σύμβολα :
ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΤΗΛΕΠ/ΝΙΩΝ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ Α.Ε.
Ο ΟΤΕ θα μπορούσε να αποκρυσταλλώσει τις αξίες στην κεφαλαιοποίηση του, λαμβάνοντας τουλάχιστον 1,2 δισ. ευρώ
Η χθεσινή ολοκλήρωση της πώλησης από την UNITED της μονάδας υποδομών πύργων κινητής τηλεφωνίας (Βουλγαρία, Σλοβενία, Κροατία) έναντι 1,2 δισ. ευρώ δύναται να αναδείξει, όχι μόνο τις κρυμμένες υπεραξίες του ΟΤΕ, αλλά και να επιταχύνει τις επενδύσεις του στα δίκτυα κινητής τηλεφωνίας και στις οπτικές ίνες.
Aν και η διοίκηση του ΟΤΕ έχει διαψεύσει μια ενδεχόμενη πώληση της μονάδας, το ενδεχόμενο της απόσχισης των κεραιών και της πώλησης υπάρχει και, όπως θα δούμε, μάλιστα με αρκετές εναλλακτικές επιλογές.
Η πιο αποτελεσματική εκμετάλλευση των κεραιών για τον ΟΤΕ δεν αποτελεί μια επείγουσα προτεραιότητα – όπως συνέβαινε με την United λόγω του δανεισμού – συνεπώς μπορεί να εξετάσει μια βέλτιστη λύση από χρηματοοικονομικής πλευράς.
Η αντίστοιχη μονάδα υποδομών πύργων του ΟΤΕ (5000 κεραίες) είναι ισάξιας δυναμικότητας με αυτή της μονάδας υποδομών πύργων της United (4800 κεραίες) με την τελευταία να αποτιμάται σε όρους ΕV/ebidta 2022 πάνω από 20 φορές.
Κάθε κεραία αποτιμήθηκε περί τις 250 χιλ. ευρώ, όπως αναφέρουν ελληνικές χρηματιστηριακές.
Σύμφωνα, με τις τελευταίες (Εurobank Equities – Αlpha finance) ο ΟΤΕ θα μπορούσε να αποκρυσταλλώσει τις αξίες στην κεφαλαιοποίηση του, λαμβάνοντας τουλάχιστον 1,2 δισ. ευρώ, όσο πωλήθηκε η αντίστοιχη δραστηριότητα της Vodafone (Vantage Tower), αλλά και η μονάδα υποδομών της United.
Μεταξύ των επιλογών του ΟΤΕ, σύμφωνα με την ανάλυση της Alpha finance, θα ήταν η σύσταση μιας κοινοπραξίας (50-50%) με άλλο εταίρο ή μια εναλλακτική λύση με την οποία δεν προκαλούνταν dilution στην πλειοψηφία και τον έλεγχο στην μονάδα, διατηρώντας επίσης το δικαίωμα επαναγοράς σε περίπτωση πώλησης.
Απόσχιση και εισαγωγή στο χρηματιστήριο;
Μια από τις βέλτιστες λύσεις για τον ΟΤΕ, αποτελεί το σενάριο της απόσχισης της δραστηριότητας και της εισαγωγής των μετοχών της νέας εταιρείας στο χρηματιστήριο, καθώς αντίστοιχες εισαγωγές απολαμβάνουν υψηλότερους πολλαπλασιαστές, όπως αναφέρει η Alpha Finance.
Βεβαίως, αυτό αποτελεί απόφαση του βασικού μετόχου του ΟΤΕ (Deutsche Telecom) για την παρουσία της στην Ελλάδα.
Εφόσον, οι επενδύσεις στις οπτικές ίνες βρίσκονται σε εξέλιξη (με τον ΟΤΕ να προσθέτει καθημερινά 300- 400 συνδέσεις fiber to the home), τότε η παραπάνω λύση θα έδινε σημαντικά έσοδα για την επιτάχυνση των επενδύσεων, ενώ μέσω του ανταγωνισμού που ήδη ξεκίνησε από την ΔΕΗ και τους υπόλοιπους παρόχους τηλεφωνίας.
Το επόμενο διάστημα η εκμετάλλευση των πύργων του ΟΤΕ αναμένεται να επανέλθει δυναμικά στο προσκήνιο, ανάλογα και με τις αποφάσεις της μητρικής εταιρείας.
Δημήτρης Παφίλας
dpafilas@yahoo.com
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών