Τελευταία Νέα
Διεθνή

Εγκαταλείπουν τις εστίες τους οι 120.000 Αρμένιοι του Nagorno-Karabakh - Αποστολή του ΟΗΕ ζητά η Αρμενία

Εγκαταλείπουν τις εστίες τους οι 120.000 Αρμένιοι του Nagorno-Karabakh - Αποστολή του ΟΗΕ ζητά η Αρμενία
Η αρμενική κυβέρνηση έχει προετοιμάσει χώρους για να υποδεχτεί δεκάδες χιλιάδες Αρμένιους που λένε ότι θέλουν να φύγουν από το Nagorno Karabakh
Σχετικά Άρθρα
(upd3). Οι 120.000 Αρμένιοι του Nagorno-Karabakh θα εγκαταλείψουν τις πατρογονικές εστίες τους και θα φύγουν για την Αρμενία καθώς δεν θέλουν να ζήσουν εντός του Αζερμπαϊτζάν και φοβούνται την εθνοκάθαρση, δήλωσε η ηγεσία της αποσχισθείσας περιοχής στο Reuters την Κυριακή 23 Σεπτεμβρίου 2023.
Οι Αρμένιοι του Karabakh, μιας περιοχής που αναγνωρίζεται διεθνώς ως τμήμα του Αζερμπαϊτζάν αλλά τα τελευταία 30 χρόνια ελέγχονταν από τις τοπικές ένοπλες αυτονομιστικές ομάδες, αναγκάστηκαν σε κατάπαυση του πυρός στις 20 Σεπτεμβρίου.
Η Γαλλία παρακολουθεί στενά τον σεβασμό της εδαφικής ακεραιότητας της Αρμενίας εν μέσω της στρατιωτικής επιχείρησης του Αζερμπαϊτζάν στο Nagorno - Karabah δήλωσε την Κυριακή 24 Σεπτεμβρίου 2023 ο Γάλλος πρόεδρος Emmanuel Macron.
«Σήμερα, η Γαλλία παρακολουθεί στενά την εδαφική ακεραιότητα της Αρμενίας γιατί αυτό είναι που διακυβεύεται», είπε σε συνέντευξή του στα τηλεοπτικά κανάλια TF1 και France 2.
Είχε προηγηθεί μια αστραπιαία 24ωρη στρατιωτική επιχείρηση κατά την οποία οι περιορισμένες δυνάμεις των αυτονομιστών υπέστησαν ήττα από τον πολύ μεγαλύτερο στρατό του Αζερμπαϊτζάν.
Το Αζερμπαϊτζάν έχει υποσχεθεί ότι θα εγγυηθεί τα δικαιώματα των Αρμενίων κατά την ενσωμάτωση της περιοχής, αλλά η ηγεσία των Αρμενίων στο Nagorno-Karabakh είπε στο Reuters ότι θα φύγουν.
Το Αζερμπαϊτζάν έχει επανειλημμένα αρνηθεί οποιαδήποτε πρόθεση να τους βλάψει.
«Οι άνθρωποι μας δεν θέλουν να ζήσουν ως μέρος του Αζερμπαϊτζάν. Το 99% προτιμά να εγκαταλείψει τα ιστορικά μας εδάφη», δήλωσε στο Reuters ο David Babayan σύμβουλος του Samvel Shahramanyan, του προέδρου της αυτοαποκαλούμενης Δημοκρατίας του Αρτσάχ.
O ίδιος δεν ήταν σε θέση να πει πότε οι Αρμένιοι του Nagorno-Karabakh θα περάσουν στην Αρμενία μέσω του διάδρομου του Λατσίν που τη συνδέει το έδαφος με το Karabakh.
Η διαδικασία παράδοσης των όπλων των Αρμενίων μαχητών βρίσκεται σε εξέλιξη, πρόσθεσε ο Babayan επιβεβαιώνοντας και σχετικές προηγούμενες δηλώσεις της ρωσικής ειρηνευτικής δύναμης που σταθμεύσει στην περιοχή, σύμφωνα με τις οποίες έχουν παραδοθεί έξι τεθωρακισμένα οχήματα, περισσότερα από 800 φορητά όπλα, αντιαρματικά, φορητά συστήματα αεράμυνας, καθώς και 22.000 φυσίγγια.
«Η μοίρα του φτωχού λαού μας θα μείνει στην ιστορία ως ντροπή για τον αρμενικό λαό και για ολόκληρο τον πολιτισμένο κόσμο», είπε ο Babayan.
«Οι υπεύθυνοι για τη μοίρα μας θα πρέπει μια μέρα να απαντήσουν ενώπιον του Θεού για τις αμαρτίες τους».

Άρχισε η εκκένωση

Η έξοδος των 120.000 Αρμενίων από τη γη τους εισάγει μια ακόμη ανατροπή στην ταραχώδη ιστορία του ορεινού Nagorno-Karabakh, το οποίο με την πάροδο των αιώνων βρέθηκε υπό την κυριαρχία των Περσών, των Τούρκων, των Ρώσων, των Οθωμανών και των Σοβιετικών.
Θα μπορούσε επίσης να αλλάξει τη λεπτή ισορροπία δυνάμεων στην περιοχή του Νοτίου Καυκάσου, ένα συνονθύλευμα εθνοτήτων που διασταυρώνεται με αγωγούς πετρελαίου και φυσικού αερίου καθώς η Ρωσία, οι Ηνωμένες Πολιτείες, η Τουρκία και το Ιράν ανταγωνίζονται για επιρροή στην περιοχή.
Η εκκένωση πάντως τελικά ξεκίνησε την Κυριακή 24/9, αρχικά με τις μεταφορές αρρώστων και τραυματιών έξω από την πρώην αποσχισθείσα περιοχή.
«Ασθενοφόρα με ιατρικό προσωπικό μεταφέρουν 23 τραυματίες από το Karabach, οι οποίοι είναι σε σοβαρή και εξαιρετικά σοβαρή κατάσταση», μετέδωσε το ρωσικό πρακτορείο Interfax, επικαλούμενο κυβερνητικές ανακοινώσεις της Αρμενίας.
Αργότερα η δημοσιογραφική ομάδα του Γαλλικού Πρακτορείου που βρισκόταν στα σύνορα, επιβεβαίωσε ότι μια πρώτη ομάδα προσφύγων από το Karabakh πέρασε στην Αρμενία
Στην ομάδα αυτή, που αποτελούνταν  από μερικές δεκάδες ανθρώπους, περιλαμβάνονταν γυναίκες, παιδιά και ηλικιωμένοι.
Όλοι τους έφτασαν στο κέντρο υποδοχής που έχει στήσει η κυβέρνηση της Αρμενίας στο Κόρνιτζορ.
Φωτογραφίες και βίντεο που δείχνουν Αρμένιους πρόσφυγες από το  Nagorno Karabakh αναρτήθηκαν επίσης στην αρμενική ενημερωτική πλατφόρμα CivilNet.
Νωρίτερα, η ηγεσία των Αρμενίων του Karabakh ανέφερε ότι η ρωσική ειρηνευτική δύναμη θα συνοδεύσει όσους έμειναν άστεγοι από τις συγκρούσεις και θέλουν να φύγουν στην Αρμενία
Τις προηγούμενες εβδομάδες δεκάδες χιλιάδες Αρμένιοι του Nagorno-Karabakh είχαν μείνει χωρίς τρόφιμα, ωστόσο οι αυτονομιστές δήλωσαν ότι περίπου 150 τόνοι ανθρωπιστικού φορτίου από τη Ρωσία και άλλοι 65 τόνοι αλεύρι που αποστέλλονται από τη Διεθνή Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού έφτασαν το βράδυ του Σαββάτου στην περιοχή.

Αποστολή διεθνούς δύναμης του ΟΗΕ ζητά ο Peshinian

Η Αρμενία από την πλευρά της ζήτησε την αποστολή διεθνούς δύναμης του ΟΗΕ στο Nagorno-Karabakh.
«Η διεθνής κοινότητα θα πρέπει να αναλάβει κάθε προσπάθεια για την άμεση ανάπτυξη μιας αποστολής του ΟΗΕ στο Nagorno-Karabakh με στόχο την παρακολούθηση και αξιολόγηση της κατάστασης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, της ανθρωπιστικής βοήθειας και της ασφάλειας», δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Αρμενίας, Ararat Mirzoyan, μιλώντας στα Ηνωμένα Έθνη.
Η αρμενική κυβέρνηση ανακοίνωσε έχει προετοιμάσει χώρους για να υποδεχτεί δεκάδες χιλιάδες Αρμένιους από την περιοχή, αλλά ο πρωθυπουργός Nikol Pashinian λέει ότι δεν θέλει οι Αρμένιοι του Nagorno-Karabakh να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους εκτός και αν είναι απολύτως απαραίτητο.
Η Ρωσία παραδοσιακά στήριζε την Αρμενία αλλά ο Αρμένιος πρωθυπουργός Nikol Peshinian τον τελευταίο καιρό είχε κάνει στροφή προς τη Δύση και επιχειρούσε να εμπλέξει στη διαμάχη την Ευρωπαϊκή Ένωση και τις ΗΠΑ.
Το Σάββατο 23/9 ο Peshinian επικοινώνησε με υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ Anthony Blinken ζητώντας τη συνδρομή του, ο Blinken όμως περιορίστηκε σε μια δήλωση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης η οποία ανέφερε:
«Οι Ηνωμένες Πολιτείες θα συνεχίσουν τη σταθερή υποστήριξή τους για την Αρμενία και την κυριαρχία και την εδαφική της ακεραιότητα».
Μετά την απώλεια του Nagorno-Karabakh, ο Peshinian δεν έχει καμία ούτε εσωτερική ούτε εξωτερική στήριξη και εικάζεται ότι είναι θέμα χρόνου η παραίτησή του.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης