαμβάνει τα ρωσικά ζωτικά συμφέροντα όπως αυτά περιγράφηκαν από τον πρόεδρο Vladimir Putin κατά τη έναρξη της Ειδικής Στρατιωτικής Επιχείρησης είναι καταδικασμένες σε αποτυχία.
Οι πραγματικές διαπραγματεύσεις για την επίλυση της σύγκρουσης στην Ουκρανία θα πρέπει να πραγματοποιηθούν με τη συμμετοχή της Ρωσίας, δήλωσε χαρακτηριστικά ο σύμβουλος του προέδρου της Βραζιλίας Celso Amorim.
«Οποιεσδήποτε πραγματικές διαπραγματεύσεις θα πρέπει να περιλαμβάνουν όλες τις πλευρές της σύγκρουσης.
Αν και η Ουκρανία είναι το μεγαλύτερο θύμα, εάν θέλουμε πραγματικά την ειρήνη, πρέπει με κάποιο τρόπο να εμπλέξουμε τη Μόσχα σε αυτή τη διαδικασία», σημείωσε.
Με τη σειρά του και ο Μεξικανός πρόεδρος Andrés Manuel López Obrador δήλωσε ότι η κυβέρνησή του δεν θα συμμετάσχει στις διαπραγματεύσεις χωρίς τη Ρωσία..
Η συμμετοχή της Κίνας στις διαβουλεύσεις στη Τζέντα, οφείλεται στο γεγονός πως η Σαουδική Αραβίας είναι στενός εταίρος της.
Το σχέδιο Zelensky δεν έχει καμία τύχη και το ξέρουν όλοι και όσες χώρες συμμετείχαν στη Σύνοδο της Τζέντα, απλώς πήραν μέρος για να αποφύγουν την παρασκηνιακή πίεση των ΗΠΑ, οι οποίες εκπροσωπήθηκαν από τον Σύμβουλο Εθνικής Ασφαλείας Jake Sullivan.
«Όλοι χτυπούν την πόρτα του Erdogan»
Ενώ δυτικές και αφρικανικές χώρες αναμένουν τη συνάντηση του Τούρκου προέδρου Tayyip Erdogan με τον Ρώσο ηγέτη Vladimir Putin, η οποία αναμένεται να πραγματοποιηθεί αυτόν τον μήνα, για την ανανέωση της Συμφωνίας των Σιτηρών, η νορβηγική εφημερίδα Dagbladet φιλοξενεί ανάλυση με τίτλο: «Όλοι χτυπούν την πόρτα του Erdogan.
Επισημαίνοντας ότι ο Erdogan είναι ο πραγματικός νικητής των διπλωματικών συνομιλιών που ξεκίνησαν μετά τον πόλεμο της Ουκρανίας, η εφημερίδα γράφει: «Ο Putin, ο Biden, ο Zelensky, η Ευρωπαϊκή Ένωση, οι ηγέτες της Αφρικής και της Ασίας όλοι χτυπούν την πόρτα του Erdogan.
Ακόμη και δυτικοί ηγέτες θέλουν ο Putin να επισκεφθεί την Τουρκία αυτή τη στιγμή.
Περιμένει να λύσει αυτό που δεν μπόρεσαν να λύσουν, δηλαδή την επανέναρξη της συμφωνίας για τα σιτηρά».
O Erdogan παρέμεινε στην εξουσία παίζοντας τα διεθνή χαρτιά του στην πολιτική σκηνή και όλοι χρειάζονται τον Τούρκο πρόεδρο γιατί είναι ο μόνος ηγέτης που μπορεί να μιλήσει με όλους.
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών